Dodaj do ulubionych

Zakup auta UK

18.05.16, 13:20
Szybkie pytanie do kogoś kto to robił. Mam kupiony samochód toyote JDM ze świeżym Motem która ma też V5 i chcę ją przywieźć do Polski. Gdzie kupić ubezpieczenie , czy muszę opłacać roadtax jak to generalnie wygląda od strony formalności w UK?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Zakup auta UK 18.05.16, 23:49
      Jak chcesz wszystko załatwić w UK, a nie masz stałego adresu tam (albo sam już się zwijasz) to występujesz do DVLA o zaświadczenie o trwałym eksporcie (jako powód podając twój adres, który jest poza granicami UK) w zamian za V5C dostaniesz wtedy zaświadczenie o trwałym eksporcie pojazdu (V561) z pomocą którego zarejestrujesz bez problemu auto w Polsce (po przetłumaczeniu dokumentu i przeglądzie rejestracyjnym).
      Z ubezpieczeniem nie orientuję się - jeżeli samochód jest jeszcze niewyrejestrowany, to możesz wykupić krótkoterminowe, miesięczne. Jeżeli jest, to teoretycznie też możesz, ale nie ma gwarancji, że ubezpieczyciel się nie wypnie.
      • yasiaq Re: Zakup auta UK 24.05.16, 18:01
        Dziękuję poradziłem sobie. Z jazdą też o dziwo nie było problemu poza awarią alternatora. Jedynie parę razy włączyłem wycieraczki zamiast kierunkowskazu. Także dziękuję.
        • galtomone Ciekawe.... 25.05.16, 09:31
          yasiaq napisał:

> Jedynie parę razy włączyłem wycieraczki zamiast kierunkowskazu. Takż
          > e dziękuję.

A to ciekawe...
          Wszystkie Tojki, ktore znam maja wlaczniki kierunkowskazow po tej samej stronie (Lexy zreszta tez) I bez znaczenia jest na jaki rynek sa produkowane, bo uklad sie nie zmienia...

Jedynie w Mazdzie spotkalem sie z odwrotnym ustawieniem dzwigni...
          • yasiaq Re: Ciekawe.... 25.05.16, 16:59
            Ta toyka to tzw jdm rocznik 1995 i jest odwrotnie.
            • galtomone Re: Ciekawe.... 25.05.16, 21:42
              Podeslij fote... ciakwe z jakiego modelu wzięli caly ten układ....?
              • qqbek Re: Ciekawe.... 25.05.16, 21:51
                Widziałem Toyotę Sera (EXY10) z takim układem przełączników. Nie wiem czy Sera to typowy JDM, ale właśnie te auta (JDM) mają taki układ (zapewne tak się już w Japonii kiedyś przyjęło).
                • galtomone Re: Ciekawe.... 26.05.16, 08:46
                  Możliwe.... dlatego jestem ciekaw jak to wygląda. Czy to to samo co ma standard tyko odwrotnie, czy i wygląda inaczej.

Tojki z Japanowa miałem dwie, ale obie robione na USA i Europe, wiec może na rynek wew. maja odwrotnie.
                  Mazda może po prostu wszystko wali (walila) tak jak na Japan i stad tez w tej w Europie odwrotny układ?
                  • yasiaq Re: Ciekawe.... 26.05.16, 23:03
                    to samo co europa tylko odwrotnie. Najlepsze było właśnie chwilę później jak już się prawie przyzwyczaiłem i wsiadłem w lexusa UK i znowu było odwrotnie i znowu włączałem wycieraczki. Przez pierwsze parę razy myslałem,że po prostu jestem zmęczony i mi się wszystko miesza zanim zaskoczyłem ,że w lexie jest wszystko jak w Europie. Do tego te ronda w lewo i pierszeństwo z prawej. Moje przemyślenia co do anglików są takie,że żeby dobrze ogarniać różne interfejsy w autach i nie stwarzać zagrożenia trzeba po prostu myśleć a jak widać na ulicach z tym jest poważny problem. Generalnie niestety większość kierowców myślenia ale także czytania informacji w jęż polskim na znakach boi się jak diabeł święconej wody stąd taka panika przed anglikami.
                    • qqbek Re: Ciekawe.... 26.05.16, 23:12
                      Ja ze swojej strony mam nadzieję, że pomogłem i że sprowadziłeś coś naprawdę ciekawego (jak ta Sera, którą kilka miesięcy temu widziałem - blacharka była do roboty, ale takie samochody to można w sztukach na kraj liczyć, więc chyba się to znajomemu opłaci na zlotach aut "nietypowych").
                      Co do "anglików" - miałem w Anglii Vauxhalla (Cavalier, czyli Vectra A) i BMW (E36) i obydwa auta miały "normalnie" rozmieszczone przełączniki. Z drugiej strony - jak do przełamania się do zmieniania biegów lewą dłonią wystarczył mi dzień, to nie sądzę, żeby dłużej zabierała adaptacja do innego trybu wrzucania kierunkowskazu też.
                    • galtomone Re: Ciekawe.... 27.05.16, 08:07
                      Podeslij foty tej fury. Fajnie, ze wszystko ci się udało!.
                      Ja przywiozłem z UK Avensis, która tam jezdzilem... ani z jazda ani z obsluga problemu nie było. Ale potem we wszystkich Tojkach, układ przyciskow (a często i przyciski) były te same.
                      • yasiaq Re: Ciekawe.... 29.05.16, 08:20
                        Prywaty nie będę robił ale może zrobię niedługo filmik o wozie to wrzucę link..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka