Dodaj do ulubionych

Castrol TXT

IP: 192.2.1.* 15.04.02, 15:39
Czesc
Ostatnio spotkalemm sie w sklepie z takim olejem i zaczalem sie zastanawiac
co to jest?
Parametry chyba nie jakies super (5w40) natomiast cena bardzo wysoka.
Czy moze ktos wie czym podyktowana jest jego wysoka cena?
Jest sporo drozszy od castrol magnatec (tez 5w40) i zastanawiam sie czy jest
wart swojej ceny i jest sens go stosowac?

pozdrawiam
Lukasz

Obserwuj wątek
    • Gość: zet Re: Castrol TXT IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 17:06
      A ja leje Castrol SLX jest jeszcze droższy.....
      • Gość: lukasz Re: Castrol TXT IP: 192.168.2.* 17.04.02, 09:33
        TXT kosztuje w hipermarkecie HIT 189 zl (4l) i drozszy od niego byl tylko
        Castrol RS 10W60.
        Ile w takim razie kosztuje SLX? Mi zawsze sie wydawalo, ze on jest tanszy od
        TXT.

pozdrawiam
        Lukasz
    • Gość: Pablo Re: Castrol TXT IP: *.echostar.pl 17.04.02, 11:29
      Castrol TXT jest taki drogi, bo jest uzywany jako jedyny olej fabrycznie przez
      Toyote. Do niedawna poza dilerami nie byl w ogóle dostępny w sieciach sprzedaży
      detalicznej. Klient który ma toyotę i chce wymienić olej z reguły sięgnie po
      taki sam olej jaki był zalany pierwotnie i na tym korzysta Castrol zawyżając
      cenę. Na marginesie lepkość 5w40 nic nie mówi o jakości oleju i są to parametry
      zwyczajowe dla olejów syntetycznych
      • Gość: lukasz Re: Castrol TXT IP: 192.2.1.* 17.04.02, 15:48
        Czyli lepiej zrobie kupujac magnatec - nie warto dokladac to TXT.

pozdrawiam
        Lukasz
      • Gość: Michal Re: Castrol TXT IP: *.telia.com 17.04.02, 15:57
        Gość portalu: Pablo napisał(a):

> Castrol TXT jest taki drogi, bo jest uzywany jako jedyny olej fabrycznie przez
        > Toyote. Do niedawna poza dilerami nie byl w ogóle dostępny w sieciach sprzedaży
        >
        > detalicznej. Klient który ma toyotę i chce wymienić olej z reguły sięgnie po
        > taki sam olej jaki był zalany pierwotnie i na tym korzysta Castrol zawyżając
        > cenę. Na marginesie lepkość 5w40 nic nie mówi o jakości oleju i są to parametry
        >
        > zwyczajowe dla olejów syntetycznych

To niejest parametr zwyczajowy.On ten parametr juz ustawia olej w pewnym
        przedziale.Pozniej literka G jak najwyzsza cyfra.itp.Pzdr.Michal
        • Gość: sindbad Re: Castrol TXT IP: 10.120.22.* 18.04.02, 08:13
          Tak sie składa, że miałem ostatnio przegląd gwarancyjny mojej toyoty. W
          autoryzowanym serwisie przed wymianą oleju silnikowego zapytali mi się jaki
          chce nowy olej wlać. Oczywiście wchodziły w dyskusję tylko oleje Castrol.
          Ponieważ robię niezbyt duże przebiegi roczne powiedziałem im żeby zalali
          najtańszym syntetykiem jaki posiadają. Facet wyciągnął cennik i okazało się, że
          Castrol TXT był NAJTAŃSZYM jaki mieli. Faktycznie w sklepach takiego oleju
          jeszcze nie widziałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka