Dodaj do ulubionych

Focus II rozrząd

09.11.16, 21:38
mój młody wszedł w wiek "jezdny" tzn. zdał na prawo jazdy, w związku z tym postanowiliśmy oddać mu do jazd miejskich naszego starego Focusa, który od 3 lat stał u teściów w garażu i używany był okazjonalnie

auto benzyna 1,6, rocznik 2005 serwisowany regularnie w aso, przebieg 95 tysięcy z drobnymi, przy niedawnym przeglądzie gość w aso stwierdził, że zgodnie z politykami fordowskimi wypada wymiana rozrządu - po 160 tysięcach km/8 latach

w aso ceny oczywiście wyżyłowane - 1700 zł razem z pompą albo 1200 zł jeśli wystarczy tylko wymiana paska

na i teraz pytanie, zimą młody raczej nie pojeździ za wiele, ale czy wiosną mysleć o wymianie czy zupełnie to sobie na razie odpuścić przy takim przebiegu? auto będzie jeździć tylko po mieście, ew. niedalekie trasy w granicach kilkudziesięciu km

jeśli zdecyduję się na wymianę , to czy zrobić to w warsztacie, gdzie bedą mogli mi wbić to w książkę serwisową? części oryginalne czy zamienniki? jaka może być rożnica w cenie w stosunku do aso?
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: Focus II rozrząd 09.11.16, 21:51
      Pasek z napinaczem (bez pompy) to koszt 150zł na Conti czy INA więc bardzo dobry.Wymiana to 300zł może w Wa-wie 400-500zł max.Cena 1200 jest z d..y wzięta,no ale ASO:)
      Auto mało jeżdżone psuje się bardziej,od tego co jeździ codziennie.Pasek mógł sparcieć.Warto wymienić .jak auto ma zostać w rodzinie,bo koszt niewspółmiernie niski,do szkód,które może wyrządzić pęknięcie paska.
    • wujaszek_joe Re: Focus II rozrząd 09.11.16, 21:55
      Powinno się to zrobić jak najszybciej. jak ci gumka pęknie to będzie nowy silnik:)
      To się starzeje niezależnie od przebiegu. Skoro zamierzacie trzymac ten samochód dłużej to tym bardziej nie ma się nad czym zastanawiać.
      Myślę że śmiało można zlecić to zwykłemu warsztatowi. Byleby dał jakąś fakturę.
      W ASO będzie dużo drożej a nie wiem, czy to ma sens. I lepiej na dobrych częściach, poszukaj np. na
      ford.sklep.pl/pol_m_Focus-2005-2007_silnik-rozrzad-1211.html
      zanim kupisz zapytaj mechanika, bo może mieć rabaty w hurtowni, i jak on to kupi to wyjdzie podobnie jak w internecie.
      Rozrząd należy wymieniać kompleksowo, czyli wraz z pompą wody, bo jej ew. naprawa w przyszłości wiąże się znowu z wymianą rozrządu.
      • kolpik124 Re: Focus II rozrząd 09.11.16, 22:06
        Bóg wam zapłać dobrzy ludzie za porady ;)

rzeczywiście, z linka wynika, że cena zamiennika całego zestawu rozrządu to 400 zł, chyba nie będę czekać do wiosny i załatwię sprawę przed BN :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka