Dodaj do ulubionych

Weekendowe Rozrywki - Honda Civic vs BMW F30 328i

05.12.16, 18:54
W weekend mialem nastepne zajacie jako woluntariusz /instruktor w szkole pt “Street Survival”
Dla wyajsnienia jest to taki kurs doszkalajacy dla mlodych kierowcow 15- 21 lat ktorzy albo sa przed a najczescije juz maja prawo jazdy o rodzice chcieliby aby byli bezpieczniejszymi kierowcami. Wiec robimy im taki jednodniowy kurs gdzie maja okazje poznac swoje mozliwosci i mozliwosci samochodu jak oboje reaguja w etremalnych warunkach. Tzn poznaja tajniki niespodziewanego ostrego hamowania na prostej, na zakretach, jazda po roznej trudnosc slalomach, zmiana jednego czy dwoch pasow na raz przy dosc duzej szybkosci, jazda po 8-ce I jazda w poslizgu gdzie zapozanaja sie z nad I pod-sterownoscia samochodu, poznaj dynamike samochody tzn przenoszenie masy samochodu I efekty tego przy przyspieszniu, hamowani, zwlanianiu I sketach oraz poznaj umiejetnosci korekcji I wychodzenia z poslizgu....No I zabieramy ich na przejazdzke po prawdziwym torze wyscigowym (nazywa sie to przejazdzka poniewaz predkosc jest kontrolana, nie wolno wyprzedzac I predkosc oficjalnie nie moze przkeraczac 80km/h ale niekt nas nie wyrzuca jak im pozwolimy pojecha szybciej....
Do tego pokazyjemy jak wybuchaj poduszki i nawet przyjechala ogroman ciezarowka gdzi mogli zobaczy i prownac co robic a czego nie kiedy jest sie w okolicha takiego TIR-a ktory ma inn widocznosc i inna reakcje...
Dzieci I rodzice (wiekszosc rodzicow placi za ten kurs I przyjezdza razem z rodzicami) maj super dzien I wieczorem wyjedzaja z usmiechem na twarzy oraz znacznie poprawionymi zdolnosciami bezpiecznje jazdy..
Tym razem mieli ekstra atrakcje poniewaz nasze zajecia byly na parkingu a obok na torze jezdzili wlasiciele aut egzotycznych – jak Ferrari, Lamborgini, itp... Dziewczyny nawet zauwazyly ze byl wsrod nich Tom Cruiz w czerwonym Ferrari...
Dla nas okazja pojezdzenie obok I za kieorwnica roznego rodzaju aut – od Toyoty Yaris do Policyjnej wersji Crown Victoria..
No ale w sumie nie o tym chcialem napisac ale o porownaiu nowej Hondy Civic z BMW F30 328 poniewaz ostatnio czytalem wile dyskucji ze Hond bije BMW pod kazdym wzgledem I trafila sie okazja ...
No wiec mialem okazje jezdzic z wieloma stdentami I zauwazylem ze wsrod nich byly dwie osoby ktore maly wiecej nic 21 lat.... Okazalo sie ze wyslala ich “firma” aby oficjalnie" poprawic im zdolonosci jazdy poniewaz jezdza na codzien samochodami firmowymi. Dziewczyna miala 2017 model Honde Civic (silnik 1.5l turbo) jakies 5 tys mil a chlopak 2012 BMW 328i (nie wiem jaki silnik) ale moc tu maila male znaczenie.
Po pierwszej jezdzie juz widzialame ze oboje nie potrafili ukryc ze jezdz lepije jak wielu instruktorow no wiec musieli sie “odkryc” Oboje pracuja w Osrodku badawczym Hondy I sa kierowcami testujacymi i prownujacymi rozne marki (z punktu widzenia normalnego kierowcy ) aby sugerowac hondzie zmiany I ulepszenia. No I nasz kurs to dla nis swietna okazja aby “za grosze” porownac samochody jak sie zachowuja w extremalnych warunkach.. Dziewczyna na codzien jezdzi wlasnym fordem Mustangiem I MB C300 a chlopak E90 BMW
No wiec po d koniec dznia mielismy okazje sobie chwile pogadac I o boje przyznali a ja poparlem ze
- Jestesmy zaskoczenia jak dobrze zachowuje sie, wyglada I czuje sie honda. Dla mnie to pozytywne zaskoczenie co mozna kupic za ok $27k..
Honad civic I BMW 328 to zuplenie dwie rozne klasy. Cena nowej hondy to mniej wiecej polowa ceny nowego BMW 328 ale te roczniki I modele ktore testowalismy byly mniej wiecej w tej samej cenie I oba super wyposazone. Ale kazdy z nas wybralby bez wahania 2012 BMW 328 I nawet w wersji nowej woleliby jedno 328 zamiast dwie Hondy. Na “asfalcie” BMW trzymalo sie ziemi jak tygrys pasurami I mozna bylo robic manewry o wile szybciej I bezpieczniej.. no I nie mozna bylo przstac jezdzic – wywaliala nas obsluga ze za dligi siedzileismy na kazdym stanowisku..Po prostu przyjemnocs.
Prawda ze Honda to naped na przod a BMW na tyl I widac jaka jest roznica w kontrolwaniu auta kiedy naped I kierowanie sa rozdzilelone. No I doszlismy do dwoch wnioskow – pierwszy oni zasugerowali mowiac ze w sumie honda moglaby zrobic auto ktore bedzie sie zachowywc podobnie jak BMW ale nikt nie zaplacilby $50k za Honde zeby byla nie widomo jaka a drugi wniosek ze lepiej kiedy prownaja swoja honde z autami z przednim napedem np audi.
Ale do dojazdow do pracy, szkoly czy jzady po miescie – Honda Civic jest bardzo bobrym I przyjemnym do jazdy autem.. Jedyna rada dla kupujachych hondy – nie robcie zadnych testow probnych czy prownuajch do BMW bo to wam przwroci swat wartosci go gory nogami...

Zycze Bezpeicznej Jazdy.
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: Weekendowe Rozrywki - Honda Civic vs BMW F30 05.12.16, 19:05
      Ja pyerdole.Nie da rady tego czytać.Sorry...
      • engine8 Re: Weekendowe Rozrywki - Honda Civic vs BMW F30 05.12.16, 19:26
        Poproś admina aby wykasowal
    • loyezoo Re: Weekendowe Rozrywki - Honda Civic vs BMW F30 05.12.16, 19:35
      O nic nie będę prosił.Może jedynie o to,że jak coś piszesz,to albo mniej pij albo...sam nie wiem,bo u mnie z automatu poprawia błędy.
      Tylko 1 zdanie.....zajacie (to nie jest brak polskich znaków)
      2. wyajsnienia najczescije
      O jakiś znakach przestankowych nie wspomnę.

P/S nie obrażaj się,to konstruktywna krytyka
    • 1realista Re: Weekendowe Rozrywki - Honda Civic vs BMW F30 05.12.16, 20:08
      bmw? To niewygodne przereklamowane auto? Owszem układ kierowniczy robi wrażenie, tylny napęd dupy nie urywa (kiedyś prawie wszystkie auta były tylnonapędowe), do samochodu niewygodnie się wsiada, wnętrze takie sobie w porównaniu z konkurencją - e36 w latach 90-tych to była jakość a dzisiaj konkurencja jest wyrównana. Trzyma się asfaltu jak pazurami powiadasz... to dlatego tyle wypadków tymi bmw bo się naczytają, nasłuchają takich głupot i zapominają, że przy życiu trzyma nas kawałek gumy, a nie jakieś pazury. Pazury to ma koparka gasienicowa i to urządzenie rzeczywiście ma przyczepność. Ja mam teorie że te bmw to strasznie niewygodne auta bo ludzie nie potrafią jeździć tym normalnie, zrelaksowani, bawiąc się jazdą tylko wyczyniają jakieś głupie rzeczy na drodze. Honda? Dla mnie za twarda i tyle. Zresztą, ja nie lubię "sportowych" aut bo są zwyczajnie niewygodne.
      • engine8 Re: Weekendowe Rozrywki - Honda Civic vs BMW F30 05.12.16, 20:19
        Wypadki są w większości rezultatem przeceny własnych mozliwosci i/albo samochodu.
    • tequilav Re: Weekendowe Rozrywki - Honda Civic vs BMW F30 08.01.17, 16:29
      images84.fotosik.pl/277/e79ab806abcb9631gen.jpg
      • tequilav Re: Weekendowe Rozrywki - Honda Civic vs BMW F30 08.01.17, 16:29
        [img]https://images84.fotosik.pl/277/e79ab806abcb9631gen.jpg[/img]
    • yasiaq Re: Weekendowe Rozrywki - Honda Civic vs BMW F30 08.01.17, 18:54
      Kiedyś dokonałem takiego porównania pomiędzy starym MX5 110km a nowszym Z3 z motorem 2.8 193 km i powiem,że poza silnikiem który był wyraźnie odpowiedniejszy niż w mx5 samochód ten nazwałbym autem typowym dla drwala który można używać zamiast siekiery. Ale czasy się zmieniły może teraz BMW są trochę lepsze..
      • jeepwdyzlu Re: Weekendowe Rozrywki - Honda Civic vs BMW F30 16.01.17, 10:12
        Co łączy lambo gallardo, porsche panamerę S, ferrari california? Otóż civic R na dużej pętli Nuerburgring był od nich SZYBSZY. Auto za cenę opon do powyższych :-)
        Engine jest gdzieś test nowego motoru 1,5 ze skrzynią cvt?
        • nazimno Re: Weekendowe Rozrywki - Honda Civic vs BMW F30 16.01.17, 10:19
          www.edmunds.com/honda/civic/2016/long-term-road-test/2016-honda-civic-turbo-and-cvt-make-for-a-surprising-drive.html
        • engine8 Re: Weekendowe Rozrywki - Honda Civic vs BMW F30 16.01.17, 18:03
          E to ze szybszy to o niczym nie swiadczy...zwlaszcza ze to nie auto w wersji produkcyjnej a reszta podejrzewam ze tak. Ciagle to Honda Civic i nie klasa Ferrari czy Porsche.
          A nie wiem czy sa gdzies testy - nie wiem o jakie testy Ci chodzi ale chyba jerst masa ocen i analiz czy porownan w tej klasie.
          Auto zachowuje sie calkiem przykladnie z tym silnikiem i skrzynia - to nie goly 1.5 l silnik ale turbo wiec ma te 170 koni ...
          To tak jak kilkanascie lat temu kiedy BMW oglosilo ze ich E39 M5 jest najszybszym sedanem na swiecie to Subrau im natychmiast pokazalo ze ich WRX jest szybsze....musze przestac reklamowac w ten sposob... Ale czy to cos zmienilo? Nie..nikt nie sprzedal BMW i nie polecial do dilera Subaru.

Rozmawiajac z ludzmi z Hondy oni mowili - ze to dla nich nie problem aby zrobic auto ktore bedzie sie zachowywac jak ferrari zwlaszcza na krotki czas - turbo mozna zaprogramowac roznie i zawieszenie doregulowac a jeszcze jak sie go odciazy. I Akura robi (NSX) w sumie nie wiem czy nie lepsze od Ferrari ale ze znaczkime Hondy nikt za to nie zaplaci tyle ile by to kosztowalo.
          Ja wlasnie takiego testowalem 1.5L turbo z CVT.
          Gdybym nie wiedzial ze to CVT to pomyslabym ze wlozyli 8 biegowy automat. Kiedys skrzynie cvt roznily sie od typowych automatycznych - kiedy te byly 4 czy 5 biegowe ale teraz jak automaty sa 8 biegowe to w sumie nie wiadomo jaka skrzynie auto ma.. Honda tego jeszcze symuluje zmiany biegow tak ze "czujesz" ze biegi sie zmieniaja... tak jak w nowych BMW - wyciszyli tak ze glos silnika idzie przez glosniki.
          W moim przypadku nie bylo szans na ocene skrzyni poniewaz w ciagu pol godziny jazda byla przy niewielkich predkosciach wiec skrzynie operowaly na 1 czy 2 biegach.
          Ale po jezdzie wszyscy sie zgodzilismy ze Honda Civic "urosla" i dorosla to tego aby ja traktowac jak samochod i skokojniemozna porwnywac z autami takimi jak Toyota Carolla czt Ford Focus.
          Ja nigdy nawet w te strone nie zagladalem bo tym autem w wiekszosci jezdzili studenci i hindusi na H1B visa..dlatego ze tanie i nie psujace sie a do tego brzydkie. Teraz ma calkme fajna sylwetke i jak dobrze wyposazone to calkiem przywoite jak na auto za ok $25tys
          No ale jak pisalem i ja i 2 ludzi z Hondy (kobieta i mezczyzna w wieku ok 30 +/- On w domu ma BMW 335i a ona ma dwa MB C300 i Mustanga GT) przyznali ze majac obok siebie BMW 328 z 2012 w miare dobrze wyposazone i Honde Civic 2017 - wypasiona do przesady - gdzie oba maja mniej wiecej te sam cene rynkowa kazdy wybralby BMW bez zmrozenia oka poniewaz to auto innej klasy i zupelnie inny charketer oraz przyjemnisc i komfort jazdy. No i kiedy zadalem durne pytanie czy jak by mieli 25 tys to ktore by wybrali - Oczywiscie Civic.. No a jakby mieli $50 tys to czy nowe BMW 3-ke czy 2 nowe Civic.. i tu smiech a potem "a po co mi 2 Civic..."
          • jeepwdyzlu Re: Weekendowe Rozrywki - Honda Civic vs BMW F30 16.01.17, 19:26
            No właśnie cvt mnie ciekawi. W kontekście nowego crv,a Dzięki za arcyciekawe wieści engine :-)
            Pozdr
            Jeep

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka