Dodaj do ulubionych

Pomoc w wyborze samochodu.

01.10.17, 13:31
Chcę kupić samochód za +/- 10 tys zł. Najbardziej mnie interesuje kombi. Samochód będzie wykorzystywany w 50% procentach miasto i 50% trasa. Silnik maksymalnie 2.0 ze względu na opłaty. Wiadomo... najlepiej żeby ten samochód był bezawaryjny i bezkorozyjny. tak się nie da.. wiem. dlatego najbardziej mi zależy na tym, żeby ten samochód był na tyle bezawaryjny żeby nie potrzebował pomocy lawety. Nie mam pojecia co wybrać, a więc pomocy!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hutchence Re: Pomoc w wyborze samochodu. 01.10.17, 17:27
      A jakież to opłaty są większe pow. 2.0? Spalanie trochę większe i może ubezpieczenie ale też bez tragedii. A 10tys. to szukałbym Mondeo z 2.5 benz.
      • trypel Re: Pomoc w wyborze samochodu. 04.10.17, 09:49
        Z tym ubezpieczeniem to tez różnie. Zamieniłem 2 l benzynę z 2001 na 2.8 diesla z 2008 i koszt OC u tego samego ubezpieczyciela spadł o 65 pln :) nie wiem dlaczego. Ale spadł. Ta sama zniżka 60%. Ten sam adres. Ten sam właściciel.
    • przyjemny_gosc Re: Pomoc w wyborze samochodu. 01.10.17, 17:54
      Na tym forum odpowiedzi nie znajdziesz.
      Tutaj udzielają się dzieciaki, co autem tatusia ustawiają tempomat na 220 km/h.
      • hutchence Re: Pomoc w wyborze samochodu. 01.10.17, 18:21
        Pijesz do mnie fajo? Auto tatusia jest za słabe. No i tatuś mieszka 550 km ode mnie. Ja już ponad 20 lat po za domkiem rodziców.
        BTW Odpowiedź dostał. Za 10 kafli kupi przyzwoite Mondeo od 2001. Miałem kiedyś z 99 z silnikiem 2,5 i dlatego go polecam. A wiem, że w tej budzie też występował. Jak również 3.0 (jeszcze lepszy wybór). O wersji ST220 nie wspomnę bo za 10k w dobrym stanie nie dostanie.
        • vogon.jeltz Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 10:21
          > Pijesz do mnie fajo?

Nie do ciebie, fajo, ale uderz w stół...
          • hutchence Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 18:48
            A skąd wiesz? I co Ty obrońca uciśnionych czy to twoje drugie konto? Po za tym kolega udzielał się ostatnio w wątku o zapierd..laczu z tempomatem ustawionym na 220. Więc albo jest ciulnięty wciskając taką odpowiedź albo ewidentnie pije do mnie.
            PS I z nas dwóch a z Tobą trzech tylko ode mnie dostał odpowiedź.
    • qqbek Re: Pomoc w wyborze samochodu. 01.10.17, 23:56
      No i nie napisze, czy dzieciaty, czy żonaty, czy wozi troje dzieci i psa, czy też tylko własny zad... ech, bądź tu wróżką.
      Gdybym ja miał sam auto dla siebie za te pieniądze kupić, to kupiłbym niezarżnięte do końca E36, sedana lub (co wątpię z powodu budżetu, ale nadal zdarzają się okazje) coupe.
      Silnik 2.0 co prawda zadowalający w tym modelu (150 KM), ale rozważyłbym też mocniejsze jednostki (tyle, że budżet mógłby tego już nie unieść).

Może to dlatego, że tyle lat E36 jeździłem bez przygód, może dlatego, że to naprawdę udane auta (i nieprzekombinowane przy tym).
      • galtomone Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 07:00
        A ja bym kupil Avensis I 2.0 i ile bez rdzy i nie mysli o LPG.
    • yasiaq Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 09:37
      Możesz spróbować obejrzeć takiego accorda..Jak silnik i skrzynia dobra a podłoga cała to może spełnić kryteria. Przy okazji będzie lepszy od avensisa bo silnik jest trwały jak skała Gibraltaru dobry do gazu a regulacja zaworów na śrubkę regulacja prosta i niekłopotliwa..No i z tej dychy jeszcze Ci połowa zostanie..
      www.otomoto.pl/oferta/honda-accord-2-0-16v-serwisowana-czysta-zadbana-z-niemiec-ID6yXqqP.html
      • galtomone Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 10:52
        Co do trwalosci 2.0 z Ave I to bylbym spokojny. to nie 1.8 ktore żłopało olej.
        Ale do gazu faktycznie srednio, bo regulacja wymaga zjedecia pokrywy zaworow, itd...
        Ale jesli nie do gazu, to auto jest spoko.
    • vogon.jeltz Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 10:39
      Dwie opcje pod rozwagę:

Pierwsza - to jakiś starszy japoniec typu Mazda 626, Nissan Primera czy proponowana tu wcześniej Honda Accord. Honda będzie starsza (MK5) bo MK6 w kombi nie występowała, a MK7 to już poza twoim budżetem. Oczywiście tylko benzyna, ewentualnie z LPG ale w japońskich silnikach różnie z tym bywa.

Druga - uwaga, Renault Laguna II. Serio mówię. Wiem, że to auto nosi mało zaszczytne miano Królowej Lawet, ale to przez skopane diesle i debilne zalecenia producenta dotyczące wymiany oleju. Dzięki takiej reputacji cena Laguny jest śmiesznie niska. Kupując benzynę niczym nie ryzykujesz, a zyskujesz świetnie wyposażony samochód nawet z roczników 2004-2005. Dodatkowo silniki benzynowe doskonale nadają się do gazu. 1.8 lub 2.0 benzyna + LPG będzie optymalnym wyborem.
      • qqbek Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 10:48
        vogon.jeltz napisał:

> Dwie opcje pod rozwagę:
        >
        > Pierwsza - to jakiś starszy japoniec typu Mazda 626, Nissan Primera czy propono
        > wana tu wcześniej Honda Accord. Honda będzie starsza (MK5) bo MK6 w kombi nie w
        > ystępowała, a MK7 to już poza twoim budżetem. Oczywiście tylko benzyna, ewentua
        > lnie z LPG ale w japońskich silnikach różnie z tym bywa.

Chrup, chrup.
        Tam gdzie siedzisz (Włochy o ile dobrze pamiętam), chrup, chrup, nie ma pewnego problemu, chrup, chrup, który trapi strasznie "starsze Japońce", chrup, chrup.
        Niezardzewiała 626 czy Primera to rzadkość.
        Hondy też się dobrze nie trzymają.

> Druga - uwaga, Renault Laguna II. Serio mówię. Wiem, że to auto nosi mało zaszc
        > zytne miano Królowej Lawet, ale to przez skopane diesle i debilne zalecenia pro
        > ducenta dotyczące wymiany oleju. Dzięki takiej reputacji cena Laguny jest śmies
        > znie niska. Kupując benzynę niczym nie ryzykujesz, a zyskujesz świetnie wyposaż
        > ony samochód nawet z roczników 2004-2005. Dodatkowo silniki benzynowe doskonale
        > nadają się do gazu. 1.8 lub 2.0 benzyna + LPG będzie optymalnym wyborem.

Zapominasz o jednym drobnym problemie.
        To nie tylko silniki Diesla zapracowały na "wspaniałą" opinię o L II, to przede wszystkim jej układ elektryczny. A ten jest z grubsza taki sam, niezależnie od tego czy to ropniak, czy benzyniak. Kuzyn żony miał krótko (2 lata) 3.0... największą ulgę poczuł, gdy znalazł na to kupca.
        • vogon.jeltz Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 11:02
          > Tam gdzie siedzisz (Włochy o ile dobrze pamiętam), chrup, chrup, nie ma pewnego problemu

Dobrze pamiętasz i tu gdzie siedzę japońskie samochody są przede wszystkim bardzo mało popularne, z paroma wyjątkami w postaci np. Yariski albo Kaszkaja, ale już trafić Accorda czy jakąkolwiek Mazdę, o Mitsubishi nie mówiąc, to prawdziwa rzadkość. Fakt, że znaleźć w Polsce egzemplarz bez rdzy to co najmniej taki sam wyczyn, ale jak już się taką znajdzie, to przy budżecie 10k będzie to świetny wybór, bo mechanicznie są one prawie niezniszczalne.

> To nie tylko silniki Diesla zapracowały na "wspaniałą" opinię o L II, to przede wszystkim jej układ elektryczny.

Że tak powiem niedelikatnie - bzdura. Kwestia elektryki w Renówkach wydaje mi się przesadnie demonizowana. Pamiętaj, że sam mam Scenika z tej samej generacji (na tzw. full wypasie) i od dwóch lat nie przytrafiła mi się żadna awaria układu elektrycznego. Z elektryką w Renówkach - a też nie wszystkich, zależy raczej od egzemplarza niż od modelu - to jest tak, że owszem, ponoć lubi czasem żyć swoim życiem, zapalają się jakieś kontrolki itd., ale to bardzo rzadko są awarie uniemożliwiające jazdę i wymagające lawetowania. Tak że tytuł Królowej Lawet to na pewno nie przez to.
          • qqbek Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 11:11
            Nie wiem czy to demonizowanie, czy nie... 3 razy lawetą skończył awarię ręcznego :)
            • vogon.jeltz Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 11:44
              Widać miał egzemplarz z tych pechowych. No dobra, elektryczny ręczny to chyba jedyna rzecz z elektryki, która może skutecznie unieruchomić auto w przypadku awarii. Lekarstwem - czy raczej profilaktyką - jest kupno samochodu z ręcznym ręcznym.
      • galtomone Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 10:54
        C5 2.0 na LPG tez sie fajnie sprawdza.
        Elektryka czasem upierdliwa ale zwykle wsytaczyzlaczke czy gniazdo przeczyscic i juz..

Gorzej jak ktos ma fanaberie wymiany sprezyn klapy w kombi....
        • vogon.jeltz Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 11:05
          > C5 2.0 na LPG tez sie fajnie sprawdza.

Żeby jeździć hydrocytryną trzeba wiedzieć, czym się to je, i mieć mechanika, który będzie umiał to serwisować.

> Gorzej jak ktos ma fanaberie wymiany sprezyn klapy w kombi....

Weź mnie nie wkruwiaj nawet...
          • qqbek Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 11:13
            vogon.jeltz napisał:

> > C5 2.0 na LPG tez sie fajnie sprawdza.
            >
            > Żeby jeździć hydrocytryną trzeba wiedzieć, czym się to je, i mieć mechanika, kt
            > óry będzie umiał to serwisować.

To też racja. Ale komfort przy tym nieporównywalny z niczym innym. Wiec jak ktoś się "F" nie boi...

> > Gorzej jak ktos ma fanaberie wymiany sprezyn klapy w kombi....
            >
            > Weź mnie nie wkruwiaj nawet...

A może kolega przybliżyć temat? Bo w dowolnym samochodzie w którym do tej pory jakieś sprężyny klapy (gazowe) wymieniałem, a nie lubię w łeb dostawać klapą, więc w kilku już wymieniłem (ostatnio w E53 od maski) to był zabieg bezbolesny, trwający nie dłużej niż 5 minut.
            • vogon.jeltz Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 11:38
              > A może kolega przybliżyć temat?

A proszę bardzo. Francuziki wymyśliły sobie, że ma być "ładnie". Więc schowali siłowniki klapy w podsufitce. Te siłowniki podczas otwierania klapy wypychają zawiasy, zamiast samej klapy jak w innych autach. "Ładnie" faktycznie jest, bo nic nie widać, o:
              olxpl-ring07.akamaized.net/images_tablicapl/76894653_1_644x461_silowniki-klapy-citroen-c5-kombi-r-e-g-e-n-e-r-a-c-j-a-chodziez.jpg

Ale tu zaczyna się masakra, bo:
              - Klapa w C5 wielka jest i ciężka, więc sobie wyobraź, jaki moment siły tam działa przy takiej konstrukcji. Dlatego siłowniki padają jak muchy. A jak padną, to dostajesz tą wielką i ciężką klapą w łeb.
              - Siłowniki są cztery, bo oprócz samej klapy można otworzyć również samą szybę. Przynajmniej teoretycznie, bo w większości egzemplarzy C5 kombi otwieranie szyby nie działa. Czyli: dwa "małe" do szyby i dwa "duże" do klapy, przy czym do podniesienia całej klapy i utrzymania jej w górze wymagane tak naprawdę jest współdziałanie wszystkich czterech.
              - "Małe" siłowniki to mały pikuś, natomiast "duże" występują tylko w oryginale i kosztują jakieś poyebane pieniądze rzędu 250 zeta za sztukę. Używek nie ma co kupować, bo na bank będą już zużyte. Polak potrafi, więc teoretycznie można regenerować za połowę ceny, ale nie ma gwarancji, że to się sprawdzi, ani jak długo wytrzyma.
              - Wymiana tego pieroństwa - w normalnym aucie, tak jak piszesz, klik-klik, 5 minut i gotowe - w C5 Break wymaga rozpieprzenia połowy samochodu (trzeba podsufitkę zdjąć) i wyższych zdolności ekwilibrystycznych typu zakładanie pierścieni Segera szczypcami w dziurze częściowo na ślepo. Najgorszemu wrogowi nie życzę.

Ja swego czasu woziłem w bagażniku kij od szczotki - i to było proste i dosyć skuteczne rozwiązanie.
    • marzenagazik Re: Pomoc w wyborze samochodu. 02.10.17, 11:40
      Ja jeżdżę mondziakiem z rodzinka i bardzo sobie go chwalimy
    • loyezoo Re: Pomoc w wyborze samochodu. 03.10.17, 23:47
      BMW e-46 tyle,że to małe kombi.
      Volvo v40 (też małe) ale za te pieniądze,ładna poliftowa wersja z turbo
      "nieśmiertelny" Passat B5,silniki 1.8 wolnossące i turbo bardzo wytrzymałe
      Focus (znowu małe) o dziwo krajowy..
      www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-ford-focus-kombi-1-6-benzyna-ID6zahkT.html#6ca47f6e54
    • bolo2002 Re: Pomoc w wyborze samochodu. 04.10.17, 09:28
      Kup sobie samochód klasy MPV a nie kombi. Jeżdziłem wszystkim juz w zyciu, sedanem, hachbackiem, kombi, SUV-em itd.
      MPV czyli Van jest wygodniejszy niz kombi. Co kupic za 10-tys zł? To proste-tylko Koreańczyka Kia Caremns z genialnym silnikiem 2.0 CRDi VGT i 140 KM mocy-dostaniesz z roku 2007! Zero korozji, zero napraw. Jeżdziłem naprawde wszystkim, i Audi i Vw i Japończykami/ tylko nówki!/ Mazda, Mitsubishi, toyota i stwierdzam, ze Koreańskie wózki są pewniejsze!! Mam spalanie 6,6 l sredni i od zakupu 8-latka 3 lata temu niczego nie naprawiałem, zupełnie niczego-w servisie Kia mojego nie znaja! To pancerny wózek z pancernym silnikiem i tyle-polecam!
      • vogon.jeltz Re: Pomoc w wyborze samochodu. 04.10.17, 10:06
        Fakt, że te starsze koreańskie CRDi są prawie jak kiedyś TDI - w cholerę niezawodne i wytrzymałe, a Carens to bardzo ciekawa, choć mocno niedoceniana konstrukcja. Ale jednak kupowanie 12-letniego diesla (bo na tyle mnie więcej wystarczy budżet) z turbiną o zmiennej geometrii i oczywiście dwumasą to proszenie się o kłopoty.
        • samspade Re: Pomoc w wyborze samochodu. 04.10.17, 10:09
          CCC Cena cyni cuda. Jeżeli ktos uwzględni dodatkowe 3 czy 4 tyś na ewentualne naprawy to czemu nie. Patrząc po cenach często diesle są znacząco tańsze. Tyle że trzeba mieć świadomość ewentualnych kosztów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka