tanebo2.0 18.03.18, 12:45 Pytanie: czy istnieje silnik powiedzmy z pięcioma zaworami na cylinder który ma możliwość odłączania zaworów - powiedzmy że w danej chwili działają tylko dwa - jeden dolot, drugi wydech? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nazimno Re: Zawory 18.03.18, 13:27 Takie rowiazanie nie ma jasnego uzasadnienia. Nie znane mi jest zastosowanie w silniku produkcji seryjnej. Istnieja juz silniki bez rozrzadu mechanicznego z rozrzadem elektronicznym dla zaworow, modele eksperymentalne. Tam mozliwe jest wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zawory 18.03.18, 13:35 W układzie 4 zaworów taki układ istnieje od wielu lat w hondzie w silniku motocyklowym. VTEC działa tak ze do 7000 obrotów silnik pracuje jak układ 2 zaworowy a powyżej 4. Niby ma swoje zalety ale moment przejścia jest dość wkurzający. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Zawory 18.03.18, 19:08 Silnik taki istnieje, byl wymyslony przez inzyniera ktory wiekszosc czasu spedza trzymajac jedna dzurke w nosie zatkana palcem i odtyka ja tylko jak porzebuje glebiej oddychac. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Zawory 18.03.18, 20:56 Facio pytal o 5 dziurek. Przeczytaj pierwszy post. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Zawory 18.03.18, 21:27 "powiedzmy że w danej chwili działają tylko dwa - jeden dolot, drugi wydech? " Ja sie odnioslem do uzywania tylko jednego z dwoch czy trzech dostepnych dolotow. Z wydechami podobny idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Zawory 18.03.18, 22:16 Takie cos wymyslili wtedy kiedy silniki mialy jeden zawor wlotowy i jeden wylotowy .... i w takich silnikach wtedy odlacza sie jeden cylinder jak nie potrzebny... www.jdpower.com/cars/articles/tips-advice/engine-cylinder-deactivation-saves-fuel Odpowiedz Link Zgłoś