Dodaj do ulubionych

Wracamy do PRL

05.05.18, 12:51
“Jeśli się spełnią nasze przewidywania co do zamiarów obecnych właścicieli Opla i Fiata, to aby uratować tysiące miejsc pracy, które przemysł motoryzacyjny generuje w całej gospodarce Polski, będziemy musieli stanąć przed podjęciem decyzji dotyczącej ewentualnego przejęcia, nacjonalizacji (a w przypadku Fiata renacjonalizacji) zakładów w Gliwicach, Tychach i w Bielsku-Białej. Wówczas Plan Elektromobilności można by było oprzeć właśnie na dotychczasowych fabrykach Opla i Fiata, będących w stanie produkować rocznie 1 milion samochodów nowej generacji”. widać mi czołg?
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: Wracamy do PRL 05.05.18, 13:21
      ...oranyboskie...
      """
      Redakcja Crowd Media - walimy prosto z mostu, nie boimy się nazywać rzeczy po imieniu.
      """

PS
      Bedziesz tu wrzucac jeszcze nastepne badziewie?
    • koza_oddam Re: Wracamy do PRL 05.05.18, 13:22
      Po pierwsze, jeśli by to nastąpiło to Opel i Fiat zabiorą maszyny, taśmy - dostaniemy gołe budynki. Po drugie, nawet gołe budynki będą kosztowały miliardy biorąc pod uwagę infrastrukturę. Po trzecie - co będziemy tam produkować? Pralki Frania? Załoga i tak wyleci na ryj. A z Polski spieprzą wszyscy mający to fabryki, bo za chwile okaże się że będą nacjonalizować wszystko co się rusza. Gospodarcza zapaść. To są raczej mrzonki związkowców oderwanych od rzeczywistości
      • tanebo2.0 Re: Wracamy do PRL 05.05.18, 13:36
        Jak to co będziemy produkować? Syrenkę...
      • nazimno Re: Wracamy do PRL 05.05.18, 13:55
        Kreowanie nieistniejacych sytuacji w celu
        rozwijania chorych wizji, zmierzajacych
        do wytworzenia nastroju kleski.
        To stara metoda poy...ch manipulatorow.
        Po ch... jeszcze rozwijac te chore wymysly...
    • marekggg Re: Wracamy do PRL 05.05.18, 16:28
      A mi sie wydaje ze PRL wlasnie juz wrocil. Narodowo-socjalistyczna mania ogarnela PiS, bo tylko partia wie najlepiej co jest dobre dla obywatela.
      • galtomone Re: Wracamy do PRL 05.05.18, 18:30
        Przez PiS i to co kroczek po kroczku robia nie jestem wstanie ogladac Handmaid's Tale. Jak pokazuja retrospekcje... jak doszlo do takiej zmiany to zaczynam byc przerazony...
        • nazimno Re: Wracamy do PRL 05.05.18, 18:44
          I jeszcze na dodatek objawy histerii paranoidalnej.
          • do.ki Re: Wracamy do PRL 05.05.18, 21:41
            Dokładnie. Handmaid's tale jest OK; obejrzałem całe i nie ma sie czego przyczepić.

Natomiest do "zabieranie miejsc pracy" to lepiej się przyzwyczajcie i pomyślcie co z tym zrobić, bo odwrotu nie ma.
            • galtomone Re: Wracamy do PRL 06.05.18, 08:20
              Podobno (jak to zwykle bywa) ksiazka lepsza... Ale nie mam zdrowia teraz na te klimaty. Serio... zaczalem ogladac, bardzo mi sie podoba... ale jak wlasna Babcia lata temu zaczynam krzyczec na telewizor i sie denerowac :-)
    • schweppes1 Re: Wracamy do PRL 05.05.18, 23:12
      Kiedyś w jakimś kraju afrykańskim rząd postanowił znacjonalizować lokalną fabrykę (rozlewnię) Coca-Coli. Po dwóch tygodniach od realizacji tego genialnego pomysłu coca-cola w sklepach zaczęła smakować jak posłodzona woda mineralna z czarną farbką, fabryka zdechła, a po kilku miesiącach złomiarze zajęli się jej infrastrukturą. Od tego momentu większość inwestorów zagranicznych wycofała kapitał, a nowi zrezygnowali z inwestycji i tubylcy żywią się tam teraz głównie pędrakami.
      • szymi_mispanda Re: Wracamy do PRL 05.05.18, 23:26
        ale to dobrze czy zle?

bo dla zdrowia tubylcow to chyba dar z niebios ze zamiast koka koli i rakotfurczego gowna z zachodu zywia sie kokosami i pedrakami

beda dluzeli zdrowi
        • schweppes1 Re: Wracamy do PRL 05.05.18, 23:41
          Nieprawda, powtarzasz propagandowe, lewackie bzdury.

Na przetworzonej żywności żyje się dłużej i zdrowiej.
          • szymi_mispanda Re: Wracamy do PRL 05.05.18, 23:47
            lewacy to wogle nie jedza bo to wegetarianie.

odchodzac od twojej ironii - watpie czy ten artykul wogle jest wart czytania. co to wogle sa za zrodla?

wrzucacie jakies "informacje" ze stron ktore nie sa dziennikami, agencjami informacyjnymi ani niczym takim.

czyjes wypociny jakiegos zagorzalego zwolennika tuska jakby kaczka chciala nacjonalizowac jakeis fabryki i juz wielka dyskusja

ten caly internet powinien byc jakos filtrowany
            • galtomone Co Ty pieprzysz? Przeciez ty jestes lewak! 06.05.18, 08:22
              szymi_mispanda napisał(a):

> lewacy to wogle nie jedza bo to wegetarianie.

Co ty gadasz. Lewak i socjalista z Ciebie pelnym ryjem, a wolowine zresz... Co ma dieta do pogladow?
              • szymi_mispanda Re: Co Ty pieprzysz? Przeciez ty jestes lewak! 06.05.18, 10:10
                ja lewak?

ja jestem blisko korwina z jedna uwaga:

korwin uwaza ze na wolnym rynku siwetym obowiazkiem kzadego pracodawcy jest minimalizowac koszty, placic pracownikowi jak najmniej, a sprzedawac swje towary/uslugi jak najdrozej

w idealnej sytuacji koszty pracodawca chcialby miec zerowe lub aby mu ktos wogle doplacal (niewolnictwo)

i ja uwazam ze to rzeczeczywiscie tak ma twierdzic i uwazac pracodawca

natomiast w tej samej gospodarce wolnorynkowej swietym obowiazkiem KAZDEGO pracownika jest robic to co pracodawca czyli robic dobrze pod siebie
                swietym obowiazkiem wolnorynkowego praconika jest darzyc do tego aby narobic sie jak najmniej idealnie wogle, za to wziac za to jak najwiecej pieniedzy
                w idealnej wersji nie przychodzic do pracy wogle a pobierac najwyzsze mozliwe uposazenie

tak wg mnie wyglada wolny rynek

pracownik nie ma prawa sie przejmowac PKB, rozwojem gospodarki (i np jak Polacy mowic kurde beda dluzej pracowal za darmo bo to dobre dla PKB)

w wolnym rynku kazdy ma robic sobrze sobie

wiec o ile nie jestes pracodawca to sie dziwie ze sie sprzeciwiasz i tak fikcyjnemu artykulowi zeby znacjonalizowac fabryki

tylko jako pracodawce to rozumiem kogos w rodzaju bochniarz czy mordasewicza a nie ze oni tam w polsce nie chcac miec zadych zobowiazan wobec pracownika stowrzyli sytuacje w ktorej nawet babcia klozetowa nie ma etatu tylko jest DZIALANOSCIA GOSPODARCZ, FIRMA, WLASCICIELEM

nie jest

ma tak tylko administracyjnie zrobione aby w razie co mozna przeciagac terminy zaplaty, obciac zupelnie koszty, zeby nie miala roznych ubezpieczen, zeby mozna bylo sie z nia porzegnac bez okresu wypowiedzenia itp itd.

jak dla mnie Polska i pracownicy w polsce to jest syndrome sztokholmski spowodowany propaganda wolnorynkowa lat 90 i pierwszej dekady XXI wieku

wszyscy mieli sie martwic o rozwoj kraju, fikcyjne wskazniki pkb, dlugo publicznego (nawet macie w warszawie wywieszone to na rogu jerozolimskich i marszalkowskiej zeby w was wspoc poczucie winy ile to dlugo narobiliscie i ze niby ten dlug jest rzeczywisty i zebyscie sie sprezali do roboty bo trzeba go splacic)

III RP to propagandowo taka hybydowo wolno rynkowa wersja PRL tylko zamiast hasel "parti z ludzmi ludzie z partia" na kazdym rogu jest "pracuj, konsumuj, pkb najwazniejsze"

no wiec powtarzam wolnorynkowy pracownik ma pie...c nie swoje dlugi, jak jest inicjatywa zeby mial wiecej praw to ja popierac, robic jak najmniej a brac jak najwiecej
                • waga170 Cztery rogi Marszalkowskiej i Alej 06.05.18, 10:22
                  > (nawet macie w warszawie wywieszone to na rogu jerozolimskich i marszalkow
                  > skiej zeby w was wspoc poczucie winy ile to dlugo narobiliscie i ze niby ten dl
                  > ug jest rzeczywisty i zebyscie sie sprezali do roboty bo trzeba go splacic)

Na jednym z tych rogow (moze na tym samym?) jest na kawalku muru tablica "Miejsce uswiecone krwia Polakow".
                • samspade Re: Co Ty pieprzysz? Przeciez ty jestes lewak! 06.05.18, 10:58
                  W sumie niegłupio piszesz. Nasz rynek to patologia. Piszesz o syndromie sztokcholmskim. Coś w tym jest. Jedna z firm w okolicy bazuje ma ukraincach. Firma lokalnego dobrodzieja. Takiego co to oczekuje że asystentka obierze mu owoce i pokroi jabłko na ćwiartki. Planuje otworrzyć nowe fabryki żarcia. Oczywiście z ulgami od gminy.
                  A co do artykułu. To pomysł związkowców. Syntezator mowy go nie zrealizuje. W końcu to przedstawiciel jednego z właścicieli. Dzisiaj udaje ze rządzi a jutro kto wie. Może bedzie musiał wrócić do pracy za marne set tysięcy miesięcznie.
                  • nazimno Re: Co Ty pieprzysz? Przeciez ty jestes lewak! 06.05.18, 11:19
                    Buhaha.
                    Przemyslenia na miare slomianego misia.
                  • szymi_mispanda Re: Co Ty pieprzysz? Przeciez ty jestes lewak! 06.05.18, 11:26
                    ja do ukraincow nic nie mam, ja jako zwykly tam czlowieczek to mysle sobie o jak fajnie nawet w pizzerni w warszawie zmienila sie obsluga i poznalem kelnerke z ukrainy

wiec jakis tam z powodu najazdu ukraincow zyska odnioslem

natomiast jak patrze z punktu widzenia kraju a nie jednostki to jednoznacznie otwarcie rynku pracy dla nich jest czyms wprost nieslychanym i negatywnym

otworzyc rynek pracy to moze szwajcaria czy UK a nie polska z pensja minimalna 2100 PLN

jesli juz otworzyc to na zasadzie amerykanskiej wiz H-1B - wbrew pozorom amerykanie to jest jeden z najbardzij cwanych i protekcjonistycznych narodow swiata

oni promuja wolny rynek ale wszedzie na swiecei poza terytorium usa - zeby ich firmy mogly wszedzie miec rynek zbytu

nidawno gadalem z facetem z gujany holenderskiej nie pamietam jak sie ten kraik teraz nazywa jakas tam patataja

urodzil sie przez 1975 rokiem wiec ma passport holdenderski a wiec UE

i ten facet przy mnie liczyl sobie miesieczny budzet bo musial uwzglednic loty co miesiac do zony i dzieci a taki lot kosztuje 1800 EUR (return) i to mu z wynagrodzenia odchodzi a akurat ta firma za przeloty nie placi

ja mu mowie ze trzeba bylo w tej samej firmie ale w USA w zatoce meksykanskiej sie zatrudnic

i on mi mowi ze to byl jeego first choice i ze da sie ale ...

rynek pracy amerykance maja zamkniety, mozna wjechac na te wizy H ale to albo jak szukasz rok czy dwa i w koncu trafisz ze jakas firma amerykanska naprawde nie moze zadnego lokalsa znalezc, albo chyba ze cie zarekomenduje ktos wazny, albo ze pracujesz w tej firmie poza usa i cie przeniosa do usa

wiec facet lata raz w miesiacu 16h w jedna strone do rodziny zamiast 3h bo tak amerykanie pilnuja swojego rynku pracy

a tu polska w ktorej sie zarabia 2100, "dobrodziej" oczekuje ze mu asystentka jablka bedzie obierac i taka polska otwiera rynek pracy zeby to status quo lat 90 czyli 100 osob chetnych miejsce sie utrzymal

wg mnie to jest tylko i wylacznie wynik zakulisowego lobbing roznych biznes center klubow i innych organizacji cwaniakow

w europy zachodniej to by bylo nie do pomyslenia, nawet po przyjeciu polski do UE niemcy (zwiazki) wylobbowaly ze policy w DE nie moga robic przez 8 lat

wiec polska jest dobra na wczasy albo jak jestes wlascicielem, masz jakas produkcje sokow czy butelek pet pod soba 100 roboli i jednego menegera to wtedy to co robia rzady od 89 roku jest dla ciebie dobre

jak nie daj boze jestes etatowcem to dostajesz wpie...na kazdym kroku (chociaz teraz dla niepoznaki zrobiono tak ze jako etatowiec juz nawet etatu nie dostaniesz tylko udajesz przedsiebiorce co jak pisalem ma dla pracodawcow duze plusy bo prawo pracy ktore i itak nie dziala to tu wogle nie dziala, a dodatkowo propagandowo w polsce firmy powstaja jak grzyby po deszczu od babci klozetowej poprzez komputerowca az po jakiegos profesora wykladowce wszyscy sa JDG - kolejny sukces III RP
                • galtomone Re: Co Ty pieprzysz? Przeciez ty jestes lewak! 06.05.18, 21:19
                  Owszem. Juz ci z vognem to pisalismy.... twoje poglady i pretensje w stosunku do neoliberalizmu sa w 100% lewackie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka