Dodaj do ulubionych

wysokosc samochodow osobowych

IP: 217.136.147.* 15.10.04, 12:28
Dlaczego wszystkie auta osobowe sa takie niskie? Zwykle ok 140 cm od drogi do
dachu. Nie jestem przesadnie wysoki (wlasciwie to w ogole nie jestem wysoki-
175 cm), ale jakos nie moge sobie znalezc miejsca w takim aucie, bo albo glowa
za blisko sufitu (i dyskomfort), albo tylek za blisko podlogi (i dyskomfort).
Niby nie ma problemu, jezdilem minivanem, teraz jezdze MPV, ale zastanawiam
sie czy tylko mi przeszkadzaja niskie auta?
Nie mowie juz o sportowych- ostatnim, do ktorego wsiadlem, byla Alfa GTV i od
tego czasu wiem, ze to nie dla mnie.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: wysokosc samochodow osobowych 15.10.04, 13:32
      Nie słyszałeś nigdy o środku ciężkości?
      • Gość: Doki Re: wysokosc samochodow osobowych IP: 217.136.147.* 15.10.04, 14:04
        greenblack napisał:

> Nie słyszałeś nigdy o środku ciężkości?

Slyszalem, ale co to ma do rzeczy? W normalnym ruchu drogowym wysokosc srodka
        ciezkosci nie ma wiekszego znaczenia. Ruch odbywa sie z niewielkimi
        predkosciami, przyspieszenia boczne tez sa nieznaczne, wiec i tak zostaje duzy
        margines bezpieczenstwa. Polozenie srodka ciezkosci ma znaczenie tylko przy
        jezdzie rajdowej i wariackiej.
    • niknejm Re: wysokosc samochodow osobowych 15.10.04, 13:40
      A ja bym zapytał odwrotnie - dlaczego są teraz takie wysokie ;-))
      Porównaj Civica 3D z 95r. z obecnym 'autobusem 5D'. ;-)

A ja lubie siedzieć nisko. Niski samochód lepiej jeździ na zakrętach i mniej
      się buja, czuję się po prostu bezpieczniej.

Pzdr
      Niknejm
      • Gość: Doki Re: wysokosc samochodow osobowych IP: 217.136.147.* 15.10.04, 14:08
        > Porównaj Civica 3D z 95r. z obecnym 'autobusem 5D'. ;-)

Porownuje. Jest zauwazalna poprawa, ale jeszcze nie to. :-)

> czuję się po prostu bezpieczniej

A jak chce sie czuc jeszcze bezpieczniej, zmniejszam predkosc i po klopocie.
        • niknejm Re: wysokosc samochodow osobowych 15.10.04, 16:57
          Gość portalu: Doki napisał(a):

> > Porównaj Civica 3D z 95r. z obecnym 'autobusem 5D'. ;-)
          >
          > Porownuje. Jest zauwazalna poprawa, ale jeszcze nie to. :-)

Panie, Ty widzisz i nie grzmisz ;-)))

> > czuję się po prostu bezpieczniej
          >
          > A jak chce sie czuc jeszcze bezpieczniej, zmniejszam predkosc i po klopocie.

A jak jest ślisko? Wiem, jedziesz 5km/h ;-))
          Nie jeżdżę jakoś ekstremalnie, ale jednak samochody niskie dużo lepiej się
          prowadzą niz vany, i to się czuje. Choć do jazdy 50km/h po centrum miasta van
          też wystarczy...

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: Doki Re: wysokosc samochodow osobowych IP: 217.136.147.* 15.10.04, 17:03
            > Panie, Ty widzisz i nie grzmisz ;-)))

Oj tak zagrzmij i spusc swoj piorun na tych, co mnie fotografuja i kasuja, bo:

> A jak jest ślisko? Wiem, jedziesz 5km/h ;-))
            > Nie jeżdżę jakoś ekstremalnie, ale jednak samochody niskie dużo lepiej się
            > prowadzą niz vany, i to się czuje. Choć do jazdy 50km/h po centrum miasta van
            > też wystarczy...

Moj van prowadzi sie wystarczajaco dobrze w calym zakresie predkosci, ktory
            fabryka dala.
            Jak jest slisko, to wiadomo, ze jedziesz wolniej, choc niekoniecznie 5 km/h. Czy
            wiesz, ze nigdy w zyciu nie kupilem do swojego samochodu (ktoregokolwiek)
            zimowek? Jezdzilem na zimowkach pozyczonymi samochodami (i nie ma dwoch zdan,
            auto lepiej siedzi na drodze), ale tak poza tym to radze sobie na normalnych
            oponach na deszcze (ktore tu w Belgii seryjnie montuja). I sliskosc mi za bardzo
            nie przeszkadza. Jak jestem w Polsce, to jezdze normalnie jak wszyscy 140 po
            drogach krajowych i jest OK.
    • Gość: Pokurcz Re: wysokosc samochodow osobowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 13:46
      pewnie jestes jakims pokurczem

przy takim kurduplowatym wzroscie masz problem z wejsciem do auta
      dziwne
      wyjmij usztywnienie z koszuli moze bedzie latwiej

a najlepiej kup IKARUS 280 lub AUTOSAN H9 - wsiadanie lux i ta skorzana
      tapicerka

• Gość: Doki Re: wysokosc samochodow osobowych IP: 217.136.147.* 15.10.04, 14:06
        > przy takim kurduplowatym wzroscie masz problem z wejsciem do auta

Z wejsciem nie. Ale zle sie wysiada po odsiedzeniu w niewygodnej (bo za niskiej)
        pozycji 4 godzin bez ruchu (tyle czasu zajmuje wyjezdzenie 1 baka paliwa na
        niemieckiej autostradzie. Po POlsce na przyklad byloby jeszcze dluzej).

> a najlepiej kup IKARUS 280 lub AUTOSAN H9 - wsiadanie lux i ta skorzana
        > tapicerka

I dosc miejsca na bagaz. Niestety, spore oplaty, dostepny tylko w wersji z
        dieslem, w dodatku niezbyt ekonomicznym, slabe przyspieszenia i trudno zaparkowac.
    • Gość: TO JA Re: wysokosc samochodow osobowych IP: *.honeywell.com 15.10.04, 17:22
      > Dlaczego wszystkie auta osobowe sa takie niskie?

Doskonala obserwacja. Jestem troche wyzszy od Ciebie i duuuuzo grubszy. Dawno
      temu przymierzalem sie do Nissana 240 SX coupe, przy wysiadaniu z niego po
      prostu nie moglem sie wydobyc zza kierownicy przez niskie drzwi. Najgorsze bylo
      jednak to ze czubek mojej madrej glowy dotykal do sufitu- przy wiekszym
      podskoku polamane kregi szyjne. A w takim Garbusie mozna bylo siedziec w
      kapeluszu.
      Podejrzewam ze to obnizenie samochodu bierze sie ze stylingu (niski, wyglada na
      bardziej sportowy), z oszczednosci na wadze (mniej blachy) i mniejszego oporu
      powietrza (mniejsza powierzchnia czolowa). Najbardziej lubie jezdzic moim Dodge
      truckiem, nie musze nawet przykucac zeby do niego wsiasc tylko sie przesuwam w
      bok i juz siedze. Takze Mustang w pozycji odkrytej bez dachu- wsiadanie i
      wysiadanie bardzo latwe, no i kapelusz nie mialby limitu wysokosci:). Mazde MPV
      mialem od 1989 do bodajze 97 i milo ja wspominam. To ona wygrala z tym Nissanem
      jak patrzylem za czyms nowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka