qqbek
26.02.19, 12:57
O wielcy mędrcy tego forum, coście rozumy wszelakie zeżarli, przetrawili i ... no dobra, do rzeczy:
Mam takie skrzyżowanie po drodze do domu, które do niedawna było całkiem niepozorne, ale ostatnio (w związku z remontem w sąsiedniej dzielnicy) zmieniono na nim organizację ruchu.
Dla kierunku który mnie interesuje mamy teraz:
1. lewy pas do jazdy w lewo i na wprost (tak jak przed zmianami),
2. pas środkowy do jazdy na wprost i w prawo (przed zmianami tylko do skrętu w prawo),
3. pas prawy do jazdy w prawo.
Sygnalizacja to sygnalizator kierunkowy S3 (prosto i w lewo) nad pasem lewym, S2 nad pasem środkowym i S3 (w prawo) nad pasem prawym.
No i to by nie była Polska, gdyby ktoś czegoś nie spieprzył.
Otóż obok prawego S3 dodali... zieloną strzałkę (która winna występować tylko w połączeniu z S2 - sic!).
No i tak - po pierwsze przy dwóch pasach do jazdy w prawo nie wolno walić strzałki (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 28 marca 2008 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach - "Sygnał dopuszczający skręcanie w kierunku wskazanym strzałką, wyświetlany przez sygnalizator S-2, stosuje się, jeżeli w czasie, gdy nadawany jest sygnał czerwony ogólny, istnieje możliwość ruchu pojazdów skręcających w prawo lub w lewo, pod warunkiem zapewnienia bezpieczeństwa pieszym i pojazdom, dla których wyświetlany jest w tym czasie sygnał zielony. Sygnału tego nie wolno stosować, gdy do jazdy w kierunku zgodnym z kierunkiem wskazanym strzałką przeznaczone są dwa lub więcej pasów ruchu").
Z drugiej strony zaś Rozporządzenie Ministra Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych, a to mówi wyraźnie:
"1. Nadawany przez sygnalizator S-2 sygnał czerwony wraz z sygnałem w kształcie zielonej strzałki oznacza, że dozwolone jest skręcanie w kierunku wskazanym strzałką w najbliższą jezdnię na skrzyżowaniu, z zastrzeżeniem ust. 3."
(ustęp 3 traktuje o obowiązku zatrzymania się i ustąpienia tym, którzy mają zielone)
I teraz tak -
ja stoję na stanowisku, że jako kierujący mam się stosować do znaków i sygnałów zgodnie z w/w rozporządzeniem i w dupie mam to, że ktoś się nie zastosował do rozporządzenia o warunkach technicznych, bo po prostu mam je gdzieś.
Inni twierdzą, że skręcać w prawo na strzałce można tylko z prawego.
Można też stwierdzić, że strzałkę stosuje się do pasa, który ma S-2... czyli, że na strzałce skręcać można tylko ze środkowego 😁
Bądź tu mądry.