Dodaj do ulubionych

To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto?

21.03.19, 09:45
moto.pl/MotoPL/7,88389,24559671,niemcy-zorganizuja-produkcje-polskiego-samochodu-elektrycznego.html#g=z&s=BoxMotImg4
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 11:53
      Kwestia nomenklatury, jak dużą wartość dodaną auta zrobimy my, polskimi rękami. Zobacz sobie kiedy można oznaczyć zegarek "swiss made" np.
      • galtomone Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 14:54
        Mnie to wszystko jedno gdzie... I tak nic z tego miec nie bede.
        Ale obecna wladza lubie, zeby bylo "Polskie"... wiec sie tak zastanawiam...

Skoro cos co jest produkowane u nas - np. zarcie, ale sprzedawane w dyskoncie pod marka dyskonutu polskie nie jest... To moze produkowane cos w DE czy Chinach ale z marka PL jest Polskie?

Nie wiem czy bardziej licza sie rece ktore wytwarzaja, czy kto jest wlascicielem brandu...
        • carnivore69 Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 16:13
          Przecież Ci napisał. Można spojrzeć na wartość dodaną.

Pzdr.
    • trypel Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 12:04
      do sieci wyciekły już szczegóły na ten temat
      testy się juz odbywają
      joemonster.org/filmy/96674/Polski_samochod_elektryczny._Wycieklo_tajne_wideo_
      • nazimno Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 12:12
        Trzeba bedzie papiery na hydraulika wyrobic.
    • toreon Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 13:37
      To będziesz musiał teraz trzymać mocniej kciuki aby nie wyszło bo to akurat słuszny kierunek. Chyba nawet jedyny słuszny.
      • galtomone Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 15:11
        Dlaczego zakladasz, ze trzymalbym kciuki w jedna lub druga strone?
        Akurat ten kierunek zwiazany z wydawaniem kasy klientow firm fundatorow brzmi sensowniej niz to co robili do tej pory.

Mnie cala idea troche smieszy... i tyle.
        • toreon Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 16:08
          Bo propaganda klęski zawsze ma silniejszy wydźwięk niż akcentowanie sukcesu czy w ogóle szansy na sukces.
          Mnie to osobiście w ogóle nie śmieszy bo kierunek jest słuszny (potencjał narodowy + dogodny etap rozwoju swiatowej motoryzacji). Nie bawi mnie też wyszydzanie idei powstania polskiego samochodu i jednocześnie wylewanie krokodylich łez, że Czech czy Rumun potrafi.
          Śmieszyc może co najwyżej realizacja tego przedsięwzięcia, przynajmniej w dotychczasowej postaci bo pomysł na zrobienie tego samochodu z Niemcami to chyba jedyny istniejący cień szansy na powodzenie.
    • liczbynieklamia Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 14:05
      Był już taki samochód, który się nazywał FSO Polski, ale ponieważ był włoski, to zmienili mu nazwę.
      • nazimno Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 14:09
        125 trafil z ziemi wloskiej do Polski.
        (za pieniadze)
        • yasiaq Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 14:14
          No niestety Polacy nie słyną ani z innowacyjności, mądrości czy fachowości. Nawet sklepy spożywcze wymagają tutaj niemieckiego, portugalskiego czy francuskiego nadzoru. Nie inaczej musi być z samochodem elektrycznym.
          • trypel Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 15:16
            yasiaq napisał:
            Naw
            > et sklepy spożywcze wymagają tutaj niemieckiego, portugalskiego czy francuskieg
            > o nadzoru

moglbys to rozwinąc bo nie chwytam
            • yasiaq Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 16:25
              Prowadzenie sklepu spożywczego jest dla miejscowych zbyt trudne. Los nieszczęsnego marcpolu podzielił już praktycznie piotr i paweł. Na polu chwały zostały sklepy bazujące na tubylczej ludności w charakterze taniej siły roboczej ale nadzór i własność musi należeć do ludzi znacznie mądrzejszych i światlejszych od tubylców.
              • toreon Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 16:32
                Nie do końca. Np. Dino radzi sobie nieźle.
                MarcPol, Alma czy PiP były nie do utrzymania w kraju gdzie jakieś 3/4 kupujących patrzy na cenę.
                • yasiaq Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 16:38
                  Dino to margines poboczny prowincjonalny temat w stolicy nawet nie istnieje.
              • trypel Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 16:41
                Ale z innowacyjnością to strzelasz jak kula w płot
                Eurocash
                Biedronka
                Żabka
                Małpka
                To sieci wymyślone i zbudowane przez nas. I sprzedane takim co tego wymyślić nie potrafili :)
                • yasiaq Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 18:36
                  Może i wymyślone ale bez niemieckiego czy portugalskiego Pana podzieliłyby los marcpolu czy almy. Poloneza też niby wymyślił Polak ale 99% woli passata czy inne BMW nie z powodu jakiejś szczególnej jakości bo tej prózno szukać w tych wyrobach ale ważne jest to, że pochodza od niemieckich Panów. Niektórzy uważają ,że pańszczyzna się skończyła ale to przecież nieprawda..
                  • trypel Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 18:47
                    ale wiesz o czym piszesz?
                    wszystkie sieci założone przez jednego goscia (zreszta geniusza w tej branzy) zostały sprzedane w idealnym momencie żeby zarobic na tym najwiecej
                    sprzedawał i zakłądał kolejną siec bo jakos nikt obcy tego nie umiał.
                  • galtomone Grubo 😁 21.03.19, 19:40
                    yasiaq napisał:

> Poloneza też niby wymyślił Polak ale 99% woli passata czy in
                    > ne BMW nie z powodu jakiejś szczególnej jakości bo tej prózno szukać w tych wy
                    > robach

Znaczy nowy Polonez był tak samo dobry co nowe BMW? 😂😂😂
                    Bo ja śmiem twierdzić, że używane BMW powiedzmy 5 letnie było bez porównania lepsze pod każdym względem od nowego Poloneza. Zresztą nie tylko BMW ale praktycznie każde zachodnie auto, które przychodzi mi do głowy. Peugeot, Ford, itd...
                    • yasiaq Re: Grubo 😁 21.03.19, 20:54
                      Co to znaczy dobry? Do czego dobry? owijania na słupie czy kosztów eksploatacji/.Trwałość choćby wersji 1.9d jesli chodzi o silnik PSA montowany w poldku to legenda w porównaniu z praktycznie każdym dieslem BMW. W tamtych latach BMW robiło słynnego TDS a 2.5 który juz w momencie wyjazdu z fabryki był kupą sheetu. Trwałość silnika benzynowego w wyrobie FSO nie powalała na kolana ale jego prostota techniczna i rodowód z lat bodaj 60tych sprawiał że naprawy kosztowały czapkę gruszek. Podobnie rzecz się ma aktualnie z cenami reperacji nowoczesnych ciągników rolniczych (kupionych często dzięki dotacjom unijnym) w których naprawa samej skrzyni biegów potrafi kosztowac 50/60 tys. już bez dotacji stąd wiele płaczu u właścicieli..
                      • galtomone Re: Grubo 😁 22.03.19, 10:15
                        Awaryjność, komfort jazdy, stosunek cena/jakość, itd...

Może sie myle (cóż mogę wiedzieć po krótkim posiadaniu nowego 1.6 GLi), ale wg. mnie w żadnej kategorii, wg której ocenia się i porównuje samochody nowy Polonez nie był lepszy od 5 letniego produktu zza Odry.

Co do Twoich argumentów.
                        Tego 1.9d z Citroena jednak wolałbym mieć w 5 letnim Citroenie niz nowym Polonezie.
                        Benzynowy silnik był awaryjny i nie trwały - coś o tym wiem... nie tylko silnik zreszta - dynamika straszna, benzyny palil tyle co obecny SUV, szybko zaczał żrec olej a do tego osprzęt rozpadał się z dnia na dzień. Swoich przygód z alternatorem w nocy pod Wrockiem do dzis nie zapomniałem i ile mnie ten złom kosztował zdrowia i kasy - także ta czapka gruszek to nie do końca prawda jak auto staje 200 km od domu - a Polonez był moim jedynym autem, które taki numer wywinął i to mimo, że wszystkie inne były starsza albo stare a czasem i z wypadkowa przeszłością.

Dość powiedzieć, że to jedyne auto, które sprzedałem szybko, bez żalu i w którym nie było jednej rzeczy, która byłaby OK - w sensie miło wspominana.
                        • yasiaq Re: Grubo 😁 23.03.19, 11:59
                          Ja tam jeżdżąc autostradami dość często widzę auta na poboczach , najczęściej renault ale Opli VW i BMW też jest zawsze duzo więc na tym tle poczciwy poldek sprzed 20 lat wcale nie wygląda tak tragicznie
                          • galtomone Re: Grubo 😁 25.03.19, 09:46
                            Na tym tle to Poloneza ciezko zobaczyc... a Audi, Passaty, Mercedesy z tego okresu sie nadal widuje.
                            Poza tym coz to za argument????
                            Przeciez nikt nie twoierdzi, ze inne sie nie psuly...
                            Wskaz w czym ten Polonez JEST LEPSZY od ww. - bo moim zdaniem psul sie tez duzo bardziej niz zachodznie auta, a czesci wcale za darmo nie bylu.
                            Co wiecej - 1h pracy mechanika kosztuje tyle samo. wiec czestesze naprawy Poldka = auto drozsze w naprawach i utrzymaniu.
                  • liczbynieklamia Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 21:07
                    > Poloneza też niby wymyślił Polak
                    Chyba nazwę.
                  • vogon.jeltz Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 25.03.19, 11:21
                    > Poloneza też niby wymyślił Polak

To jest bardzo dyskusyjna teza, biorąc pod uwagę, że bebechy pochodziły z Fiata 125p, a budę zaprojektował Giugiaro.
        • liczbynieklamia Re: To Polskie czy Niemieckie bedzie to auto? 21.03.19, 16:11
          Nie piszę o 125p.
    • trypel polsko niemiecki rower elektryczny 22.03.19, 09:46
      znów nie udało mi sie zrobic zdjecia bo za szybko przejechał.
      po raz kolejny widzę goscia co do polskiego składaka na wiekszych kołach dorobił samodzielnie naped elektryczny w postaci...
      wkrętarki akumulatorowej (chyba bosch niebieski) przypietej do bagaznika, z umocowanym dodatkowym kolem zebatym i drugim łańcuchem :)
      nie wiem na ile starcza bateria ale gosc zapierdzia tak że nie jestem pstryknąc a mam go jakies 10 m przed oknem.
      • galtomone Re: polsko niemiecki rower elektryczny 22.03.19, 10:37
        Potrzeba Matką wynalazków ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka