klemens1
03.12.19, 16:49
Porównuję oczywiście do superba 1.8 tsi.
Silnik w maździe wyraźnie mniej żwawy, przy zblokowaniu skrzyni na przełożeniu od 2000 rpm nie jedzie. Ale tragedii nie ma - da się tym przemieszczać sprawnie, jakkolwiek to nie jest klasa tsi.
Skrzynia mi się podobała - płynne ruszanie, niewyczuwalna zmiana biegów, nie przeszkadzały niskie obroty - bardzo kulturalnie redukowała. Dużo lepsza od DSG (przynajmniej tego mojego, a mam najgorszą wersję).
Tryb sport też jest lepszy, bo trzyma średnie obroty a nie blisko czerwonego pola.
Zawieszenie mniej komfortowe niż w superbie, ogólnie bardziej czuć nawet niewidoczne nierówności, te widoczne skutkują odgłosami i odczuciami.
Miejsca z przodu nieco mniej niż w superbie (ale całkiem w porządku), w tyłu z przyzwoitości nie ma co porównywać.
Bagażnik na długość i szerokość podobny, na głębokość mniejszy - sumarycznie mniej pojemny (kombi).
Coś dla miłośników plasticzków - nie macałem tego, ale wnętrze jest totalnie smutne. Jeden tablet na środku i długa listwa przycisków. Trochę mnie to zaskoczyło, bo podobno w superbie jest tak źle, że gorzej być nie może.
Otóż może.
Dodatkowe bajery, które mi się podobały (jakkolwiek nie ma to już większego związku z marką):
- kamera 360
- auto hold inteligentny (tzn. trzeba nieco mocniej wcisnąć hamulec)
- start & stop inteligentny (jeszcze mocniej trzeba wcisnąć hamulec)
Generalnie nie miałem wrażenia, że jadę jakąś szczególną marką - nie czuć żadnej poprawy jakości jazdy w porównaniu do superba. Talisman czy c5 pod tym względem są lepsze.