Dodaj do ulubionych

Mazda Rx-8 Turbo , 362 koni mechanicznych...

IP: *.proxy.aol.com 25.10.04, 07:44
..czyli 278 koni z litra pojemnosci,a ktos kiedys powiedzial ze silnik Wankla
to przezytek,a jak sie ma do tego Ford Mustang 4.6 L , 300
koni,ha,ha,ha,ha,ha.......
Obserwuj wątek
    • Gość: mak Re: Mazda Rx-8 Turbo , 362 koni mechanicznych... IP: *.proxy.aol.com 25.10.04, 18:17
      dwuwirnikowy silnik Wankla Mazdy ma pojemnosc tylko 1300 cm3
      • greenblack Re: Mazda Rx-8 Turbo , 362 koni mechanicznych... 25.10.04, 18:20
        Podaj link do tego samochodu. Pojemność Wankla liczy się potrójnie (niektórzy
        twierdzą, że podwójnie), więc to żaden wyczyn.
        • racingismylife Re: Mazda Rx-8 Turbo , 362 koni mechanicznych... 25.10.04, 18:25
          jezeli liczy sie podwojnie to 139.2 konia z litra pojemnosci uwazam za niezly
          wynik
        • Gość: OK Re: Mazda Rx-8 Turbo , 362 koni mechanicznych... IP: 213.199.243.* 25.10.04, 22:37
          greenblack napisał:

> Pojemność Wankla liczy się potrójnie (niektórzy
          > twierdzą, że podwójnie), więc to żaden wyczyn.

Slyszalem,ze tylko na uzytek sportu .
          Ciekawe dlaczego?
        • Gość: MaciekS Tak tak potrojnie... podziesiatnie. itd IP: *.mad.east.verizon.net 26.10.04, 03:15
          Poza tym liczy sie zawartosc cukru w cukrze.

A po co pieprzyc takie farmazony? Pojemnosc to pojemnosc. Co sie liczy
          wielokrotnie to cykl pracy jaka ten silnik moze wykonac na jeden obrot. To nie
          to samo co pojemnosc. Wszyscy sie zabijaja albo o ilosc cykli pracy albo o ilosc
          przerobionej mieszanki (czyli ilosc obrotow na minute).

Chlopcy! Dorosnijcie... i pouczcie sie fizyki. Silnik Wankla z zasady dzialania
          ma najwieksza ilosc waszej ukochanej mocy na litr czy centymetr szescienny. Nie
          jest to jednak przelozone bezposrednio na przyspieszenie... o czym ignoraci na
          tym forum wciaz nie chca wiedziec.

Pozdrawiam,
          M.
          • greenblack Re: Tak tak potrojnie... podziesiatnie. itd 26.10.04, 11:28
            No to miszczu może mi wytłumaczysz, dlaczego ten silnik wygrał konkurs na
            najlepszy silnik w klasie 2.5-3 litry? I jak się ma twoja teoria o momencie i
            przyspieszeniu do tego silnika? Tak mały moment i tak dobre przyspieszenie?
            • Gość: haloween Re: Tak tak potrojnie... podziesiatnie. itd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 02:48
              ma liniowy przebieg momentu obrotowego ....
    • Gość: TO JA Re: Mazda Rx-8 Turbo , 362 koni mechanicznych... IP: *.honeywell.com 25.10.04, 18:58
      Silnik Porsche Cisitalia z 1947 tez mial 1300 ccm i dawal 268 koni bez dwoch
      turbo.
      • Gość: mak Re: Mazda Rx-8 Turbo , 362 koni mechanicznych... IP: *.proxy.aol.com 25.10.04, 19:02
        wejdz na Mazda RX-8 turbo,jest tam caly szereg linkow o koncepcie turbo.
        • Gość: TO JA Re: Mazda Rx-8 Turbo , 362 koni mechanicznych... IP: *.honeywell.com 25.10.04, 19:25
          Nie musze, wiem wystarczajaco duzo na ten temat, a takze Wankla oszusta.
    • Gość: Radek Re: Mazda Rx-8 Turbo , 362 koni mechanicznych... IP: *.2015.com 25.10.04, 21:17
      No ja pisalem, hahaha to bedziesz mial jak ci najpierw padnie uszczelnienie na
      wanklu a potem turbina.
      • Gość: mak Re: Mazda Rx-8 Turbo , 362 koni mechanicznych... IP: *.proxy.aol.com 25.10.04, 21:31
        Radek,popatrz ile starych Rx-7 jest jeszcze na drogach,niektore modele sa z
        wczesnych lat 80-ych,blacha juz dawno padla ,ale motor dalej wiruje i auta te
        nie kopca,swiadczy to chyba o w miare niezawodnej konstrukcji ,jaka jest
        silnik Wankla.
        • Gość: TO JA Re: Mazda Rx-8 Turbo , 362 koni mechanicznych... IP: *.honeywell.com 25.10.04, 21:59
          Popatrzylem jednak na te linki. Seryjna ma 238 a nie 362 koni. Podaj wiec jakis
          link do tych 362 bo wydaje mi sie to podejrzane. Jest tu w Long Beach Mazdatrix
          ktory wklada do nich V8. Moze to to?
        • greenblack Re: Mazda Rx-8 Turbo , 362 koni mechanicznych... 25.10.04, 22:14
          No to gdzie i za ile mogę kupić ten samochód?
          • szymizalogowany http://www.rx7-dreamcar-imports.de 25.10.04, 22:42
            > No to gdzie i za ile mogę kupić ten samochód?

prosze bardzo:

www.rx7-dreamcar-imports.de/html/fahrzeuge.html
            ceny trzymaja niezle 14 letnia Rx-7 - 10 000 EUR

sa tez fanjne supry - przejzyj strone
            • greenblack Re: http://www.rx7-dreamcar-imports.de 25.10.04, 22:49
              Ale to jest RX7, a tu mowa o RX8.
              • szymizalogowany Re: http://www.rx7-dreamcar-imports.de 25.10.04, 22:52
                > Ale to jest RX7, a tu mowa o RX8.

temu forumowiczowi o nicku "mak" to raczej chodzilo o RX7 - spojrzalem jeszcze
                raz dla pewnosci w jego wypowiedz
            • Gość: Radek Re: http://www.rx7-dreamcar-imports.de IP: *.2015.com 25.10.04, 22:58
              > www.rx7-dreamcar-imports.de/html/fahrzeuge.html
              > ceny trzymaja niezle 14 letnia Rx-7 - 10 000 EUR

Niezle kogos pokopalo, 10k euro za 14 letniego RX7 HAHAHAHA, u mnie na wsi
              chodza po 2k usd.
              • szymizalogowany Re: http://www.rx7-dreamcar-imports.de 25.10.04, 23:00
                Gość portalu: Radek napisał(a):

> > www.rx7-dreamcar-imports.de/html/fahrzeuge.html
                > > ceny trzymaja niezle 14 letnia Rx-7 - 10 000 EUR
                >
                > Niezle kogos pokopalo, 10k euro za 14 letniego RX7 HAHAHAHA, u mnie na wsi
                > chodza po 2k usd.

coz cene reguluje stosunek podazy do popytu - skoro jest taka to znaczy ze ktos
                kupuje - ten od ciebie ze wsi musi sie czyms roznic na niekorzysc:)
                • Gość: Radek Re: http://www.rx7-dreamcar-imports.de IP: *.2015.com 25.10.04, 23:24
                  Taa, na rynek USA pewnie robili jakis badziew, bo srednia cena wg autotradera
                  jest 3500k usd, przy czym to jest cena wywolawcza czyli pobozne zyczenia
                  sprzedawcow.
        • Gość: Radek Re: Mazda Rx-8 Turbo , 362 koni mechanicznych... IP: *.2015.com 25.10.04, 22:40
          Taaaaa, moj kolega ktory kiedys ze mna pracowal mial wlasnie ostatni model RX7,
          z bodajze 94 roku, przy 60k mil wymagal silnik remontu, rachunek siegnal polowy
          wartosci auta. RX7 widuje u siebie na wsi bardzo zadko. Duzo wiecej jest
          starych celic, MR2 nawet tych z lat 80-tych, preludow itp.
    • Gość: MaciekS I dwa osiolki:-) IP: *.mad.east.verizon.net 26.10.04, 03:10
      Silnik Wankla to nie przezytek. Produkcja moze byc tania i prosta. Silnik ma
      mniej czesci ruchomych. Nie musi miec zaawansowanego walu korbowego e.t.c. Stare
      RX-7 mialo problem z uszczelkami o ile cos tam kiedys mi przemknelo...

Niestety silnik Wankla ma wlasnie kiepska charakterystyke momentu obrotowego.
      Dlatego te konie mechaniczne mozna sobie wsadzic w tylek. Silnik o pojemniosci
      1.3 litra ma male szanse do duzego silnika o plaskiej i sporej charakterystyce
      momentu obrotowego lub silnika turbodoladowanego.

Nie zachwycalbym sie moca maksymalna... bo ten parametr mozna sobie wsadzic w
      kieszen (no poza predkascia obrotowa przy ktorej wystepuje... bo z niej mozna
      oszacowac z grubsza predkosc maksymalan jaka przy pewnych warunkach moze
      osiagnac samochod).

Owszem mocniejsza wersja RX-8 dochodzi w 6 sekund do 100km/h... ciekaw jednak
      jestem jak przyspiesza powyzej tych 100km/h. Zapewnie nieszczegolnie.

A jak lubisz konie to mozemy podgadac na innym forum:-))) Koniki pony to moja
      pasja...

Pozdrawiam,
      M.
      • wahacz Pojemnosc liczy sie razy 2 a nie razy 3 n/t 26.10.04, 10:00
        • Gość: mak Re:Mazda Rx-8 Turbo IP: *.proxy.aol.com 26.10.04, 17:45
          tutaj jest link: www.webobat,com.au/motoring/news-report/mazda-rx8-extreme.htm
          • Gość: TO JA Re:Mazda Rx-8 Turbo IP: *.honeywell.com 26.10.04, 18:21
            Czy moglbys ten link wkleic zamiast przepisywac? Cos nie gra.
            • Gość: Radek Re:Mazda Rx-8 Turbo IP: *.2015.com 26.10.04, 18:42
              na oko widac ze tam jest przecinek przed com a powinna byc kropka
              • greenblack Re:Mazda Rx-8 Turbo 26.10.04, 19:06
                Z kropką zamiast przecinka też nie działa.
                • Gość: TO JA Re:Mazda Rx-8 Turbo IP: *.honeywell.com 26.10.04, 19:38
                  www.mazda.com.au/currentnews.asp?articleZoneID=3225
                  Cos mi tu dalej nie gra, bo to cudo dalej ma pojedyncze turbo tak jak
                  fabryczne. Zdaje sie ze na Internecie wszystko ujdzie.
                  • Gość: mak Re:Mazda Rx-8 Turbo IP: *.proxy.aol.com 26.10.04, 21:07
                    auto ma pojedyncze chlodzone woda turbo Garret 30.ktore daje wzmocnienie 7.5
                    psi,podnoszac standartowe 211 Nm do 330 Nm,ma tez przeprogramowany power
                    control module,nie podaja jednak rezultatu 0-60 mil,stock car robi 0-60 w 6 sek.
                    • Gość: mak Re:Mazda Rx-8 Turbo IP: *.proxy.aol.com 26.10.04, 21:14
                      wiecej o tym turbo:turbo Garret 30
                      • Gość: mak Re:Mazda Rx-8 Turbo IP: *.proxy.aol.com 26.10.04, 21:21
                        samochod ten byl pokazany na ostatnim Australia Car Show 08-17 October 2004
                      • Gość: TO JA Re:Mazda Rx-8 Turbo IP: *.honeywell.com 26.10.04, 21:24
                        Garrett jest albo T3 albo GT30, nie ma 30., ale mniejsza o to. 7.5 PSI to wcale
                        nie jest duzo. Powinni byli zywcem przelozyc sekwencyjny system dwoch turbo ze
                        starej RX7. Widocznie fabrycznie ten Wankel nie byl wcale wyzylowany i
                        zostawili duzo "room for improvement". A niech tam sobie majstruja, ja olewam
                        japonczyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka