trypel
18.03.22, 11:29
Słońce świeci coraz dłużej. Nowy motocykl w garażu czeka. Weekend majowy zbliza się wielkimi krokami i dupa zaczyna mnie swędzieć.
I tak na fali myślenia o potencjalnych celach na majowy wyjazd przypomnialo mi się miejsce prawie rownie wspaniałe jak wspomniany wczoraj bar w Turcji
Jest taka droga z Kazanłyka do Gabrowa ( Gabrowo to taki polski Wąchock), droga przebiega przez tysiac zakrętów, wspina się na przełęcz Szipka i zjeżdża do Gabrowa. Były lata ze bylem tam 2 x w roku
Na samej przełęczy stoi wielki pomnik do którego nigdy nie doszedłem.
Na przełęczy jest też parking dla ciężarówek, 2 bary i hotel Szipka a jakże. Hotel z poprzedniej epoki który zbankrutował jakieś 20 lat temu. I aż do ok 2010 roku popadał w ruinę pilnowany przez rodzinę. Babkę z mężem.
Babka dorabiała na boku karmiąc kierowców ciężarówek.
Trafiłem tam po raz pierwszy ok 2005 roku. Droga była taka ze spytałem babki czy mogę zrzucić bagaże, pozwoliła, i zrobiłem trasę w te i z powrotem jeszcze raz, i jeszcze raz. Wieczorem w czerwcu było spokojnie na drodze , róże kwitły hektarami, pachniało oblednie.
Wróciłem. Babka podała mi kolację. Owcze sirene i dużo pomidorów. I kebabcze. Potem przyszedł mąż i postawił butelkę wina. Mowie ze nie mogę pić bo muszę jechać szukać hotelu.. tym się nie martw powiedział wiec się napiliśmy. Tam polubiłem mavruda.
Potem się okazało że hotel co prawda zamkniety ale jak mi starczy zimna woda i mam śpiwór to mogę pójść do dowolnego pokoju bo łóżka są. A lazienka taka wielka wspólna z drewniana kratka na podłodze. I prysznicami w suficie.
Rano widok z okna na te hektary róż, podnosząca się mgle.
Od tamtej pory praktycznie co roku tam przyjeżdżałem do 2010 roku.
Teraz szukając celu na maj zagladam a tam działający hotel. Dobre opinie. Brak strony więc nie zalinkuje ale za to przełęcz mogę
maps.app.goo.gl/SjhR6RHonaaYBfN97
Jakby ktoś był niedaleko to warto. Warto zaplanować tak żeby się tam przespać.
Jakby ktoś chciał to jeszcze parę takich miejsc mogę wrzucić. Tylko niestety nieraz magiczne dla mnie wcale nie musi być takie dla was