Dodaj do ulubionych

OT - Kable audiofilskie

07.04.23, 12:11
Ochrzaniony zostałem niedawno, że kupiłem końcówki sieciowe (RJ45) kat. 5e i "jak ja mogę takie badziewie w domu wykorzystywać".
Nawet mi się tłumaczyć nie chciało (mam instalację sieciową w domu na kablu kat. 5e i nie było sensu więcej zaciskać, a do routera i tak 1Gbps na luzie wyciąga), więc olałem temat, ale potem, z ciekawości, zacząłem drążyć.

Nagle wyszło, że za 2 metry skrętki z dwoma końcówkami, które w moim mniemaniu kosztować winny poniżej 4 złotych (dwie końcówki po niecałego zeta, plus jakieś 2 złote za dwa metry kabla) audiofile płacą po 600 zeta i więcej. Polecają sobie na forach kable kat. 8, jako "jedyne wyjście".

Co jest w tym śmiesznego?
Dźwięk jest przesyłany po LAN, nawet jak jest w najwyższej jakości, w postaci normalnych pakietów danych z sumą kontrolną, maksymalna wymagana przepustowość to 18,5 Mbps, a do tego w zupełności wystarczy... kat. 5 (nawet bez "e").
O ile taki audiofil nie ma czegoś, co mu sypie zakłóceniami tak, że na dwumetrowym kablu będzie miał błędy (musiałby chyba kabel w pobliżu urządzenia do rezonansu magnetycznego ustawić w tym wypadku), to wystarczy mu w zupełności kat. 5 za 4 złote, a nie kat. 8 za 600.

Trypel podawał ostatnio przykład słuchawek prysznicowych, jako rzeczy na której producenci nas najbardziej w dupę, ten-teges*.
Upieranie się przy kablu za 600 tam gdzie wystarczy taki za 4 to chyba jeszcze fajniejszy przykład - samozaorania w tym wypadku.
A ja myślałem, że kable HDMI z pozłacanymi końcówkami to przegięcie (są nierzadko o rząd wielkości droższe niż normalne)... ale tu mamy ponad dwa rzędy wielkości i "zadowolonych klientów".

*ORMO nie śpi, nie wolno mówić dosadniej.
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 12:20
      Mam pewne cechy audiofila, przesył po sieci LAN to jakiś nic nie znaczący szczegół, dużo mniej niż pompowanie kół azotem.
      • galtomone Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 12:28
        Dlatego lepiej niż azotem pompować koła "aaaa... potem"
    • marekggg Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 12:36
      hmmm - dodam moich pare groszy.

nie wiem co ma przesylanie audio po utp/tp kablach. obojetnie jakej kategorii, bo na kazdym koncu jest jais NIC.

jezeli juz, to cyfrowo przez zlacze s/pdif

co do sieci lan w domu - 10GB to mozliwe, ale prawie nikt nie a takich kart sieciowych w urzadzeniach wiec po co
      • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 13:04
        marekggg napisał:

> hmmm - dodam moich pare groszy.
        >
        > nie wiem co ma przesylanie audio po utp/tp kablach. obojetnie jakej kategorii,
        > bo na kazdym koncu jest jais NIC.
        >
        > jezeli juz, to cyfrowo przez zlacze s/pdif

Na 2 metry - zgoda.
        Ale jak masz przesłać na 30, 50 czy 70, to zostaje skrętka. I po to wymyślono streaming audio. A nie po to, żeby jakiś Henio-audiofil łączył dwa urządzenia dwumetrowym kablem "bo może i uważa, że tak jest prawilnie".

> co do sieci lan w domu - 10GB to mozliwe, ale prawie nikt nie a takich kart sie
        > ciowych w urzadzeniach wiec po co

Tylko po co, jak większość operatorów oferuje maksimum 1 Gbps "na zewnątrz", a typowy użuszkodnik przez 99,5% czasu nie potrzebuje więcej niż 25-30 Mbps.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 13:47
          Ale co ty chcesz chłopie przesyłać na 30m? Masz taki pokój? Mylisz kilka pojęć
          • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 14:47
            duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Ale co ty chcesz chłopie przesyłać na 30m? Masz taki pokój? Mylisz kilka pojęć

W dyskusji którą znalazłem chodziło o dwumetrowy kabel LAN.
            Spora część dyskutujących uważała, że "tylko kat. 8, bo reszta >spaczy dźwięk<". Jak można spaczyć stream audio "lecący" w pakietach z sumami kontrolnymi żaden jednak nie raczył powiedzieć.

Przy 50-70 metrach kat. 7, albo kat. 6 z ekranowaniem miałyby sens, bo można już oczekiwać zakłóceń na takim odcinku, zwłaszcza gdzieś w pobliżu dużych skupisk sprzętu elektrycznego/elektrotechnicznego (np. przy nagłośnieniu w kinie) i mogłoby dochodzić do gubienia pakietów.

ALE NA LATAJĄCEGO POTWORA SPAGHETTI I WSZYSTKICH BOGÓW OLIMPU, JAKIE ZAKŁÓCENIA MOŻESZ MIEĆ W DOMU, NA MNIEJ NIŻ 25 METRACH KAT. 5E?
            • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 14:59
              Absurd. Jedyne co po cyfrze ma jakiś wpływ to jitter, ale to już na kolejnym etapie między źródłem cyfrowym a przetwornikiem dac. Ale to inne kable, usb, coax, optyk, hdmi lub wolny od tego i2s.
            • allegropajew Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 21:35
              Mam w domu 5 BEZ ekranu, łącznie 25 metrów bo dookoła salonu, gniazdko ścienne z brico za 11,99 zaciskane plastikową pokrywką, do tego wtyczkę z brico za 0,75 zł zaciśniętą byle zaciskarką i 1Gb bangla aż miło....

Gościula
              • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 23:54
                allegropajew napisał:

> Mam w domu 5 BEZ ekranu, łącznie 25 metrów bo dookoła salonu, gniazdko ścienne
                > z brico za 11,99 zaciskane plastikową pokrywką, do tego wtyczkę z brico za 0,75
                > zł zaciśniętą byle zaciskarką i 1Gb bangla aż miło....
                >
                > Gościula

Otóż to!
                A mówimy o zastosowaniach audio... góra 18 Mbit!

Zaczęło się od tego, że zostałem opierdolony przez znajomego, jak to mogłem sobie kupić (i o zgrozo zacisnąć!) końcówki kat. 5e w domu?
                No jak żyć panie premierze?

Ludzie to jednak są głupi i lubią swój hajs oddawać hochsztaplerom :(
        • marekggg Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:34
          ja tez nie wiem po co mnie smiesza te polskie reklamy o gigabitowym polaczeniu. to jest do pierwszego switcha i potem - chuj wie.

i ludzie w domu smigaja na wifi, moze i wifi n na 450 Mbps, routery maja w domu 1 Gbps
          • tiges_wiz Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 09:11
            Ja mam WIFI 6 2400 mbit/s na 5 GHz, więc o co kaman :P
            • marekggg Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 09:42
              nic :-)

filmy ogladasz z podwojna predkoscia?
    • bywalec2023 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 13:27
      A nie jest tak ze skrętka 5 ma 5 przewodów a 8 ma 8? Za tym idzie większa szybkość przesyłu ale jak by to miało wpływ na jakość dźwięku w przypadku przesyłu cyfrowego? Chyba ze audiofile lacza swoje urządzenia dźwiękowe analogowo? :)
      • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 13:40
        Nie, obie mają po 8.
        • marekggg Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:06
          roznica jest w kablach oraz sposobie ekranowania. i glownie koncowek.

z cat 6 mozna na krotkie dystanse zrobic 10Gb.

ale jak napisalem, po co bo normalnyc NIC jest jak na lekarstwo. to samo ze switschami. no chyba ze chcesz miec w domu 1U rack. dobra, sa mniejsze.

itpitd
    • jeepwdyzlu Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 16:37
      Mam kable audiofilskie, drogie fchuj. Ale do audiofilskiego sprzętu ANALOGOWEGO.
      • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 16:49
        > Ale do audiofilskiego sprzętu ANALOGOWEGO.
        I to jest najlepszy komentarz w tym wątku. "Audiofilski kabel" w przypadku przesyłu sygnału przez LAN to oksymoron.
        Qqbek, kup se najpierw audiofilski sprzęt ANALOGOWY, to potem nie będziesz pierdlolić takich farmazonów : )
        • bywalec2023 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 16:57
          No właśnie ja te sugerowałem ze być może chodzi o przesyl analogowy dźwięku - wtedy jakość kabla ma znaczenie
        • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 17:04
          nousecomplaining napisał(a):

> > Ale do audiofilskiego sprzętu ANALOGOWEGO.
          > I to jest najlepszy komentarz w tym wątku. "Audiofilski kabel" w przypadku prze
          > syłu sygnału przez LAN to oksymoron.
          > Qqbek, kup se najpierw audiofilski sprzęt ANALOGOWY, to potem nie będziesz pier
          > dlolić takich farmazonów : )

Ale ja nie mam nawet średniej klasy audio.
          Zasugerowano mi za to, że powinienem kat. 6 minimum założyć końcówki (na okablowanie LAN kat. 5e!) i szukając jakiejś trafnej riposty trafiłem przypadkiem na tę audiofilską dyskusję w necie 😆

Przed przeczytaniem tamtych bzdur nie miałem nawet świadomości, że można tak sygnał audio w zastosowaniach Hi -Fi przesyłać.
          • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 17:09
            > Ale ja nie mam nawet średniej klasy audio.
            Pierdol te kable. Żadnej różnicy nie zauważysz. Jakieś kity wciskają nie wiem po co.
      • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 17:00
        jeepwdyzlu napisał:

> Mam kable audiofilskie, drogie fchuj. Ale do audiofilskiego sprzętu ANALOGOWEGO
        > .

Ależ przy sygnale analogowym ma to sens.
        Ale w opisanym przeze mnie przypadku?
      • bwv1080 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 19:44
        jeepwdyzlu napisał:
        > Mam kable audiofilskie, drogie fchuj. Ale do audiofilskiego sprzętu ANALOGOWEGO

Dałeś się zrobić fchuj w balona. Również w przypadku audiofilskiego sprzętu analogowego.
        • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 20:12
          > Dałeś się zrobić fchuj w balona. Również w przypadku audiofilskiego sprzętu analogowego.
          Może jakieś merytoryczne podparcie tej "fachowej opinii"?
          • bwv1080 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 20:26

> Może jakieś merytoryczne podparcie tej "fachowej opinii"?

Odwrotnie, Nie ma ani najmniejszego dowodu wyższości ani jakiegokolwiek sensownego (poza typowe buzzwords) wytłumaczenia zasady działania audiofilskich przewodów do czegokolwiek. Tak jak nie ma żadnych dowodów na działania wszelkich innych snake oils.

Piszę to jako inżynier elektryk, pracujący od lat min. z systemami nagłaśniania, dystrybucji multimediów itp.
            • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 20:36
              > Piszę to jako inżynier elektryk, pracujący od lat min. z systemami nagłaśniania, dystrybucji multimediów itp.
              Pierdolisz. To byłem ja, Jarząbek Wacław, nieinżynier elektryk, niepracujący od lat min. z systemami nagłaśniania, dystrybucji multimediów itp.
              • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:05
                Faktem jest, że przy odrobinie wiedzy, porządne kable do audio, można nabyć w takiej Castoramie, na dziale elektrycznym. Natomiast, żeby było godnie, bez lutownicy się nie obejdzie.
                • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:06
                  > Natomiast, żeby było godnie, bez lutownicy się nie obejdzie.
                  Prawda to jest.
                  • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:08
                    Tylko kto w tych czasach wie, co to lutownica, nie mówiąc już o umiejętności użycia tejże?
                    • marekggg Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:18
                      ja?
                      • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:21
                        Kalafonia ładnie pachnie, czyż nie?
                        • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:34

> Kalafonia ładnie pachnie, czyż nie?

Nie.
                          Młody jest człowiek-demolka, nie ma chyba zabawki, której nie rozwali w puch w kilka godzin.
                          Musiałem się na nowo pogodzić z klejem do plastiku, dorabianiem drobnych części (tu się dawne doświadczenia z modelarstwa przydają), czy właśnie lutowaniem (ostatnio "na pajączka" płytka drukowana z ulubionej zabawki, bo "pękło się jej w niewyjaśnionych okolicznościach).

Inna sprawa, że to spora satysfakcja, jak się coś naprawi tak, że jest "niegorzej niż poprzednio".

Jestem rocznik 78, większość moich rówieśników potrafi lutować, wykonywać drobne prace (syfon od zlewu czy baterię wymienić, gwoździa prosto wbić, proste prace elektryczne w domu) - to chyba potrafi jeszcze większość tych z "7" na starcie PESEL i zdecydowana większość tych z "6".
                          W młodszych pokoleniach jest z tym już zdecydowanie gorzej.
                          Z zachodu to przyszło... "nie umiem, nie dotykam się, boje się".
                        • marekggg Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:37
                          o tak. i uzywalismy ja jeszcze do innych rzeczy.
                          • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 08.04.23, 16:27
                            No właśnie, Marek, o to mi też chodziło. A dla mnie serio to był/jest fajny zapach.
                            Szczególnie jak się miało w kostce, potem jak była do dostania cyna z kalafonią w środku, to już takie fajne nie było. Rozmarzyłem się : )
                            • marekggg Re: OT - Kable audiofilskie 08.04.23, 16:34
                              napryklad do smarowania obreczy kol na rowerach z hamulcami na zaciski. wtedy jeszcze nie bylo v-brake-ow
                        • jeepster Re: OT - Kable audiofilskie 08.04.23, 17:25
                          Zapach kalafonii podczas lutowania był niezły, ale (według mnie) pasta lutownicza była lepsza, jeśli chodzi o jakość lutów. Oczywiście w czasach PRL’u nie było zbytniego wyboru, więc używałem kalafonii. W połowie lat 70-tych pojechałem do NRD, i w tamtejszej Składnicy Harcerskiej kupiłem sobie pastę do lutowania (Lotfett). Po włożeniu elementu do płytki drukowanej, wystarczyło posmarować nóżki tą pastą (w bardzo małej ilości) i lut był stuprocentowy. Kalafonia za to była idealna do pokrywania nowych płytek drukowanych. Wystarczyło ją rozpuścić w denaturacie i potem takim rozpuszczonym roztworem pomalować dobrze oczyszczoną płytkę. Po wyschnięciu, lutowanie szło idealnie i miedź na płytce była zabezpieczona przed śniedzieniem.
                          • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 08.04.23, 19:25
                            Wszystko, co napisałeś, prawdą jest. Pasta lutownicza to było marzenie, niedostępna raczej rzecz (owszem, w NRD tak, ale od ręki u nas zapomnij).
                            Jeszcze bardziej się rozmarzyłem.
                            • jeepster Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 02:43
                              W tym samym mniej więcej czasie do lutowania blach ocynowanych (najlepsze były puszki po oleju samochodowym o nazwie Lux) używaliśmy tzw. „przepalonego kwasu solnego”. Proces przepalanie polegał na włożeniu do naczynia z kwasem kilku kawałków cynku. Po kilku godzinach, powstawał z tego roztwór chlorku cynku. Malowało się to pędzelkiem w miejscu lutowanym, po czym lutowanie szło bardzo łatwo. Oczywiście trzeba było mieć lutownicę o wiele większej mocy niż ta do lutowania elektroniki. Ciekawe czy ktoś jeszcze pamięta lutownice transformatorową w kształcie pistoletu o nazwie Lutola?
                              • waga173 Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 03:33
                                jeepster napisał(a):

> W tym samym mniej więcej czasie do lutowania blach ocynowanych (najlepsze były
                                > puszki po oleju samochodowym o nazwie Lux) używaliśmy tzw. „przepalonego kwasu
                                > solnego”. Proces przepalanie polegał na włożeniu do naczynia z kwasem kilku kaw
                                > ałków cynku.

Olej Lux pamietam doskonale. Ale z czasow modelarstwa lotniczego pamietam ze zbiorniczki paliwa o okreslonej przepisami pojemnosci bodajze siedem centymetrow szesciennych (kategoria walka powietrzna) lutowalo sie z blachy po puszkach szynki konserwowej i rurek mosieznych z wkladow do dlugopisu, wowczas nowosc zanim nastapily rurki plastykowe.
                                Ale na zabieg wrzucania cynku, ze starej baterii, do kwasu solnego ukradzionego z pracowni chemicznej w szkole, nie mowilismy "przepalanie" tylko wrecz odwrotnie, gaszenie. Z majsterkowiczowskim pozdrowieniem!
                                • jeepster Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 03:40
                                  Myśmy z tej blachy robili kadłuby modeli okrętów wojennych i statków handlowych (z magazynu "Plany Modelarskie"). A wszystko to działo się w tzw. Młodzieżowym Domu Kultury na kółku modelarskim.
                                  • waga173 Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 04:39
                                    Plany Modelarskie numer bodajze 18 to bylo cos. Plany Tea Clipper Cutty Sark. Plany planami, ale kazdy zagiel i zagielek, kazda linka, kazdy bloczek i absolutnie kazda drobna czesc byla opisana na dluuugiej parostronicowej liscie. Do dzis pamietam tylko "topenanta fok-bram-rei". Nawet nie probowalem modelu zbudowac.
                                    • jeepster Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 19:12
                                      Tego modelu nie pamiętam, ale pamiętam za to Modelarz, w którym był kliper herbaciany Ariel. Poza tym w Małym Modelarzu był do sklejenia model galeona Wodnik, który brał udział w bitwie po Oliwą. Nawet go zrobiłem, aczkolwiek miałem problem z żaglami.
            • jackk3 Re: OT - Kable audiofilskie 08.04.23, 16:50
              W punkt. Ale jednak przewody musza spelniac parametry. Przy dluzszych np do kolumn warto wybrac grubszy. Straty latwo obliczys i moga byc slyszalne. Poza tym zaklocenia moga wystepowac (ja nigdy ich nie mialem) stad pros stosuja xlr. Stad audiofile zczeli je stosowac przy drozszym sprzecie bo lepszy dzwiek (bzdura). Szczytem glupoty sa oczywiscie audiofilskie przewody zasilania! Sam mam kilka bo ladnie wygladaja ale placilem ulamek ceny (to na moje usprawiedliwienie che, che).
    • jackk3 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 18:37
      Audiofilskie brednie o kablach presylajacych sygnal czy sieciowkach sa stare jak swiat. Wg znafcow kilkaset zl to jeszcze nie audiofila.
      • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 18:50
        jackk3 napisał:

> Audiofilskie brednie o kablach presylajacych sygnal czy sieciowkach sa stare ja
        > k swiat. Wg znafcow kilkaset zl to jeszcze nie audiofila.

Nie ma czegoś takiego jak audofilia.
        Jest snobizm audiofilski.
        Przyzwoity sprzęt grający można skompletować za kilkadziesiąt tysięcy złotych.
        Powyżej tego progu różnice są tak nieznaczne, że są nie do wychwycenia nawet dla najbardziej wprawnego ucha.
        Ale nie da się tak brandzlować, jak ze sprzętem za kilkaset za zestaw.
        • jackk3 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 18:59
          Oczywiscie ze jest. To wlasnie ten snobizm o ktorym piszesz. Kilkadziesiat tys w obecnych czasach to byloby ciezko. Wszystko podrozalo. Naprawde dobre kolumny podlogowe to juz spory wydatek dzisiaj. Wzmacniacz itp tez kosztuje. A gdzie jeszcze np monobloki lampowe koniecznie na 845 czy 300B (niekoniecznie vintage ale nawet repliki) konieczne do audiofilskiej nirwany? O winylu nawet nie wspominam...
          • pekaes886 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 19:08
            A co ma LAN wspólnego ze sprzętem audiofilskim?
            • bwv1080 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 19:46
              pekaes886 napisał:
              > A co ma LAN wspólnego ze sprzętem audiofilskim?

Pliki hi-rez przesyłane LANem są jak najbardziej audiofilskie (w tym pozytywnym znaczeniu tego słowa).
              • pekaes886 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 20:08
                Trudno przesłać zawartość winyla, CD czy nawet kasety plikiem. Dla mnie to jednak głownie analog.

Audiofilia to nie tylko sprzęt i akcesoria za worki monet. Zgadzam się, że niekoniecznie potrzebny jest sprzęt za setki tysięcy i złote końcówki, ale kabli też nie powinno się kupować z półki w MM. Kabel głośnikowy nie 2, ale 4 żyły, pod głośnikami granit na stabilizację, a kolumny na kolcach. Jeśli buduje/kupuje się dom, czy mieszkanie warto doradzić się jak urządzić pomieszczenie gdzie będzie odsłuch - salon, sypialnia (abstrahując od wypasionych chałup ze specjalnymi salami).
                • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:02
                  pekaes886 napisał:

> Trudno przesłać zawartość winyla, CD czy nawet kasety plikiem. Dla mnie to jedn
                  > ak głownie analog.
                  >

O losie.. Przecież CD to nie analog :) A wiesz jak się teraz winyle produkuje?
                  • pekaes886 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:11
                    Mam na myśli połączenia CINCH.
                    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:33
                      XLR lepsze :P
                      • pekaes886 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:54
                        Może, mój sprzęt jednak nie ma gniazd xlr.
                  • marekggg Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:12
                    winyle sie produkuje z wina!!!
                  • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:18
                    > O losie.. Przecież CD to nie analog :) A wiesz jak się teraz winyle produkuje?
                    Trochę się niepotrzebnie czepiasz. Pekaes ogólnie chyba chciał skomentować różnicę typu odsłuch z "fizycznych" nośników vs. streaming/pliki mp3 i podobne.
                    A to, jak się winyle teraz produkuje, to też ciekawy temat. Dla audiofilów zwłaszcza.
                    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:31
                      Streaming zaczął jakościowo dorównywać po prostu.
                      • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 15:57
                        > Streaming zaczął jakościowo dorównywać po prostu.
                        Nie bardzo się mogę zgodzić. To, co jest w streamingu, jest też różne jakościowo, bo zależy także od źródła, z którego streamingowany materiał został "wyprodukowany".
                        Tak samo w przypadku płyt CD czy winyli. Jedne grają lepiej, inne gorzej, niezależnie od jakości sprzętu. Ciekawe, że mam winyle z Muzy, które grają lepiej niż kupione za sporą kasę wydawnictwa japońskie. Nie ma niestety reguły, zawsze jest ryzyko, że kupiony winyl zagra gorzej nawet niż streaming. Plus to, że czasem już na poziomie pierwszej produkcji materiał jest chujowo nagrany - np. płyty CD Metaliki (przed remasteringiem) to jest koszmar brzmieniowy. Temat rzeka.
                        • jackk3 Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 18:01

> > Streaming zaczął jakościowo dorównywać po prostu.
                          > Nie bardzo się mogę zgodzić. To, co jest w streamingu, jest też różne jakościow
                          > o, bo zależy także od źródła, z którego streamingowany materiał został "wyprodu
                          > kowany".
                          > Tak samo w przypadku płyt CD czy winyli. Jedne grają lepiej, inne gorzej, nieza
                          > leżnie od jakości sprzętu. Ciekawe, że mam winyle z Muzy, które grają lepiej ni
                          > ż kupione za sporą kasę wydawnictwa japońskie. Nie ma niestety reguły, zawsze j
                          > est ryzyko, że kupiony winyl zagra gorzej nawet niż streaming. Plus to, że czas
                          > em już na poziomie pierwszej produkcji materiał jest chujowo nagrany - np. płyt
                          > y CD Metaliki (przed remasteringiem) to jest koszmar brzmieniowy. Temat rzeka.
                          No z ta Muza to odleciales troche... Jeszcze nie znalazlem polskiego tloczenia ktore by dobrze gralo (mowie o okresie PRL-u) wliczajac w to Polish Jazz ktore byly priorytetowe dla wladzy owczesnej. Nie ma porownania do winyli amerykanskich z tego okresu a porownanie do legendarnych tloczen japonskich typu Mo-Fi czy JVC zakrawa na kpine. A znalezienie nie zaoranej plyty przez pizzo wkladke w PL graniczy z cudem.
                          • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 20:21
                            > No z ta Muza to odleciales troche... Jeszcze nie znalazlem polskiego tloczenia ktore by dobrze gralo (mowie o okresie PRL-u) wliczajac w to Polish Jazz ktore byly priorytetowe dla wladzy owczesnej. Nie ma porownania do winyli amerykanskich z tego okresu a porownanie do legendarnych tloczen japonskich typu Mo-Fi czy JVC zakrawa na kpine.

Ja piszę o tym, jak JA to odbieram. Może jestem głuchawy. Dla mnie to, że dane tłoczenie albo głośniki albo wzmacniacz są "legendarne" jest chuja warte, jeśli nie gra to dobrze dla MOJEGO ucha. Tego się trzymam i będę trzymał. Niejeden audiofil mi wciskał, że przecież "to gra najlepiej". Jeśli dla mnie nie gra, to mam to w głębokim poważaniu. Mam np. winyla "Faith" Georga Michaela wydanego przez Muzę za PRLu i drugi egzemplarz przywieziony ze Stanów (Epic). I co? Winyl hamerykański gra u mnie chujowo, a polski zajebiście. Na wzmacniaczu hamerykańskim marki Scott : )
                            • jackk3 Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 20:47

> Ja piszę o tym, jak JA to odbieram. Może jestem głuchawy. Dla mnie to, że dane
                              > tłoczenie albo głośniki albo wzmacniacz są "legendarne" jest chuja warte, jeśli
                              > nie gra to dobrze dla MOJEGO ucha. Tego się trzymam i będę trzymał. Niejeden a
                              > udiofil mi wciskał, że przecież "to gra najlepiej". Jeśli dla mnie nie gra, to
                              > mam to w głębokim poważaniu. Mam np. winyla "Faith" Georga Michaela wydanego pr
                              > zez Muzę za PRLu i drugi egzemplarz przywieziony ze Stanów (Epic). I co? Winyl
                              > hamerykański gra u mnie chujowo, a polski zajebiście. Na wzmacniaczu hamerykańs
                              > kim marki Scott : .
                              Mnie tez to lata kazdy ma swoja opinie. BTW to juz nie mogles podac innej plyty? GM i do tego Epic - naprawde? Poza tym co ma do tego wzmacniacz.
                              Jak plyty slabo wytloczone to nawet super duper sprzet nie pomoze.
                              • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 16:31
                                > GM i do tego Epic - naprawde?
                                Nie kumam. GM jest be, czy Epic jest be? Nie jestem fanem GM, ale doceniam dobrze zrealizowany materiał. I płyta wydana przez Muzę gra u mnie rewelacyjnie.
                                > Poza tym co ma do tego wzmacniacz.
                                Bardzo wiele.
                                > Jak plyty slabo wytloczone to nawet super duper sprzet nie pomoze.
                                Zgoda, o tym też pisałem.
                            • jeepster Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 22:06
                              Ja osobiście nie mam zbyt dobrej opinii o produktach Polskich Nagrań. Może dlatego, że to co mam, pochodzi z drugiej połowy lat siedemdziesiątych i początku osiemdziesiątych. Są to głównie płyty Niemena, SBB, Breakotów, itd. Mam też jeden krążek płyty licencyjnej (Procol Harum – Procol’s Ninth) wydanej przez Muzę w 1975 roku. Mogę ją porównać do wydania kanadyjskiego z tego samego roku. Niestety, ale to porównanie nie wypada najlepiej dla Muzy. Gwoli ścisłości to chcę dodać, że wszystkie te płyty nigdy nie były grane na gramofonach z wkładką piezo-elektryczną, bo w tamtym czasie miałem gramofon z wkładką Shure M44MB. Oczywiście, na tzw. „Zachodzie” też zdarzały się knoty, ale duża rzadziej. Co tu zresztą dużo gadać. Właśnie skończyłem słuchać nowego wydania U2 – Songs of Surrender. Tłoczenie niemieckie w kolorze zielonym. Pierwsza płyta jest OK, ale druga to jakaś porażka. Szumy są okropne, i to po obydwu stronach. Spróbuję jeszcze ją umyć w myjce i zobaczę czy to coś da. Gdyby nie to, że kupiłem ją przez Amazon, to zaraz po Świętach bym ją zwrócił.
                        • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 20:59
                          Wiadomo, że zależy wszystko od źródła, natomiast streaming przestał być najsłabszym ogniwem łańcucha, potrafi oferować lepszą jakość niż zwykłe cd. Na winyle, w 99% stworzone z cyfrowego źródła spuścimy zasłonę milczenia. Nie mówię o przyjemnych dla jednego zniekształceniach, tylko o obiektywnej jakości.
                          • marekggg Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 21:48
                            miec wasze problemy...
                          • tiges_wiz Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 09:17
                            www.audiocheck.net/blindtests_16vs8bit.php

zrób 100 powtórzeń i pokaż wynik.
                            Ciekawe czy ty chociaż odróżniasz 8 bit od 16.
                            • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 09:46
                              tiges_wiz napisał:

> www.audiocheck.net/blindtests_16vs8bit.php
                              >
                              > zrób 100 powtórzeń i pokaż wynik.
                              > Ciekawe czy ty chociaż odróżniasz 8 bit od 16.
                              >

Takie testy nie mają większego sensu, mózg oszukuje.
                              www.youtube.com/watch?v=HBiR8eIQe30
                              Natomiast, zasadniczo słychać różnicę między Spotify a np Amazon Musisc od HD w górę.
                              • tiges_wiz Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 10:27
                                Znam ten film i on udowadnia coś innego. Że jak jest deficyt jakiejś częstotliwości, to mózg to skompensuje, a tu nie masz braków w częstotliwościach tylko mniejszą rozdzielczość bitową. Jak ktoś nie odróżni 8 bitów od 16. to tym bardziej nie odróżni 24 bitów.

archimago.blogspot.com/2014/06/24-bit-vs-16-bit-audio-test-part-ii.html
                                a jak widać nawet audiofile tego nie potrafią :D jakoś zawsze na ślepych testach przestają odróżniać cokolwiek :D
                                • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 10:34
                                  tiges_wiz napisał:

> a jak widać nawet audiofile tego nie potrafią :D jakoś zawsze na ślepych testac
                                  > h przestają odróżniać cokolwiek :D

Dlatego też łacha drę z całej tej "społeczności".
                                  • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 16:42
                                    > Dlatego też łacha drę z całej tej "społeczności".
                                    Są różne "społeczności". I są pewnie tacy, co drą łacha z tej, w której ty się udzielasz (jakakolwiek by ona nie była).
                                • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 10:53
                                  Słychać różnicę między Spotify a np Amazon Music od HD w górę, dalej nie ma sensu brnąć. Zasadniczo
                                  • tiges_wiz Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 11:34
                                    Ale tu masz kompresję stratną i różne kodeki. Ale kable też tego nie naprawią.
                                    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 11:48
                                      Nic nie ma nic naprawiać, piszę tylko, że streaming, wbity bit perfect do daca, od jakości CD w górę nie będzie najsłabszym ogniwem łańcucha.
                                      • tiges_wiz Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 13:37
                                        Pod warunkiem, że korzystasz z kompresji bezstratnej. Formaty stratne obcinają wszystko od mniej więcej 16-18 KHz. Oczywiście z wiekiem to już ma coraz mniej znaczenia, bo słuch sie pogarsza i 50 latek słyszący 15 kHz to rzadkość

www.szynalski.com/tone-generator/
                                        Moja 18 letnia córka słyszy 19 kHz, Ja 14.5 kHz.
                                        • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 13:51
                                          tiges_wiz napisał:

> www.szynalski.com/tone-generator/
                                          > Moja 18 letnia córka słyszy 19 kHz, Ja 14.5 kHz.

Ja przestaję słyszeć pomiędzy 18,6 i 18,7 kHz, a jesteśmy w podobnym wieku.
                                          • tiges_wiz Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 13:54
                                            No to jesteś w bardzo wąskiej grupie, albo mocno pogłaśniasz ;)

Podczas gdy osoba w wieku 20 lat będzie w stanie słyszeć do 17 000 Hz lub więcej, po trzydziestce jej zdolność słyszenia spadnie do około 16 000 Hz. W wieku 50 lat zakres słyszenia zwykle spada do około 12 000 Hz.
                                            • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 14:10
                                              tiges_wiz napisał:

> No to jesteś w bardzo wąskiej grupie, albo mocno pogłaśniasz ;)
                                              >

Nie, na głośnikach z laptopa próbowałem. W obecności drugiej osoby (42-latka), która nic nie słyszała już powyżej 14800, co mnie bardzo dziwiło.

Ale ja jestem całkowicie dziwny co do degradacji zmysłów. Ponad 20 lat pracy przy komputerze i nadal się okularów nie dorobiłem.
                                            • bwv1080 Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 19:54
                                              tiges_wiz napisał:

> No to jesteś w bardzo wąskiej grupie, albo mocno pogłaśniasz ;)

Dosc prawdopodobne. Na audiogramie sprawdza sie nie samo slyszy/nie slyszy, lecz spadek danej czestotliwosci do glownego progu slyszalnosci.

> Podczas gdy osoba w wieku 20 lat będzie w stanie słyszeć do 17 000 Hz lub wi
                                              > ęcej, po trzydziestce jej zdolność słyszenia spadnie do około 16 000 Hz. W wiek
                                              > u 50 lat zakres słyszenia zwykle spada do około 12 000 Hz.

Tymi ultradźwiękami nie ma się co aż tak brandzlować. Raz, ze w tym pasmie praktycznie nie ma już sygnału muzycznego. Dwa, ze odstępy liczone tam w tysiącach herców w rzeczywistości odpowiadają odstępom pojedynczych półtonów.

Słuch jest logarytmiczny. Odstęp miedzy 11,2 a 14 kHz jest tak samo duży, jak odstęp miedzy 1120 a 1400 Hz. To jest w obu przypadkach jedna tercja (techniczna).
                                        • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 14:30
                                          Oczywiście, da się doprowadzić stream bezstratny do daca.
                                          • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 14:39
                                            Jak masz średnio 3730 kbps to za bardzo nie ma co pakować.
                                  • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 16:45
                                    > Słychać różnicę między Spotify a np Amazon Music od HD w górę, dalej nie ma sensu brnąć.
                                    A słyszysz różnicę między Spotify za free i Spotify premium? I czy słyszysz różnicę między Spotify i Tidalem?
                                    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 19:12
                                      Usłyszeć różnice miedzy Spotify a resztą platform w jakości bezstratnej to na dobrym sprzęcie nie jest żaden wyczyn. Masz inne zdanie?
                                      • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 20:41
                                        > Masz inne zdanie?
                                        A możesz odpowiedzieć na moje pytanie, czyli: A słyszysz różnicę między Spotify za free i Spotify premium? I czy słyszysz różnicę między Spotify i Tidalem?
                                        • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 20:56
                                          1. Nie wiem, nie porównywałem. 2. Tak.
                                          • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 17:32
                                            > 2. Tak.
                                            I co z porównania wynika?
                                            • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 18:56
                                              Z porównania wynika, że najprostszy i najtańszy upgrade systemu to zmiana Spotify na cokolwiek innego.
                                              • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 13.04.23, 16:25
                                                > Z porównania wynika, że najprostszy i najtańszy upgrade systemu to zmiana Spotify na cokolwiek innego.
                                                Czyli nasze ucha się pięknie różnią. Dla mnie Tidal jest jakościowo (w większości tego, co na nim słucham) chujowy. No ale przecież po to jest możliwość wymiany zdań, żeby się opiniami podzielić.
                                                • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 13.04.23, 17:15
                                                  A napisz jak tego słuchasz, jaki streamer, jaki dac, jak spięte?
                                                  • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 14.04.23, 17:27
                                                    Marantz NA6006
                                                  • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 14.04.23, 17:45
                                                    To spoko, wobec tego to wina skrętki sieciowej, spróbuj kat.8. A na poważnie, spróbuj amazon music.
                                                  • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 14.04.23, 17:57
                                                    > A na poważnie, spróbuj amazon music.
                                                    Spróbuję. Pamiętam, jak Spotify wielkie halo robiło, że jaka to poprawa jakości, jak se kupisz premium. I co? Ch... sto. Nic to, warto próbować.
                                                  • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 14.04.23, 20:11
                                                    Spotify jest złe. Tidal podobno trochę oszukuję na korzyść MQA. Quobuz chyba najbardziej prawilny, ale w PL ciężko to odpalić. Apple Music bardzo ok.
                • jackk3 Re: OT - Kable audiofilskie 08.04.23, 16:38
                  Jasne ze nikt nie bedzie kupowal cienkich 'sznurkow' na dystanse kilku metrow do kolumn. 4 zyly do bi-wiringu? Bi-wiring to nastepna bzdura audiofilska. Co innego bi-amping. Granit jako stabilizacja? Dobra podlogowa kolumna wazy co najmniej kilkadziesiat kg i jak jest poprawnie zaprojektowana do kolce zupelnie wytarczaja aby sie pozbyc nieporzadanych rezonansow podlogowych. Co do reszty absolutna zgoda - akustyka oraz ustawienie kolumn to podstawa.
                  Moj wpis odnosil sie ogolnie do przysylu cyfrowego bo te audiofilskie barany wierza ze kable robia roznice czy to w dzwieku czy nawet w obrazie (!) przy tego rodzaju przesyle danych. Komedia.
              • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 20:14
                > Pliki hi-rez przesyłane LANem są jak najbardziej audiofilskie (w tym pozytywnym znaczeniu tego słowa)
                No to mamy wypowiedź eksperta 🤣🤣🤣
                • bwv1080 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 20:27
                  > No to mamy wypowiedź eksperta 🤣🤣🤣

A co konkretnie jest powodem tej wesołości?
                  • pekaes886 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 20:36
                    Moim zdaniem "audiofilskie" audio odsłuchuje się bezpośrednio ze sprzętu odtwarzającego. I nie z plików tylko z nośników fizycznych.

Kino domowe i streaming to insza inszość.

• nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 20:40
                    > A co konkretnie jest powodem tej wesołości?
                    No jak to co? Twoje wpisy 🤣.
                    Masz plusa, rozbawianie innych to rzadka umiejętność. Na kobiety też działa, jeśli próbowałeś, to wiesz.
                    • bwv1080 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 22:56

> No jak to co? Twoje wpisy 🤣.

Oczekiwałem jak głupi konkretów. Choć moglem wiedzieć, ze poza przypierdoleniem osobistym nie ma co oczekiwać.

Światopoglądem i wiara nadrabiasz kompletny brak pojęcia w temacie.
                      • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 15:46
                        > Światopoglądem i wiara nadrabiasz kompletny brak pojęcia w temacie.
                        Nie nie, dzięki twoim wpisom zyskuję prawdziwą wiedzę, dziękuję 😁
                        • bwv1080 Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 16:16
                          > Nie nie, dzięki twoim wpisom zyskuję prawdziwą wiedzę, dziękuję 😁

Zamiast rznąc głupa postawiłbyś jakąś tezę, z która można by dyskutować. Na razie bowiem trollujesz ogólnikami i jesteś przeciw. Tylko sam nie wiesz, przeciw czemu.

Czekam na jakąś konkretna wypowiedz. Np. na temat sensu audiofilskich przewodów.
                          • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 20:25
                            > Czekam na jakąś konkretna wypowiedz.
                            Ok, przejdźmy do konkretów. Słuchasz muzyki świadomie, w sensie słuchania dla słuchania? Jeśli tak, to na na jakim sprzęcie?
                            • bwv1080 Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 22:45

> Ok, przejdźmy do konkretów. Słuchasz muzyki świadomie, w sensie słuchania dla s
                              > łuchania? Jeśli tak, to na na jakim sprzęcie?

Tak, świadomie. Zestawów jest kilka. Poniżej ten główny.

Źródła:
                              - CD, SACD - Denon DVD 3930
                              - pliki (bezstratne, dużo hi-res) - z NAS-a przez siec do Squeezebox touch, a z niej cyfrowo do wzmacniacza

Wzmocnienie:
                              - stereo - Tact S2150 lub Rotel RA-02
                              - 5.0 - Denon AVR 4306

Głośniki
                              - stereo - Dynaudio Contour 1.8 Mk. 2
                              - 5.0 - Dynaudio Contour 1.8 Mk. 2 plus center Dynaudio Contour 1.3 plus suround Dynaudio Contour 3.0

A jak tylko się da, słucham muzyki na żywo. Ponieważ jest to zwykle muzyka dawna, a w każdym razie szeroko pojęta klasyczna, z reguły nie jest wzmacniana.

I co z tego w kontekście hajendyzmu?
                              • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 16:37
                                > I co z tego w kontekście hajendyzmu?
                                Nie rozumiem pytania, za durny jestem.
                                Sprzęt zacny.
                                • bwv1080 Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 20:03
                                  > Nie rozumiem pytania, za durny jestem.

Twoje pytanie o sprzęt nie było zawieszone w próżni, ale podane w kontekście dyskusji o sensie i bezsensie hajendyzmu. To jestem godzien wypowiadać się o hajendowych przewodach, czy nie?

> Sprzęt zacny.

Dziękuję. Tu masz recenzje brandzlującego się siostrzanym wzmacniaczem. Mój ma te same bebechy, tylko nie ma tego pięknego pierścienia pokrętła regulacji głośności.

v2.stereotimes.com/post/the-tact-audio-2150--amplifier
                                  • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 20:20
                                    Ciekaw jestem czy sama zasada cyfrowego wzmacniacza jest ta sama jak np. w Harman Kardon Citation Amp lub chińskim Sabaj A30a.
                                  • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 17:46
                                    > To jestem godzien wypowiadać się o hajendowych przewodach, czy nie?
                                    Jesteś, jesteś.
                                    Zalinkowany artykuł to kwintesencja audiofilskiego bełkotu.
                                    "As delightful as the Tact 2150 sounds, it doesn't come perfect, nor shall I say without my personal quibbles. However minor they appear, they are valid points discovered only after many months of intense listening sessions."
                                    "only after many months" - trzeba mieć pieniądze i czas : ) No i chęć do brandzlowania się.
                                    • bwv1080 Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 19:38
                                      > Jesteś, jesteś.

Milo mi.

> Zalinkowany artykuł to kwintesencja audiofilskiego bełkotu.

Oczywiście. Niemniej sam wzmacniacz jest IMHO bardzo bliski dźwiękowego ideału - nieobecności.
                                      • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 20:24
                                        > Niemniej sam wzmacniacz jest IMHO bardzo bliski dźwiękowego ideału - nieobecności.
                                        To już są rejestry nieco filozoficzne, niedostępne dla mnie.
                                        • bwv1080 Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 20:50
                                          > To już są rejestry nieco filozoficzne, niedostępne dla mnie.

Nieobecność: brak własnego brzmienia, sygnatury, jak to zwał, tak zwał, niezależnie od obciążenia i poziomu głośności. Regulacja głośności bez wpływu na dźwięk w praktycznie całym zakresie nastaw.
                                          • jeepster Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 21:10
                                            Jak to mówią, jest to możliwe (tzw. nieobecność) ale mało prawdopodobne. Ze względu na "właściwości" naszego słuchu. Ucho nie jest przetwornikiem liniowym i jego czułość dla różnych częstotliwości jest zależna od głośności. Różnica jest bardzo duża, szczególnie dla dźwięków cichych. Z tego też względu, wzmacniacze w "dawnych" czasach miały wbudowany układ "contour", który można było włączyć podczas cichego słuchania i skorygować odpowiednie częstotliwości, aby dźwięk był bardziej naturalny.
                                            • bwv1080 Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 21:30
                                              jeepster napisał(a):

> Jak to mówią, jest to możliwe (tzw. nieobecność) ale mało prawdopodobne. Ze wzg
                                              > lędu na "właściwości" naszego słuchu. Ucho nie jest przetwornikiem liniowym i j
                                              > ego czułość dla różnych częstotliwości jest zależna od głośności.

Nie chodziło mi o efekty psychoakustyczne, ale o mierzalny i słyszalny wpływ wysterowania wzmacniacza na dźwięk. Min. charakterystyka THD+N w zależności od poziomu sygnału. Plus nierównomierności kanałów, szczególnie w dolnym zakresie poziomów.
                        • bwv1080 Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 16:32
                          > Nie nie, dzięki twoim wpisom zyskuję prawdziwą wiedzę, dziękuję 😁

Napisałem wcześniej
                          "Nie ma ani najmniejszego dowodu wyższości ani jakiegokolwiek sensownego (poza typowe buzzwords) wytłumaczenia zasady działania audiofilskich przewodów do czegokolwiek".

Masz całkiem łatwe zadnie. Wystarczy, ze podasz przykład połączenia X, które w zestawie Y ze względu na zjawisko/konstrukcje/cud termodynamiczny Z daje efekt (jaki?) lepszy od połączenia standardowego. Z czymś takim można podjąć dyskusje.

Z wislokowaniem dyskutować się nie da.
                          Z trollingiem tez nie.
                          • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 09.04.23, 20:30
                            > Wystarczy, ze podasz przykład połączenia X, które w zestawie Y ze względu na zjawisko/konstrukcje/cud termodynamiczny Z daje efekt (jaki?) lepszy od połączenia standardowego.
                            Przecież taka dyskusja jest do dupy. Ja podam jakąś kombinację i porównam ją z inną i stwierdzę, że dla mnie jest różnica na plus albo na minus. Ty powiesz, że nie, bo ja nie mogę tej różnicy usłyszeć według twojej wiedzy. I co? Chujów sto. Patrz mój poprzedni wpis.
        • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 20:32
          > Przyzwoity sprzęt grający można skompletować za kilkadziesiąt tysięcy złotych.
          Błąd. Można nawet za kilka tysięcy. Ale to jest trudne. Można znaleźć "perełki" za rozsądną kasę, ale jest ryzyko. No risk, no fun. Na powiedzmy pięć zakupów wzmacniaczy/amplitunerów analogowych dobrych marek (np. Rotel, Scott, Sensui) jeden był trafiony (w sensie że stan był dobry i będzie to grało pewnie kolejne 50 lat), reszta wymagała mniejszego lub większego wkładu finansowego.
          Ale tak czy owak to fajna zabawa, jak ktoś lubi słuchać dobrej muzyki w odpowiedniej jakości. Hobby dość kosztowne, ale po co qrwa żyjemy? Żeby pracować?
          Dla wszystkich na święta życzenia smacznego jajca albo czego tam sobie pragniecie : )
          Aha, kawusi dobrej też.
          • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 20:43

> Dla wszystkich na święta życzenia smacznego jajca albo czego tam sobie pragniec
            > ie : )

Żeby wódka poszła "w dobrą dziurę" i kaca nie było.
            Żeby przeżyć spotkania rodzinne.
            Teściowie do nas w niedzielę przyjeżdżają, schłodzi się 0,7 Baczewskiego, jakoś się to przeżyje. Jakąś tańszą wódę też mam (bo poza świętami, weselami i stypami wódki nie pijam i jak ktoś coś przyniesie to często zostanie), to przynajmniej teść zadowolony wyjdzie (ew. szwagier pomoże, bo biedak będzie robił za kierowcę).

> Aha, kawusi dobrej też.

Kawusia muss sein!
          • pekaes886 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 20:46
            Zgadzam się. Oczywiście nie sprzęt z marketu. Ale wyżej pisałem, znaczenie ma też konfiguracja i miejsce odsłuchu.

Mam ponad 20letni CD i wzmacniacz NAD, po latach dokupiłem gramofon Thorensa. No i jeszcze deck TEAC. W głośnikach musiałem pójść na kompromis bo oprócz obsługują też kino domowe, więc Klipsch. Audio oczywiście łączone analogiem.
            • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:04
              > Mam ponad 20letni CD i wzmacniacz NAD, po latach dokupiłem gramofon Thorensa. No i jeszcze deck TEAC. W głośnikach musiałem pójść na kompromis bo oprócz obsługują też kino domowe, więc Klipsch.
              Same zacne marki. A w sumie najważniejsze jest to, żeby ucho było zadowolone z tego, co słyszy. Mam kumpla naprawdę świra audiofilskiego z zasobami kasowymi, więc nie żałuje na sprzęt. Ale faktem jest, że jak u niego zapuściłem kilka moich ukochanych płyt, to jakoś uznałem, że u mnie grają lepiej. No ale może to już przyzwyczajenie ucha do miejsca odsłuchu. Albo wmówienie sobie. Albo jeszcze coś innego. Anyway, dla mnie jest ważne, żebym JA miał radochę ze słuchania. I tyle w sumie.
              • pekaes886 Re: OT - Kable audiofilskie 07.04.23, 21:12
                Keep on your way ;)

Wesołych i ciepłych Świąt.
                • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 08.04.23, 18:42
                  I Tobie też : )
          • marekggg Re: OT - Kable audiofilskie 08.04.23, 18:55
            mam kumpla "audiofila" sprzet ma naprawde drogi. sklep w ktorym kupowal robi pare razy w roku pokazy sprzetu. zestaw hi-fi za 50k euro byl tam jeszcze "okazja". i to mial tylko 2 wzmacniacze lampowe, gramafon i odtwarzac cd +jakies kosmiczne glosniki.
    • bywalec_hoteli Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 09:53
      Qqbek wyluzuj z takimi wariatami
      • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 13:29
        bywalec_hoteli napisał:

> Qqbek wyluzuj z takimi wariatami

Ale mnie po prostu śmieszy to :-)
        Kłócą się o wydanie 600 czy 800 złotych tam, gdzie starczy kabel za 4.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 16:05
          Dal linka to też się pośmieję.
          • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 21:32
            Liczysz, że po 4 dniach znajdę?
            Dobra, poszukam w wolnej chwili.
            • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 21:37
              Kurde - 15 sekund mi to zajęło.
              Polecam posty użytkownika DiBatonio...
              forum.audio.com.pl/topic/88574-audiofilski-switch-czyli-jak-nabija%C4%87-ludzi-w-butelk%C4%99/page/6/

Najlepsze jest to, że dyskusja jest pod tym, jak ich rżną w dupę bez wazeliny, a oni nadal swoje.
              • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 22:27
                Przecież nie klepią się tam wszyscy jednogłośnie po pindolkach.
                • qqbek Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 22:42
                  duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Przecież nie klepią się tam wszyscy jednogłośnie po pindolkach.
                  >

No nie wszyscy, jest kilku przytomnych... ale krzykaczy więcej :)
              • tiges_wiz Re: OT - Kable audiofilskie 11.04.23, 22:31
                www.youtube.com/@Tonskadowy

tu jest tego więcej i gość przegląda prasę "branżową"
                I analizował też próbki, które puszczają na pokazach audiofilskich i one nie są takie same. Po odwróceniu fazy słychać różnice, więc ich po prostu okłamują. Kable LAN for audio też tam występują. Reduktor szumu też miał fajne odcinki o audio voodoo.

A tu testy OZD
                www.youtube.com/watch?v=9bm7mJ0RRwI

spotify vs tidal

www.youtube.com/watch?v=Mz14RU03YAw

test cyfry w cyfrze.
                Ma też ślepy test 8 bit vs 24 bity ;)
                  • jackk3 Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 03:31
                    To nie ty odjechałem tylko Pacula. To jest kabaret no ale każdy orze jak może…
                • marekggg Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 10:37
                  jak mozna odwrocic faze na kablu sieciowym?

calkiem niezle wytlumaczenie:

16-Bit vs. 24-Bit vs. 32-Bit Audio
                  • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 11:15
                    marekggg napisał:

> jak mozna odwrocic faze na kablu sieciowym?
                    >

To akurat można. I to ma znaczenie np przy niektórych kotłach gazowych z jonizacją w komorze spalania.
                    • marekggg Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 11:42
                      mozna zamienic TX/RX ale potem to juz srednio dziala, bo to juz jest cross. ale to nie ma zadnego wplywu na jakosc przesylanych danych.

a co ma kociol gazowy do hi-fi?
                      • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 13:34
                        Myślałem że chodzi o sieć 220V w tym przypadku :)
                  • tiges_wiz Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 13:22
                    No to sprawdź się w ślepym teście czy rozpoznasz 8 bitowy dźwięk.
                    100 prób :)
                    www.audiocheck.net/blindtests_16vs8bit.php

Głośniki mają swoją bezwładność. Nie przechodzą ze stanu do stanu natychmiast.
                    Można to zobaczyć puszczając np. falę prostokątną, która im ma większą częstotliwość tym szybciej na głośniku wygląda jak sinus i.stack.imgur.com/S5UM2.gif
                    • jeepster Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 16:53
                      Problem z falą prostokątną jest taki, że potrzebujesz znacznie większej górnej częstotliwości, żeby ją odtworzyć. Głośnik działa (w pewnym sensie) jako filtr dolnoprzepustowy. Jeśli górna częstotliwość głośnika jest 20 KHz, to największa częstotliwość fali prostokątnej to jakieś 7 KHz a i to nie będzie pełny prostokąt. Chodzi o to, że fala prostokątna składa się z częstotliwości podstawowej oraz nieparzystych częstotliwości harmonicznych. Im więcej harmonicznych tym „lepszy” prostokąt.
                    • bwv1080 Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 19:36
                      tiges_wiz napisał:

> Głośniki mają swoją bezwładność. Nie przechodzą ze stanu do stanu natychmiast.

Dlatego wynaleziono kolumny wielodrożne. W których napęd wysokotonowy ma górną granicę pasma przenoszenia. wystarczająco wysoko w stosunku do przenoszonego sygnału..

BTW głośnik nie ma czegoś takiego, jak "stan" ( znaczeniu statycznego wychylenia membrany).

> Można to zobaczyć puszczając np. falę prostokątną, która im ma większą częstotliwość tym szybciej na głośniku wygląda jak sinus

To jest działanie każdego filtra dolnoprzepustowego.
                      • nousecomplaining Re: OT - Kable audiofilskie 12.04.23, 20:21
                        > To jest działanie każdego filtra dolnoprzepustowego.
                        Tak jest. Pewne rzeczy są stałe i niepodważalne, choćby nie wiem jak komuś wmawiać, że czarne jest czarne, a białe białe : )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka