Dodaj do ulubionych

Szarpanie przy ruszaniu

29.02.24, 00:00
Czesc

Grande Punto 1.2. Szarpal przed wymiana sprzegla, po wymianie na troche sie poprawilo, ale po pewnym czasie zaczal szarpac znowu. Szarpie tylko przy ruszaniu na jedynce (I troche na wstecznym), ale gdy ruszam z dwojki, to rozpedza sie plynnie, bez problemow. Dodam, ze objaw ten czasem wystepuje a czasem nie. Zwykle rano (szczegolnie w zimna pogode) nie ma szarpania, natomiast po dluzszej trasie, albo intenyswnej jezdzie miejskiej (korki) objaw sie nasila. Intuivjq podpowiada mi, ze to nie kwestia sprzegla... (Moze jakas wyciek?)

Z gory dzieki za wskazowki
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 00:42
      A ile kosztowal ta wymian sprzegla i co jeszcze wymienili przy okazji wymiany sprzegla?
      • mwp86 Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 10:00
        2-3 tys. za całość, musieli zdjąć skrzynie i wymieniali jakieś uszczelniacze, bo ciekło z silnika, co wyszło na przeglądzie.
    • waga173 Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 09:04
      Szarpie raz czy robi szarp szarp szarp?
      • mwp86 Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 09:59
        Szarpie wielokrotnie, trzęsie całą budą
        • waga173 Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 20:36
          mwp86 napisał(a):

> Szarpie wielokrotnie, trzęsie całą budą

Ale te szarpanie polega na tym ze nagle na krotko hamuje silnikiem i zaraz sam wraca do normy czy raczej rusza slabiutko tylko ma porywy kiedy przyspiesza lepiej?
          • engine8t Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 23:28
            waga173 napisał:

> mwp86 napisał(a):
            >
            > > Szarpie wielokrotnie, trzęsie całą budą
            >
            > Ale te szarpanie polega na tym ze nagle na krotko hamuje silnikiem i zaraz sam
            > wraca do normy czy raczej rusza slabiutko tylko ma porywy kiedy przyspiesza lep
            > iej?

Ja tez nie wiem co chciales powiedziec a i moja wyobraznia nie nadaza. :)
            • waga173 Re: Szarpanie przy ruszaniu 01.03.24, 01:08
              engine8t napisał:

> Ja tez nie wiem co chciales powiedziec a i moja wyobraznia nie nadaza. :)

Jezeli szarpie tak ze glowka kierowcy leci do przodu w czasie tego szarpniecia to znaczy ze silnik przerywa (iskra, zaplon, paliwo) a jezeli szarpie tak ze glowka leci do tylu to znaczy ze sprzeglo tylko chwilowo lapie normalnie a za sekunde puszcza, slizga sie, "zrywa przyczepnosc" tarcz. Probowalismy wyjasnic najlepiej jak moglismy, ja i moj friend Jack D.
              • engine8t Re: Szarpanie przy ruszaniu 01.03.24, 01:31
                waga173 napisał:

> engine8t napisał:
                >
                > > Ja tez nie wiem co chciales powiedziec a i moja wyobraznia nie nadaza. :)
                >
                > Jezeli szarpie tak ze glowka kierowcy leci do przodu w czasie tego szarpniecia
                > to znaczy ze silnik przerywa (iskra, zaplon, paliwo) a jezeli szarpie tak ze gl
                > owka leci do tylu to znaczy ze sprzeglo tylko chwilowo lapie normalnie a za sek
                > unde puszcza, slizga sie, "zrywa przyczepnosc" tarcz. Probowalismy wyjasnic naj
                > lepiej jak moglismy, ja i moj friend Jack D.

Myslisz ze ktos sie zastanawia w ktora strone glowa leci?. Zwykle leci tam i z powrotem
                • waga173 Re: Szarpanie przy ruszaniu 01.03.24, 01:46
                  engine8t napisał:

> Myslisz ze ktos sie zastanawia w ktora strone glowa leci?. Zwykle leci tam i z
                  > powrotem

Ja mysle ze stojacy czy raczej lezacy u podstawy ostrza gilotyny sie nad tym nie zastanawiaja, bo niefortunnie powiedziane z gory ale tak na prawde z dolu, to wiedza ze glowa poleci tam ale nie z powrotem.
                  • engine8t Re: Szarpanie przy ruszaniu 01.03.24, 01:49
                    waga173 napisał:

> engine8t napisał:
                    >
                    > > Myslisz ze ktos sie zastanawia w ktora strone glowa leci?. Zwykle leci ta
                    > m i z
                    > > powrotem
                    >
                    > Ja mysle ze stojacy czy raczej lezacy u podstawy ostrza gilotyny sie nad tym ni
                    > e zastanawiaja, bo niefortunnie powiedziane z gory ale tak na prawde z dolu, to
                    > wiedza ze glowa poleci tam ale nie z powrotem.

To podobnie jak z piorunami ?
    • tbernard Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 09:37
      Z opisu wynika, że zbyt szybko jest puszczane sprzęgło. Trzeba zapisać się do instruktora na kilka lekcji aby to przećwiczyć.
      • mwp86 Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 10:01
        Np. dziś rano nie szarpał
      • waga173 Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 10:04
        Ja mialem mu napisac zeby dal komus innemu sie przejechac i sprawdzic czy tez szarpie. Poniewaz to nie same sprzeglo, bo zostalo wymienione, to moze te sprzeglo bierze za szybko, od razu przy malym popuszczeniu pedalu.
        • engine8t Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 20:07
          waga173 napisał:

> Ja mialem mu napisac zeby dal komus innemu sie przejechac i sprawdzic czy tez s
          > zarpie. Poniewaz to nie same sprzeglo, bo zostalo wymienione, to moze te sprzeg
          > lo bierze za szybko, od razu przy malym popuszczeniu pedalu.

Wymienili sprzeglo ale zapomnieli o lozysku przelotowym?
    • hell-raiser1 Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 11:11
      To nie jest skomplikowany silnik. Co wyczytałem z forum Fiata. Warto by było podłączyć się pod OBDII i sprawdzić jak pracuje sonda lambda. Warto by było tu zajrzeć też do przepływomierza, sprawdzić czy nie jest mocno brudny ewentualnie go przeczyścić specjalnym sprayem, sprawdzić tez wtyczkę od niego. Warto sprawdzić rezystancję cewki zapłonowej jak się nagrzeje.To drugie prawdopodobne jest. Siema.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 11:15
        Fakt, to może być coś z układem zapłonowym.
        • mwp86 Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 11:26
          Ale on szarpie, gdy sprzęgło się ślizga. Jak już złapie, to jest normalnie
          • hell-raiser1 Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 11:29
            To wróć do tego co ci robił sprzęgło. I tyle.
          • engine8t Re: Szarpanie przy ruszaniu 01.03.24, 00:22
            mwp86 napisał(a):

> Ale on szarpie, gdy sprzęgło się ślizga. Jak już złapie, to jest normalnie

Typowe dla Throw-Out Bearing
    • e-zybi Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 17:49
      Moim skromnym zdaniem to wymiana płynu hamulcowego się kłania i odpowietrzenie sprzęgła. Zapewne napęd sprzęgła jest hydrauliczny, miałem tak w Stilo, też namawiali mnie do wymiany sprzęgła (bo 90.000), szarpało jedynka - wsteczny, wymieniłem płyn, na wysprzęgliku odpowietrznik ( ostrożnie bo można urwać ) i jak ręką odjął, po kłopocie. Sprzęgło wytrzymało jeszcze do 140.000 Może tym tropem warto pójść?
    • oixio Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 17:50
      Przewód masowy może mieć przerwy.
      Tam on jest składany w obudowie - sprawa niewidoczna.
      Proste sprawdzenie: dodatkowe połączenie masy silnika z masą akumulatora a sprawa się wyjaśni.
      • loyezoo Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 20:04
        Ciekawa teoria.Nie ma masy na 1 biegu i na wstecznym, a pozostałe biegi potem robią za masę i wszystko działa. Oplułem laptopa.
        • wislok1 Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 20:19
          No, to jest kompletnie bez sensu.....

Dlatego raczej przyczyna jest to, ze kierowca auta jest znerwicowany i sobie z tym kierowaniem auta nie radzi....

Albo ze caly problem jest zmyslony
        • qqbek Re: Szarpanie przy ruszaniu 03.03.24, 00:22
          loyezoo napisał:

> Ciekawa teoria.Nie ma masy na 1 biegu i na wstecznym, a pozostałe biegi potem
          > robią za masę i wszystko działa. Oplułem laptopa.

Przecież to nasz dyżurny oszołom, specjalista od "płynności ruchu", czego się spodziewałeś?

Ad meritum:

Można, po wyeliminowaniu najprostszych powodów szukać czegoś poza tym, ale po co? Wpierw eliminuje się te najprostsze (i najłatwiejsze do wyjaśnienia).

Powodów może być tysiąc, ale skoro z dwójki rusza dobrze, a z jedynki i wstecznego nie, to można te powody zawęzić do dwóch - skrzynia biegów (i sposób jej obsługi) i wysprzęglik. Tak, to nowy trop, który podaję. I tym razem nie nabijam się tak, jak nabijałem się poniżej ze swojej osobistej siostry.

Wszystko, co przeczytałem drogi Watsonie w tym wątku sugeruje chujowo działający wysprzęglik.
          Szkoda, że miałem na forum "krótkie bytności" obecnie, bo bym sobie ten wątek wcześniej poczytał dogłębnie i może bym wydalił z siebie tą diagnozę dużo wcześniej.
          • engine8t Re: Szarpanie przy ruszaniu 03.03.24, 01:37
            qqbek napisał:

> Powodów może być tysiąc, ale skoro z dwójki rusza dobrze, a z jedynki i wsteczn
            > ego nie, to można te powody zawęzić do dwóch - skrzynia biegów (i sposób jej ob
            > sługi) i wysprzęglik. Tak, to nowy trop, który podaję. I tym razem nie nabijam
            > się tak, jak nabijałem się poniżej ze swojej osobistej siostry.
            >
            > Wszystko, co przeczytałem drogi Watsonie w tym wątku sugeruje chujowo działając
            > y wysprzęglik.
            > Szkoda, że miałem na forum "krótkie bytności" obecnie, bo bym sobie ten wątek w
            > cześniej poczytał dogłębnie i może bym wydalił z siebie tą diagnozę dużo wcześn
            > iej.

A... a znaczy sie wysprzeglik to jest ten czesciowo hydrauliczny lacznik pomiedzy siedzeniem i sprzeglem? Czasami pewnie wystarczy tylko siedzenie wlasciwie posunac
      • waga173 Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 20:29
        oixio napisał:

> Proste sprawdzenie: dodatkowe połączenie masy silnika z masą akumulatora a spra
        > wa się wyjaśni.

Dalej bedzie szarpal i sprawa sie wyjasni ze to nie to.
    • wislok1 Re: Szarpanie przy ruszaniu 29.02.24, 18:46
      Nikt z nas nie jest w stanie tego ocenic bez przejechania sie tym autem .....

Sadzac po opisie, to moze przyczyna byc nerwowy styl jazdy, czyli sam kierowca wywoluje problem
      • engine8t Re: Szarpanie przy ruszaniu 01.03.24, 20:18
        wislok1 napisał:

> Nikt z nas nie jest w stanie tego ocenic bez przejechania sie tym autem .....
        >
        > Sadzac po opisie, to moze przyczyna byc nerwowy styl jazdy, czyli sam kierowca
        > wywoluje problem

A kto by chcial jezdzic Punto - i to za darmo? Jakby to jakis Porsche czy Benz to co innego. :)

Jak mu auto szarpalo to zamiast isc do fachowca i powiedziec - "szarpie, prosze to zreperowac" ...to wlazl na internet i mu internauci powiedzieli ze to napewno sprzeglo. No wiec ten oddal auto do warsztatu i poprosil o wymiane sprzegla - wiec mu wymienili.
        • waga173 Re: Szarpanie przy ruszaniu 01.03.24, 22:27
          Jak mu szarpie to moze ma w bagazniku cos takiego:

www.google.com/search?sca_esv=acff160628c8f4be&sxsrf=ACQVn0-OYQH0anS6Aw_0ciW3rK4fPqTNWw:1709328305776&q=sharpie+markers&uds=AMwkrPtJY3dBQY0J0a4m4lYvTl6PXpWiKNvdOg6dp7w7mqDlcwaogR-flHpFNqYaereJYbzoOjZmB87XPZn5oxKFxHEqnlNK3F7nbDKY4JNnbiX4Ma087r50kHKUT1L-zcr9u7uj19SP&udm=2&sa=X&ved=2ahUKEwjbluGTgNSEAxVPC0QIHZF7AAEQtKgLegQIDBAB&biw=1584&bih=941&dpr=1
          • engine8t Re: Szarpanie przy ruszaniu 01.03.24, 23:52
            waga173 napisał:

> Jak mu szarpie to moze ma w bagazniku cos takiego:
            >
            > www.google.com/search?sca_esv=acff160628c8f4be&sxsrf=ACQVn0-OYQH0anS6Aw_0ciW3rK4fPqTNWw:1709328305776&q=sharpie+markers&uds=AMwkrPtJY3dBQY0J0a4m4lYvTl6PXpWiKNvdOg6dp7w7mqDlcwaogR-flHpFNqYaereJYbzoOjZmB87XPZn5oxKFxHEqnlNK3F7nbDKY4JNnbiX4Ma087r50kHKUT1L-zcr9u7uj19SP&udm=2&sa=X&ved=2ahUKEwjbluGTgNSEAxVPC0QIHZF7AAEQtKgLegQIDBAB&biw=1584&bih=941&dpr=1

Nu dla Lwowiaka to "Pani, szarpi jak chaliera"
            • waga173 Re: Szarpanie przy ruszaniu 02.03.24, 05:24
              Pani, szarpi jak chaliera
              Ta joj, i jeszcze telepi.
    • piataziuta Re: Szarpanie przy ruszaniu 02.03.24, 21:56
      I tak się chłopaki nie znają, więc daj se siana.
      • engine8t Re: Szarpanie przy ruszaniu 02.03.24, 23:10
        piataziuta napisała:

> I tak się chłopaki nie znają, więc daj se siana.

E tam od razu sie nie znaja.
        Auto jest rodzaju zenskiego i to wszystko tlumaczy.
        • qqbek Re: Szarpanie przy ruszaniu 02.03.24, 23:24
          engine8t napisał:

> E tam od razu sie nie znaja.

Pamiętam, że mojej siostrze gasła i szarpała kiedyś jej pierwsza Yariska, którą kupiła zaraz po zrobieniu prawa jazdy.
          Wsiadłem, przejechałem się 2-3 kilometry, problemu nie stwierdziłem, auto oddałem.
          Potem, że znów "gaśnie i szarpie".
          Wsiadłem, przejechałem 2-3 kilometry, znów nie szarpało, więc oddałem kierownicę siostrze i siadłem na siedzeniu pasażera.
          Wszystko w porządku, nie szarpie, nie gaśnie dojeżdżamy do czerwonego, zrzuca na luz... zielone... a ona trójkę wrzuca 😂

> Auto jest rodzaju zenskiego i to wszystko tlumaczy.

Właściwie to jest nijakiego... i to mówi dużo o tym, czego wart jest twój dyplom i matura z czasów PRL.
          • engine8t Re: Szarpanie przy ruszaniu 02.03.24, 23:48
            qqbek napisał:

> engine8t napisał:
            >

> > Auto jest rodzaju zenskiego i to wszystko tlumaczy.
            >
            > Właściwie to jest nijakiego... i to mówi dużo o tym, czego wart jest twój dyplo
            > m i matura z czasów PRL.
            >
            >
            Zalezy jak ta wartosc mierzyc?
            Widocznie byly na tyle niewazne i male ze mi w glowie nie zajely zbyt duzo miejsca a zostalo niezle wykorzystane po czasach PRL..
            Po ch komu znajomosc ortografi czy polskiej pisowni? Nawet w Polsce waznejsza jest chyba znajomosc jezykow obcych niz Polskiego?

No i Punto to przeciez Kropka - a ta jakiego to jest rodzaju?
            • qqbek Re: Szarpanie przy ruszaniu 02.03.24, 23:51
              engine8t napisał:

> No i Punto to przeciez Kropka - a ta jakiego to jest rodzaju?

Punto męskiego, kropka żeńskiego.
              Ten FIUT nazywa się jednak "Punto", a nie "Kropka".
              I kropka.
              • engine8t Re: Szarpanie przy ruszaniu 02.03.24, 23:54
                qqbek napisał:

> engine8t napisał:
                >
                > > No i Punto to przeciez Kropka - a ta jakiego to jest rodzaju?
                >
                > Punto męskiego, kropka żeńskiego.
                > Ten FIUT nazywa się jednak "Punto", a nie "Kropka".
                > I kropka.
                >
                No jak to LGBT czy inni gennderowcy beda tlumaczyc to byc moze

• hell-raiser1 Re: Szarpanie przy ruszaniu 03.03.24, 00:27
            qqbek napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > E tam od razu sie nie znaja.
            >
            > Pamiętam, że mojej siostrze gasła i szarpała kiedyś jej pierwsza Yariska, którą
            > kupiła zaraz po zrobieniu prawa jazdy.
            > Wsiadłem, przejechałem się 2-3 kilometry, problemu nie stwierdziłem, auto oddał
            > em.
            > Potem, że znów "gaśnie i szarpie".
            > Wsiadłem, przejechałem 2-3 kilometry, znów nie szarpało, więc oddałem kierownic
            > ę siostrze i siadłem na siedzeniu pasażera.
            > Wszystko w porządku, nie szarpie, nie gaśnie dojeż
            >
            > Właściwie to jest nijakiego... i to mówi dużo o tym, czego wart jest twój dyplo
            > m i matura z czasów PRL.
            >
            >
            Kubuś to alfa i omega. Najjjjlepszy i najjjjmądrzejszy i w dupie ma solidarność męską. Dzidzia jak to dzidzia byle skłócić facetów.
      • hell-raiser1 Re: Szarpanie przy ruszaniu 02.03.24, 23:22
        piataziuta napisała:

Sprawdziłaś czy masz silnik w tym twoim wozidełku? Ciało rzucone na łoże traci na oporze.
        • engine8t Re: Szarpanie przy ruszaniu 02.03.24, 23:50
          hell-raiser1 napisał:

> piataziuta napisała:
          >
          > > I tak się chłopaki nie znają, więc daj se siana.
          > Sprawdziłaś czy masz silnik w tym twoim wozidełku? Ciało rzucone na łoże traci
          > na oporze.
          >
          E tm nasze PRL-owskie prawo Archimedesa jest niezmienne

Kazde cialo zanurzone w ciele traci tyle na sztwnosci ile zska na przyjemnosci
          • e-zybi Re: Szarpanie przy ruszaniu 03.03.24, 05:08
            Ona by chciała, a czekać musi, on orzeł w gębie, bez dopalaczy tylko się krztusi…znerwicowana ptaka udusi 🤣
      • engine8t Re: Szarpanie przy ruszaniu 02.03.24, 23:51
        piataziuta napisała:

A Tobie juz odwalilo - tfu.... odpalilo?
        • waga173 Re: Szarpanie przy ruszaniu 03.03.24, 00:28
          Ona jest zawiedziona bo nie zalozyla okularow i myslala ze tytul watku jest "Szarpanie przy ruchaniu" a my sie rzeczywiscie na tym nie znamy.
          • qqbek Re: Szarpanie przy ruszaniu 03.03.24, 00:34
            waga173 napisał:

> Ona jest zawiedziona bo nie zalozyla okularow i myslala ze tytul watku jest "Sz
            > arpanie przy ruchaniu" a my sie rzeczywiscie na tym nie znamy.

Eee- czasem by "szarpał jak Reksio kość" - to ty się nie znasz ;)
            • waga173 Re: Szarpanie przy ruszaniu 03.03.24, 00:44
              No wiesz, umiejetnosc jazdy bez szarpania czasami sie przydaje. Na przyklad jak w pokoju obok sa jej rodzice, taki pierwszy lepszy przyklad z pamieci.
              • qqbek Re: Szarpanie przy ruszaniu 03.03.24, 00:50
                waga173 napisał:

> No wiesz, umiejetnosc jazdy bez szarpania czasami sie przydaje. Na przyklad jak
                > w pokoju obok sa jej rodzice, taki pierwszy lepszy przyklad z pamieci.

No nie wiem.
                Zawsze "szarpałem" jak chata była wolna ;)
                A najbardziej prawdopodobny powód awarii opisanej przez autorkę/autora podałem już powyżej.
                W "beczce" masz jeszcze sprzęgło na lince, więc rozgrzeszony jesteś :)
                W Punto II to podobno dość powszechna awaria, więc mogłeś nie wiedzieć.
                • waga173 Re: Szarpanie przy ruszaniu 03.03.24, 01:32
                  Wypraszam sobie, beczka jest automat! A ja jestem ostatni Mohikanin co wie czym i jak regulowac ta skrzynie a wierz mi, to nie jest proste. Nie szarpie, nie omyka biegow, nie slizga sie i redukuje do jedynki przy zatrzymaniu niewyczuwalmie. Inne automaty dawno padly ze zuzycia albo ich wlasciciele stracili cierpliwosc. A ja czasem robie jazde probna z trzema cisnieniomierzami zwisajacymi z lusterka wstecznego:)
                  Co do szarpania to ja sie pierwszy zapytalem czy glowka lata wtedy do przodu i do tylu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka