natalia_gla 12.09.24, 14:34 Cześć wszystkim! Szukam samochodu do firmy, myślałam nad tym modelem z mAuto mauto.pl/samochody-poleasingowe/kia-rio-id-20045, co uważacie o tej firmie? Znacie, warto? Czy może macie jakieś inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
only_the_godfather Re: Leasing na samochód firmowy 12.09.24, 14:44 Doświadczenie już mnie nauczyło, że leasingi bierze się prosto z banku ewentualnie przez dealera danej marki, a nie przez jakieś szemrane firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Leasing na samochód firmowy 12.09.24, 15:22 Abstrahując od faktu, że to spam - firma jako spółka należąca do mBanku nie wydaje się szemrana (przynajmniej nie bardziej niż sam mBank). Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Leasing na samochód firmowy 12.09.24, 15:23 WySPAMierdalaj, natalko gla! Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Leasing na samochód firmowy 12.09.24, 15:29 Ok, ale czemu piszesz to do mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
a.wojski Re: Leasing na samochód firmowy 12.09.24, 15:56 Samochód wygląda nieźle. Sam nie korzystałem z usług mAuto, ale czytałem o nich opinie i są one pozytywne, więc może warto spróbować i podpytać o warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Leasing na samochód firmowy 12.09.24, 21:31 a.wojski napisał: > Samochód wygląda nieźle. Sam nie korzystałem z usług mAuto, ale czytałem o nich > opinie i są one pozytywne, więc może warto spróbować i podpytać o warunki. a.wojski i ta druga dziunia - dziwnym trafem spamerzy jednocześnie w tej samej chwili na istniejącym z 20 lat forum się pojawiliście. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Leasing na samochód firmowy 12.09.24, 16:28 Czy może macie jakieś inne propozycje? Tak, mamy. Zebys wypierdalala. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Leasing na samochód firmowy 13.09.24, 09:28 Firma leasingowa taka czy inna-to nie jest najwazniejsze w tym przypadku. Najwazniejsze są warunki tego leasingu. Kiedyś -tyle, ze nie w Polsce- wziąłem samochód nowy w leasingu na nazwisko!!!! I było to 30 lat temu. Na starcie dostałem 12 % rabatu do ceny katalogowej i nie wpłacałem zadnej opłaty wstepnej. Pierwszą ratę leasingu zapłaciłem za m-c od daty odebrania samochodu . Nie wydając zupełnie żadnych pieniedzy na samochód i ubezpieczenie/ w momencie rejestracji - samochód był juz ubezpieczony/-wyjechałem z salonu nowiutkim wózkiem . To były warunki tego leasingu. W Polsce takiego jeszcze nie spotkałem. Podstawowy przekręt w Polsce polega na zmuszeniu leasingobiorcy do dokonania wysokiej-bo często siegajacej 30 % -wpłaty wstepnej + inne opłaty. To jak juz 1/3 za samochód zapłaciłeś-to nie opłaca sie nie brać tego leasingu-jesteś zmuszony. Krótko mówiac -lepiej opłaca sie leasing konsumencki-bo ma lepsze warunki bardzo często. Wada-to VAT. nastepna sprawa-to wysokośc opłat od kilometra- za przekroczenie limitu rocznego-czy miesięcznego. To trzeba dobrze sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Leasing na samochód firmowy 13.09.24, 13:26 Jeżdżę 2 letnim samochodem leasingowanym na firmę. Wpłata początkowa wynosiła 5% ceny samochodu. Innych opłat nie ma poza 350 zł, jeśli się chce ubezpieczyć samochód poza pakietem oferowanym przez leasingodawcę. Nie wiem co to są opłaty kilometrowe za przekroczenie limitu. W umowie leasingu mojego samochodu nie ma czegoś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Leasing na samochód firmowy 14.09.24, 08:28 Opłaty kilometrowe-to prawie w każdej umowie-opłaty za przekroczenie limitu, np. 20 tys km w skali rocznej. Wtedy płacisz za tę przewieszke np 0,3 zł. /km. jeżeli umowa nie ma takiego limitu-to strata dla leasingodawcy, bo mozna sobie wyobrazic, ze w 3 lata przejedziesz 150 tys km i co wtedy-samochód juz jest zjechany i ma znacznie mniejszą wartośc niz auto z przebiegiem 60 tyś km . Trenowałem to-tyle , ze nie w Polsce. Była metoda na ominięcie przekroczenia limitu-skuteczna i niezauważalna. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Leasing na samochód firmowy 14.09.24, 10:50 W mojej umowie nie ma takigo zapisu. Podobnie jak w kilku wcześniejszych umowach leasingowych na samochody, którymi jeździłem. Obecną umowę mam w Aliorze. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Leasing na samochód firmowy 14.09.24, 16:20 Bo w umowie leasingowej z gwarantowana suma wykupu nie ma znaczenia wartość pojazdu po zakończeniu więc nikt nie daje ograniczen km. Bolowi się coś zdawało tylko nie do końca wie co Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Leasing na samochód firmowy 14.09.24, 17:09 Bolo miał leasing za PRL na ładę z 2 gaźnikami czy jakoś tak, która robił trasę Warszawa - Berlin w 3 godziny Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Leasing na samochód firmowy 14.09.24, 17:56 Wtedy to był nie leasing ale lizing dupy komuś w lokalnym komitecie. I była łada Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Leasing na samochód firmowy 14.09.24, 19:12 trypel napisał: > Wtedy to był nie leasing ale lizing dupy komuś w lokalnym komitecie. I była ład > a > :) Odpowiedz Link Zgłoś