Dodaj do ulubionych

Vogon - pytanie o prąd

03.12.24, 09:46
Może HA Ci to pokaże...

Stoisz na D z wciśniętym hamulcem.
Napęd ma opcję "crawl" jak w automacie.
W hydrokinetyku skrzynia pracuje, tzn. auto chce jechać, ale ciśnienie w skrzyni jest zbyt małe.

Czy w e-CVT Tojki prąd do MG jest odcięty czy też np. stojąc w korku prąd do napędu ciągle idzie (strata) tylko zbyt mały by pokonać siłę klocków?

Mam nadzieję, że napisałem to tak, że kumasz o co mi chodzi... ;-)
Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: Vogon - pytanie o prąd 03.12.24, 10:29
      Podczas postoju na D z wciśniętym hamulcem i na wyłączonym ICE HA pokazuje mi, że samochód ciągnie z baterii jakieś 0,3 kW (trochę więcej z włączoną klimą) - czyli akurat tyle mniej więcej, ile potrzeba na zasilenie świateł i całej elektroniki. Z tego wniosek, że maszyna "wie", że masz wciśnięty hamulec i odcina pobór prądu przez MG. Zresztą, zdziwiłbym się, gdyby przy tych wszystkich optymalizacjach było inaczej.

Z drugiej strony, jak mając wrzucone D lub R wcisnę hamulec, zaciągnę ręczny, a następnie zwolnię pedał, to jakby lekko szarpnie. No ale ja mam całkowicie mechaniczny ręczny z wajchą i na linkach, więc może dlatego. Być może z elektrycznym hamulcem postojowym jest inaczej.
      • galtomone Re: Vogon - pytanie o prąd 03.12.24, 13:09
        Super, dzięki.
        Bo ktoś mi wmawiał, że jak stoi na światłach to MG i tak zużywa prąd z aku.
        • tbernard Re: Vogon - pytanie o prąd 03.12.24, 13:31
          galtomone napisał:

> Super, dzięki.
          > Bo ktoś mi wmawiał, że jak stoi na światłach to MG i tak zużywa prąd z aku.

Najlepiej skontaktować się z ekspertem i poprosić o opinię na piśmie. Wtedy bez problemu możesz zgłosić sprawę na policję o pomówienie i poprosić ich aby powiadomili sąd, który nałoży karę na tego co niesłusznie Ci wmawiał.
          • trypel Re: Vogon - pytanie o prąd 03.12.24, 14:10
            Można też stojąc na światłach odłączyć akumulator i zobaczyć co się stanie
            • vogon.jeltz Re: Vogon - pytanie o prąd 03.12.24, 14:42
              Jak spróbuje odłączyć akumulator HV to już raczej nie zobaczy...
              • trypel Re: Vogon - pytanie o prąd 03.12.24, 14:43
                Ale będzie pewny że prądu nie ciągnie
        • vogon.jeltz Re: Vogon - pytanie o prąd 03.12.24, 14:21
          > Bo ktoś mi wmawiał, że jak stoi na światłach to MG i tak zużywa prąd z aku.

Żeby się na stówę upewnić, muszę sprawdzić dokładnie, ile mocy żre przy pełzaniu bez gazu. Jak będzie różnica, to znaczy, że jest odcinka przy postoju.
          • galtomone Re: Vogon - pytanie o prąd 03.12.24, 15:46
            👍👍👍
            • vogon.jeltz Re: Vogon - pytanie o prąd 04.12.24, 19:36
              Sprawdziłem, przy pełzaniu zużycie energii rośnie do 1,0-1,1 kW. Czyli przy zatrzymaniu odcinka jest, z tego by wynikało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka