Dodaj do ulubionych

Aktywne zawiesze z p. widzenia duDy kierowcy...

23.07.25, 11:39
www.youtube.com/shorts/Im1ftqz_RCk

I tak sie zastanawiam, czy takim Chinczykiem tez bym posladami i kierownica czul droge i przyczepnosc czy jednak nie i na znaczniem nie sie mozna za kierownica odwazyc...?

Jedyne doswiadczenia z mniej typowym zawieszeniem mam z Cytryn... i jak bylo to zajebiscie komfotowe, to do aktywnej jazdy po zakretach sie nie nadawalo. Zero czucia, gdzie jest granica... co sie dzieje z autem faktycznie.

Jezdziliscie takimi wynalazkami jak na filmie...?

Jest jak mysle czy nie mam racji?
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: Aktywne zawiesze z p. widzenia duDy kierowcy. 23.07.25, 13:00
      Chinczyki jak zwykle oszukuja. Mercedes unosi kola raz lewe raz prawe a chinczyk oba naraz. Nie pokazali co robia tylne kola. Ja bym uzyskal taki sam efekt przy pomocy "ramy" ukrytej pod samochodem. Przod ramy przyczepiony do osi przedniej a tyl do osi tylnej. Buda spoczywa na srodku ramy na jakims ulozyskowaniu tak ze moze sie gibac.
      Teraz wystarczy tak dobrac dystansy miedzy progami ze jak tyl ramy idzie w dol to przod do gory itd itd a srodek czyli buda jedzie po prostej.
        • waga170 Re: Bose... 23.07.25, 13:33
          Te filmiki sa przeznaczone do reklamy firmy, jaka to ona zaawansowana technicznie, na przyklad BOSE. Nie beda dawali probki dzwieku zeby sie reklamowac wiec reklamuja sie tak. Przy okazji Leksus tez skorzysta. A w samochodzie byloby to o tyle przydatne ze moglby jechac szybciej po nierownosciach. A kierowca dobrze wie jak to sie czuje, po prostu jak na nowej rownej drodze. Natomiast sil poprzecznych na przyklad na zakrecie nie da sie zlikwidowac, chyba zeby zrobic samochod ala pendolino. Na dobrze wyprofilowanym zakrecie przy odpowiedniej predkosci tez nie rzuca na boki. Jak w samolocie w prawidlowo wykonanym zakrecie. Jak Cie wyrzuca z zakretu to czujesz to kierownica i posladkami? Bo ja nie, ja to widze oczami. Czulbys to krecac sie po placu w kompletnych ciemnosciach? Bo ja nie.
          • galtomone Re: Bose... 23.07.25, 13:54
            waga170 napisała:

> Te filmiki sa przeznaczone do reklamy firmy, jaka to ona zaawansowana techniczn
            > ie, na przyklad BOSE. Nie beda dawali probki dzwieku zeby sie reklamowac wiec r
            > eklamuja sie tak. Przy okazji Leksus tez skorzysta.

To nie jest prawda. Filmik zrobil cNET i to raczej prezentacja i analiza technologii aktywnego zawieszenia, która rzeczywiście nie znalazła zastosowania komercyjnego głównie ze względu na wysokie koszty, wagę systemu i problemy z efektywnością energetyczną.

Trudno to zatem uznac za reklame firmy, ktora tobi glosniki.

> A w samochodzie byloby to o
            > tyle przydatne ze moglby jechac szybciej po nierownosciach. A kierowca dobrze
            > wie jak to sie czuje, po prostu jak na nowej rownej drodze. Natomiast sil poprz
            > ecznych na przyklad na zakrecie nie da sie zlikwidowac, chyba zeby zrobic samoc
            > hod ala pendolino. Na dobrze wyprofilowanym zakrecie przy odpowiedniej predkosc
            > i tez nie rzuca na boki. Jak w samolocie w prawidlowo wykonanym zakrecie. Jak C
            > ie wyrzuca z zakretu to czujesz to kierownica i posladkami? Bo ja nie, ja to wi
            > dze oczami. Czulbys to krecac sie po placu w kompletnych ciemnosciach? Bo ja ni
            > e.

No dobra, ale sporo drogi czuje sie i duDą i kierownica. Na podstawie feedbacku wiesz jak mocno skrecic kola, nacisnac gaz czy hamulec.

Tu mam wrazenie, ze sporo tych informacji bedzie "zafalszowanych" dla kierowcy.

I piszesz bo wies - jezdzies, testowales - czy tak Ci sie wydaje?

A, ze swiat nie stoi w. miejcu to tu masz nowe NIO....

• waga170 Re: Bose... 23.07.25, 14:09
              Poduszkowcem tez nie jezdzilem ale sobie wyobrazam jak to by bylo. Osobiscie nie widze jakichs wielkich zalet w tych systemach poza jedna, moznaby olewac progi zwlniajace. A co do tego co sie czuje rekami na kierownicy i tylkiem, to przynajmniej ja dzialam tak ze oczy widza ze nie jade tam gdzie skrecam albo ze zwalniam zbyt malo w stosunku do nacisku na hamulec i na to reaguje. Wiec czy z tym systemem czy bez, roznica by byla tylko taka ze by mniej trzeslo ale prowadziloby sie tak samo.
      • bigimax4 Re: Aktywne zawiesze z p. widzenia duDy kierowcy. 23.07.25, 13:17
        Bose tak dziala
        youtube.com/shorts/iPfVshJGuCo?si=baXcrVQIRk7l6lif
    • galtomone Patrzac na to... 23.07.25, 13:58
      www.youtube.com/shorts/xwRrJQMx8ZA

wydaje sie jednak, ze z aktywnym zawieszeniem kieroca pojedzie jednak szybciej i bezpieczniej....
    • vogon.jeltz Re: Aktywne zawiesze z p. widzenia duDy kierowcy. 24.07.25, 10:53
      > Jedyne doswiadczenia z mniej typowym zawieszeniem mam z Cytryn... i jak bylo to zajebiscie komfotowe,
      > to do aktywnej jazdy po zakretach sie nie nadawalo.

Bo do tego to zrobili Xantię Activę. Nie ma lepszego samochodu do jazdy po zakrętach. Tzn. sam nigdy nie jechałem, bo taka Activa to w ogóle biały kruk jest, ale widziałem na filmach.
      • galtomone Re: Aktywne zawiesze z p. widzenia duDy kierowcy. 24.07.25, 14:59
        vogon.jeltz napisał:

> > Jedyne doswiadczenia z mniej typowym zawieszeniem mam z Cytryn... i jak b
        > ylo to zajebiscie komfotowe,
        > > to do aktywnej jazdy po zakretach sie nie nadawalo.
        >
        > Bo do tego to zrobili Xantię Activę. Nie ma lepszego samochodu do jazdy po zakr
        > ętach. Tzn. sam nigdy nie jechałem, bo taka Activa to w ogóle biały kruk jest,
        > ale widziałem na filmach.

Aaaa.... to ok... bo mysalem, ze kolega Ci opowiadal, ze slyszal jak o takim filmie mowili...
        • waga170 Re: Aktywne zawiesze z p. widzenia duDy kierowcy. 24.07.25, 18:08
          galtomone napisał:

> Aaaa.... to ok... bo mysalem, ze kolega Ci opowiadal, ze slyszal jak o takim filmie mowili...

Wiem ze ogladales filmiki a nie sluchales opowiadan kolegi co o takich slyszal, a chodzi mi o filmiki z wyscigow motorow z koszem. W naturze obowiazuje rownowaga (i waga:) sil i momentow i dlatego jedynym sposobem na to zeby w zakrecie wewnetrzne kola mialy taki sam nacisk na jezdnie jak zewnetrzne to jest odpowiednie przesuwanie srodka ciezkosci blizej srodka zakretu. A wszelkie roll bar improvements to o kant dupy potluc, bo one tylko zmniejszaja przechyl nadwozia. Moze Citroen na filmiku zawdziecza sukces balonowym oponom:)

www.youtube.com/watch?v=FJs04g1Iezw
          • waga170 Re: Aktywne zawiesze z p. widzenia duDy kierowcy. 24.07.25, 18:40
            Tu nawet wiecej detali w temacie przesuwania srodka ciezkosci wehikulu.

www.youtube.com/watch?v=SltqgZrPXt8
          • galtomone Re: Aktywne zawiesze z p. widzenia duDy kierowcy. 25.07.25, 08:19
            waga170 napisała:

> galtomone napisał:

> www.youtube.com/watch?v=FJs04g1Iezw

Widzialem na zywo jak takie motocykle z wozkiem zadupialy po Brands Hatch... Niemozliwie to wyglda i nie ma takiej kasy, za ktora do tego wozka bym wlaz (albo usiadl na fotelu pilota WRC).
            • waga170 Re: Aktywne zawiesze z p. widzenia duDy kierowcy. 25.07.25, 10:47
              galtomone napisał:

> nie ma takiej kasy, za ktora do tego wozka bym wlaz (albo usiadl na fotelu pilota WRC).

Gdybys sie jednak zdecydowal to nie zapomnij najpierw oproznic pecherza.
          • vogon.jeltz Re: Aktywne zawiesze z p. widzenia duDy kierowcy. 25.07.25, 11:02
            > i dlatego jedynym sposobem na to zeby w zakrecie wewnetrzne kola mialy taki sam nacisk
            > na jezdnie jak zewnetrzne to jest odpowiednie przesuwanie srodka ciezkosci blizej srodka zakretu

No właśnie niejedynym. Można zwiększyć ciśnienie w siłowniku zawieszenia z jednej strony, a zmniejszyć z drugiej. Efekt będzie podobny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka