Dodaj do ulubionych

OT - FedEx bedzie w Inpost

09.02.26, 09:39
next.gazeta.pl/next/7,151003,32585533,inpost-zostanie-sprzedany-jest-porozumienie-znamy-cene-akcji.html#s=BoxPWD

InPost sprzedany. FedEx wchodzi do gry

Zakończenie wykupu akcji ma się zakończyć w drugiej połowie roku, a w jego wyniku struktura udziałowców będzie wyglądać następująco:

po 37 proc. udziałów - FedEx i Advent International
16 proc. - A&R Investments
10 proc. - PPF Gruop.

Oznacza to, że Rafał Brzoska zwiększa swoje udziały z 12,5 do 16 proc. akcji, bo to do niego należy wehikuł inwestycyjny A&R. Jeszcze więcej udziałów obejmie też Advent International, który miał dotychczas tylko 6,5 proc. w spółce. FedEx z kolei jest jedynym zupełnie nowym inwestorem. Czeskie PPF Group było największym udziałowcem, ale w ramach transakcji zachowa tylko 10 z 28,75 proc. akcji. Stanie się to poprzez sprzedaż wszystkich akcji giełdowych i reinwestycję w odkup 10 proc. akcji w nowej strukturze właścicielskiej.
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 09.02.26, 10:11
      dobrze to czy źle?
    • carnivore69x Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 09.02.26, 10:35
      No raczej Inpost w FedEx.

Ciekawe jak długo utrzymają markę.
      • trypel Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 09.02.26, 10:42
        Teraz na pewno ci wszyscy biedni kierowcy dostaną UoP i beda szczęśliwi.
        • qqbek Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 09.02.26, 10:55
          trypel napisał:

> Teraz na pewno ci wszyscy biedni kierowcy dostaną UoP i beda szczęśliwi.
          >

Przed dostawczakami będą biec różowe jednorożce, a z zadków, przy akompaniamencie cichego "prut, prut" wydobywać im się będzie siedmiobarwna tęcza!
          • trypel Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 09.02.26, 11:01
            Tak wlasnie myślę. I nagle wszyscy zobacza jak to Brzoska zły byl i rozciągnie sie przed kierowcami kraina wiecznej radości
            • qqbek Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 09.02.26, 14:01
              trypel napisał:

> Tak wlasnie myślę. I nagle wszyscy zobacza jak to Brzoska zły byl i rozciągnie
              > sie przed kierowcami kraina wiecznej radości

I płatnych nadgodzin!
    • boggi_dan Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 09.02.26, 12:06
      W ciągu kilku lat nazwa Inpost zniknie.
      Zaś, samo pozostawienie Brzoski jako CEO, to typowe działanie mające na celu wykonanie wyniku finansowego założonego w umowie sprzedaży, od którego uzależniona jest ostateczna kwota zapłaty za Inpost, czyli też dla Brzoski, który ma tam 13%. InPost wchodzi do światowej elity logistyki.
      Tak jak Brzoska wszedł Tuskowi w cztery litery.
    • hukers Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 09.02.26, 12:56
      Patrzę z niemałym podziwem na polskie firmy typu Inpost czy 4F założone przez gości w moim wieku.
      • trypel Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 09.02.26, 13:22
        Mam to samo. Zawsze patrze z podziwem na tych krwiożerczych kapitalistów. Szacun.
        • vogon.jeltz Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 09.02.26, 13:50
          > Mam to samo. Zawsze patrze z podziwem na tych krwiożerczych kapitalistów. Szacun.

Ba, ja to patrzę z podziwem na tych XIX-wiecznych fabrykantów, którzy dorabiali się fortun w tempie, o którym Brzoskom się nie śniło, w stylu: "Ja nie mam nic, ty nie masz nic, on nie ma nic - To razem właśnie mamy tyle, w sam raz tyle, żeby założyć wielką fabrykę."

A że jakiemuś robolowi maszyna rękę upiërdoliła w szesnastej godzinie szóstego dnia pracy - kto by się tym przejmował...
          • qqbek Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 09.02.26, 14:00
            vogon.jeltz napisał:

> A że jakiemuś robolowi maszyna rękę upiërdoliła w szesnastej godzinie szóstego
            > dnia pracy - kto by się tym przejmował...

No jak się nie przejmował?
            youtu.be/aykwhZpHB6A?si=f7bZjF_t77AeNgif&t=53

Przecie się mogło co zmarnować!
            Na nic!
          • trypel Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 09.02.26, 15:18
            vogon.jeltz napisał:

> > Mam to samo. Zawsze patrze z podziwem na tych krwiożerczych kapitalistów.
            > Szacun.
            >
            > Ba, ja to patrzę z podziwem na tych XIX-wiecznych fabrykantów, którzy dorabiali
            > się fortun w tempie, o którym Brzoskom się nie śniło, w stylu: "Ja nie mam
            > nic, ty nie masz nic, on nie ma nic - To razem właśnie mamy tyle, w sam raz tyl
            > e, żeby założyć wielką fabrykę."

>
            > A że jakiemuś robolowi maszyna rękę upiërdoliła w szesnastej godzinie szóstego
            > dnia pracy - kto by się tym przejmował...

Będzie zupa w wkładka mięsna
      • vogon.jeltz Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 09.02.26, 13:56
        > Patrzę z niemałym podziwem na polskie firmy typu Inpost czy 4F założone przez gości w moim wieku.

Fajnie, jak są to firmy wytwarzające coś innowacyjnego o wysokiej wartości dodanej, a nie niskomarżowe usługi bazujące na taniej sile roboczej, wyzysku pracowników i omijaniu prawa. Tzn. niskomarżowe usługi oczywiście też są potrzebne, ale nie róbmy z prowadzących je przedsiębiorców celebrytów i gwiazd biznesu.
        • hukers Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 09:26
          vogon.jeltz napisał:

> > Patrzę z niemałym podziwem na polskie firmy typu Inpost czy 4F założone p
          > rzez gości w moim wieku.
          >
          > Fajnie, jak są to firmy wytwarzające coś innowacyjnego o wysokiej wartości doda
          > nej, a nie niskomarżowe usługi bazujące na taniej sile roboczej, wyzysku pracow
          > ników i omijaniu prawa. Tzn. niskomarżowe usługi oczywiście też są potrzebne, a
          > le nie róbmy z prowadzących je przedsiębiorców celebrytów i gwiazd biznesu.

Ja tam taki marudny i wybredny nie jestem, że jak sukces to najlepiej jeszcze w branży innowacyjnej, wysokomarżowej itd. Dla mnie sukces, to sukces. Może przez to, że sam mam firmę i wiem jak trudno wybić się na swoim podwórku, nie mówiąc o Polsce, a tym bardzije o rynkach międzynarodowych. Im wyżej jesteś, tym na poważniejszych graczy trafiasz i tym trudniej dotrzymać im kroku.
          • bywalec.hoteli Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 11:27
            hukers napisał:

> Ja tam taki marudny i wybredny nie jestem, że jak sukces to najlepiej jeszcze w
            > branży innowacyjnej, wysokomarżowej itd. Dla mnie sukces, to sukces. Może prze
            > z to, że sam mam firmę i wiem jak trudno wybić się na swoim podwórku, nie mówią
            > c o Polsce, a tym bardzije o rynkach międzynarodowych. Im wyżej jesteś, tym na
            > poważniejszych graczy trafiasz i tym trudniej dotrzymać im kroku.

Patrząc jak działa Poczta Polska, to Inpost jest jak najbardziej innowacyjny.
            Nie dałoby się uzyskać takiej wydajności opierając się tylko na taniej sile roboczej.
            4F zresztą też - mam kilka sztuk odzieży z 4F i są to świetne i ładne rzeczy.

Mnie zastanawia inna rzecz: Inpost jakiś czas temu (nie Temu XD) pożarł się z Allegro. Pytanie czy jak wjedzie kapitał amerykański, to również na białym koniu wjedzie Amazon? Który sukcesu na polskim rynku nie odniósł, pomimo wielkich centrów logistycznych, zapewne używanych do obsługi Niemiec.

Podstawowym dostawcą jest poznańskie Allegro i jako Polak, mieszkaniec Poznania, mam nadzieję, że tak zostanie :)
            • vogon.jeltz Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 11:42
              > Patrząc jak działa Poczta Polska, to Inpost jest jak najbardziej innowacyjny.
              > Nie dałoby się uzyskać takiej wydajności opierając się tylko na taniej sile roboczej.

Umówmy się, w porównaniu z Pocztą Polską to wszystko jest innowacyjne. InPost jest doskonały w optymalizacji procesów i to trzeba im przyznać - ale to nie jest innowacyjność. Wbrew temu, co się powszechnie się sądzi, automaty paczkowe też nie Brzoska wymyślił.
              • bywalec.hoteli Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 11:49
                Optymalizacja procesów logistycznych to jak najbardziej innowacyjność.
                Mam porównanie z odbierania i nadawania paczek z pobliskiego paczkomatu DPD - śmiech na sali :D DPD - coś jak Poczta Polska tylko że z paczkoatem
                • vogon.jeltz Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 11:59
                  > Optymalizacja procesów logistycznych to jak najbardziej innowacyjność.

Widocznie inaczej rozumiemy pojęcie innowacyjności.
                  • trypel Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 15:14
                    DRASTYCZNE ze uzyje wislomowy, zredukowanie kosztów pierwszej i ostatniej mili w w drop shipingu jest innowacją i to zajebistą. Bo dotychczas nikomu sie to tak nie udalo.
              • hukers Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 11:54
                vogon.jeltz napisał:

Wbrew temu, co się powszechnie się sądzi, automaty paczkowe te
                > ż nie Brzoska wymyślił.

Może i nie wymyślił, ale wprowadził je masowo na polski rynek. Nie tylko zresztą na polski.
                A koperty z blaszką kto wymyślił?
                • vogon.jeltz Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 12:00
                  > A koperty z blaszką kto wymyślił?

Ach, jeśli mówimy o "innowacyjności" polegającej na wynajdowaniu sposobów omijania prawa, to tak, w tym są faktycznie dobrzy.
      • bywalec.hoteli Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 08:44
        hukers napisał:

> Patrzę z niemałym podziwem na polskie firmy typu Inpost czy 4F założone przez g
        > ości w moim wieku.

Hukers, a co byś robił na miejscu Brzoski i Klai w twoim wieku?
        Ja bym sprzedał, został miliarderem i do końca życia już zajmował się podróżami, rozwojem, rozrywką itp.
        • hukers Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 09:42
          bywalec.hoteli napisał:

> hukers napisał:
          >
          > > Patrzę z niemałym podziwem na polskie firmy typu Inpost czy 4F założone p
          > rzez g
          > > ości w moim wieku.
          >
          > Hukers, a co byś robił na miejscu Brzoski i Klai w twoim wieku?
          > Ja bym sprzedał, został miliarderem i do końca życia już zajmował się podróżami
          > , rozwojem, rozrywką itp.

Teoretycznie też, ale podejrzewam, że
          osobom z z takimi predyspozycjami osobowymi do osiągnięcia sukcesu jak np. Brzoska, ciężko nagle wyhamować i skupić się na odpoczynku i rozrywce, ponieważ do tej pory te aktywności nie były raczej dla niego priorytetowe. Znam zresztą jedną osobę, która rozkręciła dużą firmę, później ją sprzedała za kilkadziesiąt milionów, miała wreszcie odpoczywać, a założyła nową firmę i zapie...la dalej.
          • qqbek Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 10:19
            Ja znam dwoje ludzi sporo po 70-tce, którzy nadal zapier..alają jak chomiki w kołowrotku, choć mają już emerytury i próbowali przejść na nie.
            Nie wyszło, po roku (jeden przypadek) albo nawet kilku miesiącach (drugi przypadek) emerytalnej bezczynności po prostu nie wytrzymali i wrócili do pracy.

Niektórzy nie mogą myśleć o pracy, działaniu, najchętniej opierdzielaliby się całe życie.
            Inni zaś bez pracy, działania, pośpiechu, terminów, nie są w stanie żyć.
            Paradoks polega na tym, że ci drudzy najczęściej dochodzą do takich pieniędzy, że mogliby żyć tak, jak chcieliby ci pierwsi, ale nie potrafią.

Siostra mojej babci była praktykującym adwokatem jeszcze grubo po 80-tce (to było jeszcze przed wywaleniem przez Ziobrę starszych ludzi z zawodów prawniczych). Jednym z tych dwojga jest znajomy mojego dziadka (młodszy co prawda od niego ponad dekadę, ale też już okolice 90-tki) nadal kieruje sporą firmą, którą stworzył od podstaw. Ma dom na Kanarach, ale siedzą tam głównie jego dzieci (już na emeryturze), a on nadal pracuje (choć nie musi).
            • hukers Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 10:25
              qqbek napisał:

> Inni zaś bez pracy, działania, pośpiechu, terminów, nie są w stanie żyć.
              > Paradoks polega na tym, że ci drudzy najczęściej dochodzą do takich pieniędzy,
              > że mogliby żyć tak, jak chcieliby ci pierwsi, ale nie potrafią.
              >
              Często takie nagłe odstawienie pracy, która do tej pory była całym życiem, prowadzi do poważnych problemów psychicznych.
              • qqbek Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 10:51
                hukers napisał:

> Często takie nagłe odstawienie pracy, która do tej pory była całym życiem, prow
                > adzi do poważnych problemów psychicznych.

Jedni świrują w pracy, drudzy bez pracy.
                Ja też cienko wypoczywam, bo przyzwyczajony jestem sporo pracować.
                Lepiej jest dopiero odkąd mi Frau zabroniła na krótsze wyjazdy brać ze sobą laptopa.
                Ale postawy "nie ma mnie i już" musiałem się na nowo nauczyć.
            • bywalec.hoteli Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 12:16
              qqbek napisał:

> Niektórzy nie mogą myśleć o pracy, działaniu, najchętniej opierdzielaliby się c
              > ałe życie.
              > Inni zaś bez pracy, działania, pośpiechu, terminów, nie są w stanie żyć.
              > Paradoks polega na tym, że ci drudzy najczęściej dochodzą do takich pieniędzy,
              > że mogliby żyć tak, jak chcieliby ci pierwsi, ale nie potrafią.

Ludzie żyją tak jakby nigdy nie mieli umrzeć i mieli nieskończoną ilość czasu, zdrowia i sił do dyspozycji.
              Znałem takiego, który oszczędnościami i inwestycjami dorobił się całkiem niezłych pieniędzy i mógłby sobie coś kupić, polepszyć stanard życiowy itp. itd a do końca życia żył bardzo skromnie, bardzo oszczędnie, wręcz dziadowsko.
              Był w nie najgorszej formie, fizycznej, ale przyszła nagle ciężka choroba (po części wynik dziadowskiego, niezdrowego wcześniejszego trybu życia) i odszedł.

> Siostra mojej babci była praktykującym adwokatem jeszcze grubo po 80-tce (to by
              > ło jeszcze przed wywaleniem przez Ziobrę starszych ludzi z zawodów prawniczych)
              > . Jednym z tych dwojga jest znajomy mojego dziadka (młodszy co prawda od niego
              > ponad dekadę, ale też już okolice 90-tki) nadal kieruje sporą firmą, którą stwo
              > rzył od podstaw. Ma dom na Kanarach, ale siedzą tam głównie jego dzieci (już na
              > emeryturze), a on nadal pracuje (choć nie musi).

Tu jest chyba tak, że aktywność utrzymuje tych ludzi przy życiu, wysiłek umysłowy chroni mózg przed starczymi chorobami degeneracyjnymi. A może oni nie potrafią żyć inaczej, pobyt na Kanarach nie cieszy?
              • qqbek Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 12:35
                bywalec.hoteli napisał:

> A może oni nie potraf
                > ią żyć inaczej, pobyt na Kanarach nie cieszy?

On chyba nie lubi tych Kanarów, a kupił, bo rodzina chciała.
                Do niedawna latał jeszcze na weekendowe narty w Dolomity i do Szwajcarii, ale w pandemii przestał.
                • hukers Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 12:55
                  Poczytałem trochę o początkach Brzoski, aby znaleźć punkt gdzie nasze drogi się rozjechały, bo zaczynaliśmy podobnie, od roznoszenia ulotek (ten sam rok, to samo miasto) i znalazłem.
                  "W 1999 roku jako student rozpoczął biznes związany z roznoszeniem ulotek. Już wtedy, zamiast skupić się na tym, co łatwe i przewidywalne, analizował rynek i szukał okazji do skalowania działalności."
                  U mnie było: "W 1999 roku jako student rozpoczął biznes związany z roznoszeniem ulotek Już wtedy skupił się na tym co łatwe i przewidywalne, analizował rynek i szukał okazji do imprezowania i wyrywania lasek".
                  Ale nie żałuję.
                  • bywalec.hoteli Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 13:18
                    hukers napisał:

> U mnie było: "W 1999 roku jako student rozpoczął biznes związany z roznoszeniem
                    > ulotek Już wtedy skupił się na tym co łatwe i przewidywalne, analizował rynek
                    > i szukał okazji do imprezowania i wyrywania lasek".
                    > Ale nie żałuję.

I to najważniejsze :D

U mnie było: "W XXI wieku jako student rozpoczął pracę zawodową. Już wtedy skupił się na tym co łatwe i przewidywalne, analizował rynek i szukał okazji do imprezowania i wyrywania lasek".

Też nie żałuję. Żałuję jedynie, że nie pojechałem na Erasmusa-Orgazmusa, ale na moim kierunku i uczelni Erasmus był bardziej jak Yeti.
              • agios_pneumatos Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 12.02.26, 08:16
                bywalec.hoteli napisał:

> qqbek napisał:
                >
                >
                > Tu jest chyba tak, że aktywność utrzymuje tych ludzi przy życiu, wysiłek umysło
                > wy chroni mózg przed starczymi chorobami degeneracyjnymi. A może oni nie potraf
                > ią żyć inaczej, pobyt na Kanarach nie cieszy?

Mam kilku takich klientów. Ich marką jest ich nazwisko. Po siedemdziesiątce jeden z nich. Mógłby nic nie robić...ale nie może. Jak sam mówi jakby zostawił kierowanie kierownikom to i tak co chwilę musiałby gasić pożary. Inny sprzedał ośrodek wczasowy i kupił wypaśne RV. Reguły nie ma. Poza tą, że kutwa kutwą będzie do końca, jak piszesz.
          • vogon.jeltz Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 12:39
            > Znam zresztą jedną osobę, która rozkręciła dużą firmę, później ją sprzedała za kilkadziesiąt milionów,

Kilkadziesiąt milionów to raczej nie jest duża firma.
            • hukers Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 12:59
              vogon.jeltz napisał:

> > Znam zresztą jedną osobę, która rozkręciła dużą firmę, później ją sprzeda
              > ła za kilkadziesiąt milionów,
              >
              > Kilkadziesiąt milionów to raczej nie jest duża firma.

Czy w bajce Smerfy Twoją ulubioną postacią był smerf Maruda?
              • vogon.jeltz Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 16:59
                > Czy w bajce Smerfy Twoją ulubioną postacią był smerf Maruda?

Zgadłeś!
          • bywalec.hoteli Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 13:29
            hukers napisał:

> Teoretycznie też, ale podejrzewam, że
            > osobom z z takimi predyspozycjami osobowymi do osiągnięcia sukcesu jak np. Brzo
            > ska, ciężko nagle wyhamować i skupić się na odpoczynku i rozrywce, ponieważ do
            > tej pory te aktywności nie były raczej dla niego priorytetowe. Znam zresztą jed
            > ną osobę, która rozkręciła dużą firmę, później ją sprzedała za kilkadziesiąt mi
            > lionów, miała wreszcie odpoczywać, a założyła nową firmę i zapie...la dalej.

To prawda, bo nabrałeś już tych nabyków, a neurony w mózgu przez lata tworzyły się tak by rozwijać się ten własny biznes.
            A za kilkadziesiąt milionów to już można spokojnie żyć luksusowo i podróżniczo do końca życia.

Ale muszę Cię Hukers zmartwić, podobno statystycznie właściciele firm, którzy ostro zaiwaniali po 50 roku życia nierzadko mają zawały. O czym zresztą wiesz, jako że z branży medycznej.
            • hukers Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 13:54
              bywalec.hoteli napisał:

>
              > Ale muszę Cię Hukers zmartwić, podobno statystycznie właściciele firm, którzy o
              > stro zaiwaniali po 50 roku życia nierzadko mają zawały. O czym zresztą wiesz, j
              > ako że z branży medycznej.

Wiem, dlatego od pewnego czasu bardzo zdrowo się prowadzę.
              • bywalec.hoteli Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 15:40
                hukers napisał:

> Wiem, dlatego od pewnego czasu bardzo zdrowo się prowadzę.

Dobrze. No i chyba spełniasz marzenia?
                Np. podróż do USA?
                To chyba lepsze niż jeszcze więcej pracy.

Kurczę, ja bardzo często myślę o tym, że nasz czas jest ograniczony i w życiu chodzi trochę o kasę ale najbardziej by dobrze wykorzystać czas.
                • trypel Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 16:08
                  A myślisz ze Brzosce i jemu podobnym chodzi głównie o kasę?
                  • bywalec.hoteli Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 12.02.26, 00:20
                    trypel napisał:

> A myślisz ze Brzosce i jemu podobnym chodzi głównie o kasę?
                    >
                    O kasę, ale też władze, wódę, dziwki i koks ;)

(Żarcik)
                • engine8t Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 12.02.26, 02:10
                  bywalec.hoteli napisał:

> hukers napisał:
                  >
                  > > Wiem, dlatego od pewnego czasu bardzo zdrowo się prowadzę.
                  >
                  > Dobrze. No i chyba spełniasz marzenia?
                  > Np. podróż do USA?
                  > To chyba lepsze niż jeszcze więcej pracy.
                  >
                  > Kurczę, ja bardzo często myślę o tym, że nasz czas jest ograniczony i w życiu c
                  > hodzi trochę o kasę ale najbardziej by dobrze wykorzystać czas.

Nie tylko wazne by dobrze czas wykorzystac ale o wiele wazniejsze to kiedy go wykorzystac.
                  Podrozuj kiedy jestes mlody , masz checi, sily i mozesz sie swoimi przezyciami cieszyc i dzielic bo jak bedziesz mial 85 lat i pare lat przed soba - to wtedy chyba lepszym wykorzystaniem czasu bedzie relaks niz upierd sie w podrozach?
                  • bywalec.hoteli Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 12.02.26, 08:40
                    engine8t napisał:

> Nie tylko wazne by dobrze czas wykorzystac ale o wiele wazniejsze to kiedy go w
                    > ykorzystac.
                    > Podrozuj kiedy jestes mlody , masz checi, sily i mozesz sie swoimi przezyciami
                    > cieszyc i dzielic bo jak bedziesz mial 85 lat i pare lat przed soba - to wtedy
                    > chyba lepszym wykorzystaniem czasu bedzie relaks niz upierd sie w podrozach?

Wiem, wiem. Dlatego tu i ówdzie popodróżowałem :)
                    Dlatego ludzie też robią sobie gap year albo sabbatical - podróżują cały rok w wieku gdzie są jeszcze albo młodzi albo nie są jeszcze starzy.
                    Ktoś z Was zrobił taki rok na podróże?
                    • trypel Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 12.02.26, 08:51
                      Jakbym teraz zaczynał pracę na nowo to tak by to wlasnie wyglądało. 2 lata pracy i rok podrozy z dorywczymi pracami po drodze.
                      A teraz to ja juz za bardzo lubie to co robie wiec juz sobie układam pracę na emeryture raczej :)
                      • bywalec.hoteli Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 12.02.26, 10:19
                        trypel napisał:

> Jakbym teraz zaczynał pracę na nowo to tak by to wlasnie wyglądało. 2 lata prac
                        > y i rok podrozy z dorywczymi pracami po drodze.
                        > A teraz to ja juz za bardzo lubie to co robie wiec juz sobie układam pracę na e
                        > meryture raczej :)

A miałbyś możliwość pracować w takim trybie? :)
            • trypel Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 14:20
              bywalec.hoteli:
              > Ale muszę Cię Hukers zmartwić, podobno statystycznie właściciele firm, którzy o
              > stro zaiwaniali po 50 roku życia nierzadko mają zawały. O czym zresztą wiesz, j
              > ako że z branży medycznej.

Siedzi Mietek na kanapie, gapi sie w TV na Rolnik szuka zony, pije 5 piwo zagryzając czipsem co mu sie w fałdach bebzola schował i mysli sobie - jak dobrze ze nie poszedłem w wielki biznes bo mógłbym dostac zawału.
              • bywalec.hoteli Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 15:41
                trypel napisał:

> Siedzi Mietek na kanapie, gapi sie w TV na Rolnik szuka zony, pije 5 piwo zagry
                > zając czipsem co mu sie w fałdach bebzola schował i mysli sobie - jak dobrze z
                > e nie poszedłem w wielki biznes bo mógłbym dostac zawału.

Dobry argument - na szczęście mam inne bardziej sportowe rozrywki :D
    • marekggg Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 15:22
      ale o co chodzi - Brzoska zrobil firme, sprzedal firme, zarobil i jeszcze zachowa kontrole.

przeciez nie jest ani pierwszy ani ostatni ktory tak zrobil.
      • bywalec.hoteli Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 16:15
        Brzoska napisał dziś:
        "Konsorcjum Inwestorów wesprze dalszy rozwój InPost Group!

Konsorcjum złożone z firm: Advent Investment, @A&R Investments Ltd., FedEx Corporation oraz PPF Group zawarły porozumienie w sprawie oferty nabycia wszystkich akcji InPost S.A. po cenie 15,60 EUR za akcję

Transakcja pozwoli wesprzeć kolejny etap rozwoju InPost, w tym kontynuację ekspansji na rynkach europejskich. Współpraca z inwestorami finansowymi i strategicznymi zrzeszonymi w Konsorcjum, którzy doskonale znają naszą działalność oraz specyfikę branży i którzy mają horyzont inwestycyjny pozwalający na budowanie wartości w długim okresie, zapewni nam dostęp do wiedzy, stabilności i zasobów niezbędnych do wykorzystania sprzyjających trendów rynkowych. Wspólnie wzmocnimy naszą sieć i dotrzemy do większej liczby konsumentów, oferując szybkie i elastyczne opcje dostaw oraz kontynuując jednocześnie redefinicję europejskiego sektora e-commerce.
        Co ważne, pozostaję w pełni zaangażowany w kierowanie Grupą InPost. Nasza główna siedziba, kadra zarządzająca oraz kluczowe kompetencje innowacyjne pozostaną w Polsce, która nadal będzie stanowić centrum realizacji skutecznej strategii Grupy🇵🇱
        Wierzę, że przy wsparciu partnerów możemy w pełni uwolnić potencjał InPost i dalej wzmacniać naszą pozycję wiodącego dostawcy innowacyjnych usług dla sektora e-commerce w Europie Zachodniej. "
        • marekggg Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 16:39
          PPF Group - hmmmmm to jest dopiero jazda.
      • qqbek Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 16:47
        marekggg napisał:

> ale o co chodzi - Brzoska zrobil firme, sprzedal firme, zarobil i jeszcze zacho
        > wa kontrole.
        >
        > przeciez nie jest ani pierwszy ani ostatni ktory tak zrobil.

Ja zakładam, że potrzebował partnera strategicznego, bo InPost zaczął wchodzić na rynki UK, Francji, Włoch i na Półwyspie Iberyjskim, rozpychając się tam mocno cenami, więc po prostu poszukał kogoś z "ciężarówką kasy", żeby mieć na szybkie powiększenie tamtejszych sieci.

Wybór FedEx jest dość oczywisty.
        FedEx średnio się liczy w Polsce (wyprzedzają go InPost, DHL, DPD i nawet UPS), we Francji nie istnieje właściwie (tam głównym graczem jest ichnia poczta, potem Geodis, następnie TNT), w Wielkiej Brytanii jest podobnie (największym operatorem jest ichnia poczta, potem kurierka, ale FedEx nie ma nawet w pierwszej dziesiątce).

FedEx może poszerzyć swoją obecność na tych rynkach "podczepiając się" pod InPost, który tam się zaczął rozpychać mocno, a jednocześnie nie stanowić dla niego bezpośredniej konkurencji (no i oszczędzając na budowie własnych centrów logistycznych). A InPost zyskuje partnera z gazylionami dolarów, na realizację celów, których inaczej nie byłby w stanie zrealizować nie pozyskując kapitału z innych źródeł (a kredytowanie tego w bankach byłoby dość ryzykowne, bo ROI może nastąpić najwcześniej po kilku latach, więc odsetki mogłyby być pętlą na szyi).
      • engine8t Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 17:52
        marekggg napisał:

> ale o co chodzi - Brzoska zrobil firme, sprzedal firme, zarobil i jeszcze zacho
        > wa kontrole.
        >

Tak mysla kapitalisci..
        Socjalisci.komunisci zas mysla ze przeciez to byla NASZA firma.
        Jak on mogl nam tak zrobic? Z czego wiec teraz bedziemy dumni i slynni?
        I do tego jeszcze sobie kabze nabije kulak wredny..
        • trypel Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 18:30
          Zwłaszcza ze sprzedał ją tak ze teraz ma jej wiecej. Każdy by tak chcial tylko nie kazdy umi
          • engine8t Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 18:58
            trypel napisał:

> Zwłaszcza ze sprzedał ją tak ze teraz ma jej wiecej. Każdy by tak chcial tylko
            > nie kazdy umi
            >

No czy sprzedal to chyba jeszcze nie takie pewne?
            Nikt nie mowi czy EU anti-trust commision zaaokceptowal ten deal i jakie postawila restrykcje.
            Moze sie okazac ze zablokuja albo postawi takie restrykcjhe ze deal padnie.

A to ze Brzoska na papierze teraz na wiecej to jeszcvze o niczym nie swiadczy. Bedzie mial wiecej kasy czy kontroli? Bo to drugie chyba wazniejsze. Byc moze kiedy firma stanie sie Fedexem to przyloza amerykanska formule ze nikt nie moze miec wiecej udzialow niz 10% i bedzie musial sie czesci pozbyc.

Najciekaszym chyba przypadkiem posiadania akcji partnera czy konkurenta sa VW i Porsche gdzie formalnie VW jest wlascicielem Porsche a Porsche wlascicielem VW .
            VW jest wlascicielem firmy produkujacej Porsche ale inna firma (Porsche holding comp) kora jest wlascielem Porsche jest rowniez de facto wlasciclem VW.
            • qqbek Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 21:13
              engine8t napisał:

> No czy sprzedal to chyba jeszcze nie takie pewne?
              > Nikt nie mowi czy EU anti-trust commision zaaokceptowal ten deal i jakie postaw
              > ila restrykcje.
              > Moze sie okazac ze zablokuja albo postawi takie restrykcjhe ze deal padnie.

FedEx nie jest poważnym graczem na rynku europejskim.
              InPost nie jest poważnym graczem na rynku europejskim (jest liderem jedynie w Polsce, ale nawet tu ma mniej niż 25% rynku, na pozostałych rynkach pozycję ma marginalną, nawet po przejęciu MondialRelay we Francji).
              Nie ma powodów, żeby zablokować tą transakcję, no chyba, że wasz pomarańczowy znów coś tak nawywija, że UE zdecyduje się wprowadzić jakieś sankcje dla firm z kapitałem amerykańskim.

> A to ze Brzoska na papierze teraz na wiecej to jeszcvze o niczym nie swiadczy.
              > Bedzie mial wiecej kasy czy kontroli? Bo to drugie chyba wazniejsze. Byc moze k
              > iedy firma stanie sie Fedexem to przyloza amerykanska formule ze nikt nie moze
              > miec wiecej udzialow niz 10% i bedzie musial sie czesci pozbyc.

No tak, bo wasze prawo działa w Polsce lub w Lichtensteinie 🤣

> Najciekaszym chyba przypadkiem posiadania akcji partnera czy konkurenta sa VW i
              > Porsche gdzie formalnie VW jest wlascicielem Porsche a Porsche wlascicielem VW
              > .
              > VW jest wlascicielem firmy produkujacej Porsche ale inna firma (Porsche holding
              > comp) kora jest wlascielem Porsche jest rowniez de facto wlasciclem VW.

No i?
              Co w związku z tym można powiedzieć o planowanej transakcji na akcjach InPost?

Bo na mój gust, to InPost szuka kasy, na szybszą ekspansję na rynkach, na których ma już swoje "przyczółki", a FedEx chce wykorzystać pozycję InPost do oferowania na nich swoich usług.
              Nikt tu nikogo nie przejmuje, nie wykupuje za bezcen.
              Normalna transakcja handlowa, na której korzystają obydwie strony (a najbardziej pan Brzoska).
              • trypel Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 21:21
                No dla fedex to tez moze byc niezła szansa na wyskoczenie przed innych w europie. Oni maja kase a kupują swietny model i know how. I dostęp do rynku na którym nie istnieli praktycznie. A Brzoska majac kase jeszcze moze pare rzeczy pokazać.
                Trzymam kciuki za transakcję. I za te jednorożce robiące prut tez
                • qqbek Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 21:46
                  trypel napisał:

> No dla fedex to tez moze byc niezła szansa na wyskoczenie przed innych w europi
                  > e. Oni maja kase a kupują swietny model i know how. I dostęp do rynku na którym
                  > nie istnieli praktycznie. A Brzoska majac kase jeszcze moze pare rzeczy pokaza
                  > ć.
                  > Trzymam kciuki za transakcję. I za te jednorożce robiące prut tez

Prut, prut (siedmiobarwna tęcza).
                  Jak Brzoska nie przekombinuje (średnio mu idzie na razie w UK, bo po prostu nie mieli chyba dość pieniędzy na niezbędne inwestycje), to ma tam szansę wygryźć nie tylko Amazon (który tam jest liczącym się graczem, a u nas dostarcza paczki... przez InPost), ale może i nawet skostniałą brytyjską pocztę.
                  W Polsce wygryzł z pozycji liderów DHL i DPD, zaczynając naprawdę skromnie.
                  To samo z Francją (tam też nadal "poczta rządzi").
                  Gość ma kiepełe, nie nosi głowy od parady, jak jakiś Lubomirski, ale naprawdę wychodzi mu "w te sprawy".
                  • trypel Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 21:59
                    Widziałeś kiedyś nowozelandzka reklamę z siedmiorozcem? :)
                    We Francji moze miec problem :) jak sie zaczna tradycyjne rozroby to paczkomaty moga tego nie wytrzymać
                    • trypel Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 22:04
                      Jednorożcem:D nie wiem skad mi sie te 7 wzielo
              • engine8t Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 21:45
                qqbek napisał:

> FedEx nie jest poważnym graczem na rynku europejskim.
                > InPost nie jest poważnym graczem na rynku europejskim (jest liderem jedynie w P
                > olsce, ale nawet tu ma mniej niż 25% rynku, na pozostałych rynkach pozycję ma m
                > arginalną, nawet po przejęciu MondialRelay we Francji).
                > Nie ma powodów, żeby zablokować tą transakcję, no chyba, że wasz pomarańczowy z
                > nów coś tak nawywija, że UE zdecyduje się wprowadzić jakieś sankcje dla firm z
                > kapitałem amerykańskim.
                >
                Nie musza miec powodow do blokowania. wytarczy ze stwierdza ze to jest eliminacja konkurencji albo duze zwolnienia..

Agnecje anti-trust blokuje deale i male i duze

> No tak, bo wasze prawo działa w Polsce lub w Lichtensteinie 🤣
                >

To nie nasze prawo ale zasady jakimi sie kieruja firmy.

> Co w związku z tym można powiedzieć o planowanej transakcji na akcjach InPost?
                >
                Nic. tak mi sie skojarzylo a mozna powiedziec ze laczac firmy mozna robic rozne ukady i wymiany akcji ktore ci gwarantuje ze cie nie kupuja aby sie upiec na roznie .
                Tu mogli zrobic wymiane akcji i pozostawic obie firmy pracujace pod parasolem finansowym ale pod wlasnymi nazwami i praktycznie niezalezne a wrecz konkurujace i kasowac z dwoch i inwestowac w dwie.
                Kiedy Fedex ma zamiar wykupic wszystkie akcje i deel zaostanie zatwierdzony tzn tylko to ze zaraz po tym (oczywiscie w rozsadnym czasie powiedzmy roku ) firma pojdzie na stol operacyjny.

> Bo na mój gust, to InPost szuka kasy, na szybszą ekspansję na rynkach, na który
                > ch ma już swoje "przyczółki", a FedEx chce wykorzystać pozycję InPost do oferow
                > ania na nich swoich usług.
                > Nikt tu nikogo nie przejmuje, nie wykupuje za bezcen.
                > Normalna transakcja handlowa, na której korzystają obydwie strony (a najbardzie
                > j pan Brzoska).
                >

Na moj gust to Fedex widzi albo szanse na start czegos takiego na wieksza skale bo InPost ma cos co im sie przyda albo eliminacja kogos kto im wlazi w droge. Z drugiej strony celem zakladnia wiekszsci firm nie jest aby miec ta firme przez pokolenia jak to dawniej bywalo ale zeby na tym zarobic. Kiedy firma dochodzi do poziomu takiego ze musi sie powiekszyc i rozwinac a nie da sie rozwijac bez wiekszej kasy to sie szuka inwestorow albo firme sprzedaje.
                A to co sie mowi i pisze jako excuse czesto nie jest warte papieru na ktorm to wydrukowano.
                Podejrzewam ze Brzoska ma juz ide na nowa firme i tu potrzebuje sciagnac kase ze stolu zwlaszcza ze swiat nie widomo w ktora strone pojdzie.
                • vogon.jeltz Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 22:35
                  > Agnecje anti-trust blokuje deale i male i duze

Te agencje anti-trust to są o xuj roztrzaść. Jakby działały jak powinny, to byśmy mieli w Europie np. kilkunastu producentów samochodów, a nie... czterech. Wasze zresztą są jeszcze gorsze.
                  • engine8t Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 22:46
                    vogon.jeltz napisał:

> > Agnecje anti-trust blokuje deale i male i duze
                    >
                    > Te agencje anti-trust to są o xuj roztrzaść. Jakby działały jak powinny, to byś
                    > my mieli w Europie np. kilkunastu producentów samochodów, a nie... czterech. Wa
                    > sze zresztą są jeszcze gorsze.

A to czsami ma sens a czasami nie.
                    No bo gdyby to np firma niemicka kupowala Polska to bylaby to na 100% zatwierdzone bez wzgledu na to jakie to firmy ale kiedy ameryknska chce kupic europejska to sie temu sie przyjrza bo np w USA tego nie ma i Polska firma moglaby tam wejsc na rynek a tak jak ktos wejdzie to juz nie InPost ale Fedex i do tego Fedex bedzie kase zarobiona w EU wyprowadzal do USA.
                    • vogon.jeltz Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 22:57
                      > No bo gdyby to np firma niemicka kupowala Polska to bylaby to na 100% zatwierdzone

Waham się, czy twoja obsesja antyniemiecka przeszła do fazy terminalnej, czy tylko karykaturalnej.

> do tego Fedex bedzie kase zarobiona w EU wyprowadzal do USA.

Ta, jasne. Do USA. Na pewno mają jakąś spółeczkę offshore gdzieś na Kajmanach czy innych Wyspach Dziewiczych. Sam Brzoska też ma przecież udziały przez fundację w Liechtensteinie, ale i tak podatki płaci zdaje się całkiem uczciwie. W ciulaniu na podatkach waszym korpom nikt nie dorówna.
                      • engine8t Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 23:22
                        vogon.jeltz napisał:

>
                        > Waham się, czy twoja obsesja antyniemiecka przeszła do fazy terminalnej, czy ty
                        > lko karykaturalnej.
                        >

Oh podejrzewam ze jest w centrum na plaskowyzu i jeszcze ma duzo marginesu ktory pozostawie sobie na pozniej :)
                        Przeciez tak samo wyglada jak sa tu tranzakcje wewnatrz amerykanskie a zuplenie inaczej jak forme chce kupic np chinska firma. No a przeciez teraz EU jest bardzoje przychylnie nastwiona do biznesow z Cbhinami niz z USA :)
      • boggi_dan Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 12:35
        marekggg napisał:

> wa kontrole.
        >
        No nie do końca..Nie rozumiem dlaczego Brzoska pozbywa się kury znoszącej złota jajka.
        • wstrzasnietyizmieszany Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 13:25
          akurat tego że czegoś nie rozumiesz to tu nikogo nie dziwi
        • galtomone Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 13:32
          boggi_dan napisał:

> No nie do końca..Nie rozumiem dlaczego Brzoska pozbywa się kury znoszącej złota
          > jajka.

1. Przecież się nie pozbywa.
          2. Kapital od udzialowcow jest tanszy niz kredyty w bankach komercynych a spolka moze go wykorzystac na ekspansje
          3. Poza Polską lepiej (taniej i łatwiej) będzie działać pod rozpoznawalną marką FedEx (box) niż Inpost.
          4. Wycofanie spółki z giełdy ułatwia jej działanie operacyjne.
        • marekggg Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 16:11
          moze ma inne pomysly?

to jest jego sprawa i ty jestes ostatnim zeby mu kazac co ma zrobic ze swoim majatkiem
        • engine8t Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 17:40
          boggi_dan napisał:

> marekggg napisał:
          >
          > > ale o co chodzi - Brzoska zrobil firme, sprzedal firme, zarobil i jeszcze
          > zacho
          > > wa kontrole.
          > >
          > > przeciez nie jest ani pierwszy ani ostatni ktory tak zrobil.
          > No nie do końca..Nie rozumiem dlaczego Brzoska pozbywa się kury znoszącej złota
          > jajka.

Bo to juz nie kura ale duzy kurnik "publiczny" . A Brzoska nie jest juz przeciez jej wlasicielem ale CEO czyli pracownikiem - zarzadca na etacie
    • wislok1 Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 10.02.26, 20:59
      Czyli firma z USA kupila Polakow i Czechow..

I bdzie kontrolowac 100 procent firmy

Reszta to tylko bicie piany i rozne uwagi, od pozytywnych do negatywnych

TU na przyklad zdecydowanie dominuja negatywne...
      next.gazeta.pl/next/7,151003,32585533,inpost-zostanie-sprzedany-jest-porozumienie-znamy-cene-akcji.html#do_w=450&do_v=1766&do_st=RS&do_sid=2688&do_a=2688&do_upid=1766_ti&do_utid=32585533&do_uvid=1770618278110&s=BoxCzytImg6
      • boggi_dan Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 12:37
        Dlatego zostanę przy Amazon.
        • marekggg Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 16:11
          hahahahaha
      • engine8t Re: OT - FedEx bedzie w Inpost 11.02.26, 17:41
        wislok1 napisał:

> Czyli firma z USA kupila Polakow i Czechow..
        >
        > I bdzie kontrolowac 100 procent firmy
        >
        > Reszta to tylko bicie piany i rozne uwagi, od pozytywnych do negatywnych
        >
        > TU na przyklad zdecydowanie dominuja negatywne...
        > next.gazeta.pl/next/7,151003,32585533,inpost-zostanie-sprzedany-jest-porozumienie-znamy-cene-akcji.html#do_w=450&do_v=1766&do_st=RS&do_sid=2688&do_a=2688&do_upid=1766_ti&do_utid=32585533&do_uvid=1770618278110&s=BoxCzytImg6

I bedzie wiedziec kto i od kogo paczki dostaje oraz do kogo wysyla :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka