Dodaj do ulubionych

Cena benzyny vs. cena diesla

15.04.26, 13:56
Właśnie przeczytałem, że wśród nowych samochodów osobowych jedynie niespełna 9% stanowią te z silnikiem diesla, podczas gdy 10 lat temu temu była ich połowa. Wzrósł rzecz jasna udział silników benzynowych, hybryd (też głównie opartych na benzynie) i pojawiły się elektryki.

Co jest ciekawe, to że dekadę wstecz cena oleju napędowego była nieco niższa niż cena benzyny. Dziś, gdy popyt na diesla spada, a na benzynę rośnie, cena ON jest znacząco wyższa niż cena bezołowiowej. Ktoś może to sensownie wytłumaczyć?
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: Cena benzyny vs. cena diesla 15.04.26, 14:25
      "FuelsEurope publikuje szczegółowe dane w raportach, ale w streszczeniu nie ma rozbicia na benzynę/diesel w tonach. Jednak z danych rynkowych wiadomo, że:

Diesel stanowi ok. 70–75% całego zużycia paliw drogowych w UE.

Benzyna ok. 25–30%.

Przeliczenie (orientacyjne):

Diesel: ok. ~250–300 mln ton rocznie (UE).

Benzyna: ok. ~90–110 mln ton rocznie (UE).

(Dokładne liczby są w płatnych tabelach FuelsEurope.)"
      +
      GUS publikuje dane o zużyciu paliw, ale nie rozbija ich w streszczeniu na benzynę/diesel. Dane rynkowe (PKN Orlen, POPiHN) wskazują:

Diesel: ok. ~20 mln m³ rocznie (czyli ok. 20 mld litrów).

Benzyna: ok. ~6 mln m³ rocznie (czyli ok. 6 mld litrów).

(GUS 2023 potwierdza ogólne zużycie paliw, ale szczegółowe dane są w tabelach XLS.) "

+ (dla Polski)

Akcyza jest liczona na 1000 litrów:

Benzyna: 1540 zł → 1,54 zł/l

Diesel: 1171 zł → 1,17 zł/l

VAT taki sam

Oplata emisyjna taka sama

Opłata paliwowa
      Benzyna: 0,172 zł/l

Diesel: 0,338 zł/l

• vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 15.04.26, 14:30
        To niewiele mówi bez porównania z 2015.
        • dodekanezowiec Re: Cena benzyny vs. cena diesla 15.04.26, 15:10
          No właśnie popyt na diesla jest - autobusy, ciężarówki itp. Plus wykorzystanie poza samochodami. Tu gdzies moze byc też przyczyna.
          • marekggg Re: Cena benzyny vs. cena diesla 15.04.26, 16:25
            masz traktory, silniki statkow itp. o ile statki na morzu uzywaja taniego mazutu, to przy wybrzezu musza uzywac diesla.
    • nousecomplaining Re: Cena benzyny vs. cena diesla 15.04.26, 16:04
      BTW, kto w Europie jeszcze oferuje nowe osobowe "ropniaki"? Chyba słabo z ofertą. A chętni by się na pewno znaleźli.
      • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 15.04.26, 18:41
        Mercedes, bmw, vag, alfa, renault
        Wciąż chyba sa
        Jak doliczymy pickupy i vany to wszyscy wciaz
        • nousecomplaining Re: Cena benzyny vs. cena diesla 15.04.26, 18:46
          Ale chyba wybór jest słaby? W sensie że przecież nie kupisz dowolnego modelu "w dizlu", jak by ci się zachciało? No na pewno nie.
          • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 15.04.26, 19:00
            W mercu na pewno C E i S, A i B nie sprawdzałem. Suvy wszystkie poza tymi budowanymi jako elektryki.
            • nousecomplaining Re: Cena benzyny vs. cena diesla 15.04.26, 19:06
              No ale mówisz tylko o mercu chyba? Bo np. w reno nie ma żadnego.
              • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 15.04.26, 19:09
                Mówię o mercu, bmw, audi, vw, skoda, seat, w reno masz kangoo wciaz z dieslem.
                • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 15.04.26, 19:20
                  Aha i jeszcze ciekawe jak jest naprawde bo kolega kupil kie Sorrento z dieslem 2 lata po tym jak na stronie jej nie bylo, bo promowali benzynę i hybrydę ale cały czas auta byly na zamówienie. Nie jestem pewien czy dalej nie sa
        • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 15.04.26, 19:21
          Reno nie ma już nic nowego w dyzlu oprócz vanów.
          • nousecomplaining Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 14:39
            > Reno nie ma już nic nowego w dyzlu oprócz vanów.
            No właśnie pisałem o tym, że wybór ogólnie jest bardzo słaby. Dizlom zrobili bardzo zły piar, a przecież nowoczesne silniki to zupełnie inna bajka niż kiedyś.
            • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 14:46
              > Dizlom zrobili bardzo zły piar, a przecież nowoczesne silniki to zupełnie inna bajka niż kiedyś.

Przy czym "kiedyś" musi tu oznaczać co najmniej 30 lat temu, bo odkąd weszły common-raile, diesle są w zasadzie cały czas takie same, dochodzą im jedynie nowe wynalazki zmniejszające emisje.
    • qqbek Re: Cena benzyny vs. cena diesla 15.04.26, 23:52
      vogon.jeltz napisał:

> Ktoś może to sensownie wytłumaczyć?

Kiedy ostatnio widziałeś ciężarówkę (albo nawet dostawczaka), albo autobus napędzane benzyną?
      Dziękuję, czekam na podziękowanie za sensowne wyjaśnienie :)
      • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 06:37
        To w 2015 nie było ciężarówek, autobusów, dostawczaków?

Dziś z kolei widuję regularnie autobusy i coraz częściej dostawczaki napędzane nie benzyną, ale również nie dieslem - tylko prądem. Tego 10 lat temu na pewno nie było.

Później mogę zapytać bota i statystyki liczbowe poszczególnych pojazdów, ale na razie twoje wyjaśnienie nijak nie wygląda mi na sensowne.
        • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 08:02
          Nieporównywalna skala DHD w 2015 r i teraz.
          Nieporównywalna skala e-commerce napedzajaca to zjawisko. Wybuch po pandemii.
          Qqbek ma rację.
          • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 09:43
            > Nieporównywalna skala e-commerce napedzajaca to zjawisko

A to nie jest tak, że e-commerce zmniejsza liczbę przejechanych łącznie kilometrów, bo zamiast 10 samochodów do centrum handlowego jedzie jeden dostawczak do paczkomatu?
            • qqbek Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 11:57
              vogon.jeltz napisał:

> A to nie jest tak, że e-commerce zmniejsza liczbę przejechanych łącznie kilomet
              > rów, bo zamiast 10 samochodów do centrum handlowego jedzie jeden dostawczak do
              > paczkomatu?

I dlatego (dokładne dane poniżej, nie chce mi się przepisywać) w ostatnie 1,5 dekady zużycie ON w Polsce wzrosło o 9 miliardów litrów rocznie (o ponad 60% od wartości początkowej), podczas gdy zużycie benzyn silnikowych pozostało na zasadniczo niezmienionym poziomie?
            • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 12:18
              Nie, zamiast 1000 osob jadących do centrum handlowego jedzie 50 dostawczakow do paczkomatow i do domów.
              Skala dhd jest niewyobrażalną i zaczyna dotyczyć nawet branz ktore przez lata korzystały tylko z dostaw centralnych i sprzedawały z odbiorem własnym.
              Jak jedziesz przez Polskę (i nie tylko) to widzisz dziesiątki nowych centrów dystrybucyjnych. To diesel. 99%
              • qqbek Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 13:02
                trypel napisał:

> Skala dhd jest niewyobrażalną i zaczyna dotyczyć nawet branz ktore przez lata k
                > orzystały tylko z dostaw centralnych i sprzedawały z odbiorem własnym.

Ludzie sobie generalnie nie zdają sprawy ze skali dostaw D2D czy D2Piczkomat, dopóki nie przeanalizują własnych zakupów w sieci i tego, jak wzrósł ich wolumen.

> Jak jedziesz przez Polskę (i nie tylko) to widzisz dziesiątki nowych centrów dy
                > strybucyjnych. To diesel. 99%

No nie, niektórzy (np. InPost i DHL) na "ostatnią milę" preferują już elektryki - po Lublinie bardzo wiele ich już jeździ (bo mają tu swoje oddziały wszystkie większe firmy kurierskie - "w teren" nadal jadą diesle, ale w Lublinie i gminach ościennych najczęściej wożą już elektryki - zresztą ma to bardzo łatwe uzasadnienie - Lublin jest piekielnie zakorkowany, a do tego ma sporą (i mającą się jeszcze powiększyć) SPP - elektryk rozwiązuje obydwa problemy). Ale rzeczywiście transport między oddziałami to w 100% diesel.
                • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 13:11
                  > Ludzie sobie generalnie nie zdają sprawy ze skali dostaw D2D czy D2Piczkomat, dopóki nie
                  > przeanalizują własnych zakupów w sieci i tego, jak wzrósł ich wolumen.

Ale wcześniej, kiedy nie robili tych zakupów w sieci, musieli jeździć po nie sami, zużywając - tadam! - paliwo. Sam widzę ile to czasu zajmuje i ile paliwa na to idzie, jak robię coś w domu i okazuję się, że muszę mieć coś na już - jakąś rurkę, która przegniła, albo inny dzyndzlator, bez którego nie ruszę. Kiedyś tego typu zachowania zakupowe to była norma, nawet nie w przypadku rzeczy potrzebnych na już.
                  • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 13:16
                    vogon.jeltz napisał:

> > Ludzie sobie generalnie nie zdają sprawy ze skali dostaw D2D czy D2Piczko
                    > mat, dopóki nie
                    > > przeanalizują własnych zakupów w sieci i tego, jak wzrósł ich wolumen.
                    >
                    > Ale wcześniej, kiedy nie robili tych zakupów w sieci, musieli jeździć po nie sa
                    > mi, zużywając - tadam! - paliwo. Sam widzę ile to czasu zajmuje i ile paliwa na
                    > to idzie, jak robię coś w domu i okazuję się, że muszę mieć coś na już - jakąś
                    > rurkę, która przegniła, albo inny dzyndzlator, bez którego nie ruszę. Kiedyś t
                    > ego typu zachowania zakupowe to była norma, nawet nie w przypadku rzeczy potrze
                    > bnych na już.

Nie musieli. Ile z aktualnych wieczornych albo porannych zakupów to zakupy chwili oparte tylko na emocjach? Jalbym nie mial możliwości to bym nie kupił wcale. A tak widze. Klikam. Za tydzien w domu jak z ali albo kolejnego dnia jak z allegro
                    • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 13:25
                      > Ile z aktualnych wieczornych albo porannych zakupów to zakupy chwili oparte tylko na emocjach?

Ale po ile z tych rzeczy, które teraz kupujesz w sieci, kiedyś musiałeś specjalnie jechać sam do sklepu? Do którego, mind you, też ktoś musiał je dostarczyć. Dieslem.
                      • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 13:40
                        Niewiele. 90% z nich w życiu bym nie kupil
                        • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 13:50
                          > Niewiele. 90% z nich w życiu bym nie kupil

Ale ja nie pytam o zakupy oparte na fanaberiach, tylko o tradycyjne: ciuchy, elektronika, książki lub płyty, części i materiały do samochodu, meble i AGD itd. itp.

Zakładając, że twój wolumen zakupowy wzrósł faktycznie 10-krotnie, ale jednocześnie liczba twoich wypraw do sklepu w poszukiwaniu w/w artykułów spadła - nawet niechby tylko 2-krotnie, to przecież liczba kilometrów pokonywanych w tym celu przez pojazdy (twój lub dostawcy) nie wzrosła 5 razy, bo przywozi ci to hurtem 1 van (w uproszczeniu, wiadomo), przy okazji obsługujący kilkudziesięciu innych klientów, którzy normalnie musieliby pofatygować się autem do sklepu osobiście.
                          • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 13:58
                            To faktycznie trzeba byłoby głębiej sprawdzić biorąc np pod uwage czy ludzie którzy kiedys jezdizli w niedziele na zakupy teraz siedzą w domu czy jada ale gdzie indziej. Itd
                            Ale ja nie wiem co robią ludzie a wiem co robi biznes. Kazdy juz chce zeby mu organizować dropshipment zeby nie musiał trzymać stocku. Czyli zamiast wielkiego magazynu z pralkami, firma x, ma maly podreczny bo 90% ma isc bezpośrednio od producenta do miejsca docelowego (upraszczam oczywiście). Co wywołuje potrzebę posiadania zupełnie innej floty pojazdów, innych procesów, dlatego brakuje te kilkaset tys kierowców w skali europy itd
                            • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 14:10
                              > Kazdy juz chce zeby mu organizować dropshipment zeby nie musiał trzymać stocku.
                              > Czyli zamiast wielkiego magazynu z pralkami, firma x, ma maly podreczny bo 90%
                              > ma isc bezpośrednio od producenta do miejsca docelowego (upraszczam oczywiście).

I firmy same w ten sposób kopią sobie grób. Chciałem kupić pralkę, bo stara mi padła. Wybrałem model, sprawdziłem, że jest w MediaMarkcie (tu to się nazywa MediaWorld) i pojechałem bo potrzebowałem na już. A oni mi z tekstem: ale wie pan, to się tak nie da, że pan kupi i od razu weźmie, bo my nie mamy tu już magazynu, możemy dostarczyć do domu za X dni,. No to xuj, kupiłem na Amazonie.

Jak 90% towaru ma iść bezpośrednio od producenta do klienta końcowego, to po co w ogóle pośrednik w postaci specjalizowanego sklepu? Jedyne co potrzebne, to agregator typu Ali czy Amazon właśnie.
                              • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 14:40
                                I dlatego ja sie wlasnie powoli do tego przygotwuje na największych rynkach. Do przejęcia procesow dhd. Bo jak słusznie zauwazyles im sie juz nie opłaca i nie chce trzymać nic a za chwile przestanie sie opłacać utrzynywac wielkie powierzchnię handlowe i kosztami stałymi wywalonymi w kosmos.
                                Ale jak sam widzisz to sa juz inne procesy. 15 lat temu nawet w europie zachodniej ok 30% white goods bylo odbierane samodzielnie, w PL ok 50. Teraz ponad 90 ma organizowany transport.
                                I dlatego bagaznik rowerowy kupilem korzystając z market place Kaufland gdzies w zachodniej Austrii i został mi przywieziony kurierem po 5 dniach za 99 pln.
                                • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 17:28
                                  No, a najlepsze jest, że w ten sposób stracili potencjalnego klienta, który już tam nie wróci, bo wie, że nie ma po co. Ewentualnie mogę przyjść pooglądać.

Albo ktoś nie umie liczyć i chcąc przyciąć na kosztach wylewa dziecko w kąpielą, albo ma rację, tylko ja jestem dziwnym klientem i czegoś nie rozumiem.
                                  • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 17:47
                                    Wielkie sieci w zdecydowanej większości nie umieją wyjsc ze swojego pudełka. Dalej uważają ze pare tys m kw, 50 pracowników, koszty klimy i ogrzewania to idealny model. I oszczędzają na tym ma czym im sie wydaje ze moga, czyli oddając logistykę w obce ręce.
                                    Ale to ma długofalowo kiepskie skutki. Wygrają ci co znajdą model dopasowany do czasow a te wszystkie mega story branżowe pójdą w 3.14zdu. Bo nie sa w stanie zarobić na swoje koszty. Tak ja to widze. Ale oczywiście moge sie mylic.
                                    Wracam wlasnie z Hiszpanii z dyskusji z jednym z największych europejskich graczy w mojej branży. On nas wlasnie przekonywał ze ma kryzys w DACH i musimy mu pomóc logistycznie a na pytanie jak dlugo zamierza trzymać nierentowne wieelkopowierzchniowe sklepy w niemczech i tysiące pracowników kręcących sie bez celu powiedział ze to przejściowy kryzys.
              • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 13:05
                > Nie, zamiast 1000 osob jadących do centrum handlowego jedzie 50 dostawczakow do paczkomatow i do domów.

Czyli proporcja jest nie 1 dotawczak zamiast 10 osobówek tylko 1 zamiast 20? Czyli nawet jak taki furgon spali tyle, co 4 samochody osobowe, a tylko 8 z tych osobówek to diesle, to zużycie paliwa powinno spaść dwukrotnie. Dobrze liczę?

> Skala dhd jest niewyobrażalną i zaczyna dotyczyć nawet branz ktore przez lata korzystały
                > tylko z dostaw centralnych i sprzedawały z odbiorem własnym.

Ale to znaczy, że "odbiór własny" nie musi już przyjeżdzać po odbiór własny, a trasy dostaw - nawet jeśli, załóżmy, liczą podobną liczbę kilometrów in total - są przecież optymalizowane pod względem czasu i zużycia paliwa właśnie.
                • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 13:13
                  Tylko samemu jezdzilo sie czesto benzyna a dostawy to 99% diesel.
                  Dorzucić do tego skalę przesylek z azji ktorej wczesniej nie bylo. Tzn bylo ok 0.5 mld rocznie a teraz tylko aliexpress to ok 5 mld rocznie. Je tez trzeba rozwieść a tego wczesniej po prostu nie bylo
                  • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 13:26
                    > Tylko samemu jezdzilo sie czesto benzyna a dostawy to 99% diesel.

Przecież uwzględniłem w moich wyliczeniach.

Ale ok, powiedzmy że kupuję argument "z AliExpressa".
        • galtomone Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 08:22
          vogon.jeltz napisał:

> To w 2015 nie było ciężarówek, autobusów, dostawczaków?
          >
          > Dziś z kolei widuję regularnie autobusy i coraz częściej dostawczaki napędzane
          > nie benzyną, ale również nie dieslem - tylko prądem. Tego 10 lat temu na pewno
          > nie było.
          >
          > Później mogę zapytać bota i statystyki liczbowe poszczególnych pojazdów, ale na
          > razie twoje wyjaśnienie nijak nie wygląda mi na sensowne.

Przeciez masz statystyki wyzej.

Diesla nadal sprzedja sie wiecej niz benzyny i nie zdziwie sie jesli w wiekszosci krajow jest oblozony wyzszymi oplatami fiskalnymi o roznych nazwach...
          • dodekanezowiec Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 08:32
            Sprawdziłem ceny beznyna/ ropa w Rosji i Białorusi. Tam ceny obu paliw są podobne.
            Niestety u nas problem wziął sie m.in.od 2022 roku - kwestia zaprzestawania importu z Rosji, co ma większy wpływ na diesla. Ale trzeba w słusznej sprawie ponosić koszty.
            Moze też do obecnych roznic cenowych dołożyło sie E10.
            • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 09:47
              > Moze też do obecnych roznic cenowych dołożyło sie E10.

Tutaj w IT wszędzie jest jeszcze E5 i też jest tańsza od diesla, obecnie nawet o 30-40 centów.
          • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 09:45
            > Przeciez masz statystyki wyzej.

Nie mam. Są jakieś dane z randomowego okresu, nie bardzo nawet wiadomo jakiego. Zero możliwości porównania 2025 z 2015.
        • tbernard Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 08:30
          vogon.jeltz napisał:

> Dziś z kolei widuję regularnie ...

No właśnie odnośnie kolei, to tam gdzie nie ma przeciągniętych drutów na słupach to obsługują te linie najczęściej szynobusy spalinowe które stosują diesla.
          Ale co z Formułami1, czy są w wersji diesel, czyli jako ropniaki?
          • dodekanezowiec Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 08:35
            tbernard napisał:

> vogon.jeltz napisał:
            >
            > > Dziś z kolei widuję regularnie ...

Nieco błąd logiczny.
            Chyba ze ta regularność DZIŚ to widywanie o godz. 7, 10, 13, 16 itp..:)

> Ale co z Formułami1, czy są w wersji diesel, czyli jako ropniaki?

Mnie zas ciekawi czy samochody rajdowe to dziś częściej manuale.czy automaty
            • tbernard Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 08:48
              dodekanezowiec napisał:

> Mnie zas ciekawi czy samochody rajdowe to dziś częściej manuale.czy automaty

Odnośnie motocyklów żużlowych to one wogle nie mają skrzyni biegów ale mają za to spszengło.
            • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 10:00
              > Chyba ze ta regularność DZIŚ to widywanie o godz. 7, 10, 13, 16 itp..:)

Aaa, k#wa, jakaś banda autystycznych (pzdr.galtom) informatyków mnie napadła!
          • galtomone Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 08:53
            tbernard napisał:

> No właśnie odnośnie kolei, to tam gdzie nie ma przeciągniętych drutów na słupac
            > h to obsługują te linie najczęściej szynobusy spalinowe które stosują diesla.

Ale tak naprawde to nie diesle, tylko hybrydy i jada na prund.

> Ale co z Formułami1, czy są w wersji diesel, czyli jako ropniaki?

W WEC było chyba Audi R10 TDI przez sezonów minimum kilka....
            • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 08:55
              Chyba nie wszystkie, czeskie regio shark to diesel z hydrokinetycznym automatem
              • galtomone Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 12:38
                trypel napisał:

> Chyba nie wszystkie, czeskie regio shark to diesel z hydrokinetycznym automatem

Nie jestem specjalistą – chyba wszystko zależy od wielkości/wagi.

Silnik spalinowy musi mieć jakieś przeglądy i zajmuje się tym, że im więc kg do ruszenia z miejsca tym krócej żyją…

Ale to moje ssanie z palucha a nie wiedza.
            • tbernard Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 10:10
              galtomone napisała:

> Ale tak naprawde to nie diesle, tylko hybrydy i jada na prund.

Słuszna uwaga. Coś w stylu Nissana E-Power. W Hondzie prawie podobnie za wyjątkiem takich prędkości przy których komputer wyliczy, że mniejsze spalanie będzie po zamianie napędu z elektrycznego na bezpośredni.
              • galtomone Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 12:39
                I toyce - o dziwo - jak wlacze P i nie jade to silnik moze byc generatorem tylko. Jak jest na D to nie moze byc generatorem tylko.
                • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 13:05
                  > Jak jest na D to nie moze byc generatorem tylko.

Może - jeśli trzymasz hamulec.
                  • galtomone Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 14:15
                    vogon.jeltz napisał:

> > Jak jest na D to nie moze byc generatorem tylko.
                    >
                    > Może - jeśli trzymasz hamulec.

No tak... generalnie moze tylko w sytuacji gdy kola sie nie kreca.
    • humorysta Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 08:46
      Sensu to tu nie ma, bo sens zniknął około 2015 r.-kiedy Amerykanie wykryli afere dieselgate z niemieckimi dieslami.
      Wtedy koncerny zaczęły wypuszczać coraz mniej modeli z dieslami ze strachu przed powtórką dieselgate.Nastepnie Bruksela strzeliła sobie w stopę i dołozyła swoje 5 groszy niby z powodu wysokiej emisji tlenku azotu. Wymyślono system SCR czyli znów niedorobiony system-który zimą pada. Wiec krok po kroku udział diesli spada i lansuje sie hybrydy-udowadniajac, że olej po frytkach w benzynie B10 jest zdrowszy niz diesel. A niebawem udział oleju po frytach wzrosnie do 20 %-bo niby to jest zdrowsze od diesla. I w ten sposób za kilka lat kierowcy super nowoczesnych podobno hybryd pojadą na oleju po frytkach a nie na etylinie. A za jakis czas przekonaja sie w serwisie-jak chora to była decyzja. Stad spadający udział diesla na rynku robi go droższym. Tymczasem to własnie diesel ma jako rodzaj napedu- najwiekszą sprawność silnika na rynku. Dlatego mam 2 diesle i nie zamierzam tego zmieniać. Olej po frytkach mnie nie interesuje.
      • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 08:48
        Bolo znow ci peron odjechał. Jeżdżę kolejnym autem z scr i niezaleznie czy bylo minus 20 czy plus 40 wszystko dziala bezbłędnie.
        • tesla3 Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 08:57
          To proste. Diesel importujemy zza granicy, dlatego jest droższy. Benzynę natomiast rafinujemy na miejscu.
          • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 11:39
            > To proste. Diesel importujemy zza granicy, dlatego jest droższy. Benzynę natomiast rafinujemy na miejscu.

W 2025 z importu pochodziło 35% diesla i 29% benzyny. Oraz, uwaga uwaga, 82% twojego ukochanego LPG.
        • humorysta Re: Cena benzyny vs. cena diesla 17.04.26, 08:40
          To skąd tyle opinii o awaryjnosci tego systemu zimą? Tez mam ten system SCR i sa problemy. Trump nakazał wyłaczenie go we wszystkich ciezarówkach w Stanach-z czegoś to wynika.
          • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 17.04.26, 09:58
            Z jednej marki to wynika. Jak vogon napisał
            Cała reszta uzywa i wszystko działa. Leje co pare msc i zapomniam, zbiornik mam na ok 20 tys km
            • qqbek Re: Cena benzyny vs. cena diesla 17.04.26, 10:10
              trypel napisał:

> Z jednej marki to wynika. Jak vogon napisał
              > Cała reszta uzywa i wszystko działa. Leje co pare msc i zapomniam, zbiornik mam
              > na ok 20 tys km
              >

No właśnie.
              Ja w VW miałem EA288 (czyli już tego "naprawionego po dieselgate") w wersji bez SCR, ale zaraz po lifcie z 2018 (ja miałem końcówkę 2016, czyli rok sprzed liftu) dołożyli AdBlue i 5KM mocy i nikt nie narzeka na to, a najstarsze z tych aut będą mieć zaraz 10 lat (jak jeszcze dodam, że ten sam silnik był popularny we flotowych Octaviach, z których niejedna ma już ponad pół miliona kilometrów "na blacie", to wyjdzie, że "nie taki ten SCR straszny, jak go bolo maluje").
              • dodekanezowiec Re: Cena benzyny vs. cena diesla 17.04.26, 10:20
                @qqbek
                Dziadzio bolo cos usłyszał jednym uchem i znów typowy polski wujek Zdzisiu u cioci Bożenki na imieninach.
                MEINER Meinung nach czyli "po mojemu"
            • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 17.04.26, 10:38
              > Z jednej marki to wynika. Jak vogon napisał

Marek to akurat jest z osiem, plus (marginalnie) nieszczęsna Toyota, która nie wiedzieć czemu jako swojego kombivana sprzedaje zrebadżowane guano od Stellantisa.
              • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 17.04.26, 10:43
                Jedna grupa, wiele brandów
          • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 17.04.26, 10:40
            > Trump nakazał wyłaczenie go we wszystkich ciezarówkach w Stanach-z czegoś to wynika.

Znowu bedzisz. Nie nakazał. Dopuszczono jedynie modyfikację działania systemu tak, by w przypadku błędu lub braku plynu nie przełączał automatycznie silnika w tryb awaryjny.
      • galtomone Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 08:51
        humorysta napisał(a):

> Stad spadający ud
        > ział diesla na rynku robi go droższym.

Jakies dowody na to masz? Bo sprzedane litry obu paliw mowia, ze pie...isz
          galtomone napisała:

> humorysta napisał(a):
          >
          > > Stad spadający ud
          > > ział diesla na rynku robi go droższym.
          >
          > Jakies dowody na to masz? Bo sprzedane litry obu paliw mowia, ze pie...isz

Przecież nie jest mowa o sprzedanych litrach, tylko o tym czy rośnie, czy spada.
          • galtomone Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 12:51
            vogon.jeltz napisał:

> > Jakies dowody na to masz? Bo sprzedane litry obu paliw mowia, ze pie...is
            > z
            >
            > Przecież nie jest mowa o sprzedanych litrach, tylko o tym czy rośnie, czy spada
            > .

Dane z Gmini dla PL - benzyna vs diesel (mln m3)

2000 ok. 5,8 ok. 5,2
            2010 ok. 5,7 ok. 14,3
            2020 ok. 5,6 ok. 18,9

Dla UE podobne proporcje i przewaga diesla.

Pomijając fluktuacje typu pandemia, sprzedaż ropy w PL po 2020 i do 2024 nadal rośnie.
            • galtomone I jeszcze jedno... 16.04.26, 12:54
              forum.gazeta.pl/forum/w,20,179934556,179934556,Cena_benzyny_vs_cena_diesla.html?p=179937691
              "Z jednej 159-litrowej baryłki ropy naftowej uzyskuje się średnio około 70–75 litrów benzyny oraz 40–50 litrów oleju napędowego (diesla). Pozostała część baryłki jest przetwarzana na paliwo lotnicze, gaz, asfalt oraz inne produkty petrochemiczne. Wydajność zależy od rodzaju ropy i technologii rafinacji".

czyli co prawde produkcja diesla jest tansza, ale uzyskujemy go z barylki mniej... a zapotrzebowanie jest znacznie wieksze niz na benzyne...

no to jest juz jasnosc skad roznica w cenach.
            • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 13:19
              Wg GPT natomiast wygląda to tak:

Rok Benzyna Diesel
              2010 5.0 14.5
              2011 4.8 15.0
              2012 4.6 15.5
              2013 4.5 16.0
              2014 4.4 16.5
              2015 4.5 17.0
              2016 4.8 18.5
              2017 5.3 20.0
              2018 6.0 21.5
              2019 6.5 22.5
              2020 6.0 21.5
              2021 6.3 22.0
              2022 7.0 23.0
              2023 7.8 23.2
              2024 8.2 23.1
              2025 8.6 23.0

Zużycie rośnie, ale widać, że o ile proporcja diesel/benzyna przed 2020 była bliżej 1:4, to w ostatnich latach jest to raczej 1:3. Czyli ceny powinny zachowywać się dokładnie odwrotnie.

O ile oczywiście wierzyć ejajom.
              • galtomone Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 14:16
                vogon.jeltz napisał:

> Zużycie rośnie, ale widać, że o ile proporcja diesel/benzyna przed 2020 była bl
                > iżej 1:4, to w ostatnich latach jest to raczej 1:3. Czyli ceny powinny zachowyw
                > ać się dokładnie odwrotnie.
                >
                > O ile oczywiście wierzyć ejajom.

Zwroc uwage na ilosc obu paliw, ktora sie uzyskuje z jednostki surowca.
                IMHO jak dodasz do zapotrzebowania kwestie fiskalne to nie bedzie inaczej niz jest i nic nie wskazuje na zmiane w odwrotna strone.
                • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 14:33
                  > Zwroc uwage na ilosc obu paliw, ktora sie uzyskuje z jednostki surowca.

W 2010 czy 2015 wyglądała ona tak samo.

> IMHO jak dodasz do zapotrzebowania kwestie fiskalne

Kwestie fiskalne wyglądają natomiast tak - w POPiHN, czyli raczej wiarygodniej niż ejaj:

Struktura cen detalicznych paliw - udział podatków w cenie:
                  2015 - benzyna 57%, diesel 52%
                  2024 (nowszych danych na stronie nie ma) - benzyna 47%, diesel 44%

Tu też nie ma absolutnie niczego, co mogłoby odwrócić proporcję na niekorzyść diesla.
                  • galtomone Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 16:04
                    No to pozostaje fanaberia wlascicieli stacji beznynowych - mimo ze mogli by zarabiac wiecej na tanim dieslu - bo malo kto go juz kupuje bo malo aut z dieslem i drogi.

Coz zrobic.

• qqbek Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 11:54
          galtomone napisała:

W ujęciu rocznym nie liczy się w litrach, tylko w metrach sześciennych.

2025
          Benzyna 6,62 milionów metrów sześciennych.
          ON 23 miliony metrów sześciennych.
          Benzyna/ON - 0,288

2009 (bo za ten rok dokładne dane zdobyłem)
          Benzyna - 6,178 milionów metrów sześciennych.
          ON 14,126 milionów metrów sześciennych.
          Benzyna/ON - 0,437

CBDU
          • tbernard Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 13:21
            To może wynikać z tego, że coraz więcej pojazdów z silnikiem na benzynę to hybrydy które mniej palą.
          • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 13:28
            Mnie ejaj wypluł inne dane (wyżej). Komu wierzyć?
            • qqbek Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 16:02
              vogon.jeltz napisał:

> Mnie ejaj wypluł inne dane (wyżej). Komu wierzyć?

A to zależy.
              Lubisz biegać w klapkach zimą?
              • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 17:29
                Nie znam, rozwiniesz?
                • qqbek Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 19:10
                  vogon.jeltz napisał:

> Nie znam, rozwiniesz?

Ktoś, jeszcze z rok temu, wrzucił wiralowy obrazek z odpowiedzią ChatGPT na pytanie o to, czy można chodzić w klapkach zimą (w angielskim oryginale pytania było nawet "snowstorm" z tego co pamiętam, a nie "zima" z polskiej odmiany).
                  ChatGPT twierdził, że można, a nawet to zalecane w pewnych okolicznościach.
                  Gemini już takie durne nie jest (sam przed chwilą zapytałem) i twierdzi, że można, ale to groźne.
                  • trypel Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 19:41
                    To albo zadaje lepiej pytania ale sie juz nauczył
                    Krótko: można… ale to bardzo zły pomysł ❄️
                    ❗ Co się dzieje w praktyce
                    odmrożenia – palce u nóg są pierwsze (nawet przy kilku °C poniżej zera, a przy wietrze dużo szybciej)
                    utrata czucia → utrata równowagi – łatwo o upadek
                    śnieg + wiatr = efekt „wind chill” → organizm wychładza się dużo szybciej niż pokazuje termometr
                    ⚠️ Realne ryzyko
                    już po kilkunastu minutach możesz mieć poważne problemy
                    przy silnej burzy śnieżnej: ryzyko hipotermii nawet przy krótkim przebywaniu na zewnątrz
                    ✔️ Kiedy „ujdzie”
                    tylko na kilka–kilkanaście sekund (np. wyskoczyć z auta do domu)
                    bez stania w miejscu i bez wiatru
                    ✔️ Podsumowanie
                    👉 technicznie możliwe
                    👉 praktycznie: nie rób tego – ryzyko nieproporcjonalnie duże
      • vogon.jeltz Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 09:57
        Jesteś dzisiaj w wyśmienitej formie, bolo. Takiego stężenia bredni w jednym poście dawno nie wypociłeś.

Po kolei.

SCR działa zupełnie normalnie. Nic nie pada zimą. Chyba że ktoś ma Stellantisa, tam nic nie działa normalnie.

Nie ma czegoś takiego jak benzyna B10. Jest E10, ale ta z kolei nie zawiera "oleju po frytkach", czymkolwiek miałby być, tylko zwykły alkohol etylowy.

"Olej do frytek" lejesz ty, głupku, do swojej Ceraty, bo to diesel zawiera bioestry z rzepaku. Choć tak naprawdę mają one tylko tyle wspólnego z olejem, że są produkowane z tych samych roślin.

Aha, kiedyś były silniki, które potrafiły faktycznie pojechać nawet na zużytym oleju po frytkach. I to były prawdzie diesle, a nie to twoje delikatne koreańskie göwno.

Na etylinie od dekad nikt już nie jeździ.
      • dodekanezowiec Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 12:52
        @humorysta/ bolo
        Ty czasem czytasz co pisza inni czy wszystko wiesz najlepiej?
        Jaki spadający udział diesla na rynku skoro podają twarde dane; samochody osobowe to nie wszystko, motoryzacja to nie wszystko.
        Ale bolo wie lepiej bo w przedszkolu w zimie rzucił się do Wisły, zanurkował 3 metry i kolegę wyciągnął.
        • galtomone Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 12:54
          dodekanezowiec napisał:

> Ale bolo wie lepiej bo w przedszkolu w zimie rzucił się do Wisły, zanurkował 3
          > metry i kolegę wyciągnął.

Ale ty sie nie znasz... to w drodze na sniezke bylo - pod szczytem!
    • bywalec.hoteli Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 09:30
      zasadniczo to benzynka powinna wyprzeć diesla, podobnie jak jest w Ameryce, tam mało kto diesla używa
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Cena benzyny vs. cena diesla 16.04.26, 11:59
        "Z jednej 159-litrowej baryłki ropy naftowej uzyskuje się średnio około 70–75 litrów benzyny oraz 40–50 litrów oleju napędowego (diesla). Pozostała część baryłki jest przetwarzana na paliwo lotnicze, gaz, asfalt oraz inne produkty petrochemiczne. Wydajność zależy od rodzaju ropy i technologii rafinacji".

To napisz jeszcze co zrobimy z tym wypartym dieslem, bo trochę go zawsze będzie trzeba zrobić.
        • bywalec.hoteli Re: Cena benzyny vs. cena diesla 17.04.26, 10:55
          duze_a_male_d_duze_m napisał:

> "Z jednej 159-litrowej baryłki ropy naftowej uzyskuje się średnio około 70–75 l
          > itrów benzyny oraz 40–50 litrów oleju napędowego (diesla). Pozostała część bary
          > łki jest przetwarzana na paliwo lotnicze, gaz, asfalt oraz inne produkty petroc
          > hemiczne. Wydajność zależy od rodzaju ropy i technologii rafinacji".
          >
          > To napisz jeszcze co zrobimy z tym wypartym dieslem, bo trochę go zawsze będzie
          > trzeba zrobić.

Możemy go używać poza samochodami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka