Dodaj do ulubionych

Akt darowizny

IP: *.54.203.186.tisdip.tiscali.de 02.12.04, 11:30
Witam,
mam dylemat. Chce kupic mercedesa c250 diesla z 97 roku dla tescia w
niemczech.Mam juz upatrzony model, kosztuje 7800€. Moje pytanie zwiazane jest
z tym nieszczesnym podatkiem akcyzowym. Jaka kwote mozna wpisac na rachunku,
zeby sie ten zakup w ogole oplacal. Przy tym wieku samochodu i pojemnosci
akcyzy mi nalicza 65 procent (tutaj kolejne pytanie, czy te lapiduchy ze
skarbowki biora cene rynkowa samochodu jak podstawe do obliczen i z gory
neguja kwote wpisana na umowie- oczywiscie zanizona).
Czy jest mozliwe abym ten samochod poprostu tesciowi sprezentowal? Wiem ze
kwota wolna od podatku to do 9000 tys. zl. Czyli mam to rozumiec w ten sposob
ze tesciowi daje np. komplet opon, dwoje drzwi i na przyklad silnik w
prezencie????? Paranoja!!!!!Jezeli tak jest.
Prosze o fachowa porade.
Oczywisice chodzi o jak najmniejsze wzbogacenie sie tych urzedowych
lapiduchow.Pozdrawiam i z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: Akt darowizny 02.12.04, 11:57
      Hej
      jeszcze miesiac temu nie czepiali sie zbytnio kwot na umowach. Czy przez
      miesiac sie cos zmienilo, to juz nie wiem. Tylko z ta kwota na FV tez nie mozna
      przesadzic. Jak wpiszesz 1Euro to slyszalem (nie wiem czy to prawda, ze
      potrafili to potraktowac jako darownizna a nie kupno i naliczali wyzszy
      podatek). Mysle ze jak wpiszesz na 500E i jeszcze dodatkowo np postarasz sie o
      wpis ze samochod ma uszkodzony silnik i np. skrzynie biegow to spokojnie taki
      papierek przejedzie i zaplacisz te 65% od 500E. Tyle tyle odnosnie zakupu i
      sprowadzenia. Mam nadzieje ze nic nie pokrecilem.
      Odnosnie darowizny zas to podatek od darowizny wynosi 2% z zastrzezeniem ze
      kwota do 9000 PLN jest wolna od podatku. Jak ja przepisywalem samochod na kogos
      innego to spisalem umowe i podalem kwote jaka samochod jest wart. Ale jak
      poszedlem do Urzedu Skarbowego to Pani pierwsze co zrobila to wziela cennik
      samochow i sprawdzila czy kwota na umowie nie odbiega znaczaco od tej z
      cennika. jesli odbiegalaby to pewnie taka umowa nie przeszlaby. Wartosc
      samochodu zostala wiec wyceniona na 14000 PLN wiec podatek zostal zaplacony w
      wysokosci 2% od 5000 PLN. Jesli zas wartos pojazdu zmiesci sie w tych 9000 PLN
      to podatku nie zaplacisz w ogole. Placisz tylko za to co masz ponad kwote
      zwolniona.
      Pozdrawiam
      • Gość: garcia Re: Akt darowizny IP: *.54.203.186.tisdip.tiscali.de 02.12.04, 12:05
        a wiesz moze jeszcze jakie warunki musza byc spelnione zeby taka darowizne
        przeprowadzic? a myslisz ze jak wpisze 500€ za taki samochod (uszkodzony silnik
        i skrzynia biegów-automat) to nie bedzie podejrzane? w razie gdyby
        zakwestionowali ta cene to jakie mam jeszcze inne mozliwosci? jak jest z
        odwolaniami od takich decyzji? jak dlugo to trwa?
        • polokokt Re: Akt darowizny 02.12.04, 12:36
          hmy, jakie warunki? tak szczerze mowiac to nie mam zbytnio pojecia. Ja poprostu
          bylem wlascicielem samochodu, chcialem go komus podarowac, to spisalismy umowe,
          zarejestrowalem ja w US, oplacilem co trzeba, dostalem na to kwitek, z tym
          kwitkiem pojechalem do wydzialu komunikacji i samochod zostal przerejestrowany
          (po dokonaniu oczywiscie stosownych oplat zwiazanych z rejestracja) i tyle
          jesli chodzi o darowizne (przynajmniej tylko tyle wiem)
          Co do sprowadzania to mam znajomego ktory juz sprowadzil tak dwa samochody
          (Omege i Mondeo) i jeszcze nie mial problemow z ich zarejestrowaniem lub ze
          kwota jest zbyt niska na FV. Ale ze prawo w polsce jest jakie jest, to ze w
          jednym urzezie celnym tego nie zakwestionowali nie gwarantuje ze w drugim koncu
          polski jakis nadgorliwy urzednik bedzie mial swoje "widzi mi sie" i kaze
          zaplacic od ceny rynkowej.
          Pozdrawiam
          • Gość: literka m Re: Akt darowizny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 13:14
            o ile dobrze pamietam to darowizna do 9000 tys zwolniona jest z podatku ale
            tylko gdy obdarowany nalezy do tzw 1 grupy pokrewienstwa.
            Tesc z cala pewnoscia to nie 1 grupa pokrewienstwa, wiec zapomnij o 9000 tys.
            • Gość: literka m Re: Akt darowizny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 13:17
              a wogole to za duzo tych tysiecy, bo albo 9 tys albo 9000 :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka