Gość: ajh Re: Co sądzicie o paliwie V Power Racing 99+ na stacjach Shell? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.01, 15:52 DROŻYZNA! Link Zgłoś
Gość: Banan Re: Co sądzicie o paliwie V Power Racing 99+ na stacjach Shell? IP: 195.94.211.* 04.05.01, 16:29 Drogo, ale warto, szczególnie w silnikach powyżej 110 koni. Różnica jest rzeczywiście bardzo widoczna, chciałbym tylko, żeby Shell ujawnił jakich świństw tam dolewa... Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Co sądzicie o paliwie V Power Racing 99+ na stacjach Shell? IP: *.toya.net.pl 05.05.01, 12:21 Mam samochód z silnikiem o mocy 133 koni.Żadnej różnicy nie odczułem poza finansową. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Co sądzicie o paliwie V Power Racing 99+ na stacjach Shell? IP: *.pg.com 04.06.01, 16:10 Zgadza się. Mam samochodzik 170-konny, zero różnicy w porównaniu ze zwykłą 98 (byle nie z CPN :-)). BTW., z tego co pamiętam, czas jakiś temu moi znajomi mierzyli przyspieszenie do 100 km/h (Gtechem) i Vmax samochodów Honda na Shell Vpower i zwykłej benzynce 98. ZERO różnicy. Ze stacji polecam Neste lub Aral. Z obydwu jestem zadowolony, moi znajomi też. Na stacjach samoobsługowych Neste (wrzuca się banknot albo kartę płatniczą) benzynka zazwyczaj tańsza niż gdzie indziej (zazwyczaj -9 groszy na litrze porównując np. z BP). Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Alex Gdzie tankować? IP: 212.160.130.* 05.05.01, 13:05 No to gdzie najlepiej tankować? CPN omijam z daleka, bo podobno benzyna chrzczona, ale nie wiem czy te wszystkie BP, Statoil, Aral i Shell mają rzeczywiście leprze paliwo niż na przykład Rafineria Gdańska. A przy okazji: co to takiego ten JET. Benzyna na tych stacjach jest tania, a firma niby z grupy Conoco ze Stanów. To o co w tym wszystkim chodzi? Link Zgłoś
Gość: jozek Re: Gdzie tankować? UWAGA na CPN!!! IP: *.unn.ac.uk 05.05.01, 15:52 Ja tankuje na ARGE. To jest chyba francuska firma. Tankowalem tez na DEI, ale ostatnio tam jest drogo. Jak jeszcze mialem malucha, to sie nie przejmowalem i lalem syf na stacjach przy roznych bazach samochodow ciezarowych, itp. CPN omijac!!!!!!!!!!!!!!!! Jeden z moich wykladowcow opowiadal kiedys jak jechal swoja Siena 1.4 na konferencje do Pragi. Tankowal gdzies na CPN na Slasku (chyba w Jastrzebiu Zdroju). Po kilku kilometrach auto zaczelo sie krztusic, wiec zjechal na pobocze. Wszystko wydawalo sie byc OK, ale auto nie chcialo zapalic. Odholowala go pomoc drogowa do ASO. Hotel, goscie w ASO nie znaja przyczyny usterki, problemy z samochodem zastepczym... jednym slowem dodatkowe koszty i nerwy. W koncu na drugi dzien taksowka (!!!) pojechal dalej. Kilka dni pozniej, po powrocie mowia mu w tym ASO: Panie! Cos pan zatankowal????!!!! Rope do Sieny????????????!!!!!!!!!!!! Pozostawiam bez komentarza. Ciag dalszy tej historii byl nastepujacy: ubezpieczyciel (PZU) sie wypial. Koszt napraw kilka tys. PLN i gosc wytoczyl proces cywilny CPN-owi, ktory trwa juz 2,5 roku i konca nie widac. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Gdzie tankować? UWAGA na CPN!!! IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 05.05.01, 20:44 Nigdy nie tankuję na stacjach CPN.Trzy lata temu wracalem z wakacji we Włoszech,przez trzy tygodnie jady na tamtejszym paliwie zdażyłem niestety przyzwyczaić się,że mój Polonez fruwa.a benzyny niemalże przybywa zamiast ubywać.Niestety przyszedł czs tankowania na terenie RP.Nalałwm właśnie na stacji CPN w okolicy Katowic.Już wyjeżdżając ze stacji zauważyłem,że samochód zachowuje się inaczej,był potwornie wołowaty.Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów zaobserwowałem,iż paliwo schodzi z baku jak woda z wanny.Wtedy przekonałem się o słuszności twierdzenia,że w Polsce paliwo jest tragicznej jakości.Od tego czsu tankuję na stacjach należących do zagranicznyvh właścicieli np.Statoil,Schell,Jet.Wiem,że tam kontrole jakości są znacznie surowsze i przeprowadzane częściej.Co prawda Polak potrafi,ale mam nadzieję być żadziej oszukiwany.Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Kajetan Re: Zagraniczne Stacje benzynowe... IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 10.05.01, 08:26 A tak z ciekawosci. Kto z was wie, skad te zagraniczne stacje maja fuelik??? Z zagranicy cysternami wioza, czy moze zakupuja u naszej rodzimej rafineri?? A tak wogole, to jezeli nawet transport jest z polski, to na pewno w lepszych i czystszych warunkach, niz nasze rodzime stacje. Zbiorniki na paliwo bez osadow, szlamow i wody, bo koncesja wisiala by na wlosku. Kulturka..... reczniki, szczotki do mycia szyby z (CZYSTA) woda. Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Zagraniczne Stacje benzynowe... IP: 212.160.130.* 10.05.01, 14:55 Gość portalu: Kajetan napisał(a): > A tak z ciekawosci. Kto z was wie, skad te zagraniczne stacje maja fuelik??? > > Z zagranicy cysternami wioza, czy moze zakupuja u naszej rodzimej rafineri?? > > A tak wogole, to jezeli nawet transport jest z polski, to na pewno w lepszych i > > czystszych warunkach, niz nasze rodzime stacje. Zbiorniki na paliwo bez osadow, > > szlamow i wody, bo koncesja wisiala by na wlosku. Kulturka..... reczniki, > szczotki do mycia szyby z (CZYSTA) woda. Wiem na pewno, że niektóre przynajmniej biorą paliwo z Rafinerii Gdańskiej. Tyle, że jest ono specjlnie robione, to znaczy ma jakieś dodatki czy coś takiego. Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Zagraniczne Stacje benzynowe... IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 10.05.01, 20:12 Paliwko na stacjach prowadzonych przez zagraniczne koncerny jest z reguły z dwóch żródeł: 95 - jest z polskich rafinerii,ale kontrola jakości jest bardziej surowa. 98 - jest benzyną importowaną. Link Zgłoś
Gość: Brat Re: Zagraniczne Stacje benzynowe... IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 02.06.01, 16:11 Gość portalu: Artur napisał(a): > Paliwko na stacjach prowadzonych przez zagraniczne koncerny jest z reguły z > dwóch żródeł: > 95 - jest z polskich rafinerii,ale kontrola jakości jest bardziej surowa. > 98 - jest benzyną importowaną. Tą 98 chrzczą nagminnie hyba gdzieś na końcu łańcucha dostaw, zauważyłem że na stacja ze starymi wyjawdaczami za ladą( obsady z czasów PRL ) paliwo jest przeważnie gorsze , mam swoich faworytów w Warszawie . No i sąto przewaznie CPN ( ich najwiecej chyba jest ) Link Zgłoś
Gość: RAAFL Re: Gdzie tankować? IP: *.acn.waw.pl 06.06.01, 01:14 ludzie zastanowcie sie - ile jest rozlewni paliwa? 2-3? stamtad biora wszystkie stacje:) i nikt nie chrzci juz benzyny na na stacjach cpn, bo tak naprawde to sa one prowadzone przez prywatnych wlascicieli , ktorzy trzesa dupa przed niezapowiedzialna kontrola z koncernu ktorego szyld wisi na gorze - jak niewierzycie popracujcie na stacji to sie dowiecie:) Link Zgłoś
daltonista Re: Gdzie tankować? 07.06.01, 13:49 Ale goście bujdy plotą. W Wyborczej był artykuł o paliwie, ponad 90% paliwa na zachodnich stacjach jest z polskich rafinerii. Zachodnia stacja różni się od CPN tym, że nie pracują na niej najprostrze chłopy o chamskim charakterze tylko trochę mniej proste i jest na nich estetyczniej.Ciągle są w nas Polakach kompleksy z poprzedniej epoki. Sam nie tankuję na CPN bo mam nie po drodze i nie podoba mi się standard obsługi. Obok domu mam shella, a obok pracy statoil. W trasie czasem tankuję na Petrochemii, ale nie widzę róznicy w paliwie. Poza ceną. Co ciekawe, w Warszawie podobno życie jest dużo droższe, a ja zauważyłem, że Warszawiacy mają tylko droższe mieszkania i dojazdy do pracy (korki). Często jeżdze do Warszawy i zaobserwowałem, że paliwo jest tam tansze o 10 - 20 groszy na stacjach tej samej sieci. W sklepach też mają niższe ceny i kilka procent niż w Rzeszowie. My za to mamy mniej zniszczone drogi i rzadziej zmieniamy amortyzatory. Pozdrowienia dla wszystkich Warszawiaków i prowincjuszy. Link Zgłoś
Gość: ROBI Re: Co sądzicie o paliwie V Power Racing 99+ na stacjach Shell? IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 05.06.01, 20:13 chszczą, niechszczą trudno powiedzieć. Jedną z istotniejszych żeczy na stacjach prowadzonych przez zagraniczne koncerny są nowe zbiorniki oraz ich konstrukcja. Niedawno oglądałem program w którym dużo mówiono o bakteriach, tak o bakteriach które gromadzą się na dnach zbiorników. zapychją one układy paliwowe oraz utrudniają spalanie wynikiem czego auto m.i. spala więcej paliwa. Jest jeszcze jedna istotna rzecz - oszukujące dystrybutory. Ostatnim czasem tankowałem (na stacji ARAL) do 5l. karnista benzynę, co się okazało ... na dystrybutorze pokazało mi że zatankowałem 7l. !! dla porównania na stacji STATOIL wskazało 5,5l. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Co sądzicie o paliwie V Power Racing 99+ na stacjach Shell? IP: *.pg.com 06.06.01, 13:11 Ostatnio była duża afera z podrabianym paliwem o zbyt niskiej liczbie oktanowej. Oszustwa zdarzały się głównie na stacjach prywatnych, niezależnych, i na stacjach cpn. Tak, że z tym chrzczeniem może być nadal różnie... Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: dr Jerzy Re: Co sądzicie o paliwie V Power Racing 99+ na stacjach Shell? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 07.06.01, 12:42 Mówicie CPN, ale myslicie Orlen, ewent. Petrochemia (chyba?). Nie ma już CPN-u. Mam forda probe 2.2 turbo, tankuję zwykle na Orlenie bezołowiową 95. I co? - i jeżdżę. Nie próbowałem jeszcze na stacjach innych niz Orlenu, ale czy rzeczywiście jest róznica (poza ceną)? Link Zgłoś
Gość: nespo Re: Co sądzicie o paliwie V Power Racing 99+ na stacjach Shell? IP: 10.13.172.* / *.warta.pl 07.06.01, 12:55 Jezdze na niej od pol roku (peugeot 306 1,6 88 KM 8 zaworow). Jest roznica, szczegolnie na dlugich trasach. Wozek elastyczniejszy i cichszy. Ale nie wiem czy warta roznicy ceny. Wlewam juz tak z przyzwyczajenia. A zeby bylo smieszniej ostatnio zmuszony bylem wlac zwykla 98 na stacji Jet...i tez bylo niezle ! Ta wacha (V Power) chyba jednak cos czysci, byle nie rozszczelnila. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: grzes Re: Co sądzicie o paliwie V Power Racing 99+ na stacjach Shell? IP: *.kopnet.gliwice.pl 26.06.01, 00:00 Cena zabójcza (na Śląsku 4,20 za litr0 więc skutecznie odstrasza. A co sądzicie w VPower 95 Choć cena jak za 98 tylko 95 oktanów z jakimis dodatkami -czy jest porównywalna ze zwykłą 98 czy raczej troche lepsza niz 95 Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: CPN Re: Co sądzicie o paliwie V Power Racing 99+ na stacjach Shell? IP: *.zus.pl 27.06.01, 00:00 Kolejny temat i kolejni "ZNAWCY" tematu. buhaha Mojego kumpla stary (JUREK) wozi paliwo cysterną. Shell - jako nieliczny ma paliwo importowane lecz jak mówi "JÓREK" Vpower95 leją mu z jednej beki wraz ze zwykłą 95. Nie zgodzę się jednak z opiniami, iż na CPN jest gorsze paliwo. Jest ono takie same jak na PETROCHEMII, JET , STATOIL, NESTE i reszcie, PONIEWAŻ JEST ROZLEWANE W JEDNEJ RAFINERII. CO DO "CHRZCZENIA". MAŁO KTO WIE, ŻE SĄTAKI TACY LUDZIE W RAFINERIACH NA CAŁYM ŚWIECIE CO JEŻDŻĄ PO STACJACH W CELU SPRAWDZANIA CZY PALIWO MA WYMAGANY STANDARD CZY NIE. ps. polecam trochę więcej lektury Panowie, bo zastoicie się ze swymi rozumkami w tym INTERNECIE Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Co sądzicie o paliwie V Power Racing 99+ na stacjach Shell? IP: 193.59.192.* 27.06.01, 00:00 W prawie każdej prywatnej stacji niefirmowej pełna lewizna. Znam takich co sprzedają to "gówno" do stacji i to z niezłym skutkiem. CPN bym w życiu nie zaufał - za bardzo przesiąkli socrealizmem. A Ci co sprawdzają też na pewno święci nie są. To tak jak uważać, że jest policja i dlatego przestępstw nie ma. Kolega z CPN na pewno nie w ciemię bity tak, jak to napisał w poście. Podobno tanie paliwo robi się z resztek benzyn w zbiornikach ze zbiornikowców po wzbogaceniu czymś tam. A propos konia, to mogę również powiedzieć, że niektórzy transportowcy jeżdżą po "obróbce" na przepracowanym oleju z zużytych transformatorów. Jestem z branży i wiem co piszę. Ja od lat tankuję na ARAL-u (wszystkie benzyny ulepszane) i jestem zadowolony. A z tą liczbą oktanową to chyba jest tak, że różnica odczuwalna jest najbardziej w silnikach o małej mocy. Link Zgłoś
Gość: pl Re: Do CPN IP: 212.244.170.* 27.06.01, 12:34 Słyszałeś o ostatniej aferze paliwowej "szczecińsko - bogatyńskiej"? Nie? To poszukaj w gazetach, popytaj znajomych... Dowiesz się jak sprowadzić różne g...a, jak je zmieszać i jak sprzedać z kosmicznym zyskiem "kontrolowanym" - twoim zdaniem - stacjom, głównie CPN-om. Tylko, czy twój rozumek zdoła to pojąć... Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Do CPN IP: 193.59.192.* 27.06.01, 13:05 Brawo dla kolegi, tak jest. Ostatnio na takim mieszaniu ("producent") wpadli goście z W-wy. Kupowali np. 100 ton dobrego paliwa z rafinerii i chrzcili w odpowiedniej proporcji. Pełen odlot, a jaki zysk. Kolesie, którzy sprzedają "to" do "stacji" zaczynają już się bać. Czy kolesie z CPN-u też powinni ??? Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Do CPN IP: *.isuzu.pl 02.07.01, 18:37 To wszystko szczera prawda na ewtna stacjach takich jak BP udało mi sie trafic na lewa benzyne , bylem bliski od odwiedzin w serwisie z autem, szarpal, dlawil sie, wolowaty, po zmianie paliwa jak reka odjal. Link Zgłoś
Gość: Daras TEST BENZYN - Auto Świat IP: *.gda.computerland.pl 03.07.01, 08:57 Ostatni Auto Świat, chyba z czerwca/2001 - TEST BENZYN Przetestowano chyba powyżej 30 różnych stacji. PS Z tego co piszą to podobnież nie jest tak tragicznie. Nie było przypadków chrzczenia benzyny, były natomiast przypadki zaniżonej liczby oktanowej. Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Co sądzicie o paliwie V Power Racing 99+ na stacjach Shell? IP: 212.160.78.* 04.07.01, 15:52 moj znajomy pracowal na shellu podobno Power Racing 99 to zwykła 98 z dodatkiem jakiegoś swinstwa "wzmacnajacego" paliwo, które normalnie mozna kupić i sobie samemu wlac, ale oczywiscie za mniejszą kase. :-) Link Zgłoś