Dodaj do ulubionych

fiat 132 czy ktoś kojarzy jeszcze taki sprzęcik??

IP: *.chello.pl 22.01.05, 16:38
witam moze trafi sie na tym forum ktos kto kojarzy ten samochód.. bedac
mlódym chlopakiem pamietam czasy gdy jechały czasem takie ficiki 132 po
warszawskich ulicach oczy bledły 125 i polonezy wymiękały szukam
takiego na ulicach bardzo zadko sie trafiają,,, szkodaaa a silniki miały
kozackie.. pozdrawiam włascicieli moze sie jakis tutaj znajdzie.....
Obserwuj wątek
    • mejson.e Baaardzo zacne auto! 22.01.05, 16:51
      131 Mirafiori mimo podobnej konstrukcji nigdy nie dorównywał 132.

To był very męski samochód;-)

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • drpawelek Dla ubekow. 24.01.05, 02:44
        Bo to byli prawdziwi mezczyzni.
    • Gość: Joasia Re: fiat 132 foto IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.05, 16:52
      Dla tych co nie kojarza

automobilia.piteon.nl/ebay/IMG_14947.JPG
      • Gość: konrad 190 Re: fiat 132 foto IP: *.chello.pl 22.01.05, 17:19
        Joasiu!!!!!!!!!! Dzieki moze to Twój katalog????
    • Gość: TO JA Jasne ze kojarze IP: *.lax1-4.28.143.27.lax1.dsl-verizon.net 22.01.05, 17:26
      Jeden gosciu z naszego bloku mial takiego.
      Byla jeszcze prawdziwa limuzyna bodajze Fiat 130. Pamietacie ?
      • Gość: konrad 190 fiat 130 tego jusz nikt niekojarzy IP: *.chello.pl 22.01.05, 17:34
        wiesz ta 130 była bardzo bardzo żadka osbiscie jej nie widziałem w wawie nawet
        w polsce to była krótka seria w latach gdy w plosce nikogo niebyło stać na
        takie cóś :) duzo ich poszło do usa i troszke po europie zach. ale bardzo
        zadki model duze motory i Piękny!!!!!! te kanty klasyka malina ehhhh
        • Gość: TO JA Re: fiat 130 tego jusz nikt niekojarzy IP: *.lax1-4.28.143.27.lax1.dsl-verizon.net 22.01.05, 17:43
          To byl samochod z rodzaju "sztuka dla sztuki". Po latach nie jestem juz pewien
          ale wydaje mi sie ze to byl samochod ktory mial po cztery cylinderki hamulcowe
          na kazde przednie kolo.
          • Gość: AGG Re: fiat 130 tego jusz nikt niekojarzy IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 22.01.05, 17:52
            Fiata 132 czy 131 bez trydy traficie na ALLEGRO przy czym trudno o auto w
            dobrym stanie.
            130-ki nigdy nie widzialem ani nażywo ani w ofercie odsprzedaży, ale pamietam
            z dawna zgazet
            • Gość: Kazimirz Proszem bardzo, FIJAT 130 jak malowany: IP: *.ipt.aol.com 22.01.05, 17:56
              www.ritzsite.net/Fiat_Dino/1970_Fiat_130_sedan.JPG
              • wujaszek_joe Re: Proszem bardzo, FIJAT 130 jak malowany: 24.01.05, 10:32
                jasne że pomyślał, to taki nadmuchany FSO :)
                132 jest cudowny
            • Gość: TO JA Re: fiat 130 tego jusz nikt niekojarzy IP: *.lax1-4.28.143.27.lax1.dsl-verizon.net 22.01.05, 18:00
              www.kwmotori.kataweb.it/kwmotori/kwm.jsp?idContent=136310&idCategory=902
              Pomyslalby ktos ze to FIAT ?
      • Gość: xeikon Re: Jasne ze kojarze IP: *.crowley.pl 24.01.05, 09:57
        Na bazie Fiata 130 zrobiono dla Papierza samochód opancerzony o długości ponad
        6 m.Faktycznie Fiat 130 był luksusową limuzyną.Obecnie spotkać taki samochód w
        Polsce jest rzeczą niemożliwą.
        jak chodzi o Fiata 132, to były one montowane również na żeraniu z włoskich
        części.Miały silniki 1600,1800 i 2000.Silnik 2000 znalazł potem miejsce w
        Polonezach montowanych dla towarzyszy partyjnych i dla milicji (UB)!
        W pierwszym okresie produkcji Fiata 132, jego karoseria była wytwarzana w dwóch
        odmianach.Różnica polegała na tym,że wersja podstawowa miała inaczej wykonane
        detale.Była pozbawiona listew ozdobnych na ramkach drzwi,miała inną atrapę z
        przodu, wąskie lampy z tyłu i ubogą deskę rozdzielczą.Posiadała gorszej jakości
        siedzenia.Montowano w niej tylko silniki 1600.Bogatsza wersji )GLS) miała na
        karoserii wiele elementów chromowanych i duże lampy z tyłu.Na tej wersji
        zbudowano później model 132 2000 (taki jak na fotografii powyżej) który z kolei
        posłużył do wersji Argenta.Argenta została zmodyfikowana w dużym stopniu.Jej
        karoseria urosła dzięki nowym błotnikom z przodu i tyłu.W zasadzie tylko dach
        został przejętyz modelu 2000.Cała reszta włącznie ze środkiem to nowe elementy.
        Nawet silniki i zawieszenie zostały zmodernizowane.Silnik 2000 otrzymał
        jednopunktowy wtrysk i jego moc wzrosła do 125 KM (potem 130).
        Pzdr.
        • Gość: xeikon Pomyłka IP: *.crowley.pl 24.01.05, 10:00
          Nie Papierza lecz Papieża! Przepraszam za błąd, ale to z roztargnienia.
          Pzdr.
    • Gość: charlie_x Re: fiat 132 czy ktoś kojarzy jeszcze taki sprzę IP: *.tvgawex.pl 22.01.05, 22:10
      ..ostatnia wersja w sprzedaży jaką pamiętam to 132 argenta
      • Gość: konrad 190 Re: fiat 132 czy ktoś kojarzy jeszcze taki sprzę IP: *.chello.pl 22.01.05, 22:47
        ta... 132 po liftingu to argenta
        z przodu prostakątne swiatła
        ale jusz nie tak kozacki ale tesz fajny ymnie na bródnie stoja dwa takie
        potęzne 2 litrowe silniczki
        fajne bryki szkoda ze niektórzy nie znają wnętrza to były naprawde ZAJEFAJNE
        FIATY
    • rapid130 Re: fiat 132 czy ktoś kojarzy jeszcze taki sprzę 24.01.05, 00:11
      Oj, kojarzę. Ciągle mi się marzy, chociaż miał parę wad (choćby dość chybotliwe
      zachowanie na szosie w pierwszych seriach -> miękkie zawieszenie + skłonność do
      baaardzo głębokich przechyłów nadwozia na zakrętach).

Pamiętam, że kumpel z liceum dostał przed rok maturą (gdzieś tak 1993-94 r.)
      jasnozielonego 132-1800 po dziadku.

O, jak ja tego Fiata zazdrościłem!
      Rocznik 1973, wczesny Gierek, stale garażowany, stan świetny, zero rdzy,
      niecałe 75 tys. przebiegu. Ech, te forniry na desce rozdzielczej, ten pięknie
      brzmiący silnik pod maską, poezja, to był chyba najlepszy FIAT lat 70.

I cierpiałem, bo kumpel szybko Fiaciora zamęczył (pustak zamiast prawej stopy i
      pusto w głowie ;-), a w końcu rozwalił nie robiąc sobie krzywdy.

FIAT 130?
      Bolesna wpadka giganta - tylko 15 tys. egzemplarzy sprzedanych w ciągu
      niecałych 7 lat produkcji (1969-76)! Samochód był niczego sobie jak na swoje
      czasy, bardzo nowoczesny, ale kto by wydawał tyle kasy co na Mercedesa S za
      wóz, który miał znaczek "FIAT" na masce?
      • Gość: Mamlas Re: fiat 132 czy ktoś kojarzy jeszcze taki sprzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 01:29
        Jak byłem mały to wujek miał takiego,białego. Wujek był bogaty i miał
        znajomości,więc co chwila podjeżdżał jakimiś super-brykami(przynajmniej jak na
        tamte,polskie realia),ale żadna nie zrobiła na mnie takiego wrażenia jak
        wlasnie biały fiat 132... Oj jak ja płakałem jak porzucił go dla jakiegoś
        Merca... Ale ogólnie jedno z najfajniejszych wspomnień z dzieciństwa :-)
        • Gość: rambo Re: fiat 132 czy ktoś kojarzy jeszcze taki sprzę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 08:45
          131 supermirafiori to mnie wieziono do ślubu , ale 132 to było coś wspaniałego.
          2-litrowy silnik od tego Fiata można było spotkać w krótkiej serii Poloneza
          2000.Miałem okazje pojeżdzić czymś takim i wywarło na mnie niesamowite wrażenie.
          Polonez wreszcie zachowywał się jak prawdziwy samochód tzn przyspieszał gdy sie
          naciskało pedał gazu.Niestety nie "nadążały" za nim hamulce i zawieszenie.132
          to było swego czasu ulubione auto cinkciarzy w moim mieście .
          • Gość: xeikon Re: fiat 132 czy ktoś kojarzy jeszcze taki sprzę IP: *.crowley.pl 24.01.05, 10:04
            ford-mercury-lincoln.com/fiat/132.html
            Pzdr.
            • Gość: xeikon Re: fiat 132 czy ktoś kojarzy jeszcze taki sprzę IP: *.crowley.pl 24.01.05, 10:16
              I jeszcze to
              lobiala-diversity2004.eopolszczyzna.pl/fiat.htmPzdr.
    • Gość: dziadzia Re: fiat 132 czy ktoś kojarzy jeszcze taki sprzę IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 10:41
      A pamiętacie prawdziwą limuzynę fiata p.t. FIAT 2300 Deluxe ???

To dopiero był burżujski wózek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka