Dodaj do ulubionych

Gaz LPG jakie koszta alternatywne !!

IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 30.01.05, 06:56
Mam pytanie jak to wygląda parę lat temu jeżdziłem samochodem na gazie i
wtedy oszczędności były oczywiste ale gaz kosztował 1/3 ceny benzyny
aktualnie dzięki akcyzie proporcje zmieniły się do 1/2 ,
przebieg miesięczny jaki robie to około 1500 km . więc wyszło mi że koszt
miesięczny przy benzynie byłby 340 przy gazie 230 .
Ale teraz tak koszt przeglądu LPG jest większy , musi sie oczywiście
zamortyzować koszt zakupu instalacji około 1500 zł , ale też chyba się
wypalają gniazda zaworów po około ( 70-100 tys ) co byłoby kosztem rzędu 1000
zł ,

Jakie jeszcze koszta alternatywne trzeba uwzględnić ??? I czy przy obecnej
cenie LPG jest to jeszcze opłacalne ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Siwy Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! IP: *.telia.com 30.01.05, 08:56
      La Verita , przy obecnych cenach LPG , nie oplaci sie instalacji gazowej
      montowac,nie tylko koszta mam na mysli lecz rózne dolegliwosci z instalacja
      gazowa zwiazane.

W niektórych krajach EU kierowcy "gazowni" sa promowani nizszymi podatkami
      drogowymi , w Polsce auto to duza dojna krowa której fiskus nie zapomni wydoic.
      • Gość: la_verita Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 30.01.05, 09:10
        Niedogodności związane z uzywaniem gazu są mi znane , ale przy obecnych
        zarobkach w Warszawie i konieczności dojazdów liczy sie każdy grosz , więc
        nawet jesli oszczędności wyniosą 20 % to już warto zagazować , no i jednak gaz
        jest bardziej ekologiczny niż benzyna , natomiast nurtuje mnie czy uzyskam
        jakieś oszczędności , co do tego że obnizy się komfort jazdy to zdaję sobie
        sprawę ,
        Cały czas pozostaje pytanie czy to sie jeszcze opłaca ??
        • Gość: Albercik Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 09:55
          witam i tak czytam te wasze bzdury, jakie problemy. mamy w firmie vw caddy 1.4 LPG przebieg 250 tys . na gazie zrobil 50 tys i jak narazie to nic sie nie psuje . drugie autko jest nowe wprawdzie instalacja koszt 5400 ale wciagu roku jest zrobione 30 tys.dobra instalacja + sprawny mobil i nie ma problemu z LPG. pozdrawiam
          • Gość: włodek Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! IP: *.udn.pl 30.01.05, 10:37
            Słusznie. O jakich dolegliwościach poprzednicy pisali? Chyba o tym że jakby
            tankowali gaz to mieliby za ciężki portfel i nadmiar gotówki uwiera w nogę na
            wysokości kieszeni. Tankujcie benzynę będzie Wam lżej.
            • Gość: la_verita Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 30.01.05, 10:44
              Proszę o konkrety , we wcześniejszym samochodzie Gaz zamontowany przy 70 tys po
              przejechaniu 70 tys wypaliły się gniazda zaworów stąd moje zapytanie czy jest
              to normalne ?? a pojemnosc tamtego samochodu to 0.9 bo to chyba tez ma
              znaczenie przy zurzyciu

Pytam bo obecny samochodzik ma zrobione 140 tys
              • piotrmus Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! 30.01.05, 10:49
                Konstrukcja silnika jest tutaj najważniejsza, a nie pojemność. Sa samochody, w
                których silniki bardzo dobrze znoszą LPG, w innych występuje zużycie gniazd
                zaworów, w innych np. "francuzach" głupieje elektronika sterująca silnikiem itd.
                • Gość: la_verita Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 30.01.05, 10:54
                  Samochód Fiat Uno 1.1 fire jednopunktowy wtrysk nie wiem jaki to ma kolektor
                  dolotowy ? wiem że ma to wpływ na koszt instalacji
                  • piotrmus Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! 30.01.05, 10:57
                    O kolektor dolotowy nie musisz się martwić, bo o ile pamiętam jest metalowy,
                    ale jeżeli się mylę niech skonam. Masz zamiar kupić UNO???
                    • Gość: la_verita Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 30.01.05, 11:05
                      Już tak jakby kupiłem z tym że nie Uno a Lancie Y ale to ten sam silnik
              • Gość: włodek Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! IP: *.udn.pl 30.01.05, 10:56
                Oczywiście nie jest to normalne. Ja przejechałem 100 tys i auto nie zna od 3
                lat zapachu benzyny. Palę z gazu nawet na mrozie. Oszczędność około 12 zł na
                100 km. Policz sobie ile mam w kieszeni po 100 tys? Koszt instalacji wtedy 1200
                zł i corocznie więcej za badania techniczne. Cały koszt. To ile zarobiłem?. I
                wcale oleju, świec nie wymieniam częściej jak na benzynie. A ,jeszcze dochodzi
                wymiana filtra gazu co 20 tys. I to wszystko.
                • Gość: la_verita Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 30.01.05, 11:04
                  A ktoś się orientuje jaki byłby koszt przełożenia instalacji LPG z samochodu z
                  gaźnikiem na samochód z jednopunktowym ???

Mam stary samochód z instalka i wiem że jak go będe sprzedawał to nawet koszt
                  instalacji mi sie nie zwróci , więc stwierdzilem że może warto dopłacic
                  wyjdzie taniej niż nowa instalacja bądź co bądź zbiornik i parownik juz jest
                  • entry to jakaś podpucha? 30.01.05, 11:30
                    bo nie chce mi sie wierzyć że ktoś może byc takim ignorantem.
                    1) każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy, jak masz przebiegi rzędu 15 tys
                    rocznie, spalanie po 6 litrów i zmieniasz auta co roku to po jakiego grzyba
                    pakowac się w LPG? Nie zapominaj też o miejscu na bagaż. Wystarczy prosta
                    tabelka w excelu i masz wynik, kiedy i czy wogóle się zwróci. ja robię rocznie
                    25 tys, a jak kupowałem auto ok. 35 tys roczne. wcześniej miałem tylko diesle,
                    ale przed zakupem kolejnego auta usiadłem i policzyłem. gaz zwrócił mi sie po 3
                    miesiącach, przejechałłem już na nim 70 kkm i poza tankowaniem nic więcej nie
                    inwestowałem. auto ma 200 tys (tak myślę, bo byc może poprzedni właściciel
                    korygował licznik, nie wiem) i nic /odpukać/ się nie dzieje. Co 15 kkm
                    powinienem wymieniać filtr gazu,przewody zapłonowe świece etc., póki co wczoraj
                    wymieniłem pierwszy raz filtr gazu, przewodów nie ruszałem, a po wymianie świec
                    chodził znacznie gorzej, więc wróciłem do starych. Reszta napraw była
                    niezależna od rodzaju zasilania. Czy nadal uważasz, że nie było warto? I dodam
                    jeszcze, że z 500 litrów przestrzeni w bagażniku ubyło naprawdę niewiele.
                    2) legalnie (a więc z wpisem do dow.rej) nie można przełożyć instalacji LPG, z
                    jednego auta do drugiego,
                    3) pod względem budowy instalacja pod gażnik i monowtrysk niczym się nie róźni.
                    Jednak sama dysza z podkładką jest dopasowana do konretnego kolektora, poza tym
                    w silnika sterowanych kompem oraz z katalizatorem od roku któregoś tam (chyba
                    96) wymagany jest silnik krokowy sterujący składem, czego nie ma w inst. pod
                    gaźnik, a to wszystko i tak zwykła gadanina bo patrz pkt 2
                    • Gość: la_verita Re: to jakaś podpucha? IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 30.01.05, 11:41
                      Ignorantem nie jestem dlatego pytałem o koszty alternatywne bo koszty
                      eksploatacji sobie podobnie jak Ty wyliczyłem kalkulatorem , po za tym nie wiem
                      gdzie było napisane że zmieniam auto co roku ?

W każdym razie , wiadomo że nie będe tego samodzielnie przekładał tylko przez
                      Warsztat kiedyś miałem tel do gościa z pod lublina który mi zakładał gaz we
                      wcześniejszym aucie i powiedział mi że nie powinno być zbędnych problemów byle
                      bym miał dokumantacje do instalacji :homologacje zbiornika itd natomiast
                      zgubiłem do niego namiar , a pewnie teraz wolałbym to zrobić gdzieś na
                      miejscu w okolicach Warszawy .
                      • entry Re: to jakaś podpucha? 30.01.05, 12:00
                        częsta zmiana auta, o której wspomniałem, wpływa na czas jego eksploatacji, a
                        więc i możliwość zaomortyzowania lub nie instalacji i tylko pod tym kątem o
                        niej wspomniałem.
                        Owszem, zdarza się, że Pan Witek zdecyduje się wystawic Ci kolejny papier, na
                        założoną instalację mimo że tylko ją przekładał, ale jest to nielegalne. To czy
                        będzie sie to opłacało, a zatem, czy faktycznie warto to sobie kalkulować znów
                        musisz rozważyć sam. Wady są następujące:
                        - co zrobisz z wpisem w dowodzie o LPG sprzedawanego auta? chyba, że zakładasz
                        jeździć autem bez wbitego montażu i obawiac się każdej kontroli policji oraz
                        problemów z przeglądami
                        - co zrobić z dziurami w zderzaku, w bagażniku, pod maską (choć to może są
                        najmniesze problemy)
                        - koszt usługi przełożenia będzie pewnie większy niż tylko samego montażu,
                        zaoszczedzisz wyłącznie na butli, parowniku i pstryczku w kabinie. Przewody
                        będzie trzeba dac nowe, podobnie dyszę, a być może w wyniku zmiany auta
                        (czytaj: konstrukcji silnika) nie uda Ci się wogóle zaadoptować już istniejącej
                        instalacji, nie wspominając już o jakimśtam wyeksploatowaniu
                        - za lewą homologację też Panu Witkowi dołożysz, a na gwarancję oczywiście nie
                        ma już co liczyć
                        Warto?
              • Gość: Albercik Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 10:57
                juz pisalem vw caddy 1.4 przy 200 tys zamontowanu gaz . teraz 250 tys bez problemu. co to byl za mobil co mu sie zawory wygotowaly. czyzby cienias ?
              • pavulon78 Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! 30.01.05, 11:37
                Może jeździłeś(łaś) na zbyt ubogiej mieszance że powypalało gniazda. Znam
                przypadki polonezóe które na gazie robiły po 200 kkm i gniazda sie nie wypalały.
                Myśle że przy oszczędzaniu na tankowaniu tańszego paliwa nie powinno się zbytnio
                oszczędzać na ubogiej mieszance.
          • Gość: Piotrek Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 30.01.05, 11:35
            50 tys to trochę za mało żeby pisać o dolegliwościach związanych z
            gazem, pojawią się one po przekroczeniu 100tys
            • Gość: Albercik Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 11:45
              kolega pisal czy przy 140 tys moze zalozyc LPG , tak wiec mu odpisalem ze ja zalozylem przy 200 tys i jest oki.pozdrawiam
    • mbanaszk Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! 30.01.05, 11:03
      Ato zależy o jakiej instalacji mówimy. Przy instalacjach I generacji do
      samochodów gaźnikowych zużyciegazu wzrasta o 30%. Ja mam skodę favorit, benzyny
      pali 8l/100km (27,6) i 11.5l/100km (21zl) gazu. Przyprzebigu 1200km/m-c daje to
      osczędność 80zl, więc prwie żadną...

Ale w instalacjach IV generacji zużycie gazu wzrasta max o 5% więc warto.
      • Gość: la_verita Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 30.01.05, 11:07
        Instalacja chyba II generacji bo nie do gaźnikowca ale jednopunktowy wtrysk
      • Gość: Swoboda_T Polonez 1,6 GLI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 01:19
        Zużycie gazu większe od benzyny o ok. 15-20 %,70 tysięcy bez probemu,silnik
        chodzi jak zegarek (na liczniku ponad 110tkm,nie wiem,ile naprawdę przejechał).
        Lanos 1,5 sohc, pali więcej o ok. 20-25%.Instalka założona przy
        ok.150tkm,obecnie ma 170 i zero problemów. Wypalenie gniazd mogło być efektem
        zapalania wyłącznie na gazie, to się ponoć zdarza. Ale generalnie nie jest to
        typowe i raczej miałeś pecha. Instalację o ile wiem można przełożyć legalnie,
        jeśli ma ważną homologację nowego typu, a więc była założona jakoś tak po roku
        2000 (dokładnej daty nie pamiętam), jednakże ekonomicznie raczej nie jest to
        zbyt zasadne. Inna sprawa,że z gaźnika na wtrysk, to nie tak hop siup! ;)
      • Gość: markus Re: Gaz LPG jakie koszta alternatywne !! IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.02.05, 02:06
        Moim zdaniem za duze masz to spalanie, sam pisales ze zuzycie gazu wieksze o
        30% od benzyny ( co moim zdanie jest gruba przesada, bo z regoly jest w
        okolicach max +20%)...ale u ciebie jest to az 44% !!
        Nie wiem jak ktos ci wmowil ze to jest normalne, ale bankowo masz zle
        wyregolowana instalacje
    • Gość: xxx A jak wygląda ta sytuacja w Oplach? IP: *.uni / *.rz.uni-mannheim.de 05.02.05, 03:52
      Słyszałem że Ople jakos w miare dobrze znoszą gaz, mam Opla Calibre i
      zastanawiam sie nad instalacją. Czy faktycznie spalanie może w tym przypadku
      skoczyć o 30%? Powoli mam wątpliwości czy się opłaca w to bawić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka