Dodaj do ulubionych

Czy opony tzw. uniwersalne sa gorsze od zimowek

IP: *.interpc.pl / 193.25.186.* 30.01.05, 17:25
Czy opony tzw. uniwersalne sa gorsze od zimowek w czasie jazdy po naszych
drogach w zimie. Otoz moim zdaniem absolutnie nie. W latach 80 nie bylo
zimowych opon i co? jezdzilo sie uwaznie po zasniezonych ulicach i nie mialem
problemow. Natomiast teraz niektorzy "rajdowcy" zaloza zimowki + ABS i
uwazaja sie za mistrzow kierownicy, nie wiedzac ze na lod i tak to nic nie
pomoze, kiedy wala przez miasto 80 km/h. Co wiecej stwarzaja wieksze
zagrozenie. Prawdziwym zagrozeniem natomiast sa "LYSE OPONY" czesto tez
zimowe. To jest prawdziwa plaga zwlaszcza poldek na lysych wjezdzajacy po
wzniesieniu albo ruszajacy spod swiatel. Wtedy caly tyl mu chodzi i wali po
sasiadach. To jest problem "LYSE OPONY" I BRAK WYOBRAZNI
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Czy opony tzw. uniwersalne sa gorsze od zimow IP: *.c153.petrotel.pl 30.01.05, 17:34
      Tak, tylko wtedy miałeś 27-konnego kaszla w którym 80 km/h było bliskie szczytu
      możliwości, a teraz 115-konne auto, które przy tej prędkości chce jeszcze.
      • Gość: Mar nie piernicz IP: *.skorosze.2a.pl 30.01.05, 17:57
        Nie wszyscy jeździli wiekowymi maluchami. Duże fiaty, ople ascony, fordy
        granada i fiaty mirafiori też jeździły na uniwersalnych - i nawet jak nie miały
        115 KM, to ówczasne 90 KM odpowiadało dzisiejszym 130 wziąwszy pod uwagę masę
        niektórych dzisiejszych 115-konnych kompaktów.
    • Gość: P.S.J. Re: Czy opony tzw. uniwersalne sa gorsze od zimow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 18:10
      No cóż - w dziedzinie, do której zimówki zostały wymyślone, czyli do jazdy po
      BŁOCIE POŚNIEGOWYM, owszem, tak. są gorsze. Ale fakt faktem, że niektorzy myślą,
      że jak mają zimówki, to po lodzie polecą niczym jeep willys po szutrówce. i
      lecą.. w drzewo.
      • Gość: AGG Re: Czy opony tzw. uniwersalne sa gorsze od zimow IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 30.01.05, 19:46
        Faktem jest dla mnie ,że przywiezione z NIemiec pięcioletnie zimówki z
        bieżnikiem 2,0 mm są gorsze niż nowe Uniwersalne w kazdych warunkach
        • Gość: kierowca bombowca Re: Czy opony tzw. uniwersalne sa gorsze od zimow IP: *.interpc.pl / 193.25.186.* 30.01.05, 19:55
          Wiadomo ze zuzyte opony sa gorsze od nowych. Glownie chodzi o nie przecenianie
          faktu posiadania na kolach zimowek i rajdowanie jak na oponach z kolcami
        • Gość: Albercik Re: Czy opony tzw. uniwersalne sa gorsze od zimow IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 20:01
          witam i mam podobne zdanie jak kolega . wolalbym opony bieznikowane zimowe niz uzywane z niemiec lub innego kraju .co do uniwersalnuch to jak ktos malo jezdzi to czemu nie . mam trzy autka i w jednym z nich mam bieznikowane i zlego slowa nie moge o nich powiedziec, jedno wiem ze jeden sezon mniej sie przelata niz na nowych , tak mi sie wydaje . maja roczna gwarancje. pozdrawiam
    • niknejm Re: Czy opony tzw. uniwersalne sa gorsze od zimow 31.01.05, 10:35
      A kiedyś, Panie, jeździło się kołami drewnianymi z okuciem blaszanym, i też
      było dobrze. I ekologicznie, bo moc pojazdu wynosiła 1KM pędzony sieczką, a
      spalin tyle, co z oddychania konia ;-))

Pzdr
      Niknejm
    • Gość: WPR Re: Czy tarka gorsza od pralki IP: *.acn.waw.pl 31.01.05, 10:47
      > Czy opony tzw. uniwersalne sa gorsze od zimowek w czasie jazdy po naszych
      > drogach w zimie. Otoz moim zdaniem absolutnie nie. W latach 80 nie bylo
      > zimowych opon i co? jezdzilo sie uwaznie po zasniezonych ulicach i nie mialem
      > problemow

Czy tarki do prania sa gorsze od pralki automatycznej□
      Otoz moim zdaniem absolutnie nie
      Kiedys nie bylo pralek automatycznych tylko tarki i co□
      Ludzie tez chodzili w ubraniach
      i co□

jakby kiedys jakas malpa nie wpadla na pomysl zejscia na ziemie to do dzisiaj
      bujal bys sie na ogonie w malpim gaju
      • Gość: Ryco Re: Czy tarka gorsza od pralki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.05, 10:57
        Roczne zimówki są gorsze od nowych uniwersalnych.Jak ktoś chce być
        taki "aktualny" to powinien co zima kupować nowe zimówki.
        • Gość: WPR Re: Czy tarka gorsza od pralki IP: *.acn.waw.pl 31.01.05, 11:24
          Ze co□ To 'alibi' do mnie□ Normalnie karpia strzelilem :)
          Ja tu o pralke sie pytam

A tak po prawdzie skoro nowe uniwerslane sa lepsze od rocznych zimowek to
          uniwerslane powinny byc zawsze nowe wiec -pozwol ze uzyje twoich slow - jak
          ktos chce byc aktualny to powinien co sezon miec nowe uniwersalne :)
    • Gość: misiak Re: Czy opony tzw. uniwersalne sa gorsze od zimow IP: *. / 213.76.161.* 31.01.05, 11:09
      Dwa lata jeżdżę już na Navigatorach. Poprzednio miałem zimówki, ale dokończyły
      żywota i w perspektywie miałem wymianę kompletu zima i lato. Ponieważ z kasą
      było wówczas krucho zakupiłem uniwersały. Nie narzekam, jeździ się bardzo
      dobrze (pomimo napędu na tył). Ostrzegano mnie, że na mokrej nawierzchni są
      kiepskie ale nie zauważyłem jakichś niepokojących objawów. Faktem jest, że auto
      nie ma ABS ale też nie rozwijam kosmicznych prędkości:)
      Jak ktoś jeździ głównie po mieście i po odśnieżanych drogach to polecam.
      Stosunek cena/jakość jest bardzo korzystny.
      pzdr
      • emes-nju Re: Czy opony tzw. uniwersalne sa gorsze od zimow 31.01.05, 11:51
        Gość portalu: misiak napisał(a):

> Dwa lata jeżdżę już na Navigatorach. (...)
        > Jak ktoś jeździ głównie po mieście i po odśnieżanych drogach to polecam.
        > Stosunek cena/jakość jest bardzo korzystny.

Jezdzilem na Navigatorach kilka lat i zyje! Faktycznie na wodzie sa umiarkowane (co nie znaczy, ze zle), ale za to w kopnym sniegu radzily sobie znacznie lepiej niz moje obecne (przecietne) zimowki.

Dla kogos, kto jezdzi glownie w miescie uniwersalne sa calkowicie wystarczajace. A i na wyjazdach w gory sobie poradza. A jak sie jedzie w gory, czy w ogole w zimowa trase, trzeba zapakowac do zgrabnego kuferka lancuchy. I juz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka