05.06.02, 19:15
No dorwali mnie misiowie. Udało się jedynie utargować do 100 zł. Ale myślę
sobie co będzie jeśli nie zechce mi się zapłacić na poczcie? Ile trwa
egzekucja,jakie są koszty? Może macie swoje doświadczenia? Ja mam zamiar
empirycznie sprawdzić jakie będą konsekwencje "zapomnienia"...Chyba, że to może
b. boleć .
Obserwuj wątek
    • Gość: polokokt Re: mandacik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 19:25
      Czesc
      Wiec ja osobiscie nie mialem takich doswiadczen, ale moj kolega chyba przeszedl
      juz wiekszosc z mozliwych rozwiazan.
      Po pierwsze powinno przyjsc jakies przypomnienie, dopiero po nim wpadnie
      komornik (albo jeszcze pozniej). Jak dobrze zagadasz to umorzy i po sprawie
      (mojemu koledze sie udalo tak dwa mandaty przekrecic). Zazwyczaj trwa to okolo
      roku (zanim przyjdzie, jesli ma zamiar wogole przyjsc).
      Ostatnio za dwa kolejne mandaty koledze potracili ze zwrotu podatku z urzedu
      skarbowego :).
      A teraz jeszcze jeden mu wisi na 300 zl, ale tego mu ze zwrotu nie cofneli,
      moze zapomnieli??? :)
      Pozdrawiam
      PS
      Za nie zaplacenie mandatu sa tak smieszne odsetki ze jak nie masz teraz tej
      stowki to mozesz spokojnie dac sobie z tym spokoj.
    • Gość: Marcel Re: mandacik IP: *.subnet-52.med.umich.edu 05.06.02, 19:59
      Panie i Panowie, badzicie do cholery honorowi - dlugi karciane i mandaty
      splacajcie. Albo przestancie grac w pokera i jezdzijcie zgodnie z przepisami.
      • Gość: Adam Re: mandacik IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 05.06.02, 21:14
        Gość portalu: Marcel napisał(a):

> Panie i Panowie, badzicie do cholery honorowi - dlugi karciane i mandaty
        > splacajcie. Albo przestancie grac w pokera i jezdzijcie zgodnie z przepisami.

Powiedział co wiedział, pewnie sam ganiasz po krzakach z suszarką!

• Gość: Pablo spoko! IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 05.06.02, 21:17
          Be strachu!
          Rób jak Ci napisał Polokokt(a?) z konsekwencjami o których tez wspomniał. To
          wszystko prawda
          Pozdrawiam Pablo
          • letalin Re: spoko! 05.06.02, 21:53
            Mam nadzieję , że nie zajmie mi komornik auta!
            Mam teraz dwa, to jedno mogą zlicytować:))
            Zobaczę co się stanie!
            A buntuję się, bo oczywiście nie byłem winny, no widział ktoś winnego kierowcę?
            • Gość: Pablo Re: spoko! IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 05.06.02, 21:57
              letalin napisał(a):

> Mam nadzieję , że nie zajmie mi komornik auta!
              > Mam teraz dwa, to jedno mogą zlicytować:))
              > Zobaczę co się stanie!
              > A buntuję się, bo oczywiście nie byłem winny, no widział ktoś winnego kierowcę?

Po prostu nie pokazuj się w domu, matka niech mówi że od lat na oczy Cię nie
              widziała i w domu nie ma nic Twojego i bez obaw - Komornik może zresztą zabrać
              rzecz zbliżonej wartości a nie nieproporcjonalnie wysokiej.
              A buntować to się trzeba było od razu a teraz, hehe tylko się ukrywać

• letalin Re: spoko! 05.06.02, 22:00
                No właśnie, a jeśli następnym razem złapią mnie niewiniątko i dadzą mandacik to
                może lepiej w ogóle nie brać? Sądy Grodzkie podobno zawalone takimi sprawami po
                sufit! Po jakim czasie to się przedawnia?
            • Gość: Prawnik Re: spoko! IP: 62.233.189.* 05.06.02, 22:03
              W zasadzie masz rację. W całej mojej karierze nie widziałem nigdy winnego
              przestępcy lub obwinionego (obwiniony to ten, który popełnia wykroczenie)
              Mandatu możesz nie płacić, jeżeli nie czułeś się winny mogłeś odmówić
              przyjęcia mandatu - sprawa trfiłaby do Sądy Grodziego. Jeżeli mandat przyjąłeś
              to w ciągu siedmiu dni od wystawienia mandatu możesz za pośrednictwem
              właściwego komendatna odwołać się i sprawa również trafi do Sądu Grodzkiego. A
              jak nie zapłacisz to rzeczywiście przyjdzie komornik lub przy podatku
              dostaniesz potrącenie.Takie są fakty - decyzja należy do Ciebie, ale radzę Ci
              zapłacić.
              • letalin Re: spoko! 05.06.02, 22:17
                Poczucie winy byłoby gdybym swoim zachowaniem spowodował jakiekolwiek
                zagrożenie. Wlokłem się za jakimś long vehicułem i jak tylko zobaczyłem prostą
                i pustą to nie czekałem aż się skończy ciągła tylko kierunek , redukcja i gaz...
                Fakt , że była z boku zaraz za tym zakrętem jakaś boczna droga, ale widziałem ,
                że pusta i nic z niej nie wjedzie, a na pewno nie pod TIRa, którego
                wyprzedzałem. Wkurza mnie ,że misiowie znajdują takie miejsca, gdzie
                oznakowanie i przebieg drogi tak jakby wymuszał błędy. Kiedyś zapłaciłem za
                przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym, tablica stała za zakrętem i na
                dodatek na dość dużym spadku. Każdy jadący nawet zgodnie z przepisami musiał
                dawać mocno po heblach. Ja pechowo jeszcze chwilę wcześniej wyprzedzałem i jak
                wpadłem do wioski to miałem mimo hamowania całe 78km/h.
                • Gość: pilot13 Re: spoko! IP: *.wil.pk.edu.pl 06.06.02, 15:20
                  Szczerze mówiąc nie bardzo mam pojęcie co się dzieje z takimi delikwentami,
                  którzy nie płacą mandatów ( a jest ich sporo )
                  Słyszałem opinię fachowca od bezpieczeństwa ruchu drogowego, że istnieje
                  możliwość wykupywania długów przez wyspecjalizowane firmy. I tak np. mandat w
                  wysokości 100 PLN firam wykupuje za 60 PLN a od ukaranego wyciąga 350 PLN
                  (wliczając w to koszta ściągnięcia) Nie wiem ile w tym prawdy, ale brzmi
                  niebezpiecznie.
                  Z tymi mandatami to jest dziwna sytuacja. jak mój znajomy nie zapłacił podatku
                  drogowego 4 lata temu, to kilka tygodni temu pijawki ze skarbowego sobie o tym
                  przypomniały i dołożyli kare (1700 PLN, w tym 500 PLN ówczesnego podatku)
                  Z mandatami jest tak, że gdy nie zapłacisz to w gruncie rzeczy niewiele ci
                  zrobią. Powinno być podobnie - wysokie odsetki i cześć.
                  pozdrawiam

PS ja też muszę zapłacić 100!
                  • Gość: Niknejm Re: spoko! IP: 5.1R2D* / *.pg.com 06.06.02, 15:36
                    Gość portalu: pilot13 napisał(a):

> Słyszałem opinię fachowca od bezpieczeństwa ruchu drogowego, że istnieje
                    > możliwość wykupywania długów przez wyspecjalizowane firmy. I tak np. mandat w
                    > wysokości 100 PLN firam wykupuje za 60 PLN a od ukaranego wyciąga 350 PLN
                    > (wliczając w to koszta ściągnięcia)

Ktoś opowiadał Ci totalne bujdy, albo straszył.

> Z tymi mandatami to jest dziwna sytuacja. jak mój znajomy nie zapłacił podatku
                    > drogowego 4 lata temu, to kilka tygodni temu pijawki ze skarbowego sobie o tym
                    > przypomniały i dołożyli kare (1700 PLN, w tym 500 PLN ówczesnego podatku)

To jest inna sytuacja.

> Z mandatami jest tak, że gdy nie zapłacisz to w gruncie rzeczy niewiele ci
                    > zrobią. Powinno być podobnie - wysokie odsetki i cześć.

słusznie, tyle, że odsetki są wręcz śmieszne (w moim przypadku, jak wykonywałem z
                    ciekawości eksperyment niezapłacenia ;-), komornik zgłosił się coś po roku, było
                    to coś 5 zł odsetek czy jakoś tak, a mandat 100 - gdzie dostaniesz tak nisko
                    oprocentowany kredyt? ;-)).

Żeby było jasne - nie namawiam do nie płacenia.

Pozdrawiam,
                    Niknejm
                    • Gość: zs Re: spoko! IP: 212.160.128.* 07.06.02, 12:13
                      W moim wypadku/mandat PLN 100/.po ok.pół roku od daty wypisania
                      mandatu "przyszło"pismo z Urz.Skarbowego adresowane do mojego miejsca
                      zatrudnienia/z nakazem ściągnięcia z pensji/z kopią do mnie.Po konsultacji z dz
                      finansowym mojej firmy zapłaciłem kwote PLN 100+ PLN 5 /koszty egzekucji/na
                      poczcie.Za dwa dni dzwoni komornik i pyta o niezapł.kwotę.Umawiam się z nim i
                      wręczam potw.zaplaty i koniec sprawy.
                      Wcześniej czy póżniej mandat i tak zapłacisz.System jest coraz szczelniejszy.
    • Gość: ptica Re: mandacik IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.06.02, 16:05
      Ja przytoczę, wcześniej już opisaną, historię.
      Dostałem mandat na 250 zł i zapłaciłem go w przeciągu 2 tyg. Po roku otrzymałem
      nakaz z Urzędu Skarbowego z nakazem wpłaty 265 zł. Poparto go wykazem
      odpowiednich paragrafów. Nogi się pode mną ugięły. Przecież nie czułem się
      przestępcą.
      Pojechałem do US, dowiedziałem się, ze chodzi o zaległy mandat. Wróciłem do
      domu, odszukałem dowód wpłaty (Uch! A gdybym go nie znalazł?!) i zawiozłem im.
      Po pół roku ponowne wezwanie. Ta sama kwota, te same paragrafy. Byłem już
      spokojny, zadzwoniłem wpierw, wiedziałem już, gdzie leżał dowód wpłaty,
      zabrałem go i zawiozłem (trzeba było osobiście).
      Tak sobie myślę, czy zapłacę następny mandat... Bo skoro i tak mam zostać
      potraktowany, jak każdy inny, który nie jest nadgorliwy. Skoro i tak dwa razy
      będę musiał spóźnić się do pracy. Skoro będzie mnie to kosztować 15 zł ekstra
      (minus 3 zł, które wpłaciłem na poczcie, a które mógłbym zaoszczędzić płacąc w
      kasie US).
      • letalin Re: mandacik 11.06.02, 21:47
        No i zapłaciłem. 100+3 opłaty pocztowej.
        Pozostaje pytanie ile trwa postępowanie jeżeli ktoś nie przyjmie kwitu i
        policmajster kieruje do Sądu Grodzkiego? Czy koszty postępowania są wysokie?
        • Gość: ptica Re: mandacik IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.06.02, 08:29
          Tylko pilnuj potwierdzenia wpłaty!!! Może się przydać za rok lub za półtora.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka