emes-nju Re: Przeguby - jakie są objawy zużycia? 28.02.05, 10:28 Najpierw klekot przy ruszaniu ze skreconymi kolami, potem klekot rowniez przy ruszaniu z kolami prosto, potem drgania kierownicy, a na koncu werbel kulek z przegubu wysypujacych sie na jezdnie :-) Link Zgłoś
rutkow2 Re: Przeguby - jakie są objawy zużycia? 28.02.05, 11:51 Najpeirw pojawi sie stukot przy skręcaniu. Link Zgłoś
jerry_72 Re: Przeguby - jakie są objawy zużycia? 28.02.05, 12:13 Tak jest, najpierw stukot przy skręcie. Skręcasz w prawo i stuka-prawy przegub do wymiany,skręt w lewo-lewy. Ale zanim kupisz nowy- sprawdź stary,czasem wystarczy przesmarowanie. Przegub zewnętrzny-dla niezorientowanych:) Link Zgłoś
skyddad Re: Przeguby - jakie są objawy zużycia? 28.02.05, 17:15 Jak juz stuka to nic nie pomoze przegubowi homokinetycznemu.Tylko wymiana i regularna zmiana oslon przegubow.Pzdr.Sky. Link Zgłoś
entry odwrotnie 28.02.05, 19:42 skręcasz w lewo stuka prawy! Albo prościej, zawsze będzie słychać zewnętrzny, bo to on wykonuje więcej obrotów. Miałem jednak przypadek we francuzie, że z miejsca kierowcy nie można było jednoznacznie stwierdzić hałasu, tak się przenosił. Wtedy wystarczy podnieść jedną stronę pojazdu i wrzucić bieg Link Zgłoś
jerry_72 Tak jak pisałem 28.02.05, 19:55 Nie odwrotnie tylko tak jak napisałem. Zawsze jak skręcasz to stuka w tym kole, które jest po WEWNĘTRZNEJ w trakcie skrętu.Więc jak skręcasz w prawo to prawe,w lewo-lewe. Więc "entry" pomyśl chwilę- kto ma rację:-) Link Zgłoś
entry Re: Tak jak pisałem 28.02.05, 20:37 własnie myślę. koło po wewnętrznej obraca się znacznie wolniej niż to zewnętrznej, gdyby założyć teoretycznie, że kąt skrętu jest tak duży że wewnętrzn ekoło stoi w miejscu to skąd do cholery słychać ten stukot? Link Zgłoś