Dodaj do ulubionych

Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC

28.04.05, 10:39
ADAC opublikowalo dane bezawaryjnosci za zeszly rok. Wbrew obiegowym opiniom
bardzo dobrze wypadly niemieckie auta. Audi i Mercedes zajely na 7 kategorii 5
razy pierwsze miejsce. Jak sie okazuje obiegowe opinie nie zawsze znajduja
pokrycie w rzeczywistosci.

focus.msn.de/hps/fol/article/article.htm?id=13781
trzeba kliknac na Foto-Galerie
Obserwuj wątek
    • grzek Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 12:32
      01boryna napisał:

> ADAC opublikowalo dane bezawaryjnosci za zeszly rok. Wbrew obiegowym opiniom
      > bardzo dobrze wypadly niemieckie auta. Audi i Mercedes zajely na 7 kategorii 5
      > razy pierwsze miejsce. Jak sie okazuje obiegowe opinie nie zawsze znajduja
      > pokrycie w rzeczywistosci

Dla niektórych będzie to trudne do przełknięcia.
    • habudzik Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 12:34
      A mnie tam to nie wzrusza. Nie spodziewałem sie innych wyników bo niby dlaczego.
    • edek40 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 13:21
      Powiedzialbym wreszcie. Przy tak slonych cenach, produkty motoryzacyjne z Niemiec powinny okupowac pierwsze miejsca we wszystkich kategoriach. Dotychczas odnosilem silne wrazenie, ze w cenie samochodu z cala pewnoscia sa znakomite drogi (ale niemieckie) finansowane z podatkow odprowadzanych przez firmy oraz luksusowe zycie najdrozszych na swiecie pracownikow (wszystkich szczebli). Jakosc ich produktow zas jest srednia i napewno nie dorasta do ceny.
    • wonnan29 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 13:35
      a.relaunch.focus.de/img/gen/K/C/HBKCBnMaOlG_Pxgen_r_400xA.jpg
      Prosze,VW Golf lepszy od Hondy Civic w kategori rocznych,2 i 3 letnich.Zawsze
      wiedzialem ze "bezawaryjnosc" japsow to nic wiecej tylko chwyt marketingowy.

focus.msn.de/auto/autoaktuell/pannenstatistik2004?slide=4&interface=slide
      Powszechnie krytykowany Passat jest tuz za wychwalana pod niebiosa Avensis,choc
      ta do 3 lat wypada gorzej od Passata.
      • edek40 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 13:45
        Tylko dlaczego porownujesz samochody europejskie i europejskie?
      • 6nine9 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 13:45
        To smutne, ze wielu ludzi jest tak podatnych na manipulację i bez zastanowienia
        przyjmuje takie wyniki nie probując się zastanowić, jak badania są robione i co
        pokazują wyniki - tylko uznają że to 'bezawaryjność'. To naprawdę smutne, bo
        znaczy to że są tak samo podatni na reklamę, manipulację przez polityków i czy
        przez innych ludzi w zyciu ...ciekawe od czego to zależy... chyba po prostu od
        myślenia?
        Badania TUV, ADAC czy Dekra to normalne narzędzie promowania firmy, bo każda z
        nich to normalny biznes który ma przyności pieniądze. Ale chyba badania Durexa,
        których cel jest podobny - czyli promocja firmy, są bardziej wiarygodne.
        • habudzik Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 13:51
          6nine9 napisał:

> To smutne, ze wielu ludzi jest tak podatnych na manipulację i bez zastanowienia
          >
          > przyjmuje takie wyniki nie probując się zastanowić, jak badania są robione i co
          >
          > pokazują wyniki - tylko uznają że to 'bezawaryjność'. To naprawdę smutne, bo
          > znaczy to że są tak samo podatni na reklamę, manipulację przez polityków i czy
          > przez innych ludzi w zyciu ...ciekawe od czego to zależy... chyba po prostu od
          > myślenia?
          > Badania TUV, ADAC czy Dekra to normalne narzędzie promowania firmy, bo każda z
          > nich to normalny biznes który ma przyności pieniądze. Ale chyba badania Durexa,
          >
          > których cel jest podobny - czyli promocja firmy, są bardziej wiarygodne.

Jakoś nie byłeś smutasem gdy Niknejm podawał inne wyniki z innych lat itd.
          Ja i tak mam swoje zdanie na temat takich tabelek ale dziwi mnie jak szybko ich
          zwolennicy nabieraja wody w klawiature gdy to np: M - klasa wyprzedza (to
          śmieszne określenie) toYote.
          • 6nine9 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 14:05
            Cos bredzisz, stary. Ja jezdze Meganką która sie nie psuje. Poprzednio moze nie
            komentowałem bo albo w ogole nie czytalem postu, albo mi sie nie chcialo pisac.
            A sumtno mi sie robi zawsze jak ktos wierzy w takie badania, albo w to co gada
            Lepper, generalnie glupota mnie smuci.
            • grzek Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 14:16
              Porównanie ADAC do Samoobrony to lekkie nieporozumienie.
              • 6nine9 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 17:48
                Nie porownywalem Adac i Samoobrony, tylko bezrefleksyjne przyjmowanie raportu
                ADAC do wiary w slowa Leppera.

Rozumiem ze to standardowy raport ADACa, wiec obejmuje jedynie wybrany typ
                usterek (czyli unieruchomienia) i do tego tez wybiórczo.. na podstawie takich
                statystyk nic nie mozna osądzać, chyba ze dla starszych pojazdów, i nalezy
                podkreslic, ze chodzi tylko o unieruchomienie pojazdu.
                Ponadto wazny jest przebieg, a nie wiek samochodu. (Audi Cabrio - nr 1 to chyba
                nie smiga caly rok dzien w dzien?)
                No i po jakich drogach sie jezdzi - to co pieknie smiga po niemieckiej
                autostradzie, moze sie szybko posypac na naszych dziurach.

W Polsce dla samochodow 3 letnich taki raport w ogole bylby absurdalny chyba...
                przeciez Toyotę do 3 lat beda holowały tylko holowniki Toyoty/wspolpracujace i
                nikt poza Toyotą sie nie dowie, ile razy sie zepsula, dopoki sami nie powiedza,
                a nie powiedza nigdy.

Prawdziwe badania awaryjności aut posiadają tylko producenci. Na zachodzie
                robią takie badania wspólnie wszystkie duze marki, według jednakowych
                kryteriów. Oczywiscie podstawowe założenie - badanie nigdy nie mogą ujrzec
                swiatła dziennego...
                • grzek Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 22:23
                  Ja akurat sceptycznie podchodzę do tego typu rankingów. Przy zakupie samochodu
                  specjalnie się tym nie kieruję. Nie podejrzewam również ADAC o jakąś
                  manipulację, opublikowali tylko co im wyszło. Zgadzam się, że producenci, czy
                  ASO znają najbardziej wrażliwe punkty samochodów, ale te wiadomości trudno
                  ułożyć w jakiś ranking, żeby ocenić i porównać, poza tym tymi wynikami nikt nie
                  chce się chwalić.
        • 01boryna Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 18:02
          6nine9 napisał:

> To smutne, ze wielu ludzi jest tak podatnych na manipulację i bez zastanowienia
          >
          > przyjmuje takie wyniki nie probując się zastanowić, jak badania są robione i co
          >
          > pokazują wyniki - tylko uznają że to 'bezawaryjność'. To naprawdę smutne, bo
          > znaczy to że są tak samo podatni na reklamę, manipulację przez polityków i czy
          > przez innych ludzi w zyciu ...ciekawe od czego to zależy... chyba po prostu od
          > myślenia?
          > Badania TUV, ADAC czy Dekra to normalne narzędzie promowania firmy, bo każda z
          > nich to normalny biznes który ma przyności pieniądze. Ale chyba badania Durexa,
          >
          > których cel jest podobny - czyli promocja firmy, są bardziej wiarygodne.

Z tego co piszesz wynika ze chyba :
          - nie wiesz jak powstaja podobne zestawienia
          - nie wiesz jakimi kryteriami kieruja ci ich tworcy ("tylko auta unieruchomione")
          - porownujac TÜV/Dekra z ADAC nie wiesz czym sa te instytucje
          - nie wiesz jaki maja status
          - nie wiesz ze dotycza TYLKO tego co dzieje sie w Niemczech
          - wszedzie dopatrujesz sie spiskow.
          • 6nine9 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 21:54
            01boryna napisał:

> Z tego co piszesz wynika ze chyba :
            > - nie wiesz jak powstaja podobne zestawienia
            > - nie wiesz jakimi kryteriami kieruja ci ich tworcy ("tylko auta
            unieruchomi
            > one")
            > - porownujac TÜV/Dekra z ADAC nie wiesz czym sa te instytucje
            > - nie wiesz jaki maja status
            > - nie wiesz ze dotycza TYLKO tego co dzieje sie w Niemczech
            > - wszedzie dopatrujesz sie spiskow.

Z tego co piszesz Ty, nic nie wynika. Moze tylko ze lubisz slowo 'NIE', albo
            generalnie sie nie zgadzasz z niczym. PO cholere pisac takie posty? To zadna
            dyskusja. Jak masz inne zdanie albo argumenty, to napisz je, jak masz pisać
            tylko 'NIE' to nie pisz wcale.
            I czytaj dokładniej.
            • 01boryna Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 29.04.05, 10:07
              6nine9 napisał:

> 01boryna napisał:
              >
              > > Z tego co piszesz wynika ze chyba :
              > > - nie wiesz jak powstaja podobne zestawienia
              > > - nie wiesz jakimi kryteriami kieruja ci ich tworcy ("tylko auta
              > unieruchomi
              > > one")
              > > - porownujac TÜV/Dekra z ADAC nie wiesz czym sa te instytucje
              > > - nie wiesz jaki maja status
              > > - nie wiesz ze dotycza TYLKO tego co dzieje sie w Niemczech
              > > - wszedzie dopatrujesz sie spiskow.
              >
              > Z tego co piszesz Ty, nic nie wynika. Moze tylko ze lubisz slowo 'NIE', albo
              > generalnie sie nie zgadzasz z niczym. PO cholere pisac takie posty? To zadna
              > dyskusja. Jak masz inne zdanie albo argumenty, to napisz je, jak masz pisać
              > tylko 'NIE' to nie pisz wcale.
              > I czytaj dokładniej.

Z tego co napisalem wynika bardzo wiele. Bierzesz sie za daleko idace oceny
              dzialalnosci instytucji o ktorych, jak wynika z tego co napisales, niewiele
              wiesz. Ale skoro uwazasz inaczej to odpowiedz na moje zarzuty. Bedziemy mieli
              dyskusje...
              • 6nine9 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 29.04.05, 17:29
                > > > - nie wiesz jak powstaja podobne zestawienia
                wiem.
                > > > - nie wiesz jakimi kryteriami kieruja ci ich tworcy ("tylko auta
                >
                > > unieruchomi
                > > > one")
                Wiem
                > > > - porownujac TÜV/Dekra z ADAC nie wiesz czym sa te instytucje
                > > > - nie wiesz jaki maja status
                pisalem tylko ze wszystkie tre raporty sa do bani, choc nie twierdze ze jest to
                swiadome wprowadzanie w blad. Oni robia raporty, by ich marka jako niezaleznych
                eksperckich instytucji byla lepiej postrzegana i znana, a ze ludzie wycagaja
                glupie wnioski, to nie ich wina

> > > - nie wiesz ze dotycza TYLKO tego co dzieje sie w Niemczech
                a to ty nie ummesz czytac bo pisalem ze dotcyza niemieckich autostrad wlasnie
                > > > - wszedzie dopatrujesz sie spiskow.
                tak jest, a ty jestes naslany przez talibow z klewek by mnie zamordować.
                • 01boryna Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 29.04.05, 18:57
                  6nine9 napisał:

> pisalem tylko ze wszystkie tre raporty sa do bani, choc nie twierdze ze jest to
                  >
                  > swiadome wprowadzanie w blad.

Na jakiej podstawie twierdzisz ze sa do bani? Co moglbys w nich uznac za
                  niezgodne z rzeczywistoscia?

Oni robia raporty, by ich marka jako niezaleznych
                  >
                  > eksperckich instytucji byla lepiej postrzegana i znana, a ze ludzie wycagaja
                  > glupie wnioski, to nie ich wina

Wybacz, ale takiej glupoty to juz dawno nie czytalem. Oni robia obowiazkowe
                  raporty ze swojej dzialalnosci. A ze ich statutowa dzialalnoscia jest
                  sprawdzanie stanu technicznego pojazdow i dopuszczanie ich (albo nie) do ruchu -
                  TÜV/Dekra, albo niesienie pomocy technicznej (miedzy innymi) swoim czlonkom -
                  ADAC, nie kto inny jak wlasnie te instytucje moga bezstronnie ocenic awaryjnosc
                  poszczegolnych marek.
                  A ludzie czytaja to co jest czarno na bialym napisane....

• 6nine9 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 29.04.05, 20:29

> > pisalem tylko ze wszystkie tre raporty sa do bani, choc nie twierdze ze j
                    > est to
                    > >
                    > > swiadome wprowadzanie w blad.
                    >
                    > Na jakiej podstawie twierdzisz ze sa do bani? Co moglbys w nich uznac za
                    > niezgodne z rzeczywistoscia?
                    Sorry, ale Twoje pytanie jest bez sensu. Zgodnosc z recxzywistoscią nie ma nic
                    do rzeczy. Są zgodne z rzeczywistością, którą badają. Ale w zaden sposob nie
                    odzwierciedlają rzeczywistej awaryjnosci, i o to chodzi.

> Wybacz, ale takiej glupoty to juz dawno nie czytalem.
                    chodzi ci o te raporty? Bo nie wiem do czego to sie odnosi. Ale konstruktywny
                    argument w kazdym razie.

> Oni robia obowiazkowe
                    > raporty ze swojej dzialalnosci. A ze ich statutowa dzialalnoscia jest
                    > sprawdzanie stanu technicznego pojazdow i dopuszczanie ich (albo nie) do
                    ruchu
                    > -
                    > TÜV/Dekra, albo niesienie pomocy technicznej (miedzy innymi) swoim czlonkom -
                    > ADAC, nie kto inny jak wlasnie te instytucje moga bezstronnie ocenic
                    awaryjnosc
                    > poszczegolnych marek.
                    > A ludzie czytaja to co jest czarno na bialym napisane....
                    >
                    Ludzie czytają to co jest duzymi literami, albo to co dziennikarz napisze.

Postaraj sie nie konsumowac bezrefleksyjnie tych wyników.
                    Wypunktuj sobie i wszystkim ktorzy to czytają:

- jakie samochody sa badane, w jakim wieku, w jakich sytuacjach, gdzie, czy
                    uwzgledniają przebieg, warunki, lokalny rynek (a jesli nie to jakie to ma
                    znaczenie albo dlaczego nie ma). I dalej: jakie samochody nie są badane.

- jakie usterki/awarie są badane - i analogicznie - jakie nie są!

Jesli chcesz pisac inwektywy albo bla bla bez konkretów - koniec dyskusji z
                    mojej strony.
                    • zima0001 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 29.04.05, 21:35
                      Mam wrazenie ze taka negacja wartosci rapotu ADAC jest zwyklym czepianiem sie.
                      Bo jesli ktos twierdzi ze dane nie oddaja rzeczywistej awaryjnosci aut to albo
                      przeprowadzil wlasne badania (poprosze o rezultaty) albo snuje tylko
                      akademickie dywagacje (choc i w tym przypadku trzeba najpierw poznac dokladnie
                      metodologie badan i dopiero wytykac slabe punkty).
                      Jesli jest jakies lepsze zrodlo wiedzy o awaryjnosci pojazdow to prosze o
                      wskazanie. A twierdzenie: "ja jezdze autem X i jest OK wiec raport ADAC jest do
                      bani" jest po prostu zenujace.
                      I co z tego ze badania robiono dla pojazdow niemieckich. Jesli cos posypalo sie
                      po 4latach na autostradach w Reichu to tym bardziej sypnie sie
                      na "autostradach" polskich.
                      • 6nine9 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 30.04.05, 11:41
                        A twierdzenie: "ja jezdze autem X i jest OK wiec raport ADAC jest do bani" jest
                        po prostu zenujace.

Oczywiscie ze jest zenujace, ale ja tego przeciez nie napisalem. Napisałem ze
                        jezdze Meganką dlatego, ze ktos napisał wczesniej, że na pewno jeżdzę Toyotą
                        skoro mi sie ostatni Adac nie podoba, a że poprzedni mi sie podobał bo toyota
                        dobrze wypadła i jakies takie bzdury (gratulacje dla autora tego tekstu). A
                        dopisałem że sie nie psuje, by nie zaczela sie glupia dyskusja na temat ze na
                        pewno mi sie sypie ta meganka, i dlatego mi sie raport nie podoba, a jabym mial
                        merca to by mi sie podobał, itp, itd.

> Jesli cos posypalo sie
                        > po 4latach na autostradach w Reichu to tym bardziej sypnie sie
                        > na "autostradach" polskich.

Oczywiscie. Ale w Polsce po prostu będą występwać INNE usterki, zwiazane z
                        ukladami jezdnymi i zawieszeniem, i te usterki moglyby zupelnie zmienic ranking
                        (byc moze troche, byc moze duzo - tego nikt nie wie). To tak jakby auta dla
                        Skandynawow testowac na Saharze... (tylko sie ne czepiaj, wiem ze nie jestesmy
                        szwedami a niemcy sa raczej biali, chodzi mi tylko o przyklad)
                    • 01boryna Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 29.04.05, 21:52
                      6nine9 napisał:

>
                      > > > pisalem tylko ze wszystkie tre raporty sa do bani, choc nie twierdz
                      > e ze j
                      > > est to
                      > > >
                      > > > swiadome wprowadzanie w blad.
                      > >
                      > > Na jakiej podstawie twierdzisz ze sa do bani? Co moglbys w nich uznac za
                      > > niezgodne z rzeczywistoscia?
                      > Sorry, ale Twoje pytanie jest bez sensu. Zgodnosc z recxzywistoscią nie ma nic
                      > do rzeczy. Są zgodne z rzeczywistością, którą badają. Ale w zaden sposob nie
                      > odzwierciedlają rzeczywistej awaryjnosci, i o to chodzi.

Na jakiej podstawie uwazasz ze nie sa zgodne z rzeczywistoscia? Podaj kilka
                      przekladow tej niezgodnosci.
                      A zdanie: "Zgodnosc z reczywistoscią nie ma nic do rzeczy" zachowam sobie do
                      sygnaturki. Jest przepyszne. Taki Orwell na miare czasow....

> > Wybacz, ale takiej glupoty to juz dawno nie czytalem.
                      > chodzi ci o te raporty? Bo nie wiem do czego to sie odnosi. Ale konstruktywny
                      > argument w kazdym razie.

Chodzi mi o zdanie "Oni (tzn TÜV, Dekra, ADAC) robia raporty, by ich marka jako
                      niezaleznych eksperckich instytucji byla lepiej postrzegana i znana". Jesli ktos
                      w przyblizeniu wie czym zajmuja sie te instytucje i jaki jest ich status nie
                      bedzie pisal takich glupot.

> Oni robia obowiazkowe
                      > raporty ze swojej dzialalnosci. A ze ich statutowa dzialalnoscia jest
                      > sprawdzanie stanu technicznego pojazdow i dopuszczanie ich (albo nie) do
                      ruchu
                      > -
                      > TÜV/Dekra, albo niesienie pomocy technicznej (miedzy innymi) swoim czlonkom -
                      > ADAC, nie kto inny jak wlasnie te instytucje moga bezstronnie ocenic
                      awaryjnosc
                      > poszczegolnych marek.
                      > A ludzie czytaja to co jest czarno na bialym napisane....
                      >
                      Ludzie czytają to co jest duzymi literami, albo to co dziennikarz napisze.

A ty nalezysz do tych niedowidzacych czy do tych potrzebujacych pomocy
                      dziennikarzy zeby zrozumiec?

Postaraj sie nie konsumowac bezrefleksyjnie tych wyników.
                      Wypunktuj sobie i wszystkim ktorzy to czytają:

- jakie samochody sa badane, w jakim wieku, w jakich sytuacjach, gdzie, czy
                      uwzgledniają przebieg, warunki, lokalny rynek (a jesli nie to jakie to ma
                      znaczenie albo dlaczego nie ma). I dalej: jakie samochody nie są badane.

Badane sa wszystkie samochody od trzeciego roku (TÜV/Dekra - badania
                      obowiazkowe), i wszystkie samochody w kazdych warunkach, na terenie calych
                      Niemiec - ADAC

- jakie usterki/awarie są badane - i analogicznie - jakie nie są!

TÜV/Dekra - badania obowiazkowe, ADAC - wszystkie awarie od przepalonej zarowki
                      i braku benzyny do zatarcie sie silnika i co tam jeszcze.

Jesli chcesz pisac inwektywy albo bla bla bez konkretów - koniec dyskusji z
                      mojej strony.

Na czym polega wedlug ciebie to moje bla bla bez konkretow? I gdzie sa te inwektywy?

• 6nine9 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 30.04.05, 11:24
                        > > do rzeczy. Są zgodne z rzeczywistością, którą badają. Ale w zaden sposob
                        > nie
                        > > odzwierciedlają rzeczywistej awaryjnosci, i o to chodzi.
                        >
                        >
                        > Na jakiej podstawie uwazasz ze nie sa zgodne z rzeczywistoscia? Podaj kilka
                        > przekladow tej niezgodnosci.
                        > A zdanie: "Zgodnosc z reczywistoscią nie ma nic do rzeczy" zachowam sobie do
                        > sygnaturki. Jest przepyszne. Taki Orwell na miare czasow....

Ja piszę że są zgodne z rzeczywistością, co widać wyżej, a ty zaraz dalej
                        pytasz dlaczego uważam że nie sa. Zrób sobie z tego sygnaturkę. Albo nie
                        rozumiesz prostych rzeczy, albo nie czytasz. Niestety taka dyskusja nie ma
                        sensu.

Jeżeli Twoje argumenty to takie ze: jestem niedowidzący, pisze głupoty i z góry
                        wiadomo że nie wiem uważasz za konstruktywne, to również nie mamy o czym
                        rozmawiać. Z mojej strony koniec dyskusji.
                        • 01boryna Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 30.04.05, 12:04
                          6nine9 napisał:

> > > do rzeczy. Są zgodne z rzeczywistością, którą badają. Ale w zaden s
                          > posob
                          > > nie
                          > > > odzwierciedlają rzeczywistej awaryjnosci, i o to chodzi.
                          > >
                          > >
                          > > Na jakiej podstawie uwazasz ze nie sa zgodne z rzeczywistoscia? Podaj kil
                          > ka
                          > > przekladow tej niezgodnosci.
                          > > A zdanie: "Zgodnosc z reczywistoscią nie ma nic do rzeczy" zachowam sobie
                          > do
                          > > sygnaturki. Jest przepyszne. Taki Orwell na miare czasow....
                          >
                          >
                          > Ja piszę że są zgodne z rzeczywistością, co widać wyżej, a ty zaraz dalej
                          > pytasz dlaczego uważam że nie sa. Zrób sobie z tego sygnaturkę. Albo nie
                          > rozumiesz prostych rzeczy, albo nie czytasz. Niestety taka dyskusja nie ma
                          > sensu.

Pogubiles sie okrutnie. Najpierw piszesz ze badania sa zgodne z rzeczywistoscia,
                          potem ze nie sa zgodne z rzeczywista awaryjnoscia ( a to niby dlaczego?) na
                          koniec ze zgodnosc z rzeczywistoscia nie ma nic do rzeczy. Zdecyduj sie, hehe

>
                          > Jeżeli Twoje argumenty to takie ze: jestem niedowidzący, pisze głupoty i z góry
                          >
                          > wiadomo że nie wiem uważasz za konstruktywne, to również nie mamy o czym
                          > rozmawiać. Z mojej strony koniec dyskusji.

Jezeli moje argumenty sa do niczego to odpowiedz przynajmniej ty, rzeczowo i na
                          temat, na choc jedno postawione przez mnie pytanie. A czytajac twoje zarzuty bez
                          pokrycia pytan tych zadalem wiele...
      • niknejm Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 29.04.05, 19:30
        wonnan29 napisała:

> Prosze,VW Golf lepszy od Hondy Civic w kategori rocznych,2 i 3 letnich.Zawsze
        > wiedzialem ze "bezawaryjnosc" japsow to nic wiecej tylko chwyt marketingowy.

...zwłaszcza, że jeszcze wyżej są Corolla i Mazda 323. To na pewno spisek, he
        he.

Pzdr
        Niknejm
        • fru.fru Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 03.05.05, 10:09
          hmm, ciekawe ciekawe,
          slupek...2004
          megane mniej lawetuje od corolli i civica, twingo i clio od yarisa.. c5 od
          avensis..ciekawe ciekawe..
          albo zaby po gwiazdkach skopaly doope poddostawcom i wzielisie za kontrole
          jakosci na wejsiu i wyjsciu, albo dzaponczycy "wyrownuja poziom"
          tak czy siak, widac, ze w wieksząści przypadków, patrzac od 1999 roku lawety sa
          coraz rzadziej potrzebne.
          lol nawet alfa 147 i pug 307 rzadziej lawetuja niz civic i corolla..dobre
          dobre..
          no a tera dzaponczycy..do ataku z wyjasnianiem, ze powietrze bylo za geste:))
          • niknejm Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 04.05.05, 15:16
            fru.fru napisał:

> hmm, ciekawe ciekawe,
            > slupek...2004
            > megane mniej lawetuje od corolli i civica

Od Corolli lepiej tylko dla rocznika 2004. Pozostałe roczniki juz sporo gorzej,
            a rocznik 2002 wręcz tragiczny. Czyżby Megane nie psuło sie tylko przez rok, a
            potem dramat sie robi?
            Civic rzeczywiście kiepsko.

> twingo i clio od yarisa..

To samo. Rocznik 99 wręcz tragiczny dla Twingo.
            Widać tez jak jakość Renault przysłużyła się Nissanowi po jego przejęciu przez
            R.

> c5 od avensis..ciekawe ciekawe..

Znowu ta sama historia. Przez rok C5 jest OK, potem słabiutko.

> albo zaby po gwiazdkach skopaly doope poddostawcom i wzielisie za kontrole
            > jakosci na wejsiu i wyjsciu, albo dzaponczycy "wyrownuja poziom"

Porównałem dla Twingo dane ADAC obecne i zeszłoroczne dla rocznika 2003. Widać
            mocne 'tąpnięcie' Twingo, kiedy porównamy rocznik 2003 w obydwu zestawieniach.
            W zeszłym roku rocznik 2003 był podawany jako najświeższy - i wtedy też Twingo
            było lepsze od Yarisa. Po roku dane dla tego samego rocznika się odwróciły,
            Yaris jest lepszy. Czyżby Francuzy źle znosiły wiek? ;-)

> lol nawet alfa 147 i pug 307 rzadziej lawetuja niz civic i corolla..dobre
            > dobre..

Zwróć uwagę na rocznik 2001 dla AR. Albo rocznik 2002 Peugeota. Dramat. Źle
            znoszą wiek?

> no a tera dzaponczycy..do ataku z wyjasnianiem, ze powietrze bylo za geste:))

Mi to wyglada tak, że japsy miewają usterki już w pierwszym roku. Ale dość
            dobrze znoszą starzenie się. U francuzów pierwszy rok jest super - a potem
            nagły zjazd w dół do wartości często potężnych. Ciekawe. Może wynika to ze
            stosowania kiepskiej elektroniki, która zaczyna szwankować po jakimś czasie?
            Nie wiem.

Pzdr
            Niknejm
            • franek-b Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 04.05.05, 22:07

> Mi to wyglada tak, że japsy miewają usterki już w pierwszym roku. Ale dość
              > dobrze znoszą starzenie się. U francuzów pierwszy rok jest super - a potem
              > nagły zjazd w dół do wartości często potężnych. Ciekawe. Może wynika to ze
              > stosowania kiepskiej elektroniki, która zaczyna szwankować po jakimś czasie?

Wg mnie to przyczyna gwarancji. Na gwarancji serwis usuwa usterki (a ich jest
              bardzo duzo) i naprawiaja rowniez to co moze spowodowac, ze auto stanie na
              drodze. Kiedys nabralem sie na statystyke ADACu i kupilem focusa. Wg nich jest
              lepszy od civica. Tylko jak mialem focusa to sypalo sie wszystko po kolei...

Ja powoli zaczynam bardziej szanowac customer surveys, wierze w wisdom of
              crowd. To tak jak z gielda, w dluzszym okresie gielda czyli ludzie sie nie
              myla:-)
    • chris62 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 13:46
      No a wsegmencie minivanów najlepsza Xara Picasso przed Renault Scenic i Mazdą
      Premacy. To ma być francuski szajs?
      • grzek Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 14:10
        chris62 napisał:

> No a wsegmencie minivanów najlepsza Xara Picasso przed Renault Scenic i Mazdą
        > Premacy. To ma być francuski szajs?

Co ciekawe, gdy porównuje sie rok do roku xsarę picasso z avensisem to picasso
        jest zawsze lepszy.
        • chris62 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 28.04.05, 16:01
          To po prostu dowodzi że statystyki trzeba dobrze przeanalizować aby wyrobić
          sobie zdanie na temat samochodu.
          Wiele aut "cierpi" na pozycjach z powodu np mniej udanej wersji diesla od
          benzynowej tzn. 80% awaryjnych aut danego modelu to diesle lub odwrotnie a w
          statystyce widzimy to jako 1 model.
    • ml_500 do edka.................................... 28.04.05, 22:26
      boli prawda? hahaha
    • tomi39 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 01.05.05, 01:52
      01boryna napisał:

> ADAC opublikowalo dane bezawaryjnosci za zeszly rok. Wbrew obiegowym opiniom
      > bardzo dobrze wypadly niemieckie auta. Audi i Mercedes zajely na 7 kategorii 5
      > razy pierwsze miejsce. Jak sie okazuje obiegowe opinie nie zawsze znajduja
      > pokrycie w rzeczywistosci.

A kto sadzi ze auta niemieckie sa awaryjne?...Chyba ktos kto jezdzi autobusem
      do pracy(jak ma prace).
      • 10danek Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 01.05.05, 09:45
        tomi39 napisał:

> A kto sadzi ze auta niemieckie sa awaryjne?...Chyba ktos kto jezdzi autobusem
        > do pracy(jak ma prace).

Poczytaj troche to forum. Mercedes - ciagle usterki, VW - porazka, BMW - droga
        przecietnosc.
        • habudzik Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 01.05.05, 11:04
          10danek napisał:

> Poczytaj troche to forum. Mercedes - ciagle usterki, VW - porazka, BMW - droga
          > przecietnosc.

Czytam i nic takiego nie widze. BMW może i drogie ale napewno nie przecietne.
          • 10danek Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 01.05.05, 12:13
            habudzik napisał:

> 10danek napisał:
            >
            >
            >
            > > Poczytaj troche to forum. Mercedes - ciagle usterki, VW - porazka, BMW -
            > droga
            > > przecietnosc.
            >
            > Czytam i nic takiego nie widze. BMW może i drogie ale napewno nie przecietne.

A te wszystkie placze na temat VW????
            • habudzik Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 01.05.05, 13:29
              10danek napisał:

> A te wszystkie placze na temat VW????

A te wszystkie płacze na temat VW wypowiadają ludzie nie bedący ich właścicielami.

P.s.
              Nie przepadam za VW .
              • tomi39 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 01.05.05, 13:44
                habudzik napisał:

> 10danek napisał:
                >
                >
                > > A te wszystkie placze na temat VW????
                >
                > A te wszystkie płacze na temat VW wypowiadają ludzie nie bedący ich
                właściciela
                > mi.

Zgadza sie.Zawsze sie znajdzie jakis biedny posiadacz toyoty,hondy lub
                francuskich wynalazkow ktory ma cos do napisania o VW-ach.Niemieckie auta sa
                najlepsze lecz nie mozna wymagac od innych posiadaczy szmelcu w/w by sie
                powiesili.Troche tolerancji i wspolczucia.
    • mobile5 Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 01.05.05, 02:30
      A oktavka w jakim dobrym towarzystwie.
    • xxbms Re: Sukces Mercedesa & Co. w statystyce ADAC 04.05.05, 22:51
      Tu znajdziecie ranking klientów Mercedesa, warto porównać z rankingiem ADAC
      kkk
      www.mercedesproblems.com.ar/
      www.mercedesproblems.com
      mercedes-benz-usa.com/
      mercedes-benz-canada.com/
      troublebenz.com
      www.nagele.co.uk/ml320/
      forums.mercedesclub.org.uk/showthread.php?t=5824&highlight=defects
      forums.mercedesclub.org.uk/showthread.php?t=5824&page=7&pp=10&highlight=defects

www.cheatedbymercedes.com

www.fortune.com/fortune/investing/articles/0,15114,517706,00.html
      news.ft.com/cms/s/d8a55414-8045-11d9-bd50-00000e2511c8.html
      news.ft.com/cms/s/5b25d3fe-8abf-11d9-9059-00000e2511c8.html
      news.ft.com/cms/s/c32564a4-8b89-11d9-89e5-00000e2511c8.html
      automobilwoche.com/cgi-bin/news.pl?newsId=4291&bt=Mercedes

• xxbms Re: A tu ranking klientów 04.05.05, 22:52
      Tu znajdziecie ranking klientów Mercedesa, warto porównać z rankingiem ADAC
      kkk
      www.mercedesproblems.com.ar/
      www.mercedesproblems.com
      mercedes-benz-usa.com/
      mercedes-benz-canada.com/
      troublebenz.com
      www.nagele.co.uk/ml320/
      forums.mercedesclub.org.uk/showthread.php?t=5824&highlight=defects
      forums.mercedesclub.org.uk/showthread.php?t=5824&page=7&pp=10&highlight=defects

www.cheatedbymercedes.com

www.fortune.com/fortune/investing/articles/0,15114,517706,00.html
      news.ft.com/cms/s/d8a55414-8045-11d9-bd50-00000e2511c8.html
      news.ft.com/cms/s/5b25d3fe-8abf-11d9-9059-00000e2511c8.html
      news.ft.com/cms/s/c32564a4-8b89-11d9-89e5-00000e2511c8.html
      automobilwoche.com/cgi-bin/news.pl?newsId=4291&bt=Mercedes
      • habudzik Re: A tu ranking klientów 05.05.05, 10:46
        Ooo! Xxbms już myślałem że dałeś za wygrana!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka