Dodaj do ulubionych

Elastyczność Audi A8 W12

IP: *.aries.com.pl 08.07.02, 12:50
Audi A8 W12
Moc maksymalna 420 KM
Masa własna 2050 kg

Elastyczność 80-120 km/h 3,3 SEK !!!

Jest to oczywiście skrzynia automatyczna ale dla porównania:
-Porsze Turbo Tiptronic 420 KM 80-120 km/h (5bieg) 8,7
-Subaru Impreza WRX 218 KM 80-120 km/h (5bieg) 12,1 sek

czy zna ktoś lepszy rezultat dla samochodu o takiej wielkości i takiej masie???

p.s. dla mnie bomba ;-)

pozdr

Obserwuj wątek
    • Gość: marlesz Re: Elastyczność Audi A8 W12 IP: *.interecho.com / 192.168.4.* 08.07.02, 13:11
      Nie wiem, może sie nie znam ale skoro to automat to przy przyciśnięciu do dechy
      powinien redukować bieg, czyli zmierzenie elastycznośći przy 80km/h na 5 biegu
      nie jest możliwe. Chyba że to taki automat w którym można samemu zmieniać biegi
      także. Nie ma wiecej info

pozdr

• Gość: Niknejm Re: Elastyczność Audi A8 W12 IP: 5.3R1D* / *.pg.com 08.07.02, 13:29
        Gość portalu: marlesz napisał(a):

> Nie wiem, może sie nie znam ale skoro to automat to przy przyciśnięciu do dechy
        > powinien redukować bieg, czyli zmierzenie elastycznośći przy 80km/h na 5 biegu
        > nie jest możliwe. Chyba że to taki automat w którym można samemu zmieniać biegi
        > także. Nie ma wiecej info

Dokładnie. Bo jeśli jest tam dobry automat (a pewnie jest) to pewnie mocno
        redukuje na tzw. kickdown.
        Idąc tym tropem - też miałbym w swoim Civicu lepszą elastyczność niż Porsche -
        pod warunkiem, że Porsche mierzymy na piątce, a ja redukuję na dwójkę, a przy 110
        trójka ;-))

Pozdrawiam,
        Niknejm
        • Gość: robert Re: Elastyczność Audi A8 W12 IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 08.07.02, 18:23
          Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Idąc tym tropem - też miałbym w swoim Civicu lepszą elastyczność niż Porsche -
          > pod warunkiem, że Porsche mierzymy na piątce, a ja redukuję na dwójkę, a przy 1
          > 10
          > trójka ;-))

Oj, myślę, że 996 turbo życia by ci nie ułatwiło. Opędzisz się w 4 sekundy z 80
          do 120? To jest naprawdę szybkie auto i wie jak ruszać tymi 420 kucami:))

• Gość: Niknejm Re: Elastyczność Audi A8 W12 IP: 5.3R1D* / *.pg.com 09.07.02, 09:16
            Gość portalu: robert napisał(a):

> Oj, myślę, że 996 turbo życia by ci nie ułatwiło. Opędzisz się w 4 sekundy z 80
            > do 120? To jest naprawdę szybkie auto i wie jak ruszać tymi 420 kucami:))

No, testów nie robiłem... Ale skoro od 0 do 100 jest koło 8 sekund (a start zżera
            mnóstwo czasu ze względu na fizykę - przeniesienie momentu obrotowego ze startu
            zatrzymanego), to na II-III pewnie bym zdążył.
            Sprawdzę i dam znać ;-))

Pozdrawiam,
            Niknejm
            • Gość: robert Policzyłem:) IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 09.07.02, 10:30
              Jeśli Porsche potrzebuje 2,8 sekundy 80-120 i 4,3 0-100,
              a twoja Honda 8 sek 0-100, to wypada, że bedzie potrzebowała około 5,5 sekundy
              na 80-120. A więc mimo twoich nadludzkich prób w wachlowaniu biegami, Turbo
              pokaże tył i tyle je widzieli:)
              • Gość: Wojtek Re: Policzyłem:) IP: *.tpnet.pl / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.07.02, 11:09

> Jeśli Porsche potrzebuje 2,8 sekundy 80-120 i 4,3 0-100,
                > a twoja Honda 8 sek 0-100, to wypada, że bedzie potrzebowała około 5,5 sekundy
                > na 80-120. A więc mimo twoich nadludzkich prób w wachlowaniu biegami, Turbo
                > pokaże tył i tyle je widzieli:)

A liczyles na liczydle, czy na kalkulatorze marki CASIO? :) Z prostej proporcji
                raczej nie wyciagaj wnioskow! Ale fakt faktem, ze Honda raczej ma marne szanse z
                Porsche i nie wazne na ktorym biegu jedzie.

• Gość: Niknejm Re: Policzyłem:) IP: 5.3R1D* / *.pg.com 09.07.02, 11:48
                  Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> A liczyles na liczydle, czy na kalkulatorze marki CASIO? :) Z prostej proporcji
                  > raczej nie wyciagaj wnioskow! Ale fakt faktem, ze Honda raczej ma marne szanse
                  > z
                  > Porsche i nie wazne na ktorym biegu jedzie.

Jak mówiłem - sprawdzę na ciepłym silniku i dam znać. Sam jestem ciekaw ;-)
                  Oczywiście Honda Civic (nawet mocniejsza wersja) i Porsche to 2 zupełnie różne
                  światy, ale co tam. Zobaczymy ;-))
                  Swoje nadzieje opieram na tym, że 80-120 można wykonać w Hondzinie na II-III i
                  cały czas przy załączonym VTECu. Oczywiście porównujemy z Porsche na V-tce, która
                  tak naprawdę przeznaczona jest do DUŻYCH prędkości, nie do piłowania 80-120 ;-)))

pozdrawiam,
                  Niknejm

• Gość: Niknejm Re: Policzyłem:) IP: 5.3R1D* / *.pg.com 10.07.02, 09:13

> Jak mówiłem - sprawdzę na ciepłym silniku i dam znać. Sam jestem ciekaw ;-)
                    > Oczywiście Honda Civic (nawet mocniejsza wersja) i Porsche to 2 zupełnie różne
                    > światy, ale co tam. Zobaczymy ;-))
                    > Swoje nadzieje opieram na tym, że 80-120 można wykonać w Hondzinie na II-III i
                    > cały czas przy załączonym VTECu. Oczywiście porównujemy z Porsche na V-tce, któ
                    > ra
                    > tak naprawdę przeznaczona jest do DUŻYCH prędkości, nie do piłowania 80-120 ;-)
                    > ))

Spróbowałem i... dupa ;-))) Rzeczywiście wyszło koło 5 sekund. Wniosek - hmmm,
                    Honda to prawie Porsche ;-)))))))

Pozdrawiam,
                    Niknejm
                    • Gość: robert Czyli dobrze policzyłem:))) IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 10.07.02, 09:27
                      • Gość: Niknejm Re: Czyli dobrze policzyłem:))) IP: 5.3R1D* / *.pg.com 10.07.02, 11:03
                        Dobrze policzyłeś. ;-)) Liczydło marki Abakus, względnie kalkulator marki Casio
                        pomylił się tylko o około 10% ;-))
                        Przyznam, że do takich przeliczeń teoretycznych podchodzę zwykle z dużą rezerwą.
                        Niedawno ktoś prezentował wzór na przyspieszenie do 100 jako funkcję mocy w KM.
                        Mojemu Civicowi wyszło z tego przeliczenia coś koło 6 sekund ;-))

Pozdrawiam,
                        Niknejm

• Gość: robert Wzór na przyspieszenie IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 10.07.02, 14:00
                          wygląda mniej więcej tak:
                          liczba kg/KM + (0,5-1) = liczba sekund od 0 do 100
                          • Gość: Niknejm Re: Wzór na przyspieszenie IP: 5.3R1D* / *.pg.com 10.07.02, 14:47

> wygląda mniej więcej tak:
                            > liczba kg/KM + (0,5-1) = liczba sekund od 0 do 100

1185/170 + 0,5 - 1 = 6,4 sekundy.

Qrka, ale mam brykę... Jestem w szoku ;-)))

Pozdrawiam,
                            Niknejm

• Gość: robert Nie, nie i jeszcze raz NIE IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 10.07.02, 15:10

> Gość portalu: robert napisał(a):
                              >
                              > > wygląda mniej więcej tak:
                              > > liczba kg/KM + (0,5-1) = liczba sekund od 0 do 100
                              >
                              > 1185/170 + 0,5 - 1 = 6,4 sekundy.
                              >
                              > Qrka, ale mam brykę... Jestem w szoku ;-)))
                              >
                              > Pozdrawiam,
                              > Niknejm
                              >

1185/170 + 1 = 8 sekund i tyle masz rybeńko!

pół sekundy to dodaja, którzy nie gonią silnika, tylko on ich goni (napęd na tył
                              lub obie osie :)
                              • Gość: Niknejm Re: Nie, nie i jeszcze raz NIE IP: 5.3R1D* / *.pg.com 10.07.02, 15:30

> 1185/170 + 1 = 8 sekund i tyle masz rybeńko!
                                >
                                > pół sekundy to dodaja, którzy nie gonią silnika, tylko on ich goni (napęd na ty
                                > ł
                                > lub obie osie :)

Łoj, cosik mi się zdaje gazdo, że naginacie teraz teorię do praktyki ;-)) W
                                oryginalnym wzorze nie było o tym mowy.
                                Ale dobra, niech Ci będzie w tym przypadku ;-))
                                Ale jeśli tak, to Integra TypeR powinna mieć 7s (a ma 6.4). Z kolei Concerto
                                mojego ojca powinno mieć 13,2 , a ma 12,0.
                                Ujmijmy to tak - czasami się w miarę zgadza, czasami nie bardzo...

Pozdrawiam,
                                Niknejm

• Gość: robert Wzór cały czas obowiązuje IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 10.07.02, 15:37
                                  > Ale jeśli tak, to Integra TypeR powinna mieć 7s (a ma 6.4).

Nie widziałem w żadnych testach tego wyniku, natomiast 6,8 - 7,0 jak najbardziej

> Z kolei Concerto mojego ojca powinno mieć 13,2 , a ma 12,0.

Jakoś dziwnie zawsze jak mierzy właściciel to wychodzi mu o niebo lepiej niż w
                                  testach:)) Wniosek jest jeden -> błąd pomiaru przez właściciela. A tak apropos
                                  jaki silnik i jaka masę ma Concerto? I ile wychodzi ze wzoru?

Ten zwór działa sprawdź, tylko nie z tym, co zmierzył pan Józek, ale z tym co
                                  wychodzi w testach. Siema:)
                                  • Gość: Wojtek Re: Wzór cały czas obowiązuje IP: *.tpnet.pl / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 16:01
                                    Wg tego wzoru powinienem mniec 12,3 a wg testow i moich pomiarow wychodzi 10,5.
                                    Moze diesle sie pod niego nie lapia?
                                    • Gość: robert Re: Wzór cały czas obowiązuje IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 10.07.02, 16:17
                                      Diesle przeważnie mają gorzej. Najprawdopodobniej źle mierzysz - myślenie
                                      życzeniowe. Jak kiedys miałem 180 konną Vectrę A, to też mi się zawsze
                                      wydawało, że mieszczę się w 7 sekundach do setki. Do momentu, jak sie
                                      przejechałem samochodem, który rzeczywiście miał poniżej 7:)) Wtedy zauważyłem
                                      różnicę. Jak startuje teraz M3, to mój kumpel zmierzył 4,5 i co? I nic. Chyba
                                      nikt przy zdrowych zmysłach nie sądzi, że taki wynik mógłbym rzeczywiście
                                      osiągnąć:))) Błąd odczytu szybkościomierza tylko o 10km to już różnica 2 sekund
                                      w twoim przypadku (tyle przyspiesza twoje auto od 100 do 110).
                                      • Gość: Wojtek Re: Wzór cały czas obowiązuje IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.02, 18:28
                                        Hmm, jak mierzylem do LICZNIKOWYCH 100, to wychodzilo mi 9.8 s. :) Wiec
                                        zdajac sobie sprawe z przeklamywania wylaczalem stoper przy okolo 105-107 km/h
                                        i bylo pomiedzy 10.3 a 10.7 s.
                                        • Gość: robert Re: Wzór cały czas obowiązuje IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 10.07.02, 18:41
                                          Jeszcze nie widziałem takiego, któremu wyszłoby wiecej niz w danych:)))
                                          Ciekawe dlaczego, co?
                                          Bład przy starcie 0,5 - 1 sekunda, zły odczyt prędkości 5-10km/godz,
                                          optymistyczny szybkościomierz 10-15km/godz i juz znaleźliśmy brakujące 3
                                          sekundy:) W ten sposób dokładność pomiaru do 100 osiąga fantastyczną wartość
                                          30%. I to jest ten wzorzec? hłe, hłe:)
                                          Zmierz sobie przejazd 1 kilometra ze startu zatrzymanego, tam trudniej o błąd.
                                        • Gość: robert I jeszcze coś IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 10.07.02, 18:44
                                          Jak mierzyłem w swojej Vectrze, też włączałem i wyłączałem stoper i jak byk
                                          było 6,8-7,1. I co? ktoś uwierzy, że 2,5 litrowa Vectra tak przyspiesza do
                                          setki? Tak jak o połowę mniejszy i 200konny Civic R?
                                          Tak samo realne są twoje pomiary. Smutne, ale prawdziwe. A życie było juz takie
                                          piękne a tu taka sraka:))
                                          • Gość: Niknejm Re: I jeszcze coś IP: 5.3R1D* / *.pg.com 11.07.02, 10:18

> Jak mierzyłem w swojej Vectrze, też włączałem i wyłączałem stoper i jak byk
                                            > było 6,8-7,1. I co? ktoś uwierzy, że 2,5 litrowa Vectra tak przyspiesza do
                                            > setki? Tak jak o połowę mniejszy i 200konny Civic R?
                                            > Tak samo realne są twoje pomiary. Smutne, ale prawdziwe. A życie było juz takie
                                            > piękne a tu taka sraka:))

Jakie pomiary? Cytowałem dane fabryczne przyspieszeń do 100. Pomiary to najwyżej
                                            Gtechem można robić...

Pozdrawiam,
                                            Niknejm

• Gość: robert Nie wiem czym mierzył Wojtek:)) IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 11.07.02, 10:25
                                  • Gość: Niknejm Re: Wzór cały czas obowiązuje IP: 5.3R1D* / *.pg.com 10.07.02, 16:50

> Jakoś dziwnie zawsze jak mierzy właściciel to wychodzi mu o niebo lepiej niż w
                                    > testach:)) Wniosek jest jeden -> błąd pomiaru przez właściciela. A tak aprop
                                    > os
                                    > jaki silnik i jaka masę ma Concerto? I ile wychodzi ze wzoru?
                                    >
                                    > Ten zwór działa sprawdź, tylko nie z tym, co zmierzył pan Józek, ale z tym co
                                    > wychodzi w testach. Siema:)

Masa własna 1100kg, moc 90KM, napęd przedni. Wychodzi zatem 13,222. A jest 12,0.
                                    Wszystko zgodnie z oficjalnymi danymi technicznymi, które dostaliśmy u dealera
                                    przy kupnie... Żadnych testów nie robiłem...

Pozdrawiam,
                                    Niknejm

• Gość: robert No cóż, przecież Hondy to ideały, czyż nie? IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 10.07.02, 16:59
                                      • Gość: Niknejm Re: No cóż, przecież Hondy to ideały, czyż nie? IP: 5.3R1D* / *.pg.com 10.07.02, 17:01
                                        No nie, właśnie nie. Nie chcą, cholery, do wzoru pasować ;-)))

Pozdrawiam,
                                        Niknejm

• Gość: Wojtek Re: No cóż, przecież Hondy to ideały, czyż nie? IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.02, 18:30
                                          Jak by byl wzor na obliczenie usterkowosci, to zapewne tez by nie pasowaly :)
                      • Gość: Wojtek Re: Czyli dobrze policzyłem:))) IP: *.tpnet.pl / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 15:51
                        Oddaje honor. Acz to moze czysty przypadek? ;)
                        Podaj, prosze, w jaki sposob prowadziles obliczenia.
                • Gość: robert A dlaczego tak cie interesuje na czym liczyłem? IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 09.07.02, 11:54
    • Gość: robert Same pomyłki (nie ten kościół)! IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 08.07.02, 14:35
      Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Audi A8 W12
      > Moc maksymalna 420 KM
      > Masa własna 2050 kg
      >
      > Elastyczność 80-120 km/h 3,3 SEK !!!
      >
      > Jest to oczywiście skrzynia automatyczna ale dla porównania:
      > -Porsze Turbo Tiptronic 420 KM 80-120 km/h (5bieg) 8,7
      > -Subaru Impreza WRX 218 KM 80-120 km/h (5bieg) 12,1 sek
      >
      > czy zna ktoś lepszy rezultat dla samochodu o takiej wielkości i takiej masie???
      >
      > p.s. dla mnie bomba ;-)
      >
      > pozdr
      >

Porsche przy redukowaniu biegów ma 2,8 sek. Chyba nie sądzisz,że Audi zrobiło to
      na 5 (najwyższym) biegu? Jeśli tak, to do setki startując z jedynki zyżyłaby
      opony razem z felgami to samych łożysk!
      Oprócz tego, to elastyczność Porsche Turbo 80-120 na 5 biegu wynosi 4,7 sekundy a
      nie 8,7 sekundy.
      A co do Imprezy sie nie wypowiadam, bo to niepoważny samochód w tym zestawieniu:))
      • Gość: Sławek Re: Same pomyłki (nie ten kościół)! IP: *.aries.com.pl 08.07.02, 15:09

> Porsche przy redukowaniu biegów ma 2,8 sek.
        Czyli jest lepszy rezultat (a skąd wziołeś dane?który to bieg?)
        Napisałem wyrażnie,że to automat,a co do innych samochodów ze skrzyniami
        manualnymi -nie posiadam danych,stąd moje zapytanie czy znacie lepszy rezultat?
        Znasz no i fajnie,mamy nowego zwyciezce Porsche
        > Oprócz tego, to elastyczność Porsche Turbo 80-120 na 5 biegu wynosi 4,7 sekundy
        > a
        > nie 8,7 sekundy.
        Wg gazety na którą sie powołuje 911 TURBO TIPTRONIC na 5 biegu od 80 do 120km/h
        rozpędza się w 8,7 sek.

p.s.A8 jest o ponad 500 kg cięższe od 911 więc 3,3 sek to rewelacja (szkoda,że w
        Polsce to rarytas ;-)

pozdr
      • Gość: Sławek Re: Same pomyłki (nie ten kościół)! IP: *.aries.com.pl 08.07.02, 15:12
        I jeszcze jedno.Sprawdz czy twoje dane dotyczą Tiptronica czy nie gdyż
        np.Tiptronic Turbo do 100 km/h ma 5,5 sek a normalna 4,3 sek (pewnie stąd taka
        elastyczność 8,7 sek dla tiptronica)

pozdrawiam
        • Gość: robert trochę danych IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 08.07.02, 18:08
          Gość portalu: Sławek napisał(a):

> I jeszcze jedno.Sprawdz czy twoje dane dotyczą Tiptronica czy nie gdyż
          > np.Tiptronic Turbo do 100 km/h ma 5,5 sek a normalna 4,3 sek (pewnie stąd taka
          > elastyczność 8,7 sek dla tiptronica)
          >
          > pozdrawiam

W różnych publikacjach (niemieckie, brytyjskie, francuskie) dane dla tiptronica
          zawieraja sie w zakresie 4,4-4,7 do 100. Ręczna wersja ma czasy 80-120 na biegach
          4/5/6 odpowiednio 3,8/4,7/6,2 sekundy. Zarówno wersja tiptronik jak i ręczna mają
          czas 80-120 (na 2-3 biegu) 2,8 sekundy.
          Czas 5,5 sekundy do setki to ma, ale Carrera tiptronik, a Turbo miało, ale 15 lat
          temu:))
          8,7sek od 80 do 120 to czas gorszy od M3 SMG (ma 8 sekund). Porsche turbo na
          pewno jest szybsze. Zwłaszcza, że momentem nie ustepuje Audi W12, natomiast jak
          zauważyłeś jest sporo lżejsze.
        • Gość: robert i jeszcze drobiazg IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 08.07.02, 18:10
          Porsche 996 turbo to ma 8,7 ale od 80 do 180 (po biegach:))
          • Gość: Michal Re: i jeszcze drobiazg IP: *.telia.com 08.07.02, 20:00
            Dzieci moje i brata zrobily filmik,dostaly do przejazczki A8-V8 300iles kucy.Na
            filmie widac syn tak krecil ze widoczny byl licznik i predkosciomierz.Faktycznie
            obrotomierz mial powyzej 2500obr/min i predkosciomierza wskazowka tak szla do
            gory prawie jakby przegazowac zwykly motor i obserwowac obrotomierz jak motor
            wchodzi w obroty.Sam prowadzilem te auto przez Czechy i Austrie.Fakycznie jest
            frajda jak te 8 garow wyrywa cichutko do przodu.Normalne uzytkowe auta niemaja
            zadnych szans.Od 0-100 rowne 6sek.Skrzynia automatyczna i z pozycja
            tiptronic.Moment ok 420Nn.Pali jak jechac spokojnie to w granicach 14lna sto, a
            jak pociskac to i 16-18 l na sto.
            Musze sie Wam pochwalic dzisiaj najmlodszy syn z pierwszego podejscia zaliczyl
            egzamin na prawo jazdy.Odrazu dostaje swistek i juz mu wolno jezdzic.Egzaminator
            wbija w kompa odrazu ze zaliczone i wolno sie poruszac po drogach publicznych.Na
            karte poczeka jescze z dwa tygodnie.Radocha w domu ,Pappa dwa lata z nalepka
            ÖWNINGSKÖRNING jezdzil,dobrze ze magnetyczna.Oznacza cwiczacy koloru zielonego
            tzn z Ojcem lub Mama.Zostala Corka najmlodsza.No i wnuki.Odrazu dostal kluczyki
            drugie od Mamy Hondy i zabral kolego i pojechali sie kapac do bylej kopalni
            kamienia.Gleboko jak cholera,ale woda ciepla i czysta i jest gdzie zkoczyc z 15m
            wysokosci.Pappa ze strachu to na bombe z nimi skacze gowniazeria piekna salta
            kreci, zanim wpadnie do wody.Pogda nam sie poprawila przyszlo cieplo od Was.Bogu
            dzieki mielismy zimnice nie do opisania.Pzdr.Michal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka