Dodaj do ulubionych

Dlaczego trąbią???

IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 10:04
Nie rozumiem skąd wziął się taki styl jazdy w Krakowie. Tam cały czas trąbią.
Czy to wynika z chęci pokazania że mają sprawne klaksony, czy to już New York,
czy może to takie grzeczne i przyjacielskie powitanie turystów?? Dobrze jeździ
się w Warszawie o ile jesteś na warszawskich numerach inaczej wchodzi styl
krakowski i nawen Policja zatrzymuje tylko z obcymi rejestracjami.
Obserwuj wątek
    • gonzales Re: Dlaczego trąbią??? 11.07.02, 10:47
      alfie,
      to nie tylko Kraków, jak chodzi o "styl jazdy" to nie ma reguły, chamstwo jest
      jak (dawna) piosenka radziecka - nie zna granic. Od kultury jazdy dzieli nas
      przepaść (nie mówię tu np. o Włoszech, niektórych krajach bałkańskich, Rumunii,
      czy Bułgarii). Nie można generalizować, ale czasem trzeba się walnąć w piersi, że
      wiele nam brakuje.
      Jeżdzę po Krakowie, bywam w Warszawie i innych miastach Polski, jeżdżę za granicą
      i wiem co mówię. Kraków nie jest wyjątkiem, niestety...
      Nie do końca zgodzę się z opinią nt. Warszawy - gdy jadę tam na numerach
      krakowskich, to w wielu przypadkach choćby drobny błąd (nie każdy zna specyfikę
      komunikacyjną Wawy i innych miast..) to zaczyna się koncert z gatunku "światło i
      dźwięk". Kultura jazdy? tolerancja? wyrozumiałość? gdzie tam... ja natomiast
      zawsze pomagam kierowcy na obcych numerach, jeśli widzę, że czuje się niepewnie
      (to da się zauważyć po sposobie jazdy).

• Gość: tert W Wawie jeszcze gorzej IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 17:55
      Ostatnio zauważyłem(jestem z Wrocławia),że w Warzsawie jak ludzie stoją w jakims
      korku,ktos z przodu wyjeżdża,z jakiś powodów jest zablokowana droga z
      przodu,generalnie stoją, to zaczynaja trąbić!Nie wiadomo czy sądzą że to coś
      da,ale chyba im to pomaga,bo odbywa sie to falami-potrąbia chwile minuta przerwy
      i znowu.Taki odruch stadny.Oczywiście nie mówię o sytuacji gdy ktos się zagapi na
      światłach,ale o takim idiotycznym trąbieniu w korku,chyba z rozpaczy że maja tyle
      aut.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka