Dodaj do ulubionych

amerykanskie minivany

IP: *.mdacc.tmc.edu 24.03.01, 04:15
Zapraszam do dyskusji szczesliwych, albo i nieszczesliwych uzytkownikow
amerykanskich minivanow takich jak: Dodge Caravan, Chrysler Voyager, Ford
Windstar lub Mercury Villager. Napiszcie, jak Wam sie jezdzi i czy wystarcza
pieniedzy na benzyne. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: lysy Re: amerykanskie minivany IP: *.dialinx.net 24.03.01, 04:57
      Daje sie tym jezdzic ale zdecydowanie najlepsza jest montana
      • Gość: Maciej Re: amerykanskie minivany IP: 160.5.111.138, 160.5.48.* 24.03.01, 15:35
        Ja jezdzilem przez pol roku Pontiakiem Trans Sporterem. Fajna bryka, bardzo funkcjonalna w srodku,
        sporo gadzetow ulatwiajacych zycie kierowcy i pasazerow, olbrzymia przestrzen, zwlaszcza jak ktos
        ma liczna rodzine. Swietnie nadaje sie na trase i dalekie podroze. Silnik, tak jak zreszta w innych
        autach amerykanskich, pali jak smok. Moc jest moim zdaniem za slaba i nie ma na co liczyc na
        sprint spod swiatel (chociaz wydaje fajny dzwiek przy przyspieszeniu), ale tutaj przeciez nie o to
        chodzi. Niestety, musialem sprzedac ze wzgledow ekonomicznych. Amerykanskie minivany sa
        faktycznie najlepsze w swojej klasie, ale europejska konkurencja jest tuz tuz i zaczyna deptac po
        pietach.
        • Gość: Filip Re: amerykanskie minivany IP: *.mdacc.tmc.edu 25.03.01, 00:57
          Dziekuje za zabranie glosu w dyskusji. Problem duzego zuzycia paliwa przez te samochody jest
          faktycznie dosc powazny. Mnie jednak do zakupu takiego auta sklonila cena, jestem juz ponad rok w
          USA wiec bede mogl sprowadzic pod koniec maja auto bez cla (przynajmniej mam taka nadzieje) i za
          Dodge'a Caravana model 99 z przebiegiem ok 30,000 km zaplacilem $10,000-za te pieniadze w
          Polsce mysle ze byloby trudno znalezc cos podobnego, zwlaszcza ze moj samochod jest jeszcze na
          gwarancji. A wiec gdy do ceny auta dodamy srednie (dosc wysokie) zyzycie paliwa i porownamy z
          podobnej klasy "europejczykiem" mysle ze amerykanski woz nie wypada wtedy tak bardzo zle. A o ich
          zaletach nie musze nikogo przekonywac-naprawde fajnie sie nimi jezdzi.

I pytanie do "lysego": co to jest montana?
          • Gość: Filip Re: amerykanskie minivany IP: *.mdacc.tmc.edu 25.03.01, 08:11
            Do "lysego"
            juz wiem, chodzi o Pontiac Montana, bardzo ladny, choc drozszy niz sztandarowy
            Chrysler Voyager czy Dodge Caravan.

A jesli porownywac z europejskimi vanami, to ktory polecacie?
            • Gość: zielony Re: amerykanskie minivany IP: *.dialinx.net 26.03.01, 20:24
              Gość portalu: Filip napisał(a):

&#62 Do "lysego"
              &#62 juz wiem, chodzi o Pontiac Montana, bardzo ladny, choc drozszy niz sztandarowy
              &#62 Chrysler Voyager czy Dodge Caravan.
              &#62
              &#62 A jesli porownywac z europejskimi vanami, to ktory polecacie?

A kto w europie robi jakiegos mini vana?

to moze z wyjatkiem VW ale to przeciez czolg a nie samochod
              • Gość: Filip Re: amerykanskie minivany IP: *.mdacc.tmc.edu 27.03.01, 03:49
                A mini/vany Renault (Espace) albo Fiata (Ulysses)?
                Proponuje zreszta zajrzec na strone http://www.europebycar.com/cars7.html, tam
                jest wiecej europejskich mini/vanow do wyboru i koloru.
                Czy ktos z czytelnikow Forum jezdzi tymi autami i jakie macie o nich zdanie?
                Ja kupilem glownie z tego powodu ze mam duza rodzine i w piecioosobowym
                samochodzie sie nie miescimy.;-)
                Pozdrawiam
                • Gość: zielony Re: amerykanskie minivany IP: *.dialinx.net 27.03.01, 08:08
                  Gość portalu: Filip napisał(a):

&#62 A mini/vany Renault (Espace) albo Fiata (Ulysses)?
                  &#62 Proponuje zreszta zajrzec na strone http://www.europebycar.com/cars7.html, tam
                  &#62 jest wiecej europejskich mini/vanow do wyboru i koloru.
                  &#62 Czy ktos z czytelnikow Forum jezdzi tymi autami i jakie macie o nich zdanie?
                  &#62 Ja kupilem glownie z tego powodu ze mam duza rodzine i w piecioosobowym
                  &#62 samochodzie sie nie miescimy.;-)

&#62 Pozdrawiam

Faktycznie bylem na tej stronie i faktycznie robia w europie mini vany
                  nie mam pojecia jak sie nimi jezdzi ale wygladaja podobnie jak normalne minivany

ten VW ktorym jezdzilem to jest podobny do VW Caravelle z tym ze tu sie nazywal
                  euro van.

Propo europejskich minivanuw mam kilka pytan
                  1 jakie one sa duze w porownaniu np z Honda Oddysey
                  2 czy maja normalne transmisje
                  3 czy maja w miare przyzwoite silniki (trwalosc moc)
                  4 ile kosztuja w porownaniu ze sredniej klasy samochodem np Accordem
                  • Gość: Filip Re: amerykanskie minivany IP: *.mdacc.tmc.edu 02.04.01, 04:15
                    Zielony napisal:

&#62 Propo europejskich minivanuw mam kilka pytan
                    &#62 1 jakie one sa duze w porownaniu np z Honda Oddysey
                    &#62 2 czy maja normalne transmisje
                    &#62 3 czy maja w miare przyzwoite silniki (trwalosc moc)
                    &#62 4 ile kosztuja w porownaniu ze sredniej klasy samochodem np Accordem

Drogi Zielony, naprawde brakuje Ci doswiadczenia w dyskusji.
                    Jak chcesz pytac o europejskie samochody typu minivan, to przeciez mozesz
                    rozpoczac nastepny temat z takimi pytaniami jak powyzej napisales, musialbys je
                    tylko troche poprawic stylistycznie:

ad1. co to znaczy "duze w porownaniu z Honda Odyssey"? Przeciez ten samochod juz
                    jest "duzy" jak na europejskie warunki.
                    ad2. co to jest wg Ciebie "normalna transmisja", a co, automatyczna skrzynia
                    biegow jest nienormalna? Chodzilo Ci zapewne o to, czy minivany europejskie sa
                    wyposazone w manualna (reczna) czy tez automatyczna skrzynie biegow.
                    ad3. i tu znow jakis dziwolag: "w miare przyzwoity" Cecha "przyzwoity" odnosi sie
                    do osob, a nie do rzeczy jakimi sa np. silniki w samochodzie. Jakbys troche
                    pomyslal nad idea, jaka przyswiecala konstruktorom (w wiekszosci przyzwoitym)
                    minivanow, to doszedlbys zapewne do wniosku, ze te duze (a jednak), ciezkie, 6-7
                    osobowe samochody musza byc wyposazone w mocniejsze silniki niz reszta aut,
                    zreszta pisal juz o tym ktos na Forum GW. A trwalosc zalezy nie tylko od
                    konstruktorow i producentow, ale rowniez od uzytkownikow danego samochodu.
                    ad 4. i tu znow malo konkretnie, nie wiemy bowiem o jakiej Hondzie Accord
                    myslisz: nowej? uzywanej? ubogo wyposazonej? (nawet nie wiem czy sa takie?) czy
                    tez "full option"? Zajrzyj zreszta sobie na:
                    https://www.gazeta.pl/alfa/dynam2.jsp?jsp=/fix/kalk/autokalk.jsp&dzial=020502,
                    gdzie praktycznie mozesz ustalic cene kazdego samochodu w kazdej prawie wersji
                    wyposazenia. Powodzenia !

A wracajac do tematu, to czy naprawde nie ma juz wsrod czytelnikow "GW on-line"
                    wiecej uzytkownikow AMERYKANSKICH, powtarzam AMERYKANSKICH minivanow, ktorzy
                    chcieliby sie podzielic swoimi opiniami?
                    • Gość: zielony Re: amerykanskie minivany IP: *.desplaines.lib.il.us 02.04.01, 21:11
                      Dzieki za rade.Tak zrobilem.

A propo czy ty przypadkiem nie uczysz matematyki a algebra liniowa to twoj ulubiony przedmiot (nic nie jest dla
                      ciebie wystarczajaco scisle)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka