Dodaj do ulubionych

Auto z Niemiec

26.07.05, 03:16
Witam, mam zamiar kupic niedlugo Opla Omege B 525 TD. Kosztuje ok 3000 euro.
Czy moze ktos powiedziec ile bede musial doplacic aby swobodnie zaczac
poruszac sie po Polsce? Chodzi mi o wszelkie oplaty za badania itp, bo akcyzy
chyba nie ma.
Obserwuj wątek
    • marcinc3 Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 12:24
      akcyza jest 65% od rachunku przeglad 200 zwolnienie z vatu 155 rejestracja ok
      760 -800 oc ok 500- 1500
    • typson Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 12:45
      > 525 TD

i odluz kaske na naprawy tego srednio udanego silnika
      • dark13 Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 13:02
        typson napisał:

> > 525 TD
        >
        > i odluz kaske na naprawy tego srednio udanego silnika
        no bmw sie nie popisalo , a jeszcze jak w automacie rozrywka zapewniona nudzic
        sie nie bedziesz
        • typson Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 13:48
          > no bmw sie nie popisalo

taki podarek to sie "kon trojanski" zowie ;)

pekajace glowice - super atrakcja
    • dark13 Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 13:57
      kako81 napisał:

> Witam, mam zamiar kupic niedlugo Opla Omege B 525 TD. Kosztuje ok 3000 euro.
      > Czy moze ktos powiedziec ile bede musial doplacic aby swobodnie zaczac
      > poruszac sie po Polsce? Chodzi mi o wszelkie oplaty za badania itp, bo akcyzy
      > chyba nie ma.
      jesli chodzi o opla omege b jedynym porzadnym silnikiem jest 2 litrowka reszta
      to same klopoty wiem cos o tym
      • typson Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 14:00
        i to 16v nie 8v
    • kako81 Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 16:27
      A wiec jaki proponujecie samochod? Poszukuje Duuuuzego turbo diesla kombi.
      silnik dynamiczny ok 140 KM, tani w eksploatacji. Cena max 20000 zl po ocleniu i
      innych oplatach. Gdyby nie to co napisaliscie to wlasnie ta omega bylaby
      idealnym wyborem. Jest ladna, duza, ma dobre osiagi, spala podobno od 7 l na 100
      km. Podobal mi sie tez Ford Mondeo, ale jest troche mniejszy i chyba nie ma tak
      wydajnego silnika. A moze duzy silnik z LPG?
      • swoboda_t Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 16:46
        Mondeo 1,8 TD to też kiepski wybór. Generalnie poza silnikami 2,5TDI (VW
        Passat,Audi 100,Volvo 850)warte uwagi są jeszcze tylko Mercedesy W124 2,5-3,0.
        W przypadku innych marek raczej duży silnik benzynowy+LPG, i tak wyjdzie
        taniej, no chyba, ze będziesz lać opał. O osiągach i komforcie nawet nie mówię.
        • swoboda_t Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 16:57
          Hmm, zagalopowałem się. Pasków z silnikami 2,5 w tej cenie oczywiście nie
          uświadczysz, o dobre Volvo też niełatwo. Mercedesy TDT zdarzają się żadko.
          Jeśli koniecznie chcesz diesla i jako takie osiągi zostaje setka. Może jednak
          duża benzynka+LPG to lepszy pomysł??
        • kako81 Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 17:00
          Poza Mondeo i Omega nie ma juz chyba ladnych Kombi. Myslalem tez o BMW z serii
          5, ale mowicie ze silnik TDS to niewypal. Trzeba pomyslec nad czyms innym. Jesli
          chodzi o benzyne to nie bedziemy sie rozdrabniac. 140 KM minimum. Ile ja
          pojezdze na zagazowanym silniku? Z tego co wiem jest mniej wytrzymaly od Diesla.
          Jaki przebieg proponujecie (nie znam sie akurat na przebiegach, bo to bedzie moj
          pierwszy samochod) zeby samochod kosztowal tanio, a zebym mogl jeszcze pobujac
          sie nim kilka lat.
          • typson Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 17:04
            2.4 to porazka. 2.5 rowniez - poszla do omegi ;)

pozniej wyszedl inny silnik 2.5 i juz byl lepszy ale to nie ta k(l)asa.
          • dark13 Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 17:11
            szukasz kombi to nie patrz tak bardzo na urode jesli podoba ci sie omega to
            naprawde nie chcesz sie wpakowac wybierz silnik 2.0 16v , mozesz jeszcze
            rozwazyc vw passata po 93 roku sa duze ,wybor silnikow tez oprocz vr6 wszystkie
            trwale i z rozsadnym spalaniem tez samochod godny polecenia, z bmw 5 jesli juz
            to najrozsadniej 520 ale licz sie z drozszym serwisem ale auto ok jak
            napisalem najlepszy stosunek ceny do wartosci dla mnie A6 zdecydowanie
            najlepsza propozycja 2,5 tdi
      • typson Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 16:56
        zobacz ile tych aut wisi w ogloszeniach polskich. Nasprowadzali tego i nikt tego
        nie chce brac.

Omega to ciezkie auto. 140KM to nie jest jakas rewelacja. Jechalem wersja 3.0
        MV6 i dynamika jakos mnie nie powalila.

czy chodzi o diesla czy o silnik tani w eksploatacji? Diesle - nowoczesna sa
        tanie. Starsze rowniez, pod warunkiem, ze sa w dobrym stanie. Tania alternatywa
        moze byc 2.0 16v zagazowane za nieduze pieniadze. Bagaznik kolosalny wiec butla
        nie zredukuje jego pojemnosci.
      • dark13 Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 17:03
        kako81 napisał:

> A wiec jaki proponujecie samochod? Poszukuje Duuuuzego turbo diesla kombi.
        > silnik dynamiczny ok 140 KM, tani w eksploatacji. Cena max 20000 zl po
        ocleniu
        > i
        > innych oplatach. Gdyby nie to co napisaliscie to wlasnie ta omega bylaby
        > idealnym wyborem. Jest ladna, duza, ma dobre osiagi, spala podobno od 7 l na
        10
        > 0
        > km. Podobal mi sie tez Ford Mondeo, ale jest troche mniejszy i chyba nie ma
        tak
        > wydajnego silnika. A moze duzy silnik z LPG?
        chociaz nie lubie opli za tandete z dawnych lat to omega mi sie podobala ale
        silnik naprawde majacy czesto kaprysy i to drogie a i awaryjnosc dosc duza i
        nie takie tanie czesci jak do innych opli
        jesli chodzi o diesle to wybor nie jest za duzy E 124 ale to dosc stara
        konstrukcja i dosc drogi za to wygodny i bezproblemowy b dobry silnik 2,5td
        no i moj faworyt audi audi100/A6 najlepiej z silnikiem 2,5 tdi 140PS osobiscie
        mialem najlepszy jaki do tej pory jezdzilem samochod zadnych problemow dobre
        osiagi duzo miejsca bogate wyposazenie lepsza jakosc wnetrza niz merc i bmw ,
        nie orientuje sie czy cena jest podobna jak w omedze napewno bedzie starszy ale
        naprawde polecam wiadomo podstawa to zaby nie mia powazniejszych przygod
        szukasz kombi dlatego instalacja lpg jest ograniczeniem a butla w kole
        zapasowym mala ,wybor duzego kombi jest dosc ograniczony dochodzi bmw5 nie
        polecam,scorpio slabe silniki diesla ,volvo silniki jak w audi 2,5 tdi
        japonskich raczej brak
        • kako81 Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 19:54
          A wiec tak. Szukam kombi bo lubie ogromne samochody. Sam jestem duzy i w Fiacie
          Punto fotel odsuwam do konca i odchylam oparcie, W polonezie miejsca jest za
          malo. Chce samochod taki w ktorym odsune fotel na tyle ile mi trzeba (mam 187 cm
          wzrostu i nie jestem szczypiorkiem) i po tym z tylu nie bedzie jak w maluchu.
          Jak dotad samochody jakie by mi pasowaly to Audi 100, VW Passat, i jak dobrze
          pamietam Ford Scorpio. Teraz dlaczego kombi? Bo jest praktyczny. Nie chce sie
          martwic jadac na wakacje gdzie upchac spiwory. Poza tym podobaja mi sie wagony,
          ale jak dotad zgrabne dupy maja chyba tylko Omega i Mondeo. Fajny jest jeszcze
          BMW serii 5, ale ten od chyba 1996r. Tyle na temat kombi. W sumie sedan tez moze
          byc. Teraz silnik. Nie mam zamiaru placic 50 zl za przejechanie 100 km (szkoda
          kasy). Moc taka zeby zaden frajerzyna jadacy "Polonezem" nie cwaniakowal na
          drodze. To nie ma byc mul. Predkosc max ok 200 km/h. Przyspieszenie.... 10 s?
          Aby bylo sie czym pokazac. Nie mam zamiaru palic gum, ani odstawiac wszystkich
          na skrzyzowaniu. Musi miec troche mocy w zanadrzu kiedy bedzie trzeba. Podoba mi
          sie przyspieszenie Forda Mondeo 2.0 z 2001r (140 KM), fajnie sie jezdzi starym
          Audi 100 z 5 cyl. silnikiem 2,5 l. Dlaczego Diesel? Ogolnie nie lubie klekotow,
          ale dzwiek 6 cyl. bardzo mi sie podoba. Do tego dziek turbiny. Silniki te sa
          oszczedne i wytrzymale. Nie uparlem sie przy dieslu, moze byc ostatecznie
          benzyna z LPG. Ogolnie ma ladnie wygladac, zeby nie bylo wstyd pokazac sie na
          miescie. I tu znowu Omega. Jesli chodzi o wyglad i wyposazenie to dla mnie jest
          bardzo udany jak za te pieniadze. Jako moje osobiste zyczenia to szyber dach,
          klimatyzacja, elektryczne szyby, centralny zamek, kolor ciemny, komputer
          pokladowy (chociaz nie koniecznie). To chyba tyle. Macie propozycje? PS. Max
          cena to 20000 PLN po wszystkich oplatach zwiazanych z przekroczeniem granicy i
          zarejestrowaniem. Chociaz i nad ta cena sie zastanawiam. Jednak to troche duzo.
          Piszcie.
          • hmp_inc Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 20:29
            kako81 napisał:

Jako moje osobiste zyczenia to szyber dach,
            > klimatyzacja, elektryczne szyby, centralny zamek, kolor ciemny, komputer
            > pokladowy (chociaz nie koniecznie). To chyba tyle. Macie propozycje? PS. Max
            > cena to 20000 PLN po wszystkich oplatach zwiazanych z przekroczeniem granicy i
            > zarejestrowaniem. Chociaz i nad ta cena sie zastanawiam. Jednak to troche
            duzo.

Takie zyczenia to naprawde tylko w erze.
            • angelica1 Re: Auto z Niemiec 26.07.05, 21:08
              hmp_inc napisał:

> Takie zyczenia to naprawde tylko w erze.

A niby czemu? Wlasnie Omega oferuje to wszystko w tej cenie.
    • kako81 Re: Auto z Niemiec 27.07.05, 04:08
      A co sadzicie o tym?
      http://www.mobile.de/SID-vn0bMfLD86Pznv8F6aEdw-t-vaNexlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11Iindex_cgiJ1122433083A1Iindex_cgiD1100CCarW-t-vctpLtt~BmPA1A1B20A4%81o-t-vCaMIPOPRSeVb_X_Y_x_yetpoprrdsO~BSRA6D1100F125000C184H30000000CPKWHinPublicA2A0E28900A0A2B96H10000000D1995A0/cgi-bin/da.pl?bereich=pkw&top=2&id=11111111166106785&
      http://www.mobile.de/SID-vn0bMfLD86Pznv8F6aEdw-t-vaNexlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11Iindex_cgiJ1122433083A1Iindex_cgiD1100CCarW-t-vctpLtt~BmPA1A1B20A4%81o-t-vCaMIPOPRSeVb_X_Y_x_yetpoprrdsO~BSRA6D1100F125000C184H30000000CPKWHinPublicA2A0E28900A0A2B96H10000000D1995A0/cgi-bin/da.pl?bereich=pkw&top=1&id=11111111167967536&
      • leslaw_m Re: Auto z Niemiec 27.07.05, 11:09
        to są samochody na raty
        • hmp_inc Re: Auto z Niemiec 27.07.05, 11:17
          A moze Toyota Camry?? Mozna znalezc kombi, tylko diesla brak;/
          Auto moze nie jest piekne (zwlaszcza kombi), ale w koncu to toyota.
          • kako81 Re: Auto z Niemiec 27.07.05, 15:47
            No dobra. Jesli jest taki problem z wydajnymi Dieslami w tej cenie to
            przechodzimy na benzyne. Bedzie cos ciekawego z 6 cyl jednostka? Kombi tez nie
            musi byc, bo jezeli juz to kupilbym tylko te dwa ktore wymienilem.
            • kundabufer Re: Auto z Niemiec 27.07.05, 22:52
              Lancia Kappa 3.0v6 -kombi ,komfortowa i wygodna z silnikiem z alfy romeo o
              nieznacznie zmniejszonej mocy-polecam.
              • kako81 Re: Auto z Niemiec 28.07.05, 21:18
                Wpadlem na jeszcze jeden pomysl. Co myslicie o Fordzi Scorpio (ten z okraglymi
                swiatlami z przodu) sedan? Jakie oferuja silniki? Jak z awaryjnoscia?
                • primerasri scorpio 29.07.05, 00:13
                  Scorpio "ropuche" mozna kupic za grosze bo to nieudane auto - nie tylko
                  stylistycznie. Jak to ford, widac po nim przebieg - w zalozeniach auto ma
                  zrobic 100.000 mil czyli jakies 160.000km i koniec. I fordowi sie to udaje -
                  nawet wnetrze sie rozpada po takim przebiegu a czesto i po 100.000km
                  Silniki pija olej jak wsciekle, elektronika i elektryka siada. Niestety
                  odradzam.
              • michaelm3 Re: Auto z Niemiec 29.07.05, 03:37
                kundabufer napisał:

> Lancia Kappa 3.0v6 -kombi ,komfortowa i wygodna z silnikiem z alfy romeo o
                > nieznacznie zmniejszonej mocy-polecam.

Taaa, no to mu poradziłeś, hehe...
                • hmp_inc Re: Auto z Niemiec 29.07.05, 09:22
                  Lancia... To taki fiat z innym nadwoziem;]]]
                  Ja bym poszukal Toyoty Camry 3.0 V6 podobnoz swietne autko. Niezle osiagi,
                  prestiz i wygodna. Czego chciec wiecej? A ze jakosc kosztuje...
                • hien61 Re: Auto z Niemiec 29.07.05, 09:33
                  Co do Kappy to calkiem niezly wybor.
                  Najwiecej krytykuja ten samochod ten , ktorzy nim nie jezdzili.
                  I naprawde nie ma ona wiele wspolnego z Fiatem. Szkoda ze Fiat nie jest podobny
                  do Lanci.Bylby wtedy inaczej odbierany.
                  Ja uwazam ze mozna sie zastanowic nad ta propozycja.

Pozdr.

Arek
                  wwww.czekoladaklub.com
    • kako81 Re: Auto z Niemiec 29.07.05, 00:55
      Hmmmm, no to nie ma juz za duzego wyboru. Omega B, Ford Mondeo, BMW serii 5 i
      ostatecznie Lancia Kappa. Juz nie wspominam o Dieslu, bo chyba nie znajde w
      miare bezawaryjnego o mocy ok 140 KM. Czy do silnika z Turbo mozna zalozyc LPG?
    • hmp_inc Re: Auto z Niemiec 29.07.05, 09:40
      Z tym fiatem to byl zart;]
      Tak samo mozna powiedziec o ferrari- fiat w czeronym kolorze.
      Jezeli cos z grupy fiata to tylko lancia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka