Dodaj do ulubionych

Montaż halogenów -pytanie o instalację elektryczną

30.07.05, 17:51
Witam,
mam mitsubishi pajero 2,3TD '83, i znam się na wszystkim w samochodzie oprócz
elektryki. Obecnie samochód rasuję i remontuję. Zamontowałem dodatkowe
halogeny: 4 dalekosiężne i 4 przeciwmgielne (wszystkie z żarówkami H-3 55W).
Samochód jest używany w różnych warunkach terenowych, więc wszystkie nigdy nie
będą włączone razem (co rozładowałoby akumulator i jest niezgodne z przepisami
- o tym wiem).

W tej chwili sytuacja wygląda następująco - z każdego wychodzi kabelek + i - z
konektorem, w środku są 4 przełączniki, a ja mam 20 metrów kabli i gniazdko z
czterema bezpiecznikami 16A. Jak połączyć to wszystko (szeregowo, równolegle,
w którym miejscu doprowadzić prąd, jak wygląda sprawa z masą?), żeby działało?

Halogeny mają być włączane parami (2 przełączniki do przeciwmgielnych i 2 do
dalekosiężnych) oraz mają być całkowicie niezależne od świateł mijania i
seryjnych drogowych.

Z góry dziękuję za rady, pewnie jest to łatwiejsze niż myślę!
MJ
Obserwuj wątek
    • kazimirz A morze sprubujesz w warstacie specjalistycznym ? 30.07.05, 18:51
      Prad morze zabic !!!
      Polecam prawo Ohma (R=U/I),drugi generator pradu,parem grubyh kabli
      elektrycznyh oraz cztery przekazniki(no hiba rze lubisz swad palonego
      plastiku).
      Morzesz reflektory polaczyc szeregowo,pozwala to na natyhmiastowe zauwarzenia
      jakihkolwiek usterek w ukladzie, poniewarz wtedy nic nie dziala (nie swieci).
      W innyh samohodah odbiorniki elektryczne laczy siem ruwnolegle, co pozwala np
      na nocne udawanie samohodem motocykla - jak siem swieci jedny strona auta.
      Jerzeli, jak piszesz swiatla dodatkowe maja dzialac niezalerznie od
      wszistkiego, to morzesz siem podlaczyc bezposrednio z magazynem pradu
      elektrycznego w aucie, czyli z akumulatorem.Masem(-) prowadz besposrednio z
      akumulatora do lamp, lub jerzeli znajdzierz w Twoim aucie wspulnom masem dla
      odbiornikuw w komorze silnika, to siem tam zaczep.Plus(+) musisz pociagnac z
      akumulatora,arz do lamp, jednak po drodze montuje siem bezpieczniki(hiba,rze
      masz auto dobrze ubezpieczone)i przekaznik, ktury sterujesz wlacznikiem
      znajdujacym siem w samohodzie.
      Jak ja ze szwagrem takie rzeczy robiem, to przedtem pijem durzo wudki z sokiem
      malinowym, masiem potem wiekszy opur elektryczny.
      Mudlmy siem.
      • mj.p39 Kable 31.07.05, 09:41
        Dobrze - ale jak to ma być z grubością kabli? Te, które są przypięte do
        akumulatora mają prawie centymetr średnicy, a te przy halogenach ze 3 milimetry...
        • kazimirz Re: Kable 31.07.05, 15:19
          Siem nie pytaj,tilko zmierz przekruj originalnyh kabli zasilajacyh rzaruwki
          lamp przednih - i problem z glowy.
          Tilko pamoietaj:
          Prad morze zabic !!
          Mudlmy siem.
          PS.Dodatkowe chalogeny musisz hronic i najlepiej zrub sobie ze starej siatki na
          plot i rurek stalowyh, ohronna konstrukcje.Niestraszni wtedy rowerzysci,piesi a
          nawet zwierzyna plowa.
          • lewarek5 Re: Kable 31.07.05, 15:27

.. nie lacz reflektorów szeregowo-gdy padnie jeden-padna wszystkie.

kup "cewki" pojedyncze na kazdy reflektor ,albo podwujne (odradzam) -
            lacz jedno wyjscie na daleko siezne a drugie na przeciwmgielne = wieksza szansa
            ze któres zawsze bedzie swiecic.

Zrób dwa laczenia:
            a)przepisowo z 1/2 i 1/1 swiatlami

b)extra przelacznik (ukryty) by moc swiecic jak chcesz.
            Powodzenia-to latwa instalacja.Pzdr.
            • mj.p39 Re: Kable 31.07.05, 15:59
              Dobrze, jakoś sobie poradzę. Ale chciałem dać tak - po jednym przekaźniku na
              jeden włącznik, czyli tym samym po jednym na dwa halogeny. Tak będzie źle?
              • lewarek5 Re: Kable 31.07.05, 18:36
                mj.p39 napisał:

> Dobrze, jakoś sobie poradzę. Ale chciałem dać tak - po jednym przekaźniku na
                > jeden włącznik, czyli tym samym po jednym na dwa halogeny. Tak będzie źle?

.. oczywiscie,bedzie dobrze .
                Jezdzisz na raily ? ,czy tez mieszkasz w lesniczówce (zazdroszcze) ?

Apropos , na rynku sa nie E-znaczone H4 z 110/80 W - nie montuj-stapiaja
                wklady reflektorów , kiedys gdy byly metalowe bylo OK .
                • mj.p39 Re: Kable 01.08.05, 10:46
                  Ja kupiłem halogeny sprawdzone (sześć marki Wesem na H3 55W - dużo aut z tym
                  jeździ od matizów po scanie), i miałem od poprzedniego właściciela samochodu dwa
                  bosche.

Mieszkam w środku miasta (więc z 4x4 korzystam w zimie), a po terenie jeżdżę
                  turystyczno-rekreacyjnie. Próbowałem startu w rajdach, ale mam złe koła.
                  Na razie samochód dostał renowację wnętrza, dodatkowe oświetlenie kabiny, te
                  halogeny (bo czasem wracam w nocy). Teraz będzie połączenie grilla orurowaniem z
                  tyłem samochodu i bagażnikiem dachowym, body-lift i koła 32 cali z terenowym
                  bieżnikiem, dodatkowa płyta pod silnik, mechaniczna wyciągarka - i wtedy powrót
                  na rajdowe odcinki.
                  • skyddad Re: Kable 01.08.05, 21:14
                    Ten typ podlaczenia co sugerujesz nigdy nie zostanie zatwierdzony przez
                    kontrole roczna auta.
                    Podlaczenie musi byc takie ze w momencie wlaczenia swiatel mijania wszystkie
                    inne gasna.
                    Podlacza sie bardzo prosto.
                    Potrzebujesz 4 przekazniki na 12V i okolo 10A . Doprowadzasz grubym kablem
                    prosto z batteri napiecie do reflektora i wstawiasz tuz przy reflektorze
                    przekaznik ktory jest uru..iany zwyklym wylacznikiem kolo kierowcy,tenm
                    sposob zapewni pelne napiecie przy ciazeniu tuz przy reflektorze.Na kazdy
                    reflektor jeden przekaznik,wtedy uzyskasz bardzo maly spadek napiecia i
                    reflektory bewda zawsze swiecic pelna moca.Pzdr.Sky.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka