pocieszne 10.09.05, 04:14 Przeczytajcie watek w "Bezpieczenstwo na drodze" Dowiecie sie ,ze jak jedziecie prosto przez skrzyzowanie to macie wlaczac lewy kierunkowskaz !!!!! Link Zgłoś Obserwuj wątek
pocieszne Link 10.09.05, 04:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=510&w=28629437&a=28629437 Link Zgłoś
hauabaua Re: Link 10.09.05, 08:08 Pocieszny, czy dobrze rozumiem, że wg Ciebie nie powinno się w takiej sytuacji włączać kierunkowskazu? Pomijając nawet przepisy (wspomniane w wątku, do którego odsyłasz), przecież jeśli chcesz przeprowadzić taki manewr i bez żadnego ostrzeżenia zaczniesz hamować na drodze z pierszeństwem (żeby przepuścić jadacych z prawej), to aż się prosisz, żeby ktoś Ci wjechał w tyłek. Podobnie gdy droga z pierszeństwem skręca w lewo, a podporządkowana idzie prosto, jadąc prosto powinniśmy chyba poinformować o tym zamiarze, choćby po to, żeby dać znak wyjeżdżającym z podporządkowanej. . Link Zgłoś
kompletny_idiota Re: Kierunkowskazy ...inaczej !!!!!!! 10.09.05, 04:30 ZAwsze uwazalem ze polaki nie nadaja sie na kierowcow. Brak mozgownicy. Jazda na wprost nijak nie moze sie u nich pogodzic z faktem ze pomimo to zmienili droge po ktorej jada, bo przeciez jak jada prosto to dalej sa na tej samej drodze, niechby nawet zjechali z asfaltu na szutrowke. A Ty baranie nie tylko wlaczaj lewy kierunkowskaz ale przepusc tych jadacych z prawej. Albowiem czasami ktos inny ma pierwszenstwo nad Toba. Link Zgłoś
lewarek5 Re: Kierunkowskazy ...inaczej !!!!!!! 10.09.05, 08:28 kompletny_idiota 10.09.05, 04:30 + odpowiedz ZAwsze uwazalem ze polaki nie nadaja sie na kierowcow. Brak mozgownicy. Jazda na wprost nijak nie moze sie u nich pogodzic z faktem ze pomimo to zmienili droge po ktorej jada, bo przeciez jak jada prosto to dalej sa na tej samej drodze, niechby nawet zjechali z asfaltu na szutrowke. A Ty baranie nie tylko wlaczaj lewy kierunkowskaz ale przepusc tych jadacych z prawej. Albowiem czasami ktos inny ma pierwszenstwo nad Toba. .. mundrze piszesz kolego,ale trza by polowa tych ulanúw siem zajechala ,pustrze drogi byndom to i resta moze siem jezdzic naucy . Link Zgłoś
w_r_e_d_n_y Re: Kierunkowskazy ...inaczej !!!!!!! 11.09.05, 04:01 kompletny_idiota napisał: > A Ty baranie nie tylko wlaczaj lewy kierunkowskaz ale przepusc tych jadacych > z prawej. Albowiem czasami ktos inny ma pierwszenstwo nad Toba. jak ma pierwszenstwo to mu po prostu ustepuje ,ciekawe co do tego ma kierunkowskaz to powiedz madralo - skoro wlaczasz lewy jadac prosto - co jeszcze dodatkowo wlaczasz wtedy gdy skrzyzowanie ma 4 drogi (pierwszenstwo tak samo lamane w prawo),jak chcesz skrecic w lewo ?????? wg Ciebie jadac prosto wlaczasz lewy kierunkowskaz ,to chcac jechac w lewo musisz chyba dodatkowo machac lewa reka ,bo lewy kierunkowskaz masz "zarezerwowany" do jazdy na wprost no chyba ze masz po dwa kierunkowskazy z kazdej strony ? mozna sie poplakac jak sie czyta takie "interpretacje" przepisow Link Zgłoś
knurzynski Re: Kierunkowskazy ...inaczej !!!!!!! 10.09.05, 08:50 Brak jednoznacznej odpowiedzi ,która rozwiała by ten Niebanalny problem.... widać ,że wielu kierowców łamie na tym nie tyle co głowę co nawet "kodex" Najlepsza rada... omijajmy takie skrzyżowania....!pzdr ;) Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Kierunkowskazy ...inaczej !!!!!!! 10.09.05, 11:13 ludzie drodzy kierunkowskaz wlacza sie przy zmianie pasa lub zmianie kierunku - i tyle zmiana pierwszenstwa nie upowaznia do wlaczania kierunkowskazu! tym bardziej ze jest to mylace - nie wiadomo czy jedziesz prosto, parkujesz na chodniku po przeciwnej stronie, czy wjezdzasz na posesje w lewo... na takim skrzyzowaniu T jadacy po glownej skrerca w prawo z prawym kierunkowskazem (ma obowiazek migac - tego na pewno nie zrobiloby 90% obecnych tu mistrzow) jadacy prosto hamuje bez kierunkowskazu zjezdzajac do osi jezdni jak trzeba to zatrzymuje sie i przepuszcza tych z naprzeciwka i ten manewr jest jednoznaczny - od tego sa swiatla stop - nie zapominajcie ze jak swieca to to tez cos oznacza NIE PROSTUJE SIE SKRZYZOWAN Link Zgłoś
mobile5 Re: Kierunkowskazy ...inaczej !!!!!!! 10.09.05, 12:36 zubr_zalogowany napisał: ludzie drodzy > kierunkowskaz wlacza sie przy zmianie pasa lub zmianie kierunku - i tyle > > zmiana pierwszenstwa nie upowaznia do wlaczania kierunkowskazu! Droga z pierwszeństwem przejazdu skręca pod kątem ok 130st. W środku łuku jest skrzyżowanie z drogą podporządkowaną. Ustawiam się na drodze podporządkowanej, w wewnętrznej części łuku i chcę przejechać na wprost. Z lewej strony drogą główną jedzie samochód (po prawym łuku) i ma włączony prawy kierunkowskaz. Jestem przekonany że chce skręcić w prawo w moją drogę, a ja mogę spokojnie pojechać na wprost. Więc ruszam, ale samochód jadący prawym łukiem z włączonym prawym kierunkowskazem, nie skręca w prawo w drogę podporządkowaną, ale jedzie nadal łukiem drogą z pierwszeństwem. Mogła być piękna katastrofa. Jak wg tego co napisałeś, miałem prawidłowo odczytać intencje jadącego drogą z pierwszeństwem? Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Kierunkowskazy ...inaczej !!!!!!! 10.09.05, 13:09 nieprawidlowo uzyl kierunkowskazu i tyle jesli droge glowna przecina podporzadkowana to skrzyzowanie ma ksztalt krzyza niezaleznie od wygiecia drogi glownej glowna idzie wtedy "prosto" po to robia schematy skrzyzowan na zoltych tablicach zeby bylo wiadomo jaka jest geometria - jesli tam nie ma to jest to wina zarzadcy drogi pod moim domem jest podobna sytuacja ulica robi luk w prawo, ktory na odcinku ok 200m skreca o prawie 90 stopni na szczycie luku jest ulica w lewo, droga glowna skreca tam w lewo wyjazd z mojego osiedla jest po wkleslej stronie luku jakies 50 m dalej poniewaz droga w lewo odchodzi ostro - tzn jest tam wyrazny "rog ulicy" jest jednoznaczne ze jadacy po glownej powinii migac w lewo (i cale szczescie tak robia) ci co jada po luku czesto migaja prawym wg mnie nieprawidlowo bo ulica nie tworzy rogu tylko dosc lagodny zakret (na zakretach nie wlacza sie migaczy), poza tym gdy wyjezdzam z osiedla niemal kazdy tam miga jakby chcial skrecic - 90% pojedzie prosto bo im jeszcze dzwigienka nie odskoczyla zdaje sobie sprawe ze jest mnostwo sytuacji niejednoznacznych sa problemy ze skrzyzowaniami Y - czy upraszczac je do ksztaltu T i w jaki sposob (ja zawsze patrze na schemat na tablicy jesli jest, jak nie to upraszczam do ksztaltu T wg przebiegu glownej (jadac glowna nie migam), chyba ze Y jest wyraznie asymetryczny i glowna skreca ostrzej), sa tez problemy na skrzyzowaniach 5 ulic dla mnie jest jedna nienaruszalna zasada jak mam krzyz (nawet asymetryczny) to kierunki sa wg ramion krzyza a nie przebiegu drogi glownej jak mam T, nawet asymetryczne (ale z wyraznym kierunkiem "prosto"), to tez kierunki sa niezalezne od przebiegu drogi glownej poza terenem zabudowanym w wiekszosci sytuacji rzeczywiscie "prosto" = "po glownej" Link Zgłoś
mobile5 Re: Kierunkowskazy ...inaczej !!!!!!! 10.09.05, 13:50 zubr_zalogowany napisał: > nieprawidlowo uzyl kierunkowskazu > i tyle Na opisanym skrzyżowaniu, 10-20% tak używa kierunkowskazu. To jest skrzyżowanie "emocjonujące". Link Zgłoś
bojownik_syjamski Znaczek T-6a - pytanie, do zwolennikow wlaczania 10.09.05, 11:19 kierunkowskazu przy jezdzie na wprost, kiedy droga z pierwszenstwem skreca w lewo. Jesli chce z dolu jechac na gore, to wg was powinienem wlaczyc kierunkowskaz, bo opuszczam "grubsza" droge, droge z pierwszenstwem, droge wyasfaltowana itp pierdoly. Pytanie: A jesli chce skrecic w prawo? Powinienem oprocz kierunkowskazu machac reka przez prawe okno, dokupic jeszcze jeden kierunkowskaz i wlaczyc go jako dodatkowy, czy moze krzyczec podczas skretu -"skrecam w prawo!" Link Zgłoś
tjaktoj Re: Kierunkowskazy ...inaczej !!!!!!! 10.09.05, 14:45 Po cholerę powtarzać wątek, który jest ciągnięty na innym forum. Macie ochotę zabrać głos w temacie kierunkowskazów to idźcie na Bezpieczeństwo, a nie zawalajcie tego forum. Link Zgłoś
odin-2 Re: Kierunkowskazy ...inaczej !!!!!!! 10.09.05, 15:15 zubr_zalogowany 10.09.05, 11:13 ludzie drodzy kierunkowskaz wlacza sie przy zmianie pasa lub zmianie kierunku - i tyle ! Nie zupelnie panie kolego,kierúnkowskazy sluza ku ozdobie autka,noo ii zeby jakiejs panience "oczko" puscic .... . Link Zgłoś