Dodaj do ulubionych

Honda jazz ==> LPG poradzcie

12.09.05, 10:35
Zastanawiam sie nad zkupem autka w przyszlosci, chcialbym poznac opinie osob
ktore maja hondy jazz (Chiny) o jakosc wykonania.
Drugie wazneijsze pytanie mam o to jak sie ma sprawa przerobki JAZZA na LPG,
jakie instalacje polecacie ile to kosztuje orientacyjnie, jakei sa z tym problemy?
Obserwuj wątek
    • ian_curtis Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 12.09.05, 10:38
      Z tego co wiem JAZZ z Chin jest (bunajmniej narazie) nie oferowany przez dealerów w Polsce (na pewno we Włoszech).

Natomiast LPG do Jazz'a ????????????

Chyba żartujesz sobie, po co i na co ?
      • literka_m Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 12.09.05, 10:59
        > Chyba żartujesz sobie, po co i na co ?

po to zeby bylo taniej. nie sluchaj tych ogarnietych fobia gazowa.

jak znam zycie, bedziesz musial zalozyc instalacje 3 generacji (nie wiem jak
        jest zbudowany jazz, ale juz do civicow nie powinno montowac sie 2 gen).

Wady : kosz zalozenia ok 4 (zalezy od regionu)
        zalety : zero roznic miedzy zasilaniem benzyna / gaz

Ostatnio jechalem honda hrv z instalacja 3 generacji: jak wspominalem jedyna
        roznica w cenie przejechanego kilometra
        • programistajava Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 12.09.05, 11:09
          W temacie LPG jestem zielony wiec mam kolejne pytania. Czy instalacja 3
          generacji to np instalacja sekwencyjna? Czy tez ma sie to nijak do siebie?
          • literka_m Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 12.09.05, 11:24
            > W temacie LPG jestem zielony wiec mam kolejne pytania. Czy instalacja 3
            > generacji to np instalacja sekwencyjna?

to samo. zrob sobie tylko obliczenia ile jezdzisz i kiedy sie to zwroci, bo jak
            wyjdzie, ze musisz 4 lata jezdzic....to ja bym nie bral
            • swoboda_t Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 12.09.05, 16:03
              Instalacja tzreciej generacji to instalacja wtrysku ciągłego, z jednym,
              centralnym wtryskiwaczem gazu. Bardzo rzadko stosowana, wypada z rynku,
              minimalnie tańsza niż IV generacja a jednak gorsza. Wtrysk sekwencyjny to
              czwarta generacja, koszt założenia od 3 do 5 tysięcy, w ASO Hondy raczej bliżej
              tej drugiej wartości(możę nawet ponad 5k pln). Sekwencyjny gaz to super sprawa
              (najlepiej PRINS), ale czy w Jazzie bedzie się opłacać-dobrze to sobie policz.
    • spin_spin_sugar Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 12.09.05, 16:15
      może wpadniesz na forum hondki? :-)
      mało tam coś ludzi, ale znaja się (tak myślę) na rzeczy

pozdro:) i zapraszam
      • programistajava Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 12.09.05, 16:16
        Czekam na zaproszenie od admina :D
    • programistajava Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 12.09.05, 16:20
      OK przenkioslem dyskusje do watku na forum o hondach.
      honda
    • chudzikpiotr Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 13.09.05, 09:40
      Jak czytam podniecone teksty gaz tak albo gaz nie to mi się śmiać chce ,,,
      ludzie którzy może nawet nie mają auta a takie mędrki;/ żenada
      Mam Jazza 1,2 od początku roku i zrobiłem już 20k km i muszę powiedzieć że
      autko jest kapitalne zwinne i bardzo przestronne w srodku co do jakości
      wykonania to też nie mam zastrzezeń no moze plastik deski rozdzielczej mógł by
      być bardziej miękki ale pozatym ok
      Spalanie w tym autku to bajka sprawa jeżdżę głównie po mieście i zurzycie
      wacha mi się w granicach 5,5-6 litrów a na trasie schodzi do poziomu 4,3-4,5
      litra , więc zakładanie gazu dla mnie mij się z celem bo bagażnika mi szkoda to
      raz zbiornik konforemny zamiast zapasu tez bez sensu bo jest mały i co co drugi
      dzionek tankowanie ;/ kanał i brak zapasu i co na plecy autko? pozatym szkoda
      by mi było silnika a takie gadki ze nie szkodzi to wkładam między bajki bo
      konstruktorzy opracowywali silnik do benzyny tylko mądre głowy w ramach
      oszczędności gazy wymyślaili ....;/ kurde niedługo do melexów co by akumulator
      zaoszczedzić założą gaz ;/ nie mam pytań

• robox Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 13.09.05, 09:52
        Ciekawe to spalanie w trasie.W trasie przy prędkościach do 120 ok. 5,5 do 6,
        miasto ok. 7 litrów.Najniższe jakie miałem to mocno spacerowa jazda i palił
        wtedy ok. 4,5.Do jazza tylko sekwencja, taka jest prawda.W aso pewnie ok. 5
        tys, a warsztatach pewnie w granicach 3,5 tys.Bgażnik spory więc butla się
        zmieści.
      • literka_m Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 13.09.05, 10:02
        > wacha mi się w granicach 5,5-6 litrów a na trasie schodzi do poziomu 4,3-4,5

czyli 100 km kosztuje ok 25/18 zl. Przy gazie zejdzie do 13/9. Przy instalacji
        za 4000 tys zl inwestycja zwroci sie po 40 tys km. Duzo dla kogos kto robi 12
        tys rosznie. Dla kogos kto robi 25 tys rocznie juz warte przemyslenia.

> raz zbiornik konforemny zamiast zapasu tez bez sensu bo jest mały i co co
        >drugi dzionek tankowanie

w najmniejszy wchodzi 30 litrow gazu (zbiornik ok 34 l). przy tym aucie zrobisz
        jakies ok 430 km w miescie lub 500 na trasie. Jesli tyle robisz w dwa dni, to
        gaz zwroci ci sie w pol roku :)

> brak zapasu i co na plecy autko?

kupujesz dojazdowke. wydatek nieduzy i miejsca duzo nie zabiera. ja bagaznik
        zapelniam 2 razy w roku, normalnie jezdze z pustym

> pozatym szkoda
        > by mi było silnika a takie gadki ze nie szkodzi to wkładam między bajki bo
        > konstruktorzy opracowywali silnik do benzyny

1. taksiarze przejezdzili na gazie po pol mln km i to na duzo gorszych
        silnikach niz hondowskie
        2. projektanci projektowali silniki na paliwa ktore trzymaja normy - u nas
        benzyna rzadko kiedy nie jest swiecona. serio.

> kurde niedługo do melexów co by akumulator
        > zaoszczedzić założą gaz

i co ? boli Cie ze ktos moze taniej jezdzic niz Ty ?
        • chudzikpiotr Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 13.09.05, 11:49
          hehehe nie boli bo stać mnie więc nie narzekam a co do spalania to trzeba umieć
          jeździć, technika jest ważna a nie własne ego :)
          • waskes29 Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 13.09.05, 12:04
            chudzikpiotr napisał:

> hehehe nie boli bo stać mnie więc nie narzekam a co do spalania to trzeba
            umieć
            >
            > jeździć, technika jest ważna a nie własne ego :)
            Jak Ciebie stac to trzeba bylo kupic Accorada 2.4 a nie imitacje hondy a nie
            teraz glosic takie madrosci
            Jesli ktos chce miec gaz to co Tobie do tego.
            • chudzikpiotr Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 13.09.05, 14:13
              poc co mi Acord 2,4 ?? dla szpanu prestizu ?? no po co 90% jazdy mam po
              mieście i Jazz w zupełności mi wystarcza a szpanu i prestiżu hmm nie dziekuję
              innym burakom to zostawię
              A jeśli chodzi o instalkę to droga wolna nikomu nie zabraniam tylko mówię swoje
              zdanie ... jak paliwko będzie po 5 pln to ja tyż się za gazem rozejrze bo to
              już niezłe przegięcie będzie, więc pisanie róznych pierdół mija się z celem heh
              a moja "imitacja hondy " się podoba a i zadowolenia z twojego orginalnego
              mercedesa bo pewnie na inne nie spojrzysz :D
              • waskes29 Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 13.09.05, 14:32
                chudzikpiotr napisał:

> poc co mi Acord 2,4 ?? dla szpanu prestizu ?? no po co 90% jazdy mam po
                > mieście i Jazz w zupełności mi wystarcza a szpanu i prestiżu hmm nie dziekuję
                > innym burakom to zostawię
                > A jeśli chodzi o instalkę to droga wolna nikomu nie zabraniam tylko mówię
                swoje
                >
                > zdanie ... jak paliwko będzie po 5 pln to ja tyż się za gazem rozejrze bo to
                > już niezłe przegięcie będzie, więc pisanie róznych pierdół mija się z celem
                heh
                >
                > a moja "imitacja hondy " się podoba a i zadowolenia z twojego orginalnego
                > mercedesa bo pewnie na inne nie spojrzysz :D
                No wiec widzisz sam krytykujesz innych o chec zainstalowanie LPG a sam
                niewykluczasz takiej opcji, byc moze dla innych bariera byla nizsza cena niz 5
                zl za litr i nie ma sie co dziwic nikt nie robi tego dla przyjemnosci.
                BTW nie mam mercedesa i nie uwazam ze jezdzenie jakimkolwiek samochodem to
                powod do wstydu kazdy ma to co chce lub na co go stac i nie powinien to byc
                powod do ocen.
                • daria.1 Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 13.09.05, 16:34
                  czy rzeczywiscie jest sens kupować Jazz aby go przerabiac na gaz ? to już lepiej kupić Civica i go gazować ,fakt paliwo drogie ale Hondka nie jest paliwożerna
      • lopi1 Re: Honda jazz ==> LPG poradzcie 13.09.05, 18:36
        A sam cos robisz przy samochodzie?
        Czy moze jezdzisz nawet do ASO zeby ci dolali plynu do spryskiwaczy?.
    • accordeon Gaz i Honda 13.09.05, 15:43
      Wszystkie Jazzy dostępne w polskich salonach są wyprodukowane w Japonii, co
      widać, słychać i czuć ;)

A co do gazu w Jazzie...odpuść sobie. Jeśli Cię nie stać na utrzymanie tego i
      tak taniego w eksploatacji auta i chcesz go oszpecić instalacją LPG, to lepiej
      sobie kup Seicento. Dwa razy tańsze, miejsca 5 razy mniej, jeździ o połowę
      wolniej i pali trochę więcej. Ale tam LPG pasuje idealnie.

Pozdrawiam
      • robox Re: Gaz i Honda 14.09.05, 08:23
        Jeżeli ktoś chce zakładać gaz do Jazza to niech zakłada to jego sprawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka