latamnisko 23.09.05, 13:35 Ile na oko może wytrzymać automat w Lagunie V6, chciałbym dołożyć turbo i wycisnąć ze 270-280 KM i ok 400 Nm. Wytrzyma (a raczej jak szybko się rozleci)??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
stradale Re: laguna V6 turbo 23.09.05, 13:58 jaka to laguna I czy II ? bo w lagunie I automaty konczyly sie bardzo szybko Link Zgłoś
latamnisko Re: laguna V6 turbo 23.09.05, 14:23 laguna II oczywiście. Chyba ten sam automat co w 3.5 espace i vel satis (ok 245KM) Link Zgłoś
ml_500 Re: laguna V6 turbo 23.09.05, 15:03 a nie lepiej sprzedac ja i kupic cos mocniejszego? nigdy nie moglem zrozumiec ludzi ktorzy sie mecza zeby wycisnac z silnika jakies siodme poty(czesto sie to konczy potem kapitalnymi remontami) a tu na rynku pelno aut o duzych mocach seryjnie teraz to juz kuppic Sklasse w140 z silnikiem V8 5000cm za ponizej 40tys. 7sekund do setki pojazdem wielkosci czolgu:) to jest zabawa! albo jeszcze lepiej: W124 z tym samym silnikiem 6,5 sek:) Link Zgłoś
latamnisko Re: laguna V6 turbo 24.09.05, 11:56 500 E z miłą chęcią ale tego czołgu S klasy to nawet za darmo bym nie chciał:D Link Zgłoś
mess220 Re: laguna V6 turbo 23.09.05, 15:39 Ty sie nie martw czy skrzynia to przezyje tylko czy silnik wytrzyma. Silniki Renaulta modyfikuje sie ciezko i nie sa specjalnie wytrzymale, a turbo to juz powazna sprawa. POszukaj na forach traktujacych o tych sprawach i znajdz kogos kto zna te silniki i skonsultuj ten pomysl. Link Zgłoś
typson Re: laguna V6 turbo 23.09.05, 16:13 chyba jedyna turbo beznyna w Renault nie byla konstrukcji "Reno" tylko Volvo. Oddalem ostatnio renault espace na serwis silnika. Jest to motor 3.0v6. Koszty czesci sa spore. Pompa wodna okolo 1000pln, glupie lozyska i napiacze do paska akcesoriow w granicach 500 - 900 pln. Ogolnie rzecz ujmujac 3.0v6 to kosztowny w serwisie motor. Odpowiedniki chocby w audi (z grubsza odpowiedniki czyli V o podobnej pojemnosci) sa znacznie tansze, jesli chodzi o czesci. Moze rzeczywiscie pozbadz sie tego pojazdu i kup po prostu cos lepszego? Powiedz jaki masz przebieg, ciekaw jestem co Cie jeszcze czeka z ta Laguna ;) Link Zgłoś
fru.fru Re: laguna V6 turbo 23.09.05, 18:15 typson napisał: > chyba jedyna turbo beznyna w Renault nie byla konstrukcji "Reno" tylko Volvo. e-e, mowisz pewnei o silniku N7Q 2.0 16V montowanym w starej ladze, ten faktycznie byl produkcji volvo i wystepowal rowniez w wersji soft turbo w samochodach volvo v/s40, a po odprezeniu i przy wiekszej turbinie mial moc ok.204 koni. W nowej ladze silnik 2.0T jest w 100% opracowany przez renault, i ten jako taki dobrze sie poprawia, przede wszystkim dlatego, ze z paroma zmianami, jest stosowany w megane rs, lagunie Gt i np. clio sport. Link Zgłoś
latamnisko Re: laguna V6 turbo 24.09.05, 11:52 przebieg 120K, kłopotów większych do tej pory nie było (jedynie cewki i katalizator) >Moze rzeczywiscie pozbadz sie tego pojazdu i kup po prostu cos lepszego? na tym polega frajda, jedziesz takim kombi i jakiś byle focusina myśli, że zaraz cię machnie, trzeba pokazać kto tu rządzi:)) już teraz przy 210KM mozna troszkę poszaleć, a jak przybędzie jeszcze trochę to frajda murowana:) Link Zgłoś
fru.fru Re: laguna V6 turbo 24.09.05, 12:54 latamnisko napisał: <cut> hehe, ja miast znaczkow 2.0T mam teraz 1,8 16V ;-) Link Zgłoś
latamnisko Re: laguna V6 turbo 24.09.05, 17:22 swoją drogą kiedys czytałem o klientach carlssona - trafiają się tacy, którzy do 500konnego E każą przyklecić jakieś 200 / 200 CDI, zero spojlerów, zwykłe felgi itp:))) Link Zgłoś
typson Re: laguna V6 turbo 24.09.05, 16:36 cewki i kat to nie takie znow "jedynie" - moim zdaniem ;) nie wyobrazam sobie jazdy z moca powyzej 200KM na przedniej osi. Z tego powodu na turbo bym raczej sie nie decydowal. Mialem kiedys lagune2 - 1.8, kombi. Auto baaaardzo przyjemne. troche kiblowate zawieszenie, zwlaszcza z tylu ale ogolnie jezdzilo sie nim baaardzo przyjemnie. Niemniej jednak moja sztuka zaczela sprawiac troche problemow i zostala sprzedana z przebiegiem okolo 100kkm, nie bez zalu ale i z pewna ulga. Link Zgłoś
latamnisko Re: laguna V6 turbo 24.09.05, 17:27 dla mnie zupełnie odwrotnie - kiblowate z przodu, ale ja mam cięższy silnik. Żeby jednak nie komplikować mogę powiedzieć że całe zawieszenie w lagunie to jeden wielki kibel:)) a co do 200 i więcej koni na jednej osi to bez obaw, mógłbym mieć i 400, wtedy ciężko byłoby szybko ruszyć bez palenia opon ale mógłbym się sprawdzać z AMG na niemickich autostradach - chocby dlatego warto:)) Link Zgłoś
typson Re: laguna V6 turbo 24.09.05, 17:52 zawieszenie w gruncie rzeczy bylo OK. Zaskakujaco twarde jak na francuza. przed kombiakiem 1.8 mialem krotko 1.9dci - tego pieciodrzwiowego, niestety po miesiacu go ukradli. Tamten to dopiero byl kosmos. Balem sie nim brac zakrety na mokrej nawierzchni. I nie mowie tu wcale o "sportowej" jezdzie. Kombiak byl z tylu twardszy ale i tak dziwny. mamietam jak w wawie wjezdzajac do tunelu na wislostradzie gwaltownie przeskoczylem z pasa na pas. Tylem zarzucilo mi tak potwornie i tak gwaltownie, ze cudem jakims nie skasowalem wtedy auta. przy wyzszych predkosciach - okolice max 190-200 balem sie prowadzic to auto. jechalo bardzo niepewnie. wersja v6 ma napewno troche inne zawieszenie z racji ciezszego silnika i wyzszych osiagow chocby. No i opony ma na pewno szersze. Co do przedniego napedu - przejedz sie kiedys 200KM autem z tylnym napedem. Dawanie gazu w zakretach to czysta przyjemnosc. Oczywiscie trzeba miec umiar ale polecam sprobowac! Warto!! Link Zgłoś
latamnisko Re: laguna V6 turbo 24.09.05, 18:32 wcale nie twierdze, że nie, jeździłem bmw 320 i fajnie sie prowadziło, pomimo śmiesznej mocy. w beemkach już od pierwszych zakrętów czuć dobry rozkład mas, ale, fani bmw nie bijcie, tak samo dobrze, albo nawet lepiej, prowadziło mi się 306 s16, polecam sprobowac! Warto!!:) Link Zgłoś
fru.fru Re: laguna V6 turbo 25.09.05, 06:48 dlatego wlasnie sugeruje 500 ojro i kompletne zawieszenie KW ;-) Ej a moze zamiast uturbiac v6 w automacie, wyhaczysz F4Rt RS? ;-) z manualem ND0. Link Zgłoś
latamnisko Re: laguna V6 turbo 25.09.05, 19:14 nieee, za bardzo kocham dzwięk mojej V6:))) Link Zgłoś
chris62 Re: laguna V6 turbo 26.09.05, 09:19 latamnisko napisał: > na tym polega frajda, jedziesz takim kombi i jakiś byle focusina myśli, że > zaraz cię machnie, trzeba pokazać kto tu rządzi:)) już teraz przy 210KM mozna > troszkę poszaleć, a jak przybędzie jeszcze trochę to frajda murowana:) Frajda:) Ja często z tego powodu się denerwuję bo jakoś wielu nie może uwierzyć że autobus ich wyprzedza i kiedy jestem po ich lewej stronie dodają gazu co wydłuża czas wyprzedzania ale rzeczywiście miny mają dziwne kiedy ich odjeżdżam no ale nie widzą jaki silnik jest w moim bolidzie bo z tyłu tylko Scenic mogą przeczytać. Link Zgłoś
latamnisko Re: laguna V6 turbo 24.09.05, 11:55 o silnik się właśnie nie martwię. Duże pojemnościowo silniki są trwalsze niż wyżyłowane wiertarki. Przede wszystkim boję się o skrzynię - już teraz czasami chrząka coś w środku i wydaje różne inne dźwięki. Może wystarczy wymienić sprzęgło??? Nie mam pojęcia jak to wygląda w przypadku automatów Link Zgłoś
mess220 Re: laguna V6 turbo 24.09.05, 18:22 Pojemnosc w tym przypadku nie prawie zadnego znaczenia. Francuzi nie robia silnikow specjalnie wytrzymalych i podatnych na tuning. 1.8T z Vw wytrzyma napewno wiecej niz 3.0 z Renault. Link Zgłoś
mess220 Re: laguna V6 turbo 24.09.05, 18:33 wplyw "studiowania" wykresow z hamowni i czasow na 1/4 mili najmocniejszych aut w Polsce. Zreszta 1.8T to chyba najczesciej modyfikowany silnik w Europie. Link Zgłoś
fru.fru Re: laguna V6 turbo 25.09.05, 06:44 no 1.T jest ok, ciekawe jak bedzie z nowym 2.0TFSi, natomiast jesli chodzi o zaby, to np. w angli dlubia je calkiem intensywnie. Rowniez F4R wolnossace jak i uturbione zaczyna miec w miare rozsadne zaplecze "czesciowe" Link Zgłoś
latamnisko Re: laguna V6 turbo 26.09.05, 12:25 eee tam, przecież zloty tuningowców są ważniejsze niż jakieś tam F1 Link Zgłoś
chris62 Re: laguna V6 turbo 26.09.05, 12:40 ten 1,8T ma mieć fabrycznie 150 KM ale w praktyce nie ma więc co to za T? A tuningowcy to ze wszystkiego coś zrobią tylko to juz zależy jacy tuningowcy. Link Zgłoś
latamnisko Re: laguna V6 turbo 26.09.05, 17:35 jak to nie ma?? Producent zawyża moc? Nie rozumiem... Link Zgłoś
kompletny_idiota A masz jakies doswiadczenie? 23.09.05, 18:09 Czy juz instalowales turbo w czyms? Bo to nie jest takie proste jakby sie wydawalo. Nawet jak skrzynia wytrzyma to moze nie wytrzymac cos innego, jak na przyklad chlodnica albo hamulce. Link Zgłoś
latamnisko Re: A masz jakies doswiadczenie? 24.09.05, 11:48 > Czy juz instalowales turbo w czyms? niestety to będzie po raz pierwszy >Nawet jak skrzynia wytrzyma to moze nie wytrzymac cos innego, jak na > przyklad chlodnica albo hamulce. naturalnie montaż turbo wymaga kompleksowego podejscia, zawieszenie, hamulce i z pewnością szereg innych rzeczy Link Zgłoś
mess220 Re: A masz jakies doswiadczenie? 24.09.05, 18:16 nie wiem czy dobrze rozumiem: CHCESZ TO SAM ROBIC???? i jeszcze pytanie ile chcesz na to wydac??? Link Zgłoś
latamnisko Re: A masz jakies doswiadczenie? 24.09.05, 18:27 hehe żartujesz? sam to mogę co najwyżej płyn do spryskiwacza uzupłnić:)) A budżetowo nie wiem, ciężko wyczuć, może 10, może 15k ale na pewno nie więcej Link Zgłoś
mess220 Re: A masz jakies doswiadczenie? 24.09.05, 18:35 Jakos dziwnie zrozumialem twoja wczesniejsza wypowiedz.... Widze ze przynajmniej budzet masz konkretny, za 15k zrobisz u renomowanej firmy w Polsce porzadna instalacje turbo bez druciarstwa Link Zgłoś
latamnisko Re: A masz jakies doswiadczenie? 25.09.05, 19:15 naturalnie, tylko u renomowanych, nie chcę ryzykować u 'pana stasia' za pół ceny Link Zgłoś
fru.fru Re: laguna V6 turbo 23.09.05, 18:17 latamnisko napisał: <cut> hmm wyrzuc automat, wloz manual i juz. A tak serio, ta skrzynia pochodzi z japonii, od aisina, moze wyda... Natomiast samo turbo, no coz, wiem, ze 2.0 16 F4R uturbiaja, klopotow nie ma, ale v6, hmm znajomy ma safrane bi-turbo..ale to o ile sie orientuje inna baza silnikowa. Link Zgłoś
latamnisko Re: laguna V6 turbo 24.09.05, 11:46 safrane bi-turbo piękna rzecz, jak mu się to sprawuje??? >2.0 16 F4R uturbiaja, klopotow nie ma, mozna gdzieś znaleźć przykłady??? Link Zgłoś
fru.fru Re: laguna V6 turbo 24.09.05, 12:53 latamnisko napisał: <cut> wiesz co, zaloguj sie na forum www.laguna2.de jest tam paru entuzjastow, choc glownie paluja 2.0T, i to nawet dobrze im idzie. Moze ktos w teutonii juz uturbial V6, a co do zawieszenia i hamulcow, pojawily sie kompletne zawieszenia do lagi grandtour produkowane przez KW i weiteca, obnizka o 30 mm, ci ktorzy sprobowali sa pod wrazeniem, koszt niewielki raptem 500 ojro calosc, amorki+sprezyny, ja sie po zimie skusze, jesli zas chodzi o hamulce, hmm, tak zeby sie nie narzezbic zanadto to mysle, ze wymiana tarcz na jakies ebc i klockow powinna pomoc. Link Zgłoś
latamnisko Re: laguna V6 turbo 24.09.05, 17:20 dzięki za link! szkoda, ze nie znam niemieckiego:) Link Zgłoś