xant 09.10.05, 23:23 Od kilku dni zauważyłem w mojej limuzynie dziwne objawy: na luzie przy puszczonym sprzęgle słychać dziwne stukanie, po wciśnięciu sprzęgła stukanie znika. Jak myślicie to coś poważnego czy można olać?? Pzdr. Xant Link Zgłoś Obserwuj wątek
wahacz Re: sprzęgło siada?? 09.10.05, 23:27 xant napisał: > Od kilku dni zauważyłem w mojej limuzynie dziwne objawy: na luzie przy > puszczonym sprzęgle słychać dziwne stukanie, po wciśnięciu sprzęgła stukanie > znika. Jak myślicie to coś poważnego czy można olać?? na tarczy sprzegla sa takie sprezynki i one odpowiadaja za tlumienie drgan i u ciebie wlasnie jedna lub kilka zaczynaja sie siadac. Sprzeglo moze jescze pochodzic i to calkiem dlugo ale to oznaka ze ma juz swoje lata. Link Zgłoś
wujaszek_joe a może łożysko oporowe? 09.10.05, 23:28 wiem że to brzęczy, nie wiem co to jest ale mozna z tym jakiś czas jezdzić:) Link Zgłoś
wujaszek_joe po zastanowieniu 09.10.05, 23:44 krótki czas, jak ono padnie to całe sprzęgło sie rozkręci Link Zgłoś
waskes29 Re: sprzęgło siada?? 09.10.05, 23:59 Moim zdaniem padlo lozysko dociskowe sprzegla ale i tak raczej trzeba bedzie wymienic caly komplet sprzegla ,no chyba ze reszta jeszcze jest w idealnym stanie Link Zgłoś
typson Re: sprzęgło siada?? 10.10.05, 00:12 przeciez lozysko pracuje w momencie wcisniecia sprzegla a tu szumy sa w momencie gdy silnik i skrzynia sa zesprzeglone. A oliwa w skrzyni? Link Zgłoś
waskes29 Re: sprzęgło siada?? 10.10.05, 10:51 typson napisał: > przeciez lozysko pracuje w momencie wcisniecia sprzegla a tu szumy sa w momenci > e > gdy silnik i skrzynia sa zesprzeglone. > > A oliwa w skrzyni? Lozysko moze halasowac nawet na bez wcisnietego sprzegla przyczyna moze byc tez sama tarcza sprzegla -popekane sprezyny ale w najgorszym wypadku rowniez uszkodzona skrzynia biegow najlepiej podjechac do dobrego mechanika to bedzie wiedzial co jest dokladnie , jesli to skrzynia to lepiej i taniej kupic druga uzywana niz bawic sie w naprawy starej Link Zgłoś