Dodaj do ulubionych

Ale mnie korci...

22.10.05, 01:24
Właśnie siedzę na mobile.d i zastanawiam się co i za ile. Wyznaczyłem sobie
limit 7 euro z opłatami. Myślałem o Audi, Golfie, starszym Passacie, nawet o
Vektrze i o Fokusie. Akurat 7-7.5 euro w Polsce. O BMW nawet nie myślałem,
ale korci. Korci, żeby dołożyć trochę i mię taką śliczną 3. z 2000 zoku.
Znacie to uczucie? Jak się mu oprzeć!?
Obserwuj wątek
    • radomir996 Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 07:03
      nahwile napisał:

> Właśnie siedzę na mobile.d i zastanawiam się co i za ile. Wyznaczyłem sobie
      > limit 7 euro z opłatami. Myślałem o Audi, Golfie, starszym Passacie, nawet o
      > Vektrze i o Fokusie. Akurat 7-7.5 euro w Polsce. O BMW nawet nie myślałem,
      > ale korci. Korci, żeby dołożyć trochę i mię taką śliczną 3. z 2000 zoku.
      > Znacie to uczucie? Jak się mu oprzeć!?

Kupic bo bedzie meczyc do skutku.
    • t.flesz Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 11:20

Jak masz pieniądze, to kupuj! Życie ma się tylko jedno!
    • szymizalogowany Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 11:24
      O BMW nawet nie myślałem,
      > ale korci. Korci, żeby dołożyć trochę i mię taką śliczną 3. z 2000 zoku.
      > Znacie to uczucie? Jak się mu oprzeć!?

Co jest wspaniałego w czterodrzwiowej 320d albo 318i z welurem, bez
      podłokietnika, z czarnymi plastikowymi klamkami, czarnymi nerkami, bez xenonow,
      na salowych piętnastkach ze zwykłą kierownicą?

Oprocz napedu na tyl nie widze zadnych zalet i na pewno bym wolal o wiele
      Passata 2.8.

Jak 3 to jakas kozacka musi byc bo zwykla to nic takiego.
      • t.flesz Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 11:45
        W sumie to masz rację! Ale 325 albo 330d to ju coś.
        • unterseeboot Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 12:57
          szymi tego nie rozumie bo jest jeszcze dzieciaczkiem.
          bmw to bmw !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

napewno szymi jechał bmw i byłwielce zdegustowany :)

ps ryby i dzieci głosu nie mają ;D
          • szymizalogowany Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 14:16
            Nie no co ty, Szymi nigdy nie jechał BMW.

I w zwiazku z tym nie wie np takich rzeczy jak wiedza eksperci z tego forum ze
            podobno jest tam malo miejsca z przodu bo silnik jest R6
            • waskes29 Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 14:34
              szymizalogowany napisał:

> Nie no co ty, Szymi nigdy nie jechał BMW.
              >
              > I w zwiazku z tym nie wie np takich rzeczy jak wiedza eksperci z tego forum
              ze
              > podobno jest tam malo miejsca z przodu bo silnik jest R6

No to chyba jest logiczne ze przy tej samej dlugosci samochodow i rozstawie kol
              jesli w jednym samochodzie stosuje sie silniki R6 a w drugim nie to dla
              silnikow R6 komora silnika musi byc dluzsza a to moze sie odbyc tylko kosztem
              przesuniecia kabiny pasazerow do tylu czyli ilosci miejsca w srodku.Jasne ze
              dla kurdupla mierzacego 1,60m nie ma to moze znaczenia ale dla kogos kto ma
              normalne wymiary wszystkiego moze juz miec.Do takich przemyslen nie trzeba byc
              ani znawca ani geniuszem.
              • szymizalogowany Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 14:42

> No to chyba jest logiczne ze przy tej samej dlugosci samochodow i rozstawie
                kol
                >
                > jesli w jednym samochodzie stosuje sie silniki R6 a w drugim nie to dla
                > silnikow R6 komora silnika musi byc dluzsza a to moze sie odbyc tylko kosztem
                > przesuniecia kabiny pasazerow do tylu czyli ilosci miejsca w srodku.Jasne ze
                > dla kurdupla mierzacego 1,60m nie ma to moze znaczenia ale dla kogos kto ma
                > normalne wymiary wszystkiego moze juz miec.Do takich przemyslen nie trzeba
                byc
                >
                > ani znawca ani geniuszem.

Oj teoretycy, teoretycy :)

Tyle tesktu, piana z geby a ja wsiadam i nie widze zeby ta kabina byla jakas
                mniejsza hehe.

• waskes29 Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 15:03
                  szymizalogowany napisał:

> Oj teoretycy, teoretycy :)
                  >
                  > Tyle tesktu, piana z geby a ja wsiadam i nie widze zeby ta kabina byla jakas
                  > mniejsza hehe.
                  >
                  Jak dorosniesz to zrozumiesz.Teraz wez sobie jakiegos do{roslego} kolege i
                  porownaj ile jest miejsca w np. Passacie z przodu i z tylu a BMW3 a zdziwisz
                  sie dosc mocna mimo ze BMW ma wiekszy rozstaw kol.
                  A jeszcze bardziej to widac po poprzednim passacie i poprzednim BMW3 roznica
                  prawie dwoch klas.
                  • szymizalogowany Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 15:27
                    > porownaj ile jest miejsca w np. Passacie z przodu i z tylu a BMW3 a zdziwisz

Z tylu nie moge za bardzo porownac do passata bo nie ma takiej wersji a z
                    przodu jest bardzo duzo miejsca
                    • waskes29 Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 15:35
                      szymizalogowany napisał:

> > porownaj ile jest miejsca w np. Passacie z przodu i z tylu a BMW3 a zdziw
                      > isz
                      >
                      > Z tylu nie moge za bardzo porownac do passata bo nie ma takiej wersji a z
                      > przodu jest bardzo duzo miejsca

Jak nie ma takiej wersji o czym ty mowisz? Porownujesz dwa sedany w czym
                      problem?
                      Zwlaszcza bardzo duzo miejsca jest w poprzedniej BMW3 chyba dla krasnali
                      ogrodowych.Ty siedziales chociaz raz w bmw 3 ,czy tylko w bmw 3 siedziales i
                      nie masz porownania.?BMW ma wiele zalet ale nigdy nie byla nia przestronnosc.
                      • unterseeboot Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 16:15
                        Szymi to taki fajny dzieciak , że zabiera głos w sprawach o których zupełnie
                        niema pojęcia i na dodatek niema prawo jazdy a wiedza jego wygląda jak
                        kolorowe czasopismo albo jak "dawne" pamiętne obrazki z gum "turbo"

Dzieciak nie zdaje sobie sprawy że BMW nie kupuje się wyłącznie dla ilości
                        miejsca czy ładnych elementów - choć one i tak przewyższaja inne produkty ;P

chłopak się przyczepia do czegoś o czym niema pojęcia.
                        Moze i siedziałeś kiedyś w BMW - żadna sztuka ale jeśli przy wzroście
                        chłopczyka ( 1.50cm) było Ci mało miejsca to dla kogo było to BMW ?
                        Może siedziałeś w BMW na baterie-akumulator (taki jedno osobowy) ;)

Jak dorośniesz kupisz sobie BMW 7
                • fru.fru Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 16:21
                  szymizalogowany napisał:
                  > Oj teoretycy, teoretycy :)
                  >
                  > Tyle tesktu, piana z geby a ja wsiadam i nie widze zeby ta kabina byla jakas
                  > mniejsza hehe.
                  >

ej Szymi, swego czasu zdarzylo mi sie jechac 528 z `99 do makaronii i
                  spowrotem.
                  Wielki to niejestem, ale imho bylo tam lekko ciasno.
                  Ale na temat R6 i malo miejsca z przodu to sie nawet neiwypowiadam ;->
                  • szymizalogowany Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 16:26
                    fru.fru napisał:

> szymizalogowany napisał:
                    > > Oj teoretycy, teoretycy :)
                    > >
                    > > Tyle tesktu, piana z geby a ja wsiadam i nie widze zeby ta kabina byla ja
                    > kas
                    > > mniejsza hehe.
                    > >
                    >
                    > ej Szymi, swego czasu zdarzylo mi sie jechac 528 z `99 do makaronii i
                    > spowrotem.
                    > Wielki to niejestem, ale imho bylo tam lekko ciasno.
                    > Ale na temat R6 i malo miejsca z przodu to sie nawet neiwypowiadam ;->

Jak dla mnie to jedyna istotna różnica w wymiarach kabiny to jest taka że jest
                    strasznie szeroki tunel środkowy.
                  • latamnisko Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 20:10
                    beta jak beta - w środku ciasna, tzn otula pasażerów ale w 3 mogłem sobie nogi
                    z przodu prawie wyprostowac:) a mam ponad 190 wzrostu... ale z tyłu wolę nią
                    nie jeździc
              • pawebdgo A skad ty to wiesz waskes 22.10.05, 20:26
                Jestes inzynierem, znasz sie na projektowaniu samochodow, nie masz pojecia o
                tym wogole, nie jest to wcale takie logiczne. Wszystko zalezy od konstruktora,
                od tego jakie zalezenia sobie wytyczyl. Wcale to nie jest takie oczywiste, to
                jest bardzo zlozone, predzej bys sie posral niz to zrozumial, szymi ma racje
                wogole.
                • waskes29 Re: A skad ty to wiesz waskes 22.10.05, 20:39
                  pawebdgo napisał:

> Jestes inzynierem, znasz sie na projektowaniu samochodow, nie masz pojecia o
                  > tym wogole, nie jest to wcale takie logiczne. Wszystko zalezy od
                  konstruktora,
                  > od tego jakie zalezenia sobie wytyczyl. Wcale to nie jest takie oczywiste, to
                  > jest bardzo zlozone, predzej bys sie posral niz to zrozumial, szymi ma racje
                  > wogole.

A co jest w tym nielogicznego ze ta sama dlugosc nadwozia i ten sam rozstaw
                  kol to przy wiekszej /dluzszej komorze silnika jakiej wymaga R6 musi sie to
                  odbyc przesunieciem kabiny do tylu - to albo kosztem krotszego/mniejszego
                  bagaznika albo kosztem mniejszej ilosci miejsca w srodku najczesciej i tego i
                  tego.
                  Proponuje porownanie sobie takich parametrow - czesto sa dokladne wymiary
                  wnetrza w roznych czasopismach motoryzacyjnych .Ja jezdzilem i BMW3 a mialem
                  passata roznica jest ogromna zwlaszcza z tylu to samo dotyczy bagaznika.
                  • pawebdgo Czasopisma hehe 22.10.05, 20:46
                    Jezeli czerpiesz wiedze z czasopism to jestes troche niepowazny, myslisz ze
                    tacy dziennikarze rozumieja istote konstruowania, mysle ze tylko powtarzaja
                    tylko to co im przekazali jacys ludzie z marketingu odpowiedzialni za kontakt z
                    mediami. Nie maja zielonego pojecia co taki inzynier( zespol inzynierow)
                    poczynil za obliczenia, koncepcje, wreszcie proby z obliczenioami korygujacymi.
                    Tak naprawde z tych pism mozesz sie dowiedziec jedynie to co do czego innego
                    jak obslugi pojazdu zza kolka ci sie nie przyda. Mniej naiwnosci waskez.
                    • waskes29 Re: Czasopisma hehe 22.10.05, 20:52
                      pawebdgo napisał:

> Jezeli czerpiesz wiedze z czasopism to jestes troche niepowazny, myslisz ze
                      > tacy dziennikarze rozumieja istote konstruowania, mysle ze tylko powtarzaja
                      > tylko to co im przekazali jacys ludzie z marketingu odpowiedzialni za kontakt
                      z
                      >
                      > mediami. Nie maja zielonego pojecia co taki inzynier( zespol inzynierow)
                      > poczynil za obliczenia, koncepcje, wreszcie proby z obliczenioami
                      korygujacymi.
                      >
                      > Tak naprawde z tych pism mozesz sie dowiedziec jedynie to co do czego innego
                      > jak obslugi pojazdu zza kolka ci sie nie przyda. Mniej naiwnosci waskez.

Ale jakiej naiwnosci suche liczby chyba najlepiej przedstawia ilosc miejsca w
                      srodku bo jak inaczej dokonac pomiarow.Chyba nie myslisz ze dziennikarze
                      specjalnie falszuja pomiary by wykazac wyzszosc jednej marki nad druga .
                      Proponowalem juz wczesniej porownac sobie miejsca w BMW3 i passacie to sa
                      samochody tej samego segmentu a BMW ma nawet wiekszy rozstaw kol.
                      W czym jest problem obiektywnego pomiaru odleglosci od siedziska do sufitu
                      czy od pedalow do max wychylenia fotela kierowcy przy jednoczesnym pomiarze
                      ilosci miejsca z tylu .Takich pomiarow robi sie zreszta wiecej i tylko w taki
                      sposob mozna obiektywnie porownac samochody.
                      • pawebdgo Dobrze 22.10.05, 21:01
                        Zagadza sie w passacie jest na pewno wiecej miejsca. BMW 3 to troszke mniejszy
                        samochod, konstruktorom chodzilo napewno o mniejsza mase, co za tym idzie
                        lepsze osiagi itd, natomiast komora silnika nie musi miec wiekszego wplywu na
                        kabine, bo mogliby silnik umiescic poprzecznie. Moim zdaniem chodzilo tu raczel
                        o korzystny rozklad masy, czyli lepsze wlasciwosci jezdne, co jest istota
                        bmw.Klienci bmw wlasnie na to zwracaja uwage podejmujac decyzje o nabyciu tego
                        typu auta. Moze pasazerowie nie maja duzego komfortu, ale za to pozycja za
                        kierownica jest idealna. Dziennikarze raczej nie klamiaq swiadomie, ich
                        wprowadzanie w blad w dziedzinie techniki wiaze sie raczej z ich
                        niedoinformowaniem, brakiem takowej wiedzy niz z celowego dzialania.
                        • waskes29 Re: Dobrze 22.10.05, 21:16
                          pawebdgo napisał:

> Zagadza sie w passacie jest na pewno wiecej miejsca. BMW 3 to troszke
                          mniejszy
                          > samochod, konstruktorom chodzilo napewno o mniejsza mase, co za tym idzie
                          > lepsze osiagi itd, natomiast komora silnika nie musi miec wiekszego wplywu na
                          > kabine, bo mogliby silnik umiescic poprzecznie. Moim zdaniem chodzilo tu
                          raczel
                          Pokaz mi samochod ktory ma silnik R6 poprzecznie? Oto chodzi ze jesli jest
                          przewidywany taki silnik to musi do niego byc zaprojektowana odpowiednio
                          komora zeby sie zmiescil.

> o korzystny rozklad masy, czyli lepsze wlasciwosci jezdne, co jest istota
                          > bmw.Klienci bmw wlasnie na to zwracaja uwage podejmujac decyzje o nabyciu
                          tego
                          > typu auta. Moze pasazerowie nie maja duzego komfortu, ale za to pozycja za
                          > kierownica jest idealna. Dziennikarze raczej nie klamiaq swiadomie, ich
                          > wprowadzanie w blad w dziedzinie techniki wiaze sie raczej z ich
                          > niedoinformowaniem, brakiem takowej wiedzy niz z celowego dzialania.

Ale to sa pomiary i na tej podstawie wiadomo jaka przstronnosc maja
                          poszczegolne samochody to nie sa subiektywne odczucia testujacych.Ja jestem
                          bardzo wysoki 1.93 i dla mnie poprzednia wersja BMW3 byla nie do przyjecia nie
                          miescilem sie wygodnie w niej a przy prawie max wychyleniu fotela nie bylo
                          miejsca z tylu.Pewnie ze kazdy ma inne potrzeby co do tego i innym moze to
                          nie przeszkadzac ale mi przeszkadzalo rowniez szerokosc nie byla imponujaca
                          wiec ktos wysoki i dobrze zbudowany nie bedzie sie czul dobrze w BMW3
                          zreszta w AUDI A4 tez chociaz minimalnie z przodu jest lepiej i tam juz sie
                          czulem w miare swobodnie.
                          • pawebdgo Re: Dobrze 22.10.05, 21:33
                            Nie ma r6 poprzecznego bo praktyczne tylko bmw robi r6. Nie gadaj ze w a4 jest
                            lepiej, to podobne auta, no ale pewnie w autoswiecie napisali ze jest
                            przestronniej wiec tak sadzisz. Poza tym kazdy ma swoj gust i kazdy lubi co
                            innego, wiec jezeli lubisz samochody kanapy to kup se cos zza oceanu , lub mb i
                            tylko czekaj na to az cie wyrzuci z zakretu, jezeli nie to bmw. To jest wlasnie
                            troche rozumowanie z gazet samochodowych. Ostatnio slyszalem goscia co mowil ze
                            bmw ma malo sportowego zaciecia i woli mb. Nie wiedzialem wtedy czy on jest
                            taki glupi czy ktos mu cos glupiego powiedzial, czy cos glupiego przeczytal,
                            jezeli wogole potrafil czytac. A ci dziennikarze konczyli studia humanistyczne,
                            wiec nie dziwie sie ze malo wiedza. Oczywiscie przekazywane przez niego
                            informacje moga pomoc w wyborze samochodu zwyklemu czlowiekowi. Ale nie ma w
                            tym nic specjalnego. Wiec jak ktos mowi jakby wiedzial wszystko na ten temat i
                            zjadl wszystkie rozumy( nomen omen posel ziobro) to jest troche niepowazne z
                            deka. Czlowiek inteligentny potrafi takie rzeczy wychwycic wiekszosc nie. Tak
                            poza tym wszystkim to dlaczego tyle ludzi glosuje na leppera , kaczynskiego( no
                            dobrze profesor prawa,ale co on poza tym wie), giertycha itp. Z niewiedzy z
                            braku wyksztalcenia, inteligencji. Sorki za to ze tak polityka pojechalem,ale
                            chcialem zebys zrozumial o co mi chodzi.
                            • waskes29 Re: Dobrze 22.10.05, 21:51
                              pawebdgo napisał:

> Nie ma r6 poprzecznego bo praktyczne tylko bmw robi r6.

No nie wyobrazam sobie silnika R6 poprzecznie nawet jesli to mozliwe moglo
                              byc bo gdzie jeszcze skrzynia biegow mogla sie zmiescic.

Nie gadaj ze w a4 jest
                              > lepiej, to podobne auta, no ale pewnie w autoswiecie napisali ze jest
                              > przestronniej wiec tak sadzisz. Poza tym kazdy ma swoj gust i kazdy lubi co
                              > innego, wiec jezeli lubisz samochody kanapy to kup se cos zza oceanu , lub mb
                              i
                              >
                              > tylko czekaj na to az cie wyrzuci z zakretu, jezeli nie to bmw. To jest
                              wlasnie
                              >
                              > troche rozumowanie z gazet samochodowych.
                              Mialem A4 i jest troche lepiej z przodu bo z tylu to taka sama kicha .Wogole
                              nie biore pod uwage przy kupnie samochodu co pisza w gazetach ale dla
                              ciekawosci takie dane sobie czytam dla porownania..Kiedys mialem swoj
                              warsztat samochodowy wiec troche mam na ten temat pojecia i juz sobie
                              wyrobilem opinie o markach z doswiadczenia.Na nowy samochod mnie nie stac wiec
                              jezdze starym a BMW nawet jakbym mial mozliwosc teraz kupic to napewno nie bo
                              nieodpowiada mi juz aktualny wyglad wszystkich nowych modeli.
                              Kzdy kupuje samochod dopasowany pod siebie dla mnie BMW3 takim nie jest bo sie
                              w nim czuje zbyt ciasno a nie dlatego ze w jakiejs gazecie tak napisali.
                              Jak kupowalem passata za takie same pieniadze moglem kupic BMW 3 prawie z tego
                              samego rocznika ale zdecydowanie wybralem paska glownie z racji ilosci
                              miejsca -robilem duzo km na dlugich trasach czesto nie sam .
                              • pawebdgo No i dobrze. 22.10.05, 22:03
                                Nie wyobrazasz sobie r6 poprzecznego, bo pewnie prowadzac warsztat miales tylko
                                techniczne wyksztalcenia srednie czyli tylko technikum np. samochodowe czy
                                mechaniczne jak mniemam.A to tylko wiedza praktyczna. Zeby poznac cala istote
                                konstrukcji(konstruowania) to niestety na politechnike zapraszam. Oczywiscie
                                moge sie mylic co do ciebie. No ale to juz takie to forum jest nikt nie wie z
                                kim ma do czynienia. Moze to i dobrze... ?
                                • waskes29 Re: No i dobrze. 22.10.05, 22:12
                                  pawebdgo napisał:

> Nie wyobrazasz sobie r6 poprzecznego, bo pewnie prowadzac warsztat miales
                                  tylko
                                  >
                                  > techniczne wyksztalcenia srednie czyli tylko technikum np. samochodowe czy
                                  > mechaniczne jak mniemam.
                                  A co ma do tego wyksztalcenie ?
                                  R6 BMW to dosc dlugi silnik ustawiajac go poprzecznie plus skrzynia biegow to
                                  samochod musialby miec ponad 3 metry szerokosci -tego sie nie da zrobic no
                                  chyba ze ty mgr cos wymyslisz .To VW kombinowal z silnikiem VR5 zeby go zrobic
                                  jak najkrotszym przez co powstala pierwsza rzedowa v-ka 5cylndrowa wiec
                                  musialbys pojsc sladami VW cos na styl VW6 ale to juz bylo .
                                  • pawebdgo Re: No i dobrze. 22.10.05, 22:24
                                    Czyli widzisz ze juz jakies proby byly udane czy mniej udane to juz bylo.
                                    Powiem ci ze wlasnie z technicznego punktu widzenia chodzi o to zeby stworzyc
                                    jak najwiecej rozwiazan, mozliwosci rozwiazan czyli koncepcji i jak najwiecej z
                                    nich sprawdzic w procesie badawczym lub klasycznych testach. No ale wiesz w
                                    takich koncernach samochodowych niestety decyduja "ksiegowi" i to inzynierowie
                                    robia w duzym uproszczeniu wszystko pod ich dyktando. Fakt ze oni z kolei biora
                                    pod uwage rynek. Stad u nas i podobnych krajach samochody w klasie b sa pozadane
                                    ( fabia, logan to juz wogole)
          • plawski Podwodniak, znowu atak choroby? Dopiero go 24.10.05, 09:56
            broniłeś, jak dałem link z jego autem.
            Nagła zmiana?
            • unterseeboot Re: Podwodniak, znowu atak choroby? Dopiero go 24.10.05, 16:53
              o co ci chodzi mistrzu?
              chory to ty jesteś.
    • bemeta Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 20:43
      Jezeli tylko mozesz to bierz bete. Zadna fura nie ma porownania z tym bawarskim
      cudem. Mialem 325 tds - fenomen, teraz mam 523 pelna opcja - historia nie z tej
      ziemi. Teraz patrze zeby poliftingowe 320d nabyc zeby ta wspaniala historia
      miala swoj ciag dalszy. Posluchaj ludzi co to jezdza takimi wozami i wiedza o
      czym mowia. Reszta w swoich pudelkach po butach lepiej niech odpusci komentarze
      bo w gruncie rzeczy i tak nie wie o czym mowi a poza tym to wymysla historie na
      usprawiedliwienie braku jaj zeby tez sobie taka nabyc. Beta wcale nie musi byc
      droga mianowicie.
      • unterseeboot Re: Ale mnie korci... 22.10.05, 21:12
        no i wkońcu też ktos opie..ł jełopa SZ.
      • jans31 Re: Ale mnie korci... 23.10.05, 19:40
        jaja jak granaty
        w beemach to jednak jeżdzą buraki, co by o tym nie mówić
        • unterseeboot Re: Ale mnie korci... 24.10.05, 16:51
          sam jesteś burak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka