plawski Re: Czy to prawda że Volvo... 15.11.05, 00:47 paaaaat napisał: > jest niemiłosiernie awaryjnym samochodem? po 99 roku raczej tak. V70 AWD rok 2000, 2,4 T tiptronic. Przy przebiegu 80 tys poszło w nim większość z możliwych rzeczy... Link Zgłoś
devote Re: Czy to prawda że Volvo... 15.11.05, 14:46 plawski napisał: > po 99 roku raczej tak. V70 AWD rok 2000, 2,4 T tiptronic. > Przy przebiegu 80 tys poszło w nim większość z możliwych rzeczy... lubie takie komentarze duzo sie mozna dowiedziec :) haha Link Zgłoś
plawski Re: Czy to prawda że Volvo... 15.11.05, 14:49 devote napisał: > plawski napisał: > > > > po 99 roku raczej tak. V70 AWD rok 2000, 2,4 T tiptronic. > > Przy przebiegu 80 tys poszło w nim większość z możliwych rzeczy... > > > lubie takie komentarze > duzo sie mozna dowiedziec :) haha Nie chce mi się pisać. Też by Ci się nie chciało. Dobrze, że to nie moja fura... Link Zgłoś
xystos Re: Czy to prawda że Volvo... 15.11.05, 08:36 paaaaat napisał: jest niemiłosiernie awaryjnym samochodem? nie bardziej niz MB 200 i BMW , natomiast ostrzegam przed SAAB 9_5 - felerne wszystko,najgorsze jest to ze nie ma typowych wad-w kazdym samochodzie co innego "nawala" najczesciej ,ale na oslode "nawalaja" tez inne komponenty od czasu do czasu . Pzdr. z Vikingova Link Zgłoś
waskes29 Re: Czy to prawda że Volvo... 15.11.05, 08:55 Bez przesady miesci sie w europejskich srednich ale czesci naleza do jednych z drozszych. Link Zgłoś
edek40 Re: Czy to prawda że Volvo... 15.11.05, 10:00 W opinii mojego znajomego, ktory przez 3 lata mial v60 (o nowosci) to megaawaryjne auto. Kupujac ten samochod spodziewal sie przecietnej jakosci. Jakosc byla kiepska, a ceny czesci i serwisu z kosmosu. Sprzedal auto po tym jak w ciagu tylko jednego miesiaca dwa razy musial wzywac assistance i to z dwoch roznych powodow. Link Zgłoś
johndoe Re: Czy to prawda że Volvo... 15.11.05, 15:46 edek40 napisał: > W opinii mojego znajomego, ktory przez 3 lata mial v60 (o nowosci) to megaawary > jne auto. to ciekawe co piszesz. gdybys jeszcze mogl napisac, gdzie mopzna v60 kupic... Link Zgłoś
edek40 Re: Czy to prawda że Volvo... 15.11.05, 16:42 Oczywiscie chodzilo o s60, ale nie zmienia to istoty tekstu. To byl awaryjny samochod z czesciami tak drogimi, ze moj japonczyk to taniocha. Samochod zanim osiagnal 100 kmm mial wymieniana np. skrzynie biegow. Link Zgłoś
greenblack Re: Czy to prawda że Volvo... 15.11.05, 16:46 Volvo żąda 40 tysięcy dopłaty do wersji kombi S60. Nie potrafią zrobić dyzla powyżej 200 KM, a model flagowy to 7-letni samochód z 4-biegowym automatem. Link Zgłoś
ksbatory Re: Czy to prawda że Volvo... 15.11.05, 21:18 Wystarczy spojrzeć na ceny używanych. Link Zgłoś
johndoe Re: Czy to prawda że Volvo... 16.11.05, 10:54 greenblack napisał: > Volvo żąda 40 tysięcy dopłaty do wersji kombi S60. co to ma do jakosci? > Nie potrafią zrobić dyzla > powyżej 200 KM, co to ma do jakosci? > a model flagowy to 7-letni samochód z 4-biegowym automatem. co to ma do jakosci? Link Zgłoś
greenblack Re: Czy to prawda że Volvo... 16.11.05, 13:05 Można sprzedawać bardzo dobre jakościowo i drogie kamienie polne, ale chyba nie o to chodzi? Link Zgłoś
johndoe Re: Czy to prawda że Volvo... 17.11.05, 12:31 mozna tez pisac nie na temat. mozna tez /moze w niedalekiej przyszlosci/ sprzedawac rozum. zapotrzebowanie, jak widac, spore. Link Zgłoś
greenblack Re: Czy to prawda że Volvo... 17.11.05, 15:27 > mozna tez /moze w niedalekiej przyszlosci/ sprzedawac rozum. > zapotrzebowanie, jak widac, spore. Podaż też jest ważna... Link Zgłoś
johndoe Re: Czy to prawda że Volvo... 18.11.05, 08:39 greenblack napisał: > > > mozna tez /moze w niedalekiej przyszlosci/ sprzedawac rozum. > > zapotrzebowanie, jak widac, spore. > > Podaż też jest ważna... jak ktos jest ciemny /moze tez byc czarny/ to kazda kiche mozna mu wcisnac. nastepnym razem moze audi tt combi. Link Zgłoś
greenblack Re: Czy to prawda że Volvo... 18.11.05, 09:44 > jak ktos jest ciemny /moze tez byc czarny/ to kazda kiche mozna mu wcisnac. > nastepnym razem moze audi tt combi. Wiedziałem, że w końcu się przekonasz do Audi... Link Zgłoś
xystos Re: Czy to prawda że Volvo... 18.11.05, 10:23 Autor: greenblack Data: 18.11.05, 09:44 jak ktos jest ciemny /moze tez byc czarny/ to kazda kiche mozna mu wcisnac. nastepnym razem moze audi tt combi. Audi TT to schpanerskie auto,niby "niemieckie" wiec wiesz co masz(?) - jedynym powodem dla którego schpanerzy toto kupuja - by sasiad byl : "greenface" , nieprawdaz ? Link Zgłoś
johndoe Re: Czy to prawda że Volvo... 18.11.05, 11:00 greenblack napisał: > > Wiedziałem, że w końcu się przekonasz do Audi... wszak stosuja najnowsze technologie, czyli np. haldex :) a wszysscy wiedza, ze vorsprung... Link Zgłoś
roll Volvo to VOLVO 15.11.05, 13:47 Najwięcej do gadania mają ci którzy nigdy volvo nie mieli tylko o nim marzą.Auto jak auto,psuje się jak każde, a prestiż jest bezcenny.Jak kogoś nie stać to jeździ LUPO. Link Zgłoś
niknejm Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 13:56 Prestiż? W Volvo? ;-) Przecież to Fordy w wersji 'facelifting' i z bogatszym wyposażeniem ;-)) Szczerze powiedziawszy, za cenę zakupu dowolnego Volvo można kupić sporo ciekawsze (i lepsze technicznie) samochody. Bez przesadnej dopłaty za 'prestiż'. Pzdr Niknejm P.S. Czekam na ukamieniowanie ;-)) Link Zgłoś
robert888 Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 14:12 Jakie samochody można kupić? Pytam poważnie, jednak proszę o przykłady z polskiego rynku, ew. europejskiego, gdzie przyjmijmy, przyzwoicie wyposażone V70 z silnikiem 210KM kosztuje, no cirka ebałt 40 ojro. Auta amerykańskie zostawmy, bo są do niczego wewnątrz. Link Zgłoś
xystos Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 14:42 roll 15.11.05, 13:47 + odpowiedz Najwięcej do gadania mają ci którzy nigdy volvo nie mieli tylko o nim marzą.Auto jak auto,psuje się jak każde, a prestiż jest bezcenny.Jak kogoś nie stać to jeździ LUPO. .. ja te auta budowalem, co dwa/trzy lata z rabatem pracowniczym zmienialem moje Volvo , wtedy gdy jeszcze od 140 do 940 to byly prawdziwe szwedy,teraz w 80% tez szwedzka mysl techniczna w nich lezy jezeli kupisz z szwedzkim motorem- R5 , czwórki 1,6 z Mazdy , 1,8 z Forda . Platforma wspólna ale to jest b.dobra platforma. ------------------------------------------------------------------------------- • Re: Volvo to VOLVO niknejm 15.11.05, 13:56 + odpowiedz Prestiż? W Volvo? ;-) Przecież to Fordy w wersji 'facelifting' i z bogatszym wyposażeniem ;-)) Szczerze powiedziawszy, za cenę zakupu dowolnego Volvo można kupić sporo ciekawsze (i lepsze technicznie) samochody. Bez przesadnej dopłaty za 'prestiż'. Nie masz racji,tylko w szwecji VOLVO nie jest prestizowym autem , wiekszosc taxówek to VOLVO , w USA /Canada i wiekszosci innych krai na calym swiecie VOLVO jest prestizowym autem dla Panów w srednim i nieco wyzszym wieku . Pzdr.x2 Link Zgłoś
niknejm Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 17:46 robert888 napisał: > Jakie samochody można kupić? Pytam poważnie, jednak proszę o przykłady z > polskiego rynku, ew. europejskiego, gdzie przyjmijmy, przyzwoicie wyposażone > V70 z silnikiem 210KM kosztuje, no cirka ebałt 40 ojro. > Auta amerykańskie zostawmy, bo są do niczego wewnątrz. Zacznijmy od S40. Aby kupić porządnie jeżdżącą wersję (220KM), musimy wyłożyć 142kPLN. Za mniej więcej tyle samo można kupić Imprezę 2.5 WRX 230KM z porządnym napędem 4X4. Subaru to porządne, solidne samochody, o niskiej usterkowości, bardzo dobrze się prowadzące i szybkie w wersjach WRX i STI. Za cenę S80 T6 272KM będzie można na dniach kupić np. nową Hondę Legend 3.5 300KM (też z bardzo porządnym 4X4). To tak pod rozwagę. W ogóle to Volvo mi sie podobają, to dobre samochody. Uważam jednak, że przedrożone - konkurencja często oferuje więcej. I nie mówię tu o mało istotnych gadżetach, a o silnikach, przeniesieniu napędu itp. istotnych rzeczach. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
robert888 Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 18:42 Gdyby jeszcze te Subaru WRX nie oferowało stylistyki wnętrza sprzed 15 lat. A szerzej - problem polega na tym, że w segmencie aut w zakresie 150- 250k "doskonałość" napędu nie jest tak istotna jak wydaje się na listach dyskusyjnych pryszczatych licealistów. Po prostu zakłada się że auto prowadzi się pewnie i cicho. Mało kto, kupuje taki samochód aby go testować na szutrach pod Olsztynem. I wątpię aby się przekonał dlatego, że odcinek specjalny przejedzie Legacym o 3 sek szybciej od V70 T5. Zdecydowanie ważniejsze są wrażenia estetyczne i to coś "ulotnego" a niestety wnętrze w Subaru jest mało pociagające. Volvo jest tu nieporównanie lepiej wysmakowane. Zajrzyj kiedyś do kabiny modelu wykończonego skórą Sovereign Hide. Zobaczysz o czym mówię - w Subaru (nawet Legacy) tego nie doświadczysz. I jeszcze te japońskie błyskotki na całej desce rozdzielczej - mi się to wydaje przekombinowane i jakieś takie "overloaded". Oczywiście nie twierdzę że Volvo jest odpowiednio wycenione w PL. Jest zdecydowanie droższe niż np. w Niemczech, jednak taka jest widać polityka importera - możliwe że "targetowcy" dostaja jakieś extra rabaty, a pospólstwo musi wierzyć na słowo że auto jest prestiżowe:) O prestiżu trudno mi się wypowiadać w kraju, gdzie "prestiż" utożsamiany jest z wielkością. I każdy posiadacz 12 letniego BMW 730 z pogardą patrzy na wszystko inne co się rusza. Na wypracowanie wzorców w tym temacie jeszcze przyjdzie nam poczekać. Co do Hondy się nie wypowiadam - nie widziałem, nie jeździłem i chyba nawet nie ma jej jeszcze w PL. Wielkim fanem Volvo nie jestem, ale w kwestii zamiany stylizacji ala Ikea, w inną (może nie Harrodsa, ale przyzwoity Selfridge) to zrobili kawałek dobrej roboty. Link Zgłoś
niknejm Re: Volvo to VOLVO 16.11.05, 10:05 robert888 napisał: > Gdyby jeszcze te Subaru WRX nie oferowało stylistyki wnętrza sprzed 15 lat. Zgadzam się, choć ostatnio zrobili pewien postęp. Natomiast mi stylistyka wnętrza Volvo też nie za bardzo się podoba, poza tym nie jest to dla mnie najistotniejszy element decydujący o zakupie. > A szerzej - problem polega na tym, że w segmencie aut w zakresie 150- > 250k "doskonałość" napędu nie jest tak istotna jak wydaje się na listach > dyskusyjnych pryszczatych licealistów. Po prostu zakłada się że auto prowadzi > się pewnie i cicho. Mało kto, kupuje taki samochód aby go testować na > szutrach > pod Olsztynem. I wątpię aby się przekonał dlatego, że odcinek specjalny > przejedzie Legacym o 3 sek szybciej od V70 T5. > Zdecydowanie ważniejsze są wrażenia estetyczne i to coś "ulotnego" a niestety > wnętrze w Subaru jest mało pociagające. Volvo jest tu nieporównanie lepiej > wysmakowane. Jak wspomniałęm, mam zupełnie odwrotne odczucia - jakość prowadzenia i napędu jest dla mnie dużo istotniejsza niż wnętrze auta. Ale, jak wspomnuiałęm, różni ludzie mają różne priorytety. > Zobaczysz o czym mówię - w Subaru (nawet Legacy) tego nie doświadczysz. I > jeszcze te japońskie błyskotki na całej desce rozdzielczej - mi się to wydaje > przekombinowane i jakieś takie "overloaded". Hi hi, mam dokładnie takie zdanie o Volvo - za dużo elementów na desce rozdzielczej, lewarek zmiany biegów jakiś odpustowy taki... :-) W S60 mi się to nie podobało. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
habudzik Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 19:28 niknejm napisał: > Zacznijmy od S40. Aby kupić porządnie jeżdżącą wersję (220KM), musimy wyłożyć > 142kPLN. Za mniej więcej tyle samo można kupić Imprezę 2.5 WRX 230KM z > porządnym napędem 4X4. Subaru to porządne, solidne samochody, o niskiej > usterkowości, bardzo dobrze się prowadzące i szybkie w wersjach WRX i STI. Porządnościa jednak Subaru ustepuje chyba wszystkim a nie tylko wolwo. Nie miałbym wątpliwości przy wyborze. > > Za cenę S80 T6 272KM będzie można na dniach kupić np. nową Hondę Legend 3.5 > 300KM (też z bardzo porządnym 4X4). > > To tak pod rozwagę. 28 KM więcej to mało aby zatrzeć pozytywny efekt po Volvo Link Zgłoś
niknejm Re: Volvo to VOLVO 16.11.05, 10:06 habudzik napisał: > Porządnościa jednak Subaru ustepuje chyba wszystkim a nie tylko wolwo. > Nie miałbym wątpliwości przy wyborze. Sugerujesz, że to awaryjny badziew? ;-))) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
habudzik Re: Volvo to VOLVO 16.11.05, 11:19 niknejm napisał: > habudzik napisał: > > > Porządnościa jednak Subaru ustepuje chyba wszystkim a nie tylko wolwo. > > Nie miałbym wątpliwości przy wyborze. > > Sugerujesz, że to awaryjny badziew? ;-))) Eeetam zara awaryjny . Taki sam awaryjny jak inne. Jak ktoś jest porządny gość to jest porządny a jak nieporządny to wcale nie oznacza że jest chory na grype. Volvo jest porzadne . To tak jak ze starym Mercedesem , miał porządna klamke w drzwiach a 'inni' mieli jakieś 'cipki' a nie klamki. Link Zgłoś
paxton1 Re: Volvo to VOLVO 18.11.05, 10:58 jak napisałam że mam legacy to zaraz naskoczyli na mnie że 4x4 to kicha Link Zgłoś
xystos Re: Volvo to VOLVO 18.11.05, 12:07 Autor: paxton1 Data: 18.11.05, 10:58 jak napisałam że mam legacy to zaraz naskoczyli na mnie że 4x4 to kicha ... 4x4 to nie "kicha" , problem jest w tym,ze kupuja to przewaznie ludzie nie majacy praktycznego pozytku z takiego napedu : nie ciagaja przyczep campingowych,przyczep z konmi,trailerów z lodzia na nich itp. , przewaznie mieszczuchy którym wystarczylby naped na dwa kola , nie biora pod uwage ze services jest duzo drozszy-puzniej rozpacz,ze drogi w utrzymaniu etc. Jezeli mieszkasz na pólnocy Europy lub Ameryki i zaspy posladków siegaja - nie ma lepszego auta niz te z 4x4 napedem . Pzdr. Link Zgłoś
johndoe Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 15:47 niknejm napisał: > Prestiż? W Volvo? ;-) Przecież to Fordy w wersji 'facelifting' i z bogatszym > wyposażeniem ;-)) > Szczerze powiedziawszy, za cenę zakupu dowolnego Volvo można kupić sporo > ciekawsze (i lepsze technicznie) samochody. Bez przesadnej dopłaty za 'prestiż' niech zgadne, audi? Link Zgłoś
habudzik Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 19:30 johndoe napisał: > niknejm napisał: > > > Prestiż? W Volvo? ;-) Przecież to Fordy w wersji 'facelifting' i z bogats > zym > > wyposażeniem ;-)) > > Szczerze powiedziawszy, za cenę zakupu dowolnego Volvo można kupić sporo > > ciekawsze (i lepsze technicznie) samochody. Bez przesadnej dopłaty za 'pr > estiż' > > niech zgadne, audi? PUDŁO - Honde , chociażby była najfatalniejsza pod słońcem Link Zgłoś
plawski Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 14:52 roll napisał: > Najwięcej do gadania mają ci którzy nigdy volvo nie mieli Zgadza się. Nie mieli i nigdy by nie chcieli ;) tylko o nim > marzą.Auto jak auto,psuje się jak każde, a prestiż jest bezcenny.Jak kogoś nie > stać to jeździ LUPO. Błąd. Skoda Fabia 1,2 HindusToPcha. Na szczęście nie muszę lansować się autem... Jest wiele innych fajnych rzeczy, na które można wydać pieniądze. A na volvo, przyznaje, nie stać mnie. Pozdrawiam Link Zgłoś
borowczana Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 15:08 To jak to jest z cenami Volvo... niby sa to lepsze Fordy, to dlaczego sa drozsze w eksploatacji? Mam na mysli czesci/ servis.... Ja mysle nad V70 z 98/99 i temat mne interesuje Pzdr Link Zgłoś
waskes29 Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 15:20 borowczana napisał: > To jak to jest z cenami Volvo... niby sa to lepsze Fordy, to dlaczego sa > drozsze w eksploatacji? > Mam na mysli czesci/ servis.... > To akurat czesta praktyka porownaj ceny tych samych czesci na podstawie skody/vw/ audi potrafia sie potroic do tego ostaniego. Link Zgłoś
borowczana Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 15:48 myslalem ze Audi/ VW/ Skoda to te same czesci - zamienniki. Link Zgłoś
waskes29 Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 15:51 borowczana napisał: > myslalem ze Audi/ VW/ Skoda to te same czesci - zamienniki. > Dobrze myslales ale sprobuj je kupic w ASO to zobaczysz roznice cen marka zobowiazuje zwlaszcza jesli chodzi o ceny. Link Zgłoś
roll Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 15:49 dobry wybór .Najlepszy z silnikiem 2.4 170 KM, lub 2.4 T AWD(napęd na 4 koła) Link Zgłoś
xystos Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 16:11 roll napisał: dobry wybór .Najlepszy z silnikiem 2.4 170 KM, lub 2.4 T AWD(napęd na 4 koła) Podtrzymuje Twoja opinie ,trzeba pamietac ze turbo w VOLVO jest niskocisnieniowe co oznacza nieco mniej mocy ale tez mniejsze zuzycie paliwa,i jest w zasadzie bezawaryjne - jeszcze nie slyszalem by ktos mial problema z VOLVO "lågtryck turbo" - polecam te modele . Link Zgłoś
borowczana Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 16:32 Dzieki Myslalem o tym starym TDI - 140k. Nigdy nie mialem gazowozu, a benzynowy oceniam na jakies 12-14 w miescie... 2xdrozej niz diesel. Link Zgłoś
xystos Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 16:42 borowczana napisał: > Dzieki > Myslalem o tym starym TDI - 140k. > Nigdy nie mialem gazowozu, a benzynowy oceniam na jakies 12-14 w miescie... > 2xdrozej niz diesel. ... szkoda,u nas auta z diesel motorami sa niechodliwe - podatek drogowy min. 500% tego co odp.auto z benzynowym silnikiem placi , raz krutko (2-3 mce) mialem MB 220diesel bylo to w latach ´70-tych -nie tesknie za dieslem mimo ze te nowoczesne ponoc sa szybsze i nie cierpia na chorobe Parkinsona , niewiele wiem o dieslach ale mam dostep do wielomilowych (tysiacznych) testach róznych diesli w klimacie skandynawskim , w razie czego pisz na priva-przetlumacze. Pzdr. Link Zgłoś
borowczana Re: Volvo to VOLVO 15.11.05, 16:45 Dzieki wielkie. Z tego co wiem to ten TDI to jest stary silnik z audi. Moze o klekot, ale zrobi spory przebieg, a specjalne osiagi nie sa mi potrzebne. Owszem 2.4 turbo brzmi fajnie, ale proze zycia nie pozwala mi tankowac codziennie Link Zgłoś
roll Re: Volvo to VOLVO 16.11.05, 10:51 Ze spalaniem prawda ale nie cała.2.4 170 KM-to spalanie w mieście ok.11l/100km,a 2,4 T 193KM AWD-to ok.11,5 l/100km.Oczywiście przy skrzyni manualnej. Link Zgłoś
fru.fru Re: Volvo to VOLVO 16.11.05, 16:11 borowczana napisał: > To jak to jest z cenami Volvo... niby sa to lepsze Fordy, to dlaczego sa > drozsze w eksploatacji? > Mam na mysli czesci/ servis.... > > Ja mysle nad V70 z 98/99 i temat mne interesuje > > Pzdr no to niech i ja cos wyplodze, a co tam troche o eksploatacji V70 z silnikiem 2,5 tdi produkcji pałwe. Samochód tescia, kupiony przy przebiegu 20 kkm, w chwili obecnej autko ma 269 kkm. POniewaz czesto nim jezdzilem i nadal jezdze wiec cos tam sobie na jego temat mysle. Zacznijmy od zalet, subiektywnych ale jednak zalet: - sympatyczne wnetrze, akurat ta wersja ma siedzenia skora+material i wstawki z takiego smisznego aluminium. - dobre audio(jak na firmowe) -ustawna paka wygodne fotele, przezylem na jeden strzal trase maratea-drasenhofen(malo madre wiem) z minusow nadal subietkywnych... - zbyt mocne wspomaganie ukladu kierowniczego, do tego jest on gumowaty i poprostu go "nie czuć" - masakryczne hamulce..a raczej spowalniacze.. powyzsze w porownaniu z moja nowa i stara lagą, nalezy zaznaczyc, ze ani jedna a ni 2 niejest/niebyla w wersji 1,6. Z bonusow o ktorych wiem/pamietam rozpirzone w drobny mak kolo pasowe pekniety IC to przy 30 kkm padnieta pompa paliwa klopot z wlaczaniem 1 i 2 biegu padla stacyjka, tzn po odpaleniu trzeba jeszcze machnac stacyjka zeby sie wlaczyly swiatla(a są automatyczne) klopoty z klima(sprzegielko czy cos) do tego ciagla wymiana drazkow kierowniczych, w garazu zawsze lezy tzw zestaw naprawczy czyli 2 sztuki :) W ostatnia niedziele pedzilem do kazimierza nad wisla, i taki oto efekt zaobserwowalem, przy rozpoczeciu hamowania, nalezy odrazu skreci kierą w prawo.. sciąga jak bestja.. Ogolnei fajne auto, ale w ten konkretny egzemplarz po 269 kkm to juz imho szrocik..choc podejrzewam, ze po 270 kkm wikszosc bedzie tak wygladala. Aha jeszcze jedna zajebista wada,ale to akurat dotyczy twersji 2,5 tdi...ma takiego laga ze dramat.... Link Zgłoś
sopocianin Re: Czy to prawda że Volvo... 15.11.05, 17:17 Volvo to samochod jak kazdy inny, moze nieco solidniej wykonany. Co do awaryjnosci to z mojego doswiadczenia jest duzo ponad przecietna. Jedzilem po kolei 240, 760 Turbo, 850 GT i (obecnie) S60r. 240'tka byla sluzbowa, zupelnie bezproblemowa, podobie 760-tka. 850 kupilem uzywane, i woz do przebiegu 75tys byl obslugiwany przez kowala - nie mial zadnej obslugi przez autoryzowany warsztat, nawet w okresie gwarancji. Mimo wszysktko byl niezawodny, i jedyne wieksza naprawy to wymiana wyparownika klimatyzatora (na skutek wieloletnigo nieczyszczenia wnetrza i zapchanej rury odprowadzajacej wode skorodowal i puszczal gaz) oraz naprawa automatycznej skrzyni przy 160,000 tys. S60 jak na razie jest zupelnie bezawaryjna - co jak na 65,000 przebiegu nie jest zle. W ramach obslug gwarancyjnych wymieniono zbiornik wspomagania kierownicy z przewodami i pokrycie jednego siedzenia, bo pekl szew. Dodatkowe wymiany to piora wycieraczek i przednie klocki hamulcowe. Turbo jak na razie nie sprawia zadnych klopotow - a doladowanie w tym modelu jest "poltwarde" 124 kPa, czyli 1.2 atm Link Zgłoś
xystos Re: Czy to prawda że Volvo... 16.11.05, 10:52 sopocianin napisał: > Volvo to samochod jak kazdy inny, moze nieco solidniej wykonany. > Co do awaryjnosci to z mojego doswiadczenia jest duzo ponad przecietna. > Jedzilem po kolei 240, 760 Turbo, 850 GT i (obecnie) S60r. 240'tka byla > sluzbowa, zupelnie bezproblemowa, podobie 760-tka. 850 kupilem uzywane, i woz > do przebiegu 75tys byl obslugiwany przez kowala - nie mial zadnej obslugi przez > > autoryzowany warsztat, nawet w okresie gwarancji. Mimo wszysktko byl > niezawodny, i jedyne wieksza naprawy to wymiana wyparownika klimatyzatora (na > skutek wieloletnigo nieczyszczenia wnetrza i zapchanej rury odprowadzajacej > wode skorodowal i puszczal gaz) oraz naprawa automatycznej skrzyni przy 160,000 > > tys. > S60 jak na razie jest zupelnie bezawaryjna - co jak na 65,000 przebiegu nie > jest zle. > W ramach obslug gwarancyjnych wymieniono zbiornik wspomagania kierownicy z > przewodami i pokrycie jednego siedzenia, bo pekl szew. Dodatkowe wymiany to > piora wycieraczek i przednie klocki hamulcowe. > Turbo jak na razie nie sprawia zadnych klopotow - a doladowanie w tym modelu > jest "poltwarde" 124 kPa, czyli 1.2 atm doladowanie póltwarde 124kPa - "lågtryck turbo"(low pressure turbo) = best seller w skandynavi ! Link Zgłoś
niknejm Re: Czy to prawda że Volvo... 16.11.05, 10:27 Volvo nie jest niemiłosiernie awaryjne. To nie jest może mistrzostwo świata pod tym względem, ale i nie badziew. Choć starsze modele były lepsze, jeśli wierzyć statystykom. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
johndoe Re: Czy to prawda że Volvo... 16.11.05, 11:01 niknejm napisał: > Volvo nie jest niemiłosiernie awaryjne. To nie jest może mistrzostwo świata pod > > tym względem, ale i nie badziew. Choć starsze modele były lepsze, jeśli wierzyć > > statystykom. > > Pzdr > Niknejm generalnie starsze modele u wszytskich byly lepsze. ale przed wprowadzeniem do produkcji testowalo sie je na drodze, a nie w komputerze. jesli chodzi o volvo, to w polowie lat 90 cokolwiek jakosc im padla, ale teraz juz sie poprawili. pzdr Link Zgłoś
01boryna znawcy 16.11.05, 11:31 Najwiecej do powiedzenia maja , jak zwykle, ci co w Volvo najwyzej siedzieli. Swoje kategoryczne wzioski opieraja na tym ze ktos kiedys komus powiedzial. Jeden znawca to nawet by 40 tys do wersji S60 doplacal zeby tylko z tego kombi wyszlo. Poczekaj miszczu pore miesiecy to zobaczysz to swoje nowe S80. Ten kto uzytkuje na codzien Volvo nowszych rocznikow moze sie na temat jakosci i awaryjnosci wypowiadac reszta niech dalej opowiada ze Subaru jest lepszy.... Link Zgłoś
xystos Re: znawcy 16.11.05, 14:01 01boryna napisał: > Najwiecej do powiedzenia maja , jak zwykle, ci co w Volvo najwyzej siedzieli. > Swoje kategoryczne wzioski opieraja na tym ze ktos kiedys komus powiedzial. > Jeden znawca to nawet by 40 tys do wersji S60 doplacal zeby tylko z tego kombi > wyszlo. Poczekaj miszczu pore miesiecy to zobaczysz to swoje nowe S80. > Ten kto uzytkuje na codzien Volvo nowszych rocznikow moze sie na temat jakosci > i > awaryjnosci wypowiadac reszta niech dalej opowiada ze Subaru jest lepszy.... """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" Juz od kilku lat nie jezdaze VOLVO,nie mam potrzeby na takie auto,ale poniewaz budowalem te auta i wiecej ich zmienilem niz wiekszosc forumowiczów w tej chwili aut jezdzila ogolem-uwazam ze mam cos do powiedzenia na temat tej marki. Porownuje sie VOLVO z FORD-em (?), z powodu platformy ?,te sama ma JAGUAR równiez , pokrewienstwo miedzy Fordem a Volvo jest mniejsze niz pokrewienstwo Forda z Jaguarem - sprawdzcie mechanike . Link Zgłoś
01boryna Re: znawcy 16.11.05, 14:22 xystos napisał: > """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" > Juz od kilku lat nie jezdaze VOLVO,nie mam potrzeby na takie auto,ale poniewaz > budowalem te auta i wiecej ich zmienilem niz wiekszosc forumowiczów w tej > chwili aut jezdzila ogolem-uwazam ze mam cos do powiedzenia na temat tej marki. Jezdze Volvo bo mi sie podoba. Jesli nowe S60 takie nie bedzie to sie przesiade na inna marke. Moza dyskutowac na kazdy temat niestety najchetniej robia to ci co nie maja pojecia. Miszcze od S60 kombi hehehe.... > > Porownuje sie VOLVO z FORD-em (?), z powodu platformy ?,te sama ma JAGUAR > równiez , pokrewienstwo miedzy Fordem a Volvo jest mniejsze niz pokrewienstwo > Forda z Jaguarem - sprawdzcie mechanike . Mnie jest dokladnie obojetnie czy jest to platforma Forda czy nie. Jesli Ford zagwarantuje uzytkownikowi dobra technike a Volvo samodzielnosc widoczna np. w designe to dlaczego mialbym miec cos przeciwko temu? Link Zgłoś
wowo5 Re: znawcy 16.11.05, 15:34 Jezdzilem S60 T5 z silnikiem benzynowym turbo. Volvo kladzie nacisk na bezpieczenstwo i wygode. Wnetrze bylo bardzo przyjemne. Jasna skora byla bardzo mila w dotyku. Jest to doskonale auto dla statecznego osobnika w srednim wieku. Ale nie jest to auto sportowe. Jezeli chodzi o przyjemnosc prowadzenia to BMW3 czy Subaru Legacy sa zdecydowanie lepsze szczegolnie na zakretach. Link Zgłoś
01boryna Re: znawcy 16.11.05, 15:58 greenblack napisał: > V70 to nie jest S60 kombi? A dla ciebie jest? Mudlmy siem (cytat) Link Zgłoś
greenblack Re: znawcy 16.11.05, 15:59 Ty to nawet nie wiesz, ile masz cylindrów pod maską, hehe. Link Zgłoś
01boryna Re: znawcy 16.11.05, 16:08 greenblack napisał: > Ty to nawet nie wiesz, ile masz cylindrów pod maską, hehe. Skad wiesz ze ja nie wiem? Ale zeby doplacac 40 tys za Volvo S60 w wersji kombi to jest juz deklasujace. Napisz jeszcze cos fajnego hihihi Link Zgłoś
01boryna Re: znawcy 16.11.05, 16:13 greenblack napisał: > >Napisz jeszcze cos fajnego hihihi > > Boryna ma mózg. A ty co masz? Link Zgłoś
wowo5 Cos na temat jakosci Volvo 16.11.05, 19:06 W USA Volvo przedluzylo gwarancje na 1999-2002 C70 coupe i convertible, 1999- 2000 S70, V70 ai V70SX, 2000-2001 V70, V70XC i S60 z silnikami turbo; 1999-2001 S80; 2000-2002 V70 i S60 z silnikami benzynowaymi bez turbo. www.detnews.com/2005/autosinsider/0511/16/0auto-383794.htm Link Zgłoś
xystos Re: Cos na temat jakosci Volvo 16.11.05, 20:19 greenblack napisał: V70 to nie jest S60 kombi? .. nie , jezdzi jeszcze duzo (i dlugo jeszcze) S70 który to model w wersji sedan wycofano by uniknac kanibalizmu z S60 i S80 , V70 to osobny model -juz staruszek,najprawdopodobniej zostanie zastapiony przez nowy model który zastapi równie leciwego S60 i S80 - bedzie to cos posredniego - podobnie jak C5 u Citroëna . Link Zgłoś
roll volvo to VOLVO 16.11.05, 20:55 Z tymi staruszkami to nie przesadzajmy :V70 debiut 2000,S60 debiut 2001.To w końcu nie modne LUPO któremu trzeba 2 x na sezon zmienić tapicerkę i wprowadzić odlotowe nowe kołpaki żeby się sprzedawało. Link Zgłoś
tomi_22 Re: Cos na temat jakosci Volvo 16.11.05, 21:12 xystos napisał: > greenblack napisał: > > V70 to nie jest S60 kombi? > > .. nie , jezdzi jeszcze duzo (i dlugo jeszcze) S70 który to model w wersji > sedan wycofano by uniknac kanibalizmu z S60 i S80 , V70 to osobny model -juz > staruszek,najprawdopodobniej zostanie zastapiony przez nowy model który > zastapi równie leciwego S60 i S80 - bedzie to cos posredniego - podobnie jak C5 > u Citroëna . Obecnie w kraju, w ktorym przebywam trwa wyprzedaz S60, S80 i V70... bo na wiosne maja je zastapic nowe modele. Link Zgłoś
01boryna Re: Cos na temat jakosci Volvo 16.11.05, 23:10 tomi_22 napisał: > > Obecnie w kraju, w ktorym przebywam trwa wyprzedaz S60, S80 i V70... bo na > wiosne maja je zastapic nowe modele. S80 bedzie wymieniony w przyszlym roku, S60 rok pozniej Link Zgłoś
01boryna Re: Cos na temat jakosci Volvo 17.11.05, 11:07 tomi_22 napisał: > Moze w PL, tu ma byc juz teraz :) W Niemczech, wiec sadze ze beda to premiery europejskie Link Zgłoś
tomi_22 Re: Cos na temat jakosci Volvo 17.11.05, 11:18 Nie wiem, wiem co mi powiedzial diler 2 tyg temu :) Link Zgłoś
jerr Re: Czy to prawda że Volvo... 17.11.05, 06:47 Subaru Outback RULEZZZZ! Cena nizsza niz Volvo V70, o XC70 nie wspominajac a auto jest rakietowe. Wykonanie w srodku jest super, bokser daje czadu, a staly naped 4X4 poczucie ze jest sie king of the road w kazdych warunkach. I nawet gumy zimowe nie sa potrzebne, no chyba ze ktos lubi. Link Zgłoś
xystos Re: Czy to prawda że Volvo... 17.11.05, 10:19 jerr napisał: > Subaru Outback RULEZZZZ! > > Cena nizsza niz Volvo V70, o XC70 nie wspominajac a auto jest rakietowe. > Wykonanie w srodku jest super, bokser daje czadu, a staly naped 4X4 poczucie ze > > jest sie king of the road w kazdych warunkach. I nawet gumy zimowe nie sa > potrzebne, no chyba ze ktos lubi. .. zapomniales dodac ; drozszy service,drozszy system wydechowy,platforma z kawalków blachy przypominajaca mape Balkanów - duzo laczy = wiesze ryzyko rdzy w skandynawi (poludniowej i srodkowej) nic tak szybko nie rdzewieje jak platformy Subaru , -nawet platformy Fiata sa pod tym wzgledem wytrzymalsze . Subaru i inne z konstant 4x4 napedem - dobre tylko na pólnocy skandynawi ,dróg tam sie nie soli, powietrze suche ponizej 40% wilgotnosci , na zime spuszcza sie plyn do mycia szyb/reflektorów i odlancza kabelek zasilajacy pompe spryskiwaczy by prze pomylke nie wlaczyc pompy-praca na sucho = pompka na zlom. Link Zgłoś
habudzik Re: Czy to prawda że Volvo... 17.11.05, 10:59 xystos napisał: > Subaru i inne z konstant 4x4 napedem - dobre tylko na pólnocy skandynawi ,dróg > tam sie nie soli, powietrze suche ponizej 40% wilgotnosci , na zime spuszcza > sie plyn do mycia szyb/reflektorów i odlancza kabelek zasilajacy pompe > spryskiwaczy by prze pomylke nie wlaczyc pompy-praca na sucho = pompka na zlom. A po co sie spuszcza płyn ? Nie macie podgrzewaczy płynu w zbiorniczkach ? To nawet u nas w Polsce są , ja mam. Link Zgłoś
robert888 Re: Czy to prawda że Volvo... 17.11.05, 11:07 W suchym, czystym i mroźnym powietrzu północy spryskiwacz nie jest potrzebny. W PL potrzebny jest co 5 minut. Gawiedź jeździ na opale (bo znakomity) samochody serwisuje u stryjka (bo lepiej i po co przepłacać) a w domu pali mazutem (co mam sie frajerowac na przyzwoite ogrzewanie) i fruwa w powietrzu cała tablica Mendelejewa okraszona popiołami i miałem wunglowym. Link Zgłoś
basiabjork Re: Czy to prawda że Volvo... 17.11.05, 13:35 Szczerze mowiac mi sie dobrze jezdzi Volvo, nie mam mu nic do zarzucenia, o awarie poki co sie nie martwie - gwarancja. Auto jest teraz w zimowym wydaniu, czyli na kolcach, i trzyma sie jezdni jak malo co. Jesli chodzi o Subaru to na Islandii jezdza nim tylko emerytki, nie wiem na czym polega ten fenomen. Na ogol Subaru sa wiec brudne i poobijane. No chyba, ze jakies nastolatki dorwa sie do wypasionej nowki, ale to bardziej wzbudza politowanie, naogladali sie Fast and Furious... Czy Volvo jest prestizowe, czy nie, to inna kwestia, tu raczej jest, ale tak bardziej outsidersko prestizowe... Ciekawe jest to, ze jak ktos juz zacznie jezdzic Volvo to potem kupuje kolejne, nie zmienia marki, albo wrecz kupuje nowe i jezdzi przez 20 lat (nie wiem, czy te nowe tez sie beda tak dobrze sprawowac jak stare egzemplarze, zobaczymy). Volvo S40 byl lansowany jako babski samochod i to prawda - nie za duzy i wygodny. Panom polecam XC90. Podobno bardzo dobrze zachowuje sie w terenie.... Link Zgłoś
greenblack Re: Czy to prawda że Volvo... 17.11.05, 13:54 Panom polecam XC90. > Podobno bardzo dobrze zachowuje sie w terenie.... Ośmieszasz się. Link Zgłoś
01boryna Re: Czy to prawda że Volvo... 17.11.05, 14:57 greenblack napisał: > Panom polecam XC90. > > Podobno bardzo dobrze zachowuje sie w terenie.... > > > Ośmieszasz się. > a ty co robisz chcac kupic Volvo S60 kombi?.... Link Zgłoś
basiabjork Re: Czy to prawda że Volvo... 17.11.05, 15:26 Dlaczego? Nie mowie o forsowaniu rzek tylko jezdzie po drogach szutrowych i, powiedzmy, dziurawych.Znam takich, ktorzy przesiedli sie z Landcruisera do XC 90 ze wzgledu na komfort jazdy, wygode w miescie i przy okazji mozliwosc zjechania z drogi za miastem, jesli przyjdzie fantazja. Dla wielbicieli extreme zawsze zostaje Defender... Link Zgłoś
skyddad Re: Czy to prawda że Volvo... 17.11.05, 15:29 Witaj O1boryna, Greenblack ma racje,panowie uwielbiaja ten samochod za swietne wlasciwosci jakimi ten samochod w razie potrzeby wykazuje sie w terenie. Miedzyinnymi,bedac na pickniku po zaciagnieciu recznego i uzywania fotelu przedniego pelna obopulna satysfakcja z chwili uwienczonej sukcesem bez sladow na suficie stopek ukochanej panienki tak tylko ten samochod nie sprawia kierowcy zadnej udreki. Link Zgłoś
01boryna Re: Czy to prawda że Volvo... 17.11.05, 16:05 Witaj Skyddad! Grenblack musi sie jeszcze duzo uczyc.... Link Zgłoś
xystos Re: Czy to prawda że Volvo... 17.11.05, 16:08 01boryna napisał: Grenblack musi sie jeszcze duzo uczyc.... .. do czego uzywa sie outlandera ? Link Zgłoś
johndoe Re: Czy to prawda że Volvo... 18.11.05, 08:37 01boryna napisał: > greenblack napisał: > > > Panom polecam XC90. > > > Podobno bardzo dobrze zachowuje sie w terenie.... > > > > > > Ośmieszasz się. > > > > > a ty co robisz chcac kupic Volvo S60 kombi?.... > on w ten sposob podnosi prestiz wlascicieli audi /zarono tych 4 metrowych, jak i tych 4 centymetrowych/ Link Zgłoś
mysiulek08 Volvo sprzed 1999 to bylo Volvo, 18.11.05, 03:20 potem to juz Forvo. Zaden z nich nich nie przezyje tyle co seria 200 :) I za te dwusetki kocham Volvo :) Link Zgłoś
xystos Re: Volvo sprzed 1999 to bylo Volvo, 18.11.05, 09:32 mysiulek08 napisała: > potem to juz Forvo. Zaden z nich nich nie przezyje tyle co seria 200 :) I za te > > dwusetki kocham Volvo :) .. Volvo 740 nie bylo w pelni udane ( przecinano je w poprzek przy kolizjach bocznych) ale ulepszona wersja 940 jest calkiem udana i mocna , mimo ze juz nie jest w produkcji trzyma dobrze cene,zwlaszcza kombi 950 ,-nalezy unikac francuzkich szóstek (960) - okropnie spragnione . Link Zgłoś
xystos Re: Volvo sprzed 1999 to bylo Volvo / korekta 18.11.05, 09:33 .. Volvo 740 nie bylo w pelni udane ( przecinano je w poprzek przy kolizjach bocznych) ale ulepszona wersja 940 jest calkiem udana i mocna , mimo ze juz nie jest w produkcji trzyma dobrze cene,zwlaszcza kombi 940 ,-nalezy unikac francuzkich szóstek (960) - okropnie spragnione . Link Zgłoś
przemekthor Prawda jest posrodku 18.11.05, 11:03 Pozdrowienia z Islandii - w tym przypadku kraj to rzecz istotna, bo tutejszy klimat jak malo ktory robi selekcje, ktore auto dobre, a ktore zle. Od pol roku posiadamy z zona samochod Volvo S40 kinetic, z 4-cylindrowym silnikiem 1.8 litra. Samochod zostal kupiony jako fabrycznie nowy, bez przebiegu. Alternatywnie mielismy do wybory praktycznie wszystkie auta tej klasy o podobnej pojemnosci silnika (zakladajac tutejsze ceny i margines plus/minus 10% do wybory byly takze bmw 316, mercedes c180) plus co nieco dostepnej tutaj, a niedostepnej na kontynencie produkcji amerykanskiej (wynalazki takie jak na przyklad saturn). Jednym z zalozen bylo, zeby auto bylo solidne i skromne - drugi czynnik zdyskwalifikowal pojazdy spod znaku gwiazdy i szachownicy. Pod tym wzgledem volvo jest naprawde kochane - w autach tych podaje sie wyzsza klase w skromnym, powsciagliwym wydaniu. Nawet najbardziej wystrzalowemu volvo xc90 v8, kosztujacemu tutaj duzo powyzej 100 dolarow amerykanskich, w zaden sposob nie mozna zarzucic, ze ma luksusowy charakter; dla porownania (choc to nie ma w tym watku nic do rzeczy) vw touareg v8 swoim wygladem, szczegolnie wnetrza - kolorystyka, pseudodrewnianymi detalami, powoduje co najmniej bol zebow; brakuje tylko zlocen. Zacznijmy od pytania o awaryjnosc volvo - generalnie auta te, zdaniem kolegow Islandczykow, sa zupelnie przecietne pod wzgledem awaryjnosci, psuja sie mniej od innych europejskich produktow, chociazby francuskich. W naszym aucie przydarzyla sie jedna awaria, po 4000 km wystapil blad w sterowaniu praca silnika; usterke usunieto przez ponowne zaprogramowanie komputera, zajelo to serwisowi jeden dzien. Ten typ awarii jest powszechny w dzisiejszych autach, dokladnie taki sam problem mielismy w drugim naszym samochodzie, peugeocie 206 z 2003 roku. Nie wiem, czy wine za to ponosi producent auta, czy moze raczej tych komputerow. Poza tym nic, jak dotad. Auto odpala kazdego ranka, blyskawicznie podgrzewa wnetrze (seryjna automatyczna klimatyzacja z autoklimatem) i przednie fotele; dmuchawa ma potezna moc i bardzo szybko radzi sobie nawet z gruba warstwa lodu na szybach. Jezeli kotos ma watpliwosci, czy volvo s40 to wyzsza polka w swojej klasie, czy nie, proponuje po prostu wsiasc do wybranego modelu i porownac je z pojazdami tanszej konkurencji; takich materialow i starannosci wykonania prozno szukac w peugeocie 407, citronenie C6, oplu vectrze, fordzie mondeo... W tych pojazdach popularnych marek zawsze mozna doszukac sie detali, ktore sa po prostu byle jakie. W volvo nie ma sie czego przyczepic. Poza tym moge szczerze zarekomendowac nowe S40 jako swietnie wykonane, znakomicie jezdzace, nowoczesne auto. To samo tyczy sie modelu v50, ktorym mialem przyjemnosc jezdzic (a wlasciwie szalec) przez kilka dni. Polecam wersje 2.4i, jesli tylko nie przyklada sie wagi do zuzycia paliwa. Slowko na temat islandzkiego klimatu. Temperatury nie sa przesadnie niskie (najnizsza, jaka zanotowalem tej zimy to -7°C; normalnie waha sie okolo zera), ale wystepuja dwa inne czynniki destruktywne: zasiarczenie wody oraz kuriozalne ilosci soli na drogach zimowa pora. Nawet dbajac o auto (czyli szorujac je uczcicwie co najmniej raz w tygodniu na myjce cisnieniowej) po zimie na lakierze jest warstwa bialego nalotu, ktory da sie rozpuscic tylko jakimis okropnymi preparatami robionymi na nafcie. Tutejsza wilgoc raz dwa rozprawia sie z instalacja elektryczna w wiekszosci aut. Podlug tego, co mowia miejscowi, zasadniczo najlepiej opieraja sie auta japonskie, z toyota i suzuki na czele. Co do subaru, wybaczcie, jest to auto postrzegane tutaj za najbardziej frajerskie z mozliwych, jezdza nimi stare i brzydkie tesciowe, nadciagajacy subaru oznacza straty w ludziach i mieniu, gdy taka tesciowa najpierw parkuje po wszystkim a potem wpada z wizytacja. Bardzo dobre noty ma natomiast suzuki; tak jak toyoty, slyna ze starych, sprawdzonych rozwiazan, to stanowi podstawe niezawodnosci. Nie sposob uslyszec o nich zlego slowa. Buziaki. Link Zgłoś
greenblack Re: Prawda jest posrodku 18.11.05, 12:34 Ciekawe, czy wiesz, że to cudo to Ford Focus. Nawet schodzi z tej samej taśmy. Link Zgłoś
przemekthor Re: Prawda jest posrodku 18.11.05, 12:43 Poprzedni S40 to byl mitsubishi carisma. Teraz ford - no i co z tego? Tak sie sklada, ze ford focus to jedno z najbardziej udanych aut ostatnich lat. Mnie nie interesuje, na czym bazuje auto, mnie sie ono po prostu podoba; nota bene kierowalem sie zasada, zeby auto nie bylo drozsze niz 6 pensji. Chyba nie jest to zly rezultat jak na taki limit...? Buziaki z R104 Link Zgłoś
ksbatory Re: Prawda jest posrodku 19.11.05, 18:44 nie no... Ty chyba pracujesz albo handlujesz tymi volvami... Link Zgłoś
tomi_22 Re: Prawda jest posrodku 18.11.05, 13:45 greenblack napisał: > Ciekawe, czy wiesz, że to cudo to Ford Focus. Nawet schodzi z tej samej taśmy. > I co z tego? Nowy Colt ma podloge smarta i merca A klay, Skoda, Seat. VW i Audi maja te same podlogi i podzespoly? I co z tego? ALbo sie nie znasz, albo sam juz nie wiem co. Ps Jak juz powiedziano, Ford akurat to duzo zyskal ostatnio. Link Zgłoś
xystos Re: Prawda jest posrodku 18.11.05, 14:26 greenblack napisał: Ciekawe, czy wiesz, że to cudo to Ford Focus. Nawet schodzi z tej samej taśmy. .. z tej samej tasmy ? , Belgijska fabryka VOLVO nie montuje zadnego innego modelu z rodziny Ford-Mazda-Volvo , nawet platformy (chociaz identyczne) sa tloczone z szwedzkiej blachy ,- czasami Focus na tym zyskuje gdyz wiecej egzemplarzy sprzedaje - brakuje im wlasnych platform , "pozyczaja" od Volvo . Link Zgłoś
01boryna Re: Prawda jest posrodku 18.11.05, 15:41 xystos napisał: > greenblack napisał: > > Ciekawe, czy wiesz, że to cudo to Ford Focus. Nawet schodzi z tej samej taśmy. > > .. z tej samej tasmy ? , Belgijska fabryka VOLVO nie montuje zadnego innego > modelu z rodziny Ford-Mazda-Volvo , nawet platformy (chociaz identyczne) sa > tloczone z szwedzkiej blachy ,- czasami Focus na tym zyskuje gdyz wiecej > egzemplarzy sprzedaje - brakuje im wlasnych platform , "pozyczaja" od Volvo . > Doprawdy jestem rozczarowany jak ten Greenblack malo wie a mimo to zabiera glos.... Link Zgłoś