Dodaj do ulubionych

Szkoda całkowita - nie mogę dostać ceny za wrak

17.12.05, 21:01
Proszę o radę. Miałem wypadek, nie z mojej winy, ale nie idzie tego udowodnić, więc likwiduję z AC. Samochód jest mocno pokiereszowany, natomiast mi nie stało się nic... uff!

W każdym razie, ubezpieczyciel wyliczył szkodę całkowitą, wartość wraku wyliczył na kwotę X i wypłacił resztę (tj. wartość polisy minus wartość wraku). Ale usiłuję sprzedać rozbitka za tę cenę i... nie mogę, nikt nie chce mi tyle dać. Dają mniej więcej 0.8X, ale nie aż tyle.

Jak postąpić? Czy wezwać ubezpieczyciela do ponownych oględzin, skoro prawdopodobnie zawyżył wartość wraku? Czy prawdą jest, że mogę w tej sytaucji złomować samochód i wtedy ubezpieczyciel ma obowiązek wypłacić mi resztę?

Celowo nie piszę jaki ubezpieczyciel, bo to bez znaczenia.
Obserwuj wątek
    • okrutny_mariuszek Re: Szkoda całkowita - nie mogę dostać ceny za wr 17.12.05, 21:08
      to poczytaj:
      www.prawnicy.slask.pl/?dzial=art&a_id=3pomoże
      • okrutny_mariuszek Re: bo link był zły... 17.12.05, 21:09
        www.prawnicy.slask.pl/?dzial=art&a_id=3
        • noam Re: bo link był zły... 17.12.05, 23:54
          Mariuszku okrutny, a konkretniej. Czytam, czytam i doczytać się nie mogę...
    • ksbatory Re: Szkoda całkowita - nie mogę dostać ceny za wr 17.12.05, 21:16
      Ubezpieczyciel wyliczył, ubezpieczyciel wypłacił - a gdzie Twoja rola, się
      zapytam? Coś tam musiałeś podpisać, na coś się zgodzić, prawda ?

Opychaj za tyle ,ile daja , bo póżniej nawet tego nie weżmiesz...
    • marcinc3 Re: Szkoda całkowita - nie mogę dostać ceny za wr 17.12.05, 21:26
      niectety z ac za duzo nie mozna poszalec co najwyzej powolac niezaleznego zeby
      ustalil wartosc auta przed szkoda i wielkosc szkody
    • uny Re: Szkoda całkowita - nie mogę dostać ceny za wr 17.12.05, 23:13
      eee. zdaje się że jeśli ubezpieczyciel wycenia wrak na "X" a ty dostajesz za
      wrak "X -(minus) Y" to po fakcie idziesz do ubezpieczyciela, pokazujesz umowe i
      ubezpieczyciel musi ci wypłacić kwotę Y, tak to chyba wygląda. gdzieś o tym
      czytałem, nie przypomnę sobie gdzie
      • waskes29 Re: Szkoda całkowita - nie mogę dostać ceny za wr 18.12.05, 00:49
        uny napisał:

> eee. zdaje się że jeśli ubezpieczyciel wycenia wrak na "X" a ty dostajesz za
        > wrak "X -(minus) Y" to po fakcie idziesz do ubezpieczyciela, pokazujesz umowe
        i
        >
        > ubezpieczyciel musi ci wypłacić kwotę Y, tak to chyba wygląda. gdzieś o tym
        > czytałem, nie przypomnę sobie gdzie

Gdzies tez o tym czytalem ale to nie moze byc takie proste bo kazdy zanizalby
        kwote na umowie po to tylko zeby wyrwac jakis grosz od ubezpieczyciela.
        Ale cos w tym jest warto dokladnie sie dowiedziec.
        Daj ogloszenie do gieldy samochodowej tam jest sporo chetnych na samochody
        powypadkowe bez wzgledu na stan.
        • marcinc3 jest to jeden ze sposobow wyjscia 18.12.05, 09:54
          z obronna reka ze szkody calkowitej ale z walka w sadzie ale tylko z OC
          sprawcy nie z Ac
          • boorza Re: jest to jeden ze sposobow wyjscia 18.12.05, 16:31
            Nie koniecznie. W moim przypadku - bardzo podobny - powołałem niezależnego
            rzeczoznawcę, które wycena okazała się dużo bardziej rzetelna. I PZU dopłaciło
            różnicę po piśmie do nich i wyznaczeniu ostatecznego terminu, którego
            przekroczenie wiązałoby się dla nich ze sprawą w sądzie.
            W razie pytań, proszę poszkodowanego o maila do mnie, postaram się pomóc, mogę
            użyczyć wzór pisma itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka