Dodaj do ulubionych

Jeżdżę nową CORSĄ ...

IP: 192.168.0.* / *.tempservice.com.pl 02.10.01, 14:49
Może ktoś posiada takowe auto i zechce podzielić się swoimi wrażeniami z jazdy
i użytkowania tego autka.
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: All Re: Jeżdżę nową CORSĄ ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 09:04
      Jeśli jeździsz to się pochwal. Mnie interesuje Corsa z silnikiem 1.2 16v. Po
      ostatnich niezbyt "ciekawych" postach dotyczących Clio, być może zmienię obiekt
      swoich zainteresowań.
      • Gość: ebonyman Re: Jeżdżę nową CORSĄ ... IP: 217.97.160.* 04.10.01, 09:09
        Gość portalu: All napisał(a):

> Jeśli jeździsz to się pochwal. Mnie interesuje Corsa z silnikiem 1.2 16v. Po
        > ostatnich niezbyt "ciekawych" postach dotyczących Clio, być może zmienię obiekt
        >
        > swoich zainteresowań.

Rozumiem,że o czymś takim jak Punto II,206 czy Yaris w ogole nie myslisz?

• Gość: All Re: Jeżdżę nową CORSĄ ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 09:45
          Myslę i to tak, że od tego myślenia głowa boli. Wczoraj chciałem odbyć jazdę
          próbną Punto 1.2 16v, albo chociaż obejrzeć taki model lepiej wyposażony.
          Niestety nie mają takich do jazd próbnych, a nawet nie mogą pokazać takiego
          modelu, nie ma też na składzie. Mogę co najwyżej zamówić określony model do
          produkcji z okresem odbioru 3-4 miesiące (!!!)- informacje z Rydygiera.
          Jeśli chodzi o Yarisa, to może byłby i dobry, ale mnie interesuje wersja
          najlepiej wyposażona (z ABS), a ta trzecia opcja jest włącznie z lakierowanymi
          zderzakami i klamkami, co mi się okrutnie nie podoba. Nie rozumiem dlaczego
          chcą ludzi uszczęśliwiać na siłę.
          Z 206 mimo, że mi się podoba, spisałem na straty z uwagi na dużą awaryjność
          (tak wynikało z tematów na forum w wakacje).
          Pewnie gdybym nie zaglądał na to forum dawno jeżdziłbym jakimś niezłym
          samochodem, a tak to co się skłonię do jakiegoś modelu, to nagle ktoś ma z nim
          masę problemów ;)
          • Gość: ebonyman Re: Jeżdżę nową CORSĄ ... IP: 217.97.160.* 04.10.01, 10:05

> Myslę i to tak, że od tego myślenia głowa boli. Wczoraj chciałem odbyć jazdę
            > próbną Punto 1.2 16v, albo chociaż obejrzeć taki model lepiej wyposażony.
            > Niestety nie mają takich do jazd próbnych, a nawet nie mogą pokazać takiego
            > modelu, nie ma też na składzie. Mogę co najwyżej zamówić określony model do
            > produkcji z okresem odbioru 3-4 miesiące (!!!)- informacje z Rydygiera.
            > Jeśli chodzi o Yarisa, to może byłby i dobry, ale mnie interesuje wersja
            > najlepiej wyposażona (z ABS), a ta trzecia opcja jest włącznie z lakierowanymi
            > zderzakami i klamkami, co mi się okrutnie nie podoba. Nie rozumiem dlaczego
            > chcą ludzi uszczęśliwiać na siłę.
            > Z 206 mimo, że mi się podoba, spisałem na straty z uwagi na dużą awaryjność
            > (tak wynikało z tematów na forum w wakacje).
            > Pewnie gdybym nie zaglądał na to forum dawno jeżdziłbym jakimś niezłym
            > samochodem, a tak to co się skłonię do jakiegoś modelu, to nagle ktoś ma z nim
            > masę problemów ;)

Ale jaki samochód(y) bierzesz ostatecznie pod uwage?

• Gość: All Re: Jeżdżę nową CORSĄ ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 11:51
              Chyba pozostanie rzut monetą, wtedy będę miał pretensję (albo wdzięczność do
              losu) a nie do samego siebie:)
              • Gość: TK Re: Jeżdżę nową CORSĄ ... IP: *.clinika.pl 04.10.01, 11:59

> Chyba pozostanie rzut monetą, wtedy będę miał pretensję (albo wdzięczność do
                > losu) a nie do samego siebie:)

Ja tak wybieralem kolor. W trakcie wypisywania zamowienia sprzedawca zapytal
                sie mnie o kolor - powiedzialem ze nie wiem :-) Poszlismy na plac, pokzal mi
                srebrny i wisniowy. Wyjałem monetę: orzeł = srebrny, reszka = wisniowy. Rzucilem,
                spojrzelismy na rezultat i stwierdzilem "No to biorę wiśniowy"

A teraz na powazniej: Pare tygodni temu przeliczalem ile wiecej bym dal za Corse
                z taki samym wyposazeniem i silnikiem jak moj Clio. Liczac bez znizek wyszlo mi,
                ze Corsa kosztowala by mnie 7 tys drozej.

Pozdrawiam - Tomek
            • Gość: mac Re: Jeżdżę nową CORSĄ do ALLA. IP: 213.77.125.* 04.10.01, 11:53
              Z mojego punktu (subiektywnego) widzenia Corsa to trafny wybór. Sam jeżdżę tym
              samochodem 8 lat i nigdy nie narzekałem. Wiem, że na forum znajdą się tacy co
              napiszą tylko - japońskie albo tylko VW. Tak naprawdę to liczy się Twoje
              wrażenie. Jeśli auto przypadnie Ci do gustu, pozytywnie wyjdzie w jeździe
              próbnej i najważniejsze jest na Twoją kieszeń to kupuj. Nie zastanawiaj się co
              inni myślą. Ile ludzi tyle gustów. A w sprawie Corsy to kupisz samochód złożony
              w Hiszpanii, a w przyszłym roku być może w Polsce. Więc się spiesz. Pzdr.
              • Gość: All Re: Jeżdżę nową CORSĄ do ALLA. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 12:27
                W 2 salonach w W-wie nie mieli Corsy 1.2 16v do jazd próbnych, więc nie mogłem
                się przekonać jak jeździ, a modelu comfort też nie ma na składzie celnym i
                chyba nie bardzo im się chciało sprawdzać u innych dilerów bo poradzili mi
                zamówić do produkcji i czekać podobnie jak we Fiacie ok 3 m-cy; (brawo dla
                Renault - tam tylko 30 dni!!). Co do ceny to jest porównywalna z Clio - upust z
                marszu 3000 na model 5d i dodatkowo 8% za grupę zawodową.
                Fabia z zewnątrz mi się nawet podobała, ale w środku źle się czułem, tak, że
                nie miałem nawet ochoty na jazdę próbną.
                Zdziwiony jestem, że tak mało modeli można kupić od ręki. Z reguły tylko
                najuboższe wersje, raz byłem nawet z zaliczką na Clio, ale okazało się, że jest
                tylko jeden egzemplarz gdzieś u dilera w Polsce i na dodatek z białą tzn
                b.jasną tapicerką i zrezygnowałem.
                Z tego wszystkiego jest ten ból głowy.
                • Gość: mac Re: Jeżdżę nową CORSĄ do ALLA. IP: 213.77.125.* 04.10.01, 12:32
                  O co chodzi z tymi 8% za gr. zawodową.?? Pzdr.
                  • Gość: All Re: Jeżdżę nową CORSĄ do ALLA. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 12:54
                    Dla leśników jest 8% upustu extra (trzeba mieć zaświadczenie z pracy),
                    najwięcej jest dla dziennikarzy. Ale to oczywiście u Opla, bo w Toyocie jest
                    np. 4%, w Renault 0% (choć dziennikarze i tutaj mają upust - dla środowisk
                    opiniotwórczych). Te upusty są zreguły wynegocjowane przez przedstawicieli
                    poszczególnych środowisk i na ogół nie publikowane. Najczęściej upusty są
                    pokrywane w lwiej części przez importera danej marki i częściowo z marży
                    dilera. Więksi dilerzy czasami z własnej inicjatywy dają upusty wybranym
                    kategoriom klientów. Pozdrawiam.
                    • Gość: mac Re: Jeżdżę nową CORSĄ do ALLA. IP: 213.77.125.* 04.10.01, 13:24
                      Dzięki za info ALL. Ja chyba nie mogę liczyć na upust. Chociaż wiem na ile może
                      liczyć klient w OPLU i TOYOTA. Ta ostatnia firma mnie zainteresowała nowym
                      modelem Corolla 2002. Chyba się pofatyguję w przyszłym roku, a CORSA dla żony.
                      Pzdr.
          • Gość: bim Re: Jeżdżę nową CORSĄ ... do Alla IP: *.stalowa.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 13:22

> Myslę i to tak, że od tego myślenia głowa boli. Wczoraj chciałem odbyć jazdę
            > próbną Punto 1.2 16v, albo chociaż obejrzeć taki model lepiej wyposażony.
            > Niestety nie mają takich do jazd próbnych, a nawet nie mogą pokazać takiego
            > modelu, nie ma też na składzie. Mogę co najwyżej zamówić określony model do
            > produkcji z okresem odbioru 3-4 miesiące (!!!)- informacje z Rydygiera.
            > Jeśli chodzi o Yarisa, to może byłby i dobry, ale mnie interesuje wersja
            > najlepiej wyposażona (z ABS), a ta trzecia opcja jest włącznie z lakierowanymi
            > zderzakami i klamkami, co mi się okrutnie nie podoba. Nie rozumiem dlaczego
            > chcą ludzi uszczęśliwiać na siłę.
            > Z 206 mimo, że mi się podoba, spisałem na straty z uwagi na dużą awaryjność
            > (tak wynikało z tematów na forum w wakacje).

Miałem ten dylemat 1,5 roku temu, ale wybrałem 206 z silnikem 1,4 i stwierdzam,
            że to był bardzo dobry wybór. Przejechałem 20 000 km i nie wiem co to serwis, bo
            przeglądy(zryczałtowane i stałe ceny ok. 360 zł) co 30 000 km lub co dwa lata .
            Dlatego nie skreślaj go tylko na podstawie przeczytanych opini tylko się nim
            przejedź, a docenisz na pewno komfort i przestronność wnętrza.
            Potem dopiero dokonaj wyboru

> Pewnie gdybym nie zaglądał na to forum dawno jeżdziłbym jakimś niezłym
            > samochodem, a tak to co się skłonię do jakiegoś modelu, to nagle ktoś ma z nim
            > masę problemów ;)

Pozdro

• Gość: Arti Re: Jeżdżę nową CORSĄ ... do Alla IP: 192.168.0.* / *.tempservice.com.pl 05.10.01, 09:11
              All - ja jestem autorem postu. Jeżdżę nową Corsą. Nie napisałem tego, aby
              dowiedzieć się, jakie wrażenia mają inni użytkownicy. Post odbiegł trochę od
              tematu, ale...
              Corsa to bardzo fajne autko. Jeżdżę nią od kwietnia, przejechałem 9200km bez
              żadnego problemu. Mam wersję 1.2 16V wersja Comfort. W salonie w Warszawie też
              mi powiedzieli, że będę czekał 2 m-ce, że w Polsce takiej nie ma. Bzdura i
              kłamstwo wierutne! W Radomiu w salonie facet powiedział - proszę usiąść i
              poczekać chwileczkę, sprawdzę w bazie. Po 3 min. - jest Corsa jaką pan chce w
              Szczecinie - będzie dla pana za dwa dni!!! To jest obsługa. W Warszawie w
              salonie mieli taki ruch, że nie interesowali się klientem, który chce kupić
              Corsę, jeżeli właśnie mieli 3 klientów interesujących się Vectrą i 2 Omegą.
              Dlatego sugeruję wybrać się do salonu w innym mieście.

Ale wracając do tematu - najlepsze jest zawieszenie - super jazda w zakrętach.
              Na trasie jak po szynach - masz wrażenie, że jedziesz samochodem większym i
              przynajmniej o 200kg. cięższym. Silnik - na początku był trochę głośny, co mnie
              niepokoiło. Ale z każdym 1000km jest coraz cichszy i znacznie mniej pali. Teraz
              chodzi już perfekcyjnie. Spalanie w mieście spadło mi z 8.4l. do 7.1l. a na
              trasie do 6.0l. (przy średniej 97km/h) na odcinku 230 km.

Polecam ją gorąco! Przeglądy też wydłużone - co rok, lub 30000km.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka