Dodaj do ulubionych

Nowe auto za około 30 tysięcy?

15.01.06, 15:16
Witam.

Zastanawiam się nad kupnem nowego auta w cenie około 30-35 tysięcy. Czyli w
tej klasie rozważam:
- Renault 206
- Toyota Yaris
- Toyota Aygo
- Chevrolet Spark
- Hyundai Getz
- Citroen C1 ewentualnie C2

Co Państwo z własnego doświadczenie by poradzili? A może coś całkowicie innego?

Z góry dziękuję za odpowiedź

jamx
Obserwuj wątek
    • dlugopisem Yaris albo Panda 15.01.06, 17:00
      > - Renault 206

albo Reno albo 206

> - Toyota Yaris
      > - Toyota Aygo

bardzo dobry typ
      właśnie zgadało się, że to auto traci najmniej na wartości, opłaca się kupować
      pojeżdzisz 8lat i sprzedasz za 50% wartości, to dobra inwestycja

> - Chevrolet Spark

narazie nie warto, jeśli chcesz Chevi to poczekaj pół roku na Aveo z Żerania, to będzie super auto, dasz zarobić rodakowi i tanie zamienniki, serwis będzie na 100%

> - Hyundai Getz

bauhahahaha, to jest akurat wielkie g..
      spalanie średnio o 1l/100km więcej niż Yaris!!! przy cenie benzyny 4zł to po przejechaniu 100tys km daje 4000zł!!!! więcej kosztów, a utrata wartości dużo większa. Pozatym Hyundai to koncern, który ma Polaków daleko w d....
      udowodnił to budując fabrykę na Słowacji. Chyba nie chcesz, żeby kolejne firmy tak robiły???? Daj zarobić Polakowi, a my przynajmniej produkujemy w PL skrzynie biegów do Toyoty Yaris:-D

> - Citroen C1 ewentualnie C2

są lepsze

jeśli chcesz w przysłym roku zarabiać o 10% wiecej niż dziś to kup Pandę bo jest Made in Poland :-D

To są auta, które warto kupować:

1.Yaris
      2.Yaris
      3.Yaris
      4.Aygo
      5.Panda
      6.Fiesta
      7.Ibiza
      • niki27 Lista alternatywna 15.01.06, 20:50
        A dlaczego nie tak:
        1) Yaris
        2) Yaris
        3) Yaris
        ....
        9) Yaris
        10) Yaris?
        Co ty, dealer Toyoty jesteś? Oczywiście, że Yaris jest dobrym autkiem, ale
        miejże trochę obiektywizmu. Od kiedy samochód miejski jest "inwestycją"? Od
        kiedy Yaris z czymkolwiek w środku kosztuje 30 tys.? A skoro już proponujesz
        droższego Yarisa, to dlaczego nie zaproponujesz - przykładowo - przestronnego
        prawie jak kompakt Clio III? Bo co, francuski? Super argument, nie ma co.
        Wreszcie, od kiedy kupowanie auta ma być aktem patriotyzmu (Panda)? Od tego
        mamy wolny rynek, żeby kupować, co nam w duszy gra i na co mamy pieniążki.
        • dlugopisem Re: Lista alternatywna 15.01.06, 21:50
          > Co ty, dealer Toyoty jesteś?

nie

> miejże trochę obiektywizmu

mi nie zależy, ale jak widać, skoro można pojeżdzić 8lat i wziąć za samochód połowę wartości, to czemu tak nie robić??

> prawie jak kompakt Clio III? Bo co, francuski?

bo Clio III po 8latach będzie wart tyle, że ledwo na ubezpiecznie i opcje dodatkowe do nowego starczy

>Od kiedy samochód miejski jest "inwestycją"?

od zawsze kiedy kosztował więcej niż całoroczne dochody
          • grzek Re: Lista alternatywna 15.01.06, 22:06
            Uważasz że Aygo będzie lepiej trzymało cenę niż C1?
    • polokokt Re: Nowe auto za około 30 tysięcy? 15.01.06, 20:54
      ale brak tu jest jednej waznej kwestii . mianowicie do czego ma byc to autko.
      Czy szukamy autka ktore za ta cene da jak najwiecej przestrzeni, bo ma tym
      jezdzic czteroosobowa rodzina, czy ma to byc autko kawalerskie i zwracamy uwage
      na troche inne walory niz przestrzec. A przynajmniej ta nie jest
      pierwszorzednym argumentem branym pod uwage.
      Pozdrawiam
      • jamx Re: Nowe auto za około 30 tysięcy? 15.01.06, 21:29
        Dziękuje za wszelkie odpowiedzi i dopowiadam.

Auto ma służyć nie do wycieczek po świecie :) Auto małomiastowe, do pracy i na
        zakupy. Ewentualnie wycieczki w promieniu 100km :) Dlatego więc zastanawiam się
        nad małym autkiem. To ma być inwestycja na 5 latek po czym będę się starał
        zmienić na coś większego.

Jak wymienione przeze mnie modele wyglądają podczas eksploatacji? Z japonczykami
        najmniej problemów? Oczywiście przekroczenie kwoty 30k jest dopuszczalne
        aczkolwiek na 40k to już mnie na dzień dzisiejszy nie stać. Ostatnio zaskoczyła
        mnie cena VW Polo która oscylowała właśnie w zamierzonych kosztach jednak czy to
        będzie lepsze rozwiązanie w porównaniu z Yaris bądź Aygo?

Pozdrawiam serdecznie

jamx
        • polokokt Re: Nowe auto za około 30 tysięcy? 15.01.06, 21:43
          Co do Aygo to nie wiem czy ogladales ten samochodzik osobiscie, z bliska. Ja
          mialem okazje go ostatnio obejrzec i powiem szczerze ze jak dla mnie szkoda
          byloby mi kasy na niego. Po wejsciu do srodka przypomnial mi sie Cinquescento
          mojej mamy ktorego kupila w 1996 roku. Tak samo wykonczone w srodku. Klamka
          drzwi z kawalkiem tapicerki, ponizej przyczepiony w sumie na sile przelacznik
          od elektrycznych szyb (widac ze tak przyczepiony na sile, bo nijak skomponowany
          z cala reszta wystroju) a reszta drzwi to blacha). Na srodku samochodu jeden
          zegar z predkosciomniezem, a po srodku kawalek konsoli z pokretlami i takimi
          imadelkami normalnie rodem (i jakoscia) wyjete z tego CC. Jak dla mne szkoda
          kasy, tym bardziej ze roznica w cenie Aygo i Yarisa nie jest chyba duza (nie
          wiem jaka jest, wiec tak strzelam). Ale ja wolalbym dolozyc jednak do Yarisa
          ktory jako tako juz sie prezentuje. I jesli o mnie chodzi to ja chyba bym
          wybieral sposrod Yarisa a Polo (skoro mowisz ze miesci sie w budzecie). Ale
          wzialbym dokladnie postudiowal liste wyposazenia co za dana kwote mozesz miec w
          danym modelu, przejechal sie do jednego i drugiego dealera, powiedzial jaka
          jest sytuacja, przedstawil kazdemu liste co chcesz miec, niech zaproponuja
          swoja cene (najlepiej nie taka jak w cenniku :) ) i wtedy zadecyduj.
          Jest jeszcze Clio, jesli nie masz nic przeciwko Renault to tez mysle wybor
          bylby trafiony, ja poprostu mam prywatne uprzedzenia do tej firmy wiec dlatego
          nie wystepuje na mojej liscie. Ale jak znam polityke renault to otrzymasz
          najwiecej wyposazenia za najnizsza cene.
          A co do jakosci, mysle ze jak bedziesz mial pecha to i yaris bedzie sie psula.
          Ja kierowalbym sie tym co mi sie podoba i tym co moge w danej kwocie dostac.
          Choc u Toyoty, z racji ze to nowosc nie liczylbym na jakies mega upusty (o ile
          w ogole jakis dostaniesz). A moze wlasnie trafilbys u ktoregos dealera Yariska
          w poprzedniej wersji w niezlym wyposazeniu, cena moze byc dosc konkurencyjna.
          Albo np w wawie u jednego z dealerow widzialem auta z jazd demonstracyjnych,
          moze takie autko? Znajomi tak kupili Corolle, z niezlym wyposazeniem, za sporo
          nizsza cene.
          Pozdrawiam
    • black.iron Re: Nowe auto za około 30 tysięcy? 15.01.06, 21:03
      nowy yaris to bedzie ciezko wyjac za 30 tys. moze jeszcze wyprzedaja poprzedni
      model (nie wiem) z jakimis znizkami to bys sie finansowo zmiescil.
      co do reszty to nie mam wiekszego rozeznania.
      sugeruje zwrocic jeszcze uwage na kia rio. spore auto i duzy silnik jak na te 30
      pare tys.
    • slaiderka1 Re: Nowe auto za około 30 tysięcy? 16.01.06, 08:56
      nowego yarisa za tą cene nie kupisz . najtańszy kosztuje ponad 37 tys. w wersji
      3 drzwiowej a na żadne znizki w toyocie nie ma co liczyć . wiem bo zamówiłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka