Gość: Pawel IP: *.bbnplanet.com 09.10.01, 17:12 Czy ktos bral u nich kredyt na samochod ? jakies wrazenia ? Czy warto i bezpiecznie u nich wziac kredyt ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: mir Re: Kredyt w PTF ? IP: 217.67.196.* 09.10.01, 17:30 no wlasnie ja tez chetnie sie dowiem cos na temat tej firmy dzieki pozdr Link Zgłoś
Gość: TK Re: Kredyt w PTF ? IP: *.clinika.pl 09.10.01, 17:35 Gość portalu: Pawel napisał(a): > Czy ktos bral u nich kredyt na samochod ? jakies wrazenia ? Czy warto i > bezpiecznie u nich wziac kredyt ? Wziąłem w lipcu. PTF jest tylko posrednikiem, de facto kredytuje moj samochod Big Bank Gdanski. Kredyt na 7% we frankach szwajcarskich. Czy warto? Jak zloty pojdzie w dol to nie warto, jak sie umocni to warto - ale to generalnie dotyczy kredytow w obcej walucie. Powiem szczerze nie potrafie wytlumaczyc dlaczego warto, zdalem sie na opinie kolezanki mojej mamy, ktora w tym samym czasie kupowala samochod i liczyla, przeliczala i tez wziela w PTF'ie. Staram sie jak najmniej myslec o tym ze splacam kredyt :-)))) Tomek Link Zgłoś
Gość: rob Re: Kredyt w PTF ? IP: *.13-L13-SLO-P.elektron.com.pl 09.10.01, 20:36 PTF jest pośrednikim między klientem a bankiem i jak każdy pośrednik bierze swoją marże.Generalnie najtańsze kredyty są w tym banku w którym ma się swoje konto, wtedy prowizja od kredytu jest mała albo nie ma jej wcale.Oprocentowanie kredytu na przykład na kupno środka transportu jest w różnych bankach podobne. pozdr. Link Zgłoś
Gość: Toli Re: Kredyt w PTF ? IP: *.*.*.* 09.10.01, 21:34 No teraz to mozna brac w PTFie we frankach, bo mocno stoi. Polecam, sam wzialem, choc w zlym momencie. A czy bezpiecznie? To raczej chyba w druga strone. Czy bezpiecznie jest Tobie udzielic kredytu ;-) Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: Kredyt w PTF ? IP: 212.160.165.* 10.10.01, 07:35 Ja probowalem. Warunki lepsze niz w banku, ale: - mam nieuregulowany stosunek do sluzby wojskowej - mam umowe o prace na czas okreslony. i mimo ze wplacalem ze srodkow wlasnych 55% wartosci samochodu nie dostalem kredytu. Zeby bylo zabawniej w zwyklym banku nie bylo zadnych problemow, nawet zalatwili wiecej formalnosci niz powinni. Link Zgłoś
Gość: guest Re: Kredyt w PTF ? IP: *.*.*.* 10.10.01, 08:17 W zeszłym roku chciałem skorzystać z ich pośrednictwa, ale prowizja 7 % mnie przeraziła, mimo iż wliczona w kredyt i rozłożona na raty to jednak przy 30 tys. doplacanie 2,1 tys. wydało mi się lichwą. Najlepiej brać w walucie obcej, ja wziąłem w DEM na 5 lat i wyszło mi ( na dzień brania kredytu ) teoretycznie 9,5 tys. zl mniej do zaplacenia odsetek w okresie całych 5 lat niż bym brał kredyt w złotówkach ( jest to kredyt denominowany ). To wychodzi, że miesięcznie +/- 150 zł jestem do przodu. Też sie obawiałem, ze DEM pójdzie w górę, ale po ponad roku ona wciąż oscyluje ok. 2 zł - tak, że spoko. Same korzyści. Link Zgłoś
Gość: dia Re: Kredyt w PTF ? IP: 192.168.103.* / 217.98.77.* 10.10.01, 09:20 Ja też wziąłem kredyt w PTF (BIG Bank Gdański), prowizja 7% plus prowizja za uruchomienie kredytu ok.1% przed podpisaniem umowy. W umowie jest tylko mowa o prowizji 1%, prowizja 7% jest doliczana do wartości kredytu i rozbita na raty. Jeśli ktoś nieuważnie czyta umowę to może być niemile zaskoczony po otrzymaniu grafika spłat (w moim przypadku ok. miesiąc po podpisaniu umowy). Pracownicy TPF przed podpisaniem umowy nic nie wspominają o tych 7%. Oprocentowanie kredytu jest korzystne - 7,5% we frankach szwajcarskich (ale uwaga jest to stopa zmienna). Ogólnie rzecz biorąc kredyt jest do przyjęcia pod warunkiem, że złotówka mocno stoi, w innym przypadku ???. Chociaż tak szczerze mówiąc to nawet przy wahaniach kursu franka szw. na pewno bardziej opłaci się ten kredyt niż złotówkowy w granicach 20%.PZDR Link Zgłoś
Gość: Pigolan Re: Kredyt w PTF ? IP: *.cersanit.com.pl 11.10.01, 10:57 Cześć, Wczoraj byłem w lokalnym biurze PTF. Zapytałem o kredyt na 23 tyśki na 5 lat. Sympatyczny facet powiedział o najniższym oprocentowaniu 7,5%, na końcu nawet wspomniał o ich prowizji, która doliczana jest do kwoty kredytu. Później poszedłem do "mojego" banku PeKaO i zapytałem o kredyt w takiej samej wysokości i tym samym okresie spłaty (waluta - CHF). I co? Okazało się, że na po podliczeniu odsetek i prowizji kredyt udzielony przez PeKaO jest o przeszło 1000 zł tańszy. Nie wiem czy jest tak samo w Twoim przypadku, ale proponuję chwilę się zastanowić i poszukać. Może warto? Pozdrawiam Pigolan Link Zgłoś