waskes29 16.02.06, 22:11 To juz kolejna wyroznienie dla nowego Passata i zeby nie bylo ze znowu Niemcy sami je sobie przyznaja. www.studentnews.pl/serwis.php?&s=181&pok=5125&l=&id=16777 Link Zgłoś Obserwuj wątek
waskes29 Re: VW Passat - zbiera wyroznienia 16.02.06, 22:12 A zapomnialem jeszcze o tym www.studentnews.pl/serwis.php?&s=181&pok=5125&l=&id=16657 Link Zgłoś
wowo5 Re: VW Passat - zbiera wyroznienia 17.02.06, 04:22 waskes29 napisał: > A zapomnialem jeszcze o tym > www.studentnews.pl/serwis.php?&s=181&pok=5125&l=&id=16657 Gdzie mu tam do Grande Punto. Link Zgłoś
callafior Re: VW Passat - zbiera wyroznienia 18.02.06, 19:27 Pszeciesz i tak japończyki som lepże, bo sie nigdy nie psójom i som lepij zaprojektowane, a wogule to som najleprze, bo dresy nimi nie jerzdrzom i nikt ih nie kradnie, nie to co te ludowozy szrotfageny... Link Zgłoś
fru.fru Re: VW Passat - zbiera wyroznienia 18.02.06, 20:02 Musze przyznac, choc z trudem mi to przychodzi ;->, ze nowy pasek po glowie mi chodzi. W porownaniu do poprzedniego to git maszyna. Przedewszystkim dzieki 2.0tfsi..i kombi..to ciekawe auto. Szczegolnie, ze urban legends mam w strefach analnych. Link Zgłoś
frax1 Re: VW Passat - zbiera wyroznienia 18.02.06, 20:22 Jeździłem Dyzlem sedanem i było ok. Fajny w środku, dobra skrzynia biegów, pełne zawieszenie. Porażką jest niestety to że brak w nim Torsena jaki był w poprzednich modelach. Generalnie lider klasy, ale rozważył bym też Vectre bo to fajne auto. Pozdrawiam Link Zgłoś
dr.verte Re: VW Passat - zbiera wyroznienia 18.02.06, 20:31 > Porażką jest niestety to że brak w nim Torsena jaki był w poprzednich > modelach. torsen w passku? Link Zgłoś
frax1 Re: VW Passat - zbiera wyroznienia 18.02.06, 20:33 Tak 4 motion w Passacie miał torsena. Teraz jest haldex. Pozdrawiam Link Zgłoś
waskes29 Re: VW Passat - zbiera wyroznienia 18.02.06, 20:39 frax1 napisał: > Tak 4 motion w Passacie miał torsena. Teraz jest haldex. > Pozdrawiam Bo teraz sa inaczej silniki montowane,ale haldex vw nie jest taki zly ,na normalne drogi wystarczy i jest bardzo szybki. Link Zgłoś
frax1 Re: VW Passat - zbiera wyroznienia 18.02.06, 23:23 Dokładnie, torsen jest przy wzdłużnie umieszczonym silniku. A co do działania to nie wiem nie miałem przyjemności z haldexem, tylko torsen. Pozdrawiam Link Zgłoś
uki145 Torsen vs Haldex 19.02.06, 03:57 Witam!w Passacie B5 był Haldex. Torsen (stały naped na 4 koła ) jest zarezerwowany dla Audi i to nie jest uzaleznione od ułozenia napedu (golf IV 4 motion ma poprzecznie ułozony silniki i tez jest Haldex ).róznica zasadnicza. torsen to koncepcja 3 dyferencjałów(stały naped na 4 koła) ,zapewniajace równe przeniesienie napedu na kazde koło przy idealnej przyczepnosci (po 25 %). przy Haldexie sprzegło dołacza naped na tył gdy przednie koła traca przyczepnosc,przy idealnej przyczepnosci naped na przednie koła jest przenoszony w prawie 100 %. reasumujac : to 2 swiaty : tylko Torsena mozna porównywac z napedem Subaru .Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
frax1 Re: Torsen vs Haldex 19.02.06, 10:15 Passat miał torsena, tak samo jak A4. Audi także ma haldexa patrz A3. Golf ma haldexa. Pozdrawiam Link Zgłoś
waskes29 Re: Torsen vs Haldex 19.02.06, 10:42 uki145 napisał: > Witam!w Passacie B5 był Haldex. Torsen (stały naped na 4 koła ) jest > zarezerwowany dla Audi i to nie jest uzaleznione od ułozenia napedu (golf IV 4 > motion ma poprzecznie ułozony silniki i tez jest Haldex )róznica zasadnicza Cos ci sie pomylilo nie dam glowy(bo nie chce mi sie szukac) czy kazdy passat ma torsena ale napewno ma tak V6 TDI .Ntomiast A3 i Audi TT maja wlasnie Haldex.Ima znaczenia umieszczenie silnika bo to sie wiaze z skomplikowaniem systemu przy silnikach poprzecznie zamontowanych. > torsen to koncepcja 3 dyferencjałów(stały naped na 4 koła) ,zapewniajace równe > > przeniesienie napedu na kazde koło przy idealnej przyczepnosci (po 25 %). Bzdura nastepna wcale w torsenie nie musi byc 50/50 a w audi wlasnie tak nie jest. > przy Haldexie sprzegło dołacza naped na tył gdy przednie koła traca > przyczepnosc,przy idealnej przyczepnosci naped na przednie koła jest > przenoszony w prawie 100 %. reasumujac : to 2 swiaty : tylko Torsena mozna > porównywac z napedem Subaru . Tez sie noie zgadzam wystepuja jeszcze dwa rozne systemy przeniesienia napedu podobne do Torsena ale dzialajace na nieco innej zasadzie.Jak pamietam pierwsze audi Quatrro tez nie mialo rozwiazania torsena a mialo staly naped na 4 kola. Link Zgłoś
uki145 Re: Torsen vs Haldex 19.02.06, 14:32 witam! Torsen to po prostu specyficzne rozwiazanie mechanizmu róznicowego (system slimaków i slimacznic) dzieki skomplikowanej budowie pełni równiez role czesciowej blokady mechanizmu róznicowego. ten rodzaj mechanizmu róznicowego jest wykorzystywany w Audi (z torsenem,oczywiscie jak słusznie zauwazono: A3 ma Haldexa)jako centralny mechanizm róznicowy ,a np: w Alfa Romeo 155 Q4 torsen jest umiejscowiony na tylnej osi i pełni tam własnie role szpery.pierwsze audi quattro nie miało torsena,ale zwykły ,srodkowy mechanizm róznicowy(tylko tak róznica). w haldexie nie ma stałego napedu na 4 koła ,bo nie ma srodkowego mechanizmu róznicowego, a tylko sprzegło wiskotyczne przy tylnym mechanizmie . NIE PISZE GŁUPOT,BO PASSAT ,W WERSJI SYNCRO MA SPRZEGŁO WISKOTYCZNE (HALDEX) I TO POMIMO WZDŁUZNEGO UŁOZENIA NAPEDU. SYSTEM (SYNCRO ) ZOSTAŁ ZMODERNIZOWANY I POWSTAŁ SYSTEM 4 MOTION(SPRZEGŁO WISKOTYCZNE ZOSTAŁO ZASTAPIONE SPRZEGŁEM WIELOPŁYTKOWYM ,KTÓRE JEST PONADTO STEROWANE ELEKTRONICZNIE) JEDNAK ANI SYNCRO,ANI 4 MOTION NIE SA STAŁYMI NAPEDAMI NA 4 KOŁA I RÓZNIA SIE TYM ZNACZNIE OD SYSTEMU TORSENA ,JAKO CENTALNEGO MECHANIZMU RÓZNICOWEGO. tak wiec da sie zastosowac haldexa przy silniku umieszczonym wzdłuznie!!!!!. Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
waskes29 Re: Torsen vs Haldex 19.02.06, 14:46 uki145 napisał: > NIE PISZE GŁUPOT,BO PASSAT ,W WERSJI SYNCRO MA SPRZEGŁO WISKOTYCZNE (HALDEX) > I TO POMIMO WZDŁUZNEGO UŁOZENIA NAPEDU. SYSTEM (SYNCRO ) ZOSTAŁ ZMODERNIZOWANY > I POWSTAŁ SYSTEM 4 MOTION(SPRZEGŁO WISKOTYCZNE ZOSTAŁO ZASTAPIONE SPRZEGŁEM > WIELOPŁYTKOWYM ,KTÓRE JEST PONADTO STEROWANE ELEKTRONICZNIE) JEDNAK ANI > SYNCRO,ANI 4 MOTION NIE SA STAŁYMI NAPEDAMI NA 4 KOŁA I RÓZNIA SIE TYM > ZNACZNIE OD SYSTEMU TORSENA ,JAKO CENTALNEGO MECHANIZMU RÓZNICOWEGO. MYlisz sie owszem synchro to zawsze haldex ale juz 4motion niekoniecznie . W pasacie B5 byly stosowane uklady wykrzystujace torsena ,nie wiem czy w kazdym passacie AWD czy tylko w wybranych wersjach silnikowych www.trader.pl/ds_doc,185812349,26927406,prezentacje.asp tak wiec > da sie zastosowac haldexa przy silniku umieszczonym wzdłuznie!!!!!. Pozdrawiam Nikt nie twierdzil ze sie nie da ale odwrotnie czyli dgy silnik poprzecznie komplkuje zastosowanie torsena i latwiej/taniej jest z haldexem. To samo jesli chodzi o rozdzial napedu w torsenie nie musi on wynosic 50/50 sa samochody ktore maja wiecej na tyl i tez sa samochody ktore maja wiecej na przod. Link Zgłoś
frax1 Re: Torsen vs Haldex 19.02.06, 14:57 Po co te nerwy jak nie masz racji ? Obecny passat to haldex, poprzedni to torsen! en.wikipedia.org/wiki/4motion "An electrohydraulic center Haldex limited slip coupler, however, may divert up to 50% of the power to the rear axle as conditions warrant. The power split between left and right wheels is achieved through limited slip differentials with electronic control. This system is also available in most Volkswagen vehicles, such as the Golf R32, under the name 4motion. The exception among Volkswagen models would be the B5 Passat, which uses the aforementioned Torsen-based system." Krzyczeć potrafi każdy, a trzeba znaleźć źródło żeby powiedzieć coś konstruktywnego... Pozdrawiam Link Zgłoś
uki145 Re: Torsen vs Haldex 19.02.06, 16:17 jesli nawet popełniłem bład ,to warto byłoby mi wyjasnic które wersje passata miały Torsena. bo jak na razie to okazuje sie ,ze kazdy ma racje.stawiasz teze ze kazdy B5 4x4 to torsen,to oczywiscie jest nieprawda(bo nawet zrodło Waskesa potwierdza ,ze passat B5 miał haldexa ,przynajmniej w wersji Syncro ) róznice miedzy tymi napedami podałem z głowy ,jak nie wierzycie ze sie zgadzaja z rzeczywistoscia to zapytajcie w ASO . do konstruktywnej wypowiedzi nie musze wiec podpierac sie znalezionym w internecie materiałem :-) chociaz zwieksza to wiarygodnosc słów.oczywiscie błedem było stwierdzenie o podziale mocy równo 50/50. pytanie rozchodzi sie tylko o to ,które wersje 4 motion wykorzystuja system torsena( v6 tdi, czy moze W8 ?)w B5 przed faceliftingiem , w wersji 2.8 v6 syncro na pewno był Haldex.zródło: instrukcja obsługi dopuszcz mozliwosc holowania passata syncro na wózku z uniesiona przednia lub tylna osia. jak wiadomo (przynajmniej mnie!!!!) jest to niedopuszczalne w przypadku układu Torsen bo uszkadza mechanizm róznicowy ,natomiast nie szkodzi haldexowi: stad wniosek.pozdrawiam i czekam na potwierdzenie informacji ,poparte oczywiscie jakas wiedza :-) Link Zgłoś
frax1 Re: Torsen vs Haldex 19.02.06, 16:43 uki145 napisał: > jesli nawet popełniłem bład ,to warto byłoby mi wyjasnic które wersje passata > miały Torsena. bo jak na razie to okazuje sie ,ze kazdy ma racje.stawiasz teze > > ze kazdy B5 4x4 to torsen,to oczywiscie jest nieprawda(bo nawet zrodło Waskesa > potwierdza ,ze passat B5 miał haldexa ,przynajmniej w wersji Syncro ) róznice > miedzy tymi napedami podałem z głowy ,jak nie wierzycie ze sie zgadzaja z > rzeczywistoscia to zapytajcie w ASO . do konstruktywnej wypowiedzi nie musze > wiec podpierac sie znalezionym w internecie materiałem :-) chociaz zwieksza to > wiarygodnosc słów.oczywiscie błedem było stwierdzenie o podziale mocy równo > 50/50. pytanie rozchodzi sie tylko o to ,które wersje 4 motion wykorzystuja > system torsena( v6 tdi, czy moze W8 ?)w B5 przed faceliftingiem , w wersji 2.8 > v6 syncro na pewno był Haldex.zródło: instrukcja obsługi dopuszcz mozliwosc > holowania passata syncro na wózku z uniesiona przednia lub tylna osia. jak > wiadomo (przynajmniej mnie!!!!) jest to niedopuszczalne w przypadku układu > Torsen bo uszkadza mechanizm róznicowy ,natomiast nie szkodzi haldexowi: stad > wniosek.pozdrawiam i czekam na potwierdzenie informacji ,poparte oczywiscie > jakas wiedza :-) Moja wiedza natomiast mówi mi że wszystkie passaty od 97 do 2005 miały napęd Torsen. Nie ważne jest przy tym czy jest to syncro czy 4 motion. Jest to nazwa handlowa, niestety mój niemiecki jest praktycznie żaden ale tutaj jest napisane co i jak z napędem, więc albo mam rację albo nie: "Bei bestimmten Motoren konnte ausserdem ein Allradantrieb mitbestellt werden, dieser Allradantrieb (syncro bzw 4motion) ist weitgehend baugleich mit dem Audi quattro-Antrieb." - wikipedia Pozatym Torsen jest stosowany w silnikach ustawionych wzdłużnie, a z tego co mi się wydaje żaden Passat 4x4 nie był oferowany z silnikiem ustawionym poprzecznie - mówię o modelu przed liftingiem, potem dochodzi jeszcze 1.8T i 1.9 TDI z 4 Motion ale to jest nadal tylko i wyłącznie Torsen forums.vwvortex.com/zerothread?id=1176894 Co do modelu 2.8 v6, to nie wydaje mi się żeby przy tym samym silniku i bardzo dużym pokrewieństwie z A4 VW stosował inny napęd. Jak dla mnie www.audifans.com/twiki/bin/view/Audi/QuattroGenerations brzmi wiarygodnie i trzymam się tego że Passat = A4 = Torsen Pozdrawiam Link Zgłoś
fru.fru Re: VW Passat - zbiera wyroznienia 19.02.06, 08:45 frax1 napisał: , ale rozważył bym też Vectre bo to fajne auto. > Pozdrawiam Poniewaz bede szukal czegos z jezdzaca turbo benzyna, to niestety vectra odpada. Te 2.0T w niej montowane poprostu nie jedzie :-( Link Zgłoś
fru.fru Re: VW Passat - zbiera wyroznienia 19.02.06, 11:37 hehe, opc to opc..pisze o cywilu ;-) Link Zgłoś