neuken 03.03.06, 20:31 Chcieliście socjalistów i związkowców ? To będziecie teraz bulić ,albo kupować kradzione części . Co za kraj ? Kraj trzeciego świata ,żeby jakaś banda pijaków trzęsła całą Polską . Link Zgłoś Obserwuj wątek
dr.verte Re: Solidarność przeciw wolnemu rynkowi części 04.03.06, 18:07 a kasy fiskalne dla handlujących używkami popieracie?wejdzie to Link Zgłoś
subaru_impreza_wrc Re: Solidarność przeciw wolnemu rynkowi części 04.03.06, 20:21 Ci idioci z solidarności, chyba nie wiedzą co mówią. Fabryka Opla nie produkuje, części zamiennych!! Te są produkowane u podwykonawców, którzy sprzedają te części do fabryk, ale część produkcji sprzedają pod swoją nazwą i oczywiście taniej. Dotychczas na częściach zamiennych zarabiały serwisy i dealerzy, a nie fabryki. Jeżeli mamy takich "asów" w związkach zawodowych, to się nie ma co dziwić, że w tym cholernym kraju jest tak jak jest. Link Zgłoś
wielki_czarownik Pytanie 04.03.06, 20:52 Firma Opel wydaje setki tysięcy Euro na opracowanie jakiegoś elementu - części samochodowej. Firma X kupuje taki element, robi dokładną kopię i sprzedaje 3 razy taniej. To jest uczciwe? Link Zgłoś
wlodwoz Re: Pytanie 05.03.06, 18:19 Odpowiem ci pytaniem.Czy twoja,jak mniemam,ulubiona firma opel,obniżając cenę niektórych modeli w tzw."promocji" o kilkanaście-kilkadziesąt procent,traci??? Każda z firm samochodowych zawyża do granic możliwości ceny i gotowych wyrobów i części do nich.Dopiero przymuszona brakiem popytu schodzi z tych,horendalnych cen.Mniejsze firmy są w stanie zaproponować ceny akceptowalne dla klientów.Wiem o czym piszę.Niedawno musiałem wymienić elementy układu hamulcowego i sterowania rozrządu.Mam fiata i serwisuję go w bielskim serwisie Fiata.Przywożąc im swoje, kupione części innych producentów zaoszczędziłem kilkaset zł.Mechanicy tegoż serwisu twierdzą,że ich jakość nie ustępuje "oryginalnym" Link Zgłoś
waskes29 Re: Pytanie 05.03.06, 19:05 wlodwoz napisał: Wiem o czym piszę.Niedawno musiałem wymienić elementy układu hamulcowego i sterowania rozrządu.Mam fiata i serwisuję go w bielskim serwisie Fiata.Przywożąc im swoje, > kupione części innych producentów zaoszczędziłem kilkaset zł.Mechanicy tegoż > serwisu twierdzą,że ich jakość nie ustępuje "oryginalnym" No i prawidlowo nastepny nawrocony , tak dlugo ASO bedzie drogie jak dlugo beda znajdowac sie naiwni jelenie na drogie czesci i naprawy. Link Zgłoś
wielki_czarownik Trudno 07.03.06, 22:02 Skoro producent zainwestował grubą kasę w opracowanie modelu to powinien mieć prawo przynajmniej do pobierania opłat licencyjnych za produkcję części. Nie może być tak, że ja (przyjmijmi, bo nie pracuję w motoryzacji) się napracuję tworząc coś a potem jakiś inny człowiek czerpie z tego zyski. Link Zgłoś
emes-nju Re: Pytanie 06.03.06, 09:35 wielki_czarownik napisał: > Firma Opel wydaje setki tysięcy Euro na opracowanie jakiegoś elementu - > części samochodowej. Firma X kupuje taki element, robi dokładną kopię i > sprzedaje 3 razy taniej. To jest uczciwe? Firma Opel projektuje samochod jako calosc i sprzedaje go z zyskiem (czyli koszty projektowania czesci zawieraja sie w cenie auta). Firma X kupuje czesc do takiego samochodu, kopiuje ja i... nic jezeli firma X nie zrobi tego solidnie. A solidnie, to znaczy ze znajomoscia rzeczy, bo samo skopiowanie wymiarow i na oko materialow nie wystarczy. Jezeli kopiowanie bedzie sie odbywalo na oko (swieci jak stal, to to chyba stal, co panie Mieciu?), to sukcesow nie przewiduje. Zatem firma X tez robi jakies badania - szczegolnie firma dbajaca o swoja reputacje jao producenta zamiennikow. Poczytaj watek na temat czesci. Zeby pocieszysc Twe sumienie, zapewniam Cie, ze zamienniki nie wchodza na rynek rownoczesnie z pojawieniem sie nowego modelu. No, chyba, ze nowy model sklada sie z duzej ilosci czesci wykorzystywanych w jego "rodzicach", "dziadkach" i innych "krewnych" - jest ich zwykle troche. Link Zgłoś
lucj do: wielki_czarownik 06.03.06, 10:00 wielki_czarownik napisał: > Firma Opel wydaje setki tysięcy Euro na opracowanie jakiegoś elementu - części > samochodowej. Firma X kupuje taki element, robi dokładną kopię i sprzedaje 3 ra > zy taniej. To jest uczciwe? To nie firma opel wydaje setki tysięcy tylko dostawcy części wydają i dlatego muszą mieć prawo sprzedawania tych części po za siecią producenta auta. Link Zgłoś