Dodaj do ulubionych

Solidarność przeciw wolnemu rynkowi części

03.03.06, 20:31
Chcieliście socjalistów i związkowców ? To będziecie teraz bulić ,albo kupować kradzione części . Co za kraj ? Kraj trzeciego świata ,żeby jakaś banda pijaków trzęsła całą Polską .
Obserwuj wątek
    • nuvolari4 Precz z solidarnościową komuną 04.03.06, 16:01
      j.w.
    • dr.verte Re: Solidarność przeciw wolnemu rynkowi części 04.03.06, 18:07
      a kasy fiskalne dla handlujących używkami popieracie?wejdzie to
    • subaru_impreza_wrc Re: Solidarność przeciw wolnemu rynkowi części 04.03.06, 20:21
      Ci idioci z solidarności, chyba nie wiedzą co mówią. Fabryka Opla nie produkuje, części zamiennych!! Te są produkowane u podwykonawców, którzy sprzedają te części do fabryk, ale część produkcji sprzedają pod swoją nazwą i oczywiście taniej. Dotychczas na częściach zamiennych zarabiały serwisy i dealerzy, a nie fabryki. Jeżeli mamy takich "asów" w związkach zawodowych, to się nie ma co dziwić, że w tym cholernym kraju jest tak jak jest.
    • wielki_czarownik Pytanie 04.03.06, 20:52
      Firma Opel wydaje setki tysięcy Euro na opracowanie jakiegoś elementu - części samochodowej. Firma X kupuje taki element, robi dokładną kopię i sprzedaje 3 razy taniej. To jest uczciwe?
      • wlodwoz Re: Pytanie 05.03.06, 18:19
        Odpowiem ci pytaniem.Czy twoja,jak mniemam,ulubiona firma opel,obniżając cenę
        niektórych modeli w tzw."promocji" o kilkanaście-kilkadziesąt procent,traci???
        Każda z firm samochodowych zawyża do granic możliwości ceny i gotowych wyrobów i
        części do nich.Dopiero przymuszona brakiem popytu schodzi z tych,horendalnych
        cen.Mniejsze firmy są w stanie zaproponować ceny akceptowalne dla klientów.Wiem
        o czym piszę.Niedawno musiałem wymienić elementy układu hamulcowego i sterowania
        rozrządu.Mam fiata i serwisuję go w bielskim serwisie Fiata.Przywożąc im swoje,
        kupione części innych producentów zaoszczędziłem kilkaset zł.Mechanicy tegoż
        serwisu twierdzą,że ich jakość nie ustępuje "oryginalnym"
        • waskes29 Re: Pytanie 05.03.06, 19:05
          wlodwoz napisał:

Wiem o czym piszę.Niedawno musiałem wymienić elementy układu hamulcowego i
          sterowania rozrządu.Mam fiata i serwisuję go w bielskim serwisie
          Fiata.Przywożąc im swoje,
          > kupione części innych producentów zaoszczędziłem kilkaset zł.Mechanicy tegoż
          > serwisu twierdzą,że ich jakość nie ustępuje "oryginalnym"
          No i prawidlowo nastepny nawrocony , tak dlugo ASO bedzie drogie jak dlugo beda
          znajdowac sie naiwni jelenie na drogie czesci i naprawy.
        • wielki_czarownik Trudno 07.03.06, 22:02
          Skoro producent zainwestował grubą kasę w opracowanie modelu to powinien mieć prawo przynajmniej do pobierania opłat licencyjnych za produkcję części. Nie może być tak, że ja (przyjmijmi, bo nie pracuję w motoryzacji) się napracuję tworząc coś a potem jakiś inny człowiek czerpie z tego zyski.
      • polski_murzyn Gdyby było nieuczciwe to byłby proces nie ? n/t 06.03.06, 07:11
      • emes-nju Re: Pytanie 06.03.06, 09:35
        wielki_czarownik napisał:

> Firma Opel wydaje setki tysięcy Euro na opracowanie jakiegoś elementu -
        > części samochodowej. Firma X kupuje taki element, robi dokładną kopię i
        > sprzedaje 3 razy taniej. To jest uczciwe?

Firma Opel projektuje samochod jako calosc i sprzedaje go z zyskiem (czyli koszty projektowania czesci zawieraja sie w cenie auta). Firma X kupuje czesc do takiego samochodu, kopiuje ja i... nic jezeli firma X nie zrobi tego solidnie. A solidnie, to znaczy ze znajomoscia rzeczy, bo samo skopiowanie wymiarow i na oko materialow nie wystarczy. Jezeli kopiowanie bedzie sie odbywalo na oko (swieci jak stal, to to chyba stal, co panie Mieciu?), to sukcesow nie przewiduje. Zatem firma X tez robi jakies badania - szczegolnie firma dbajaca o swoja reputacje jao producenta zamiennikow. Poczytaj watek na temat czesci.

Zeby pocieszysc Twe sumienie, zapewniam Cie, ze zamienniki nie wchodza na rynek rownoczesnie z pojawieniem sie nowego modelu. No, chyba, ze nowy model sklada sie z duzej ilosci czesci wykorzystywanych w jego "rodzicach", "dziadkach" i innych "krewnych" - jest ich zwykle troche.
      • lucj do: wielki_czarownik 06.03.06, 10:00
        wielki_czarownik napisał:

> Firma Opel wydaje setki tysięcy Euro na opracowanie jakiegoś elementu -
        części
        > samochodowej. Firma X kupuje taki element, robi dokładną kopię i sprzedaje 3
        ra
        > zy taniej. To jest uczciwe?

To nie firma opel wydaje setki tysięcy tylko dostawcy części wydają i dlatego
        muszą mieć prawo sprzedawania tych części po za siecią producenta auta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka