Dodaj do ulubionych

Kupiłem Swifta i jest OK :-)))

IP: 192.168.103.* / 217.98.77.* 12.10.01, 14:03
W poprzednim wątku pytałem Was "Czy warto kupić nowego.....", i po przeczytaniu
Waszych opinii zdecydowałem się na zakup. Kupiłem go za 26990 + pakiet 1100zł.
Mam 5drzwi, super radio, centralny zamek, immobilizer, schowek w drzwiach,
sygnalizator dźwiekowy otwartych drzwi i nie zgaszonych świateł,zamknięty obieg
powietrza, dywaniki, listwy boczne, ochronne nakładki na progi, pełne nadkola,
chlapacze, regulację świateł itp.itd
Jeżdżę nim dopiero tydzień i jak na razie jestem zachwycony. Wielu z moich
znajomych zrobiło wielkie oczy po przejażdżce i dziwiło się że "to to" tak
jeździ.
Autko jest całkiem zrywne ( ostatnio wyciąłem buraka w Espero - jechał 80km/h i
jak zacząłem go wyprzedzać to zaczął przyśpieszać ale po redukcji nie miał
szans ), drogi trzyma się jak przyklejone (może to zasługa opon Michelin?), w
środku jest całkiem cicho, nic nie skrzypi, nic nie stuka, tylko szum opon,
kierownica choć bez wspomagania chodzi nadzwyczaj lekko - jednym słowem super.
Siedzenia extra.
Obsługa w salonie extra - prawie noszą na rękach (mam nadzieję że w serwisie
będzie podobnie).
Żona przed kupnem trochę kręciła nosem, ale jak parę razy siadła za kółkiem to
trudno ją teraz wygonić!
Wszystkim doradcom bardzo dziękuję. Gorąco pozdrawiam.
niezdecy
Obserwuj wątek
    • Gość: Mar Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 213.25.197.* 12.10.01, 14:06
      Gość portalu: niezdecy napisał(a):

> W poprzednim wątku pytałem Was "Czy warto kupić nowego.....", i po przeczytaniu
      >
      > Waszych opinii zdecydowałem się na zakup. Kupiłem go za 26990 + pakiet 1100zł.
      > Mam 5drzwi, super radio, centralny zamek, immobilizer, schowek w drzwiach,
      > sygnalizator dźwiekowy otwartych drzwi i nie zgaszonych świateł,zamknięty obieg
      >
      > powietrza, dywaniki, listwy boczne, ochronne nakładki na progi, pełne nadkola,
      > chlapacze, regulację świateł itp.itd

Jaki to cudo ma silnik (pojemność, moc, moment maksymalny)?
      • Gość: Mar Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 213.25.197.* 12.10.01, 14:35
        Gość portalu: Mar napisał(a):

> Jaki to cudo ma silnik (pojemność, moc, moment maksymalny)?

Nie doczekałem się na odpowiedź to sprawidziłem sam:
        http://www.dekar.com.pl/cenniki%20Suzuki/daneSwift.htm

Rozumiem, że autor wątku kupił z silnikiem 1.0 53 KM. Biorąc pod uwagę masę auta
        - poniżej 800 kg - to zupełnie przyzwoicie. Ale już za 36 tys. można mieć
        prawdziwą rakietę o mocy 85 KM! I do tego nieźle wyposażoną.

• Gość: bObO Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 212.244.192.* 12.10.01, 14:40

> Ale już za 36 tys. można mieć
          > prawdziwą rakietę o mocy 85 KM! I do tego nieźle wyposażoną.
          >

Faktycznie stoi jak wół 85KM. Jestem święcie przekonany, że wcześniej SS z tej
          pojemności wyciągał 68KM. Kiedy nastąpiła zmiana?

Niezdecy chyba możesz zmienić ksywkę na Zdecy ;)
          • Gość: Mar Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 213.25.197.* 12.10.01, 14:42
            Gość portalu: bObO napisał(a):

> Faktycznie stoi jak wół 85KM. Jestem święcie przekonany, że wcześniej SS z tej
            > pojemności wyciągał 68KM. Kiedy nastąpiła zmiana?

Ciekawe jak to jeździ. Tylko moment obrotowy 106 Nm jest taki sobie jak na tę
            pojemność i moc. Ale to pewnie dlatego, że 16V. Chociaż z drugiej stron, skor
            autko waży raptem 800 KG, czyli jest lżejsze od Uno, nie mówiąc o Punto, które z
            80 konnym silnikiem waży blisko tonę....
            • Gość: bObO Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 212.244.192.* 12.10.01, 14:50

> Ciekawe jak to jeździ. Tylko moment obrotowy 106 Nm jest taki sobie jak na tę
              > pojemność i moc. Ale to pewnie dlatego, że 16V. Chociaż z drugiej stron, skor
              > autko waży raptem 800 KG, czyli jest lżejsze od Uno, nie mówiąc o Punto, które
              > z
              > 80 konnym silnikiem waży blisko tonę....

W Hodze wyczytałem 10.6 do setki. Nieźle nieźle, nie najgorzej. Tylko Vmax
              cienko - 165km/h.
              • Gość: Mar Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 213.25.197.* 12.10.01, 15:07

> W Hodze wyczytałem 10.6 do setki. Nieźle nieźle, nie najgorzej. Tylko Vmax
                > cienko - 165km/h.

Tak właśnie myślałem. Silnik stary, więc nie za bardzo się dał wyżyłować. Ale
                10,6 to i tak nieźle i lepiej od punto 80 KM. Sądzę jednak, że jest nieprzyjemny
                w prowadzeniu. Maksymalny moment obrotowy przy 6000 obrotów - rzadko się tyle
                kręci.
              • Gość: Remo Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.0.* 30.10.01, 09:17
                Jechałem takim swiftem + 2 dorosłe osoby (średnio po 80 kg). Bez porównania z
                53 konnym maluchem 1.0
              • Gość: Remo Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.0.* 30.10.01, 09:27

> W Hodze wyczytałem 10.6 do setki. Nieźle nieźle, nie najgorzej. Tylko Vmax
                > cienko - 165km/h.

165? Nie wierzę. Swoim wypierdkiem (1.0) rozpedziłem się do 160 km/h, a co by nie
                powiedzieć 1.3 jest o wiele silniejszy.
          • Gość: niezdecy Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.103.* / 217.98.77.* 12.10.01, 15:04

> Gość portalu: Mar napisał(a):
            >
            > > Ale już za 36 tys. można mieć
            > > prawdziwą rakietę o mocy 85 KM! I do tego nieźle wyposażoną.
            > >
            >
            > Faktycznie stoi jak wół 85KM. Jestem święcie przekonany, że wcześniej SS z tej
            > pojemności wyciągał 68KM. Kiedy nastąpiła zmiana?
            >
            > Niezdecy chyba możesz zmienić ksywkę na Zdecy ;)

Swift 1,3 faktycznie wcześniej miał 68KM, ale dołożyli mu zaworów i zrobiło się
            85KM.
            Chyba mogę się ujawnić bo do tej pory występowałem także pod ksywką dia. I tak
            już będzie (niezdecy=dia).
            Mam nadzieję że nie jest to przestępstwo że się miało 2 ksywy?
            PZDR
            • Gość: cc Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 19:55
              Gość portalu: niezdecy napisał(a):

> Swift 1,3 faktycznie wcześniej miał 68KM, ale dołożyli mu zaworów i zrobiło się
              >
              > 85KM.

To chyba nie całkiem tak?
              Teraz podobno w Swifcie jest silnik z Baleno 1.3 16V
              Silnik 1.3 w starym Swifcie miał 68-71 KM.
              Była tez wersja 16V (lata 1986-1994), ale wyciągała 101 KM z tej pojemności i
              nieco ponad 8,0 sekund do 100!
        • Gość: niezdecy Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.103.* / 217.98.77.* 12.10.01, 15:08

> Gość portalu: Mar napisał(a):
          >
          >
          . Ale już za 36 tys. można mieć
          > prawdziwą rakietę o mocy 85 KM! I do tego nieźle wyposażoną.
          >
          Tak. Tylko trzeba skądś wytrzasnąć dodatkowo 9 tysiaków + inne wydatki
          np.ubezpieczenie
          Trzeba mierzyć siły na zamiary. PZDR
      • Gość: niezdecy Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.103.* / 217.98.77.* 12.10.01, 14:38

>
        >
        > Jaki to cudo ma silnik (pojemność, moc, moment maksymalny)?

Nie jest to cudo. Zależy jakie kto ma wymagania i do czego mu auto potrzebne.
        Pojemność 1,0, 53KM, 76Nm,
        Jak na razie w zupełności wystarczy. PZDR
    • Gość: bim Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.stalowa.sdi.tpnet.pl 12.10.01, 14:10
      Gratulacje!!!
    • Gość: Kaszalot Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 14:21
      Wyposażenie jak we Fiacie 126p.
      • Gość: niezdecy Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.103.* / 217.98.77.* 12.10.01, 14:32
        Gość portalu: Kaszalot napisał(a):

> Wyposażenie jak we Fiacie 126p.

Jak cię stać na więcej to możesz sobie zafundować nawet basen na dachu.
        Zresztą nie do ciebie był ten post.

• Gość: mn Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 10.20.65.* 12.10.01, 14:26
      Gratulacje i wyrazy szacunku za to ze posluchales tych co swiftem jezdza a nie tych co " wszystko
      wiedza najlepiej".
      • Gość: gogo Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.ib.uj.edu.pl 29.10.01, 13:20
        gratuluje Niezdecydowanemu i mam prosbę . Też sobie kupiłam , tez bez basenu na
        dachu i jestem zadowolona :))). Czy mógłbys mi napisać kiedy jest pierwszy
        przegląd gwarancyjny. Mój dealer poinformował mnie że po miesiącu, a przecież w
        książce gwarancyjnej nie ma takiego warunku - stoi jak wół, że po 1000 km i już.
        pozdrowienia
        • Gość: Michal Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.telia.com 29.10.01, 14:09
          Niezdec Czesc! Tylko sie nie zakochaj wiecej od zony w Swiftiku ,naprawde jest
          wart.<Czas pokaze.Gratulacje witaj w cieniu wisni.Pzdr.Michal
          • Gość: dia Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 29.10.01, 14:45
            Hej gogo.
            Dzięki za gratulacje. Przyjmij je również odemnie.
            Pierwszy przegląd gwarancyjny jest po przejechaniu 1000km. Wymieniają wtedy
            olej i filtr oleju. Widocznie Twój dealer zakłada, że tysiąca nie wykręcisz
            prędzej niż w ciągu miesiąca. Musisz przygotować 160zł na ten przegląd(wartość
            oleju i filtra, wymiana gratis)
            Ja niedługo też będę jechał na ten przegląd.
            Michał, bądź spokojny - to jest inny rodzaj miłości i mam nadzieję, że żonie
            też przejdzie. Gratulujesz mi zakupu i piszesz, że wart jest cieplejszego
            uczucia. Czyżbyś miał doczynienia ze Swiftem? PZDR bardzo ciepłe.
            dia vel niezdecy

Ps. Wraca do starej ksywki jest krótsza i łatwiejsza do zapamiętania.
            A poprzedni wątek założyłem jako niezdecy bo faktycznie nie byłem zdecydowany
            co kupić.
            PZDR dia
            • Gość: szymi Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.01, 16:28
              Witaj Gogo, witaj Dia cieszę się że się cieszycie, mam nadzieję że po 100kkm
              będziecie mogli napisać "kupiłe(a)m swifta i jest O.K." Szerokiej i
              bezstresowej drogi !!!
              • Gość: Jarek Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 29.10.01, 16:35
                Dia,
                gratuluje. Na reszcie ktos zadowolony ze swojego wyboru!
                Szerokiej drogi i gumowych slupow.
                Pozdr
                • Gość: dia Re: Do szymi i Jarka IP: 192.168.103.* 30.10.01, 07:03
                  Wielkie dzięki dobrzy ludzie za dobre słowo.
                  Mam nadzieję, że bezproblemowo przekręcę 100kkm, i że drzewa i słupy będą z
                  gumy:). Ciepłe PZDR
                  dia
            • Gość: gogo Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.ib.uj.edu.pl 30.10.01, 08:12
              cześć dia
              dziękuję za informacje i szerokiej drogi
              pozdrowienia
              gogo
              • Gość: Andrzej Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 10.1.12.* 30.10.01, 12:00
                Gratulacje. Jeżdźę Siftami już 3 lata i jest ok. Miałem kilka drobnych usterek
                ale załatwiane były albo na przeglądzie albo od ręki. Uwaga na akumulatory -
                węgierskie nie są najlepsze i wytrzymują 2 - 3 lata. Poolecam serwis Gadimex w
                W-wie na Powisńskiej oraz serwis blacharski ALKOna Jagiellońskiej w Wawie.
                • Gość: dia Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.103.* 30.10.01, 12:49
                  Ja chyba mam akumulator angielski ale nie jestem pewien.
                  Co do serwisu w Warszawie to raczej trochę za daleko (ok.350km) ale dzięki za
                  informację.
                  A teraz mam pytanie.
                  Czy w waszych Swiftach po przekręceniu kluczyka w położenie - 'kontrolki się
                  świecą' przez chwilkę słychać ciche brzęczenie pod maską. CO TO JEST?
                  Czy trzeba czekać z zapalaniem silnika do momentu ucichnięcia tech brzęczenia?
                  PZDR
                  • Gość: Andrzej Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 10.1.12.* 30.10.01, 14:02
                    kontrolki się świecą
                    buczernie to pompa paliwa, która zdaje się że jest w zbiorniku paliwa
                    jak się dopbrze orientuję to jest wyrównamnie ciśnienia w układzie paliwoym lub
                    coś takiego
                    czy trzeba czekjać nie wiem, ja nie zawuażyłem żdanej rówżnicyu pomiędzy
                    zapalaniem auta przed w trakcie i po buczeniu
                    wydaje się, ż e na logikę warto popczekać jeśli to jest wyrównanie ciśnienia w
                    układzie paliwa
                    przyznam się szczerze, że przez 3 lata jakoś nie spytałęm o to w serwisie
                    • Gość: dia Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.103.* 30.10.01, 14:34
                      Dzięki za odpowiedź.
                      Ja jutro jadę na przegląd to zapytam (jak nie zapomnę).PZDR
                      • Gość: gogo Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.ib.uj.edu.pl 09.11.01, 08:54
                        zdecydowany DIA, może pochwal czy założeyłeś już zimówki i jakie. Znając Cię z
                        poprzedniego wątku na pewno wuszperałeś najlepsze i najtańsze. Będę wdzięczna
                        za podpowiedź
                        pozdrowienia
                        • Gość: dia Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.103.* 09.11.01, 13:31
                          Hej gogo. Zimówek na razie nie założyłem. Na razie nie mam zapasowych felg.
                          W niedzielę byłem na giełdzie i złapałem namiar na felgi po 40-50zł(zamienniki,
                          nie oryginały), ale na razie nie mam czasu po nie jechać.
                          U miejscowego oponiarza pytałem o jakieś tanie opony to polecił mi Frigo i
                          Kormorana (120-130zł za szt.), a na zamówienie może ściągnąć jakie zachcę.
                          Na innym wątku ktoś coś pisał o oponach Sawa Eskimo, że podobno dobre i tanie.
                          Jeśli dużo jeździsz po śniegu to podobno dobre są Frigo tylko nie kierunkowe.
                          Ja chyba wybiorę coś z w/w. Nie mam dużych przebiegów (ok.15kkm/rok) więc
                          myślę, że wystarczą tańsze. Do tej pory przez 11 lat jeździłem na
                          uniwersalnych i jakoś to było. PZDR

Ps. Napisz jak Ci się jeździ.
                          • Gość: gogo Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.ib.uj.edu.pl 12.11.01, 08:25
                            dzięki za info. Jeżdzi mi się super , auto kupiłam wbrew męskim radom -
                            oczywiście z mojego otoczenia. W decyzji utwierdził mnie GROGREG na forum i
                            nieustannie życzę mu szerokiej drogi i gumowych słupów. Ciekawe ile Ci autko
                            pali, mnie 6,5 , ale jeżdżę dużo w korkach.
                            pozdrowienia
                            gogo
                            • Gość: nunu Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.twins.pk.edu.pl 12.11.01, 09:58
                              To chyba mimo wszystko duzo... Nasz swift nie spala
                              wiecej jak 6l [Krakow], a narzekamy, bo na poczatku
                              spalal mniej ...
                              • Gość: gogo Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.ib.uj.edu.pl 12.11.01, 12:13
                                może zbyt nerwowo podeszłam do tego liczenia, średnia mi wyszła z 400 km, w tym
                                kiedyś stałam godzine w korku poza innymi pomniejszymi , ale chyba powinnam sie
                                tym zainteresować. A tak przy okazji ja też jestem z krakowa, z którego serwisu
                                korzystasz i czy jesteś zadowolony
                                pozdrowienia
                                gogo
                                • Gość: nunu Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.twins.pk.edu.pl 12.11.01, 12:43
                                  Korzystam z serwisu na Widlakowej. Samochod jest po 3
                                  przegladach [42 tys km]
                                  i do tej pory nie bylo problemow. Poza olejem i
                                  filtrami nic jeszcze nie bylo w nim wymieniane. Problem
                                  jest tylko taki, ze w czasie przegladu trzeba sie
                                  wybrac na 1-2 godzinny spacer, ale przy ladnej pogodzie
                                  to przyjemnosc.
                              • Gość: dia Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.103.* 12.11.01, 13:06
                                Cześć Wam.
                                Moj Swift pali 5,8-6/100km. Przejechałem nim dopiero 1500km. Około 2/3 tego
                                przebiegu to: 2-3 osoby na pokładzie, krótka trasa ok 50km w jedną stronę, max
                                120km/h, obroty max do 4tys/min, plus dosyć częste wyprzedzanie maruderów i
                                ciężarówek, 1/3 to odwożenie dzieci do szkoły i dojazd do pracy ok.3km w jedną
                                stronę. Wynika z tego,że spalanie lokuje się w pobliżu górnej granicy podanej
                                przez producenta, czym jestem bardzo niemile zaskoczony:(
                                (ciekawe ile by spalił gdybym jeździł tylko do pracy?). Pocieszam się jednak
                                tym, że jak niektórzy twierdzą silnik dociera się do ok 5tys km i powyżej tego
                                przebiegu spalanie powinno być mniejsze. Nie miałem okazji wyjazdu w dłuższą
                                trasę ale wydaje mi się, że podana przez producenta ilość 4,1/100 jest nie do
                                osiągnięcia (maluchem udawało mi się zejść do 4,2/100 przy jeździe do 90km/h).
                                Ciekawe czy ktoś z użytkowników Swifta zszedł poniżej 5/100?
                                Poza spalaniem mam pewne zastrzeżenia do zawieszenia. Na niektórych odcinkach
                                trzęsie niemiłosiernie (mam wtedy ochotę wymienić sprężyny na miększe).
                                Zaletą zawieszenia jest stabilne prowadzenie samochodu nawet na wybojach i w
                                ciasnych zakrętach (ciekawe jak będzie w zimie).
                                Ogólnie rzecz biorąc to poza tym ciut za dużym spalaniem i twardym zawieszeniem
                                reszta jest OK.
                                Nadmieniam, że wcześniej jeździłem maluchem i nie miałem doczynienia z innymi
                                samochodami i być może z tego powodu zbyt dużo sobie obiecywałem (tylko proszę
                                nie pisać,że trzeba sobie było kupić limuzynę. Zresztą do wszystkiego mozna się
                                przyzwyczaić, najważniejsze żeby się nie psuł. PZDR
                                • Gość: nunu Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.twins.pk.edu.pl 12.11.01, 14:38
                                  W pierwszych miesiacach uzytkowania nasz swift spalal w
                                  okolicach 5l, na trasie Krakow - Walbrzych 4.7l/100.
                                  Teraz niestety blizej 6l/100.
                                  • Gość: Remo Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.0.* 12.11.01, 15:40
                                    Mój swifciak ma ponad 70 tys przebiegu i poniżej 5 l nie zszedłem. Szósteczkę w
                                    mieście zjada, niestety. Ale na dłuższych trasach (a nigdy skubańca nie
                                    oszczędzam) wypala raptem pół litra więcej. Jaki załadunek? Z reguły trzy
                                    osoby - same wyrośnięte :) Jak będzie zimą - się okaże.
                                    pzdr
                                  • Gość: Andrzej Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 10.1.12.* 12.11.01, 15:42
                                    Mam Swifty od 3 lat. Pierwszy 1.0 i drugi też 3dr. Przebiegi
                                    1- 27 kkm
                                    2 - 55 kkm
                                    Średnie spalnie oscyluje od 4,5 do 7 l.
                                    4,5 osiągnałem jadać w trasie sam ok 100 km/h (katowicką)
                                    7 czasami osiąga w mieście w korkach zimą
                                    Jeżdźę w Warszawie trasy do pracy z dzeckiem dożłobka itp. przeciętnie 6 do
                                    6,5. W trasie np W-wa - Łeba trzy osoby + full bagażnik 100- 120 km/h 5,5.
                                    Weźcie pdo uwagę, że jest w nim silnik 1.0 który jest bardzo wrażliwy na
                                    wszelkie zmiany obciążenie (osoby + bagaże).
                                    Aha ja mam wersję GLS, która jest około 30kg cięża od GL oraz mam wspomaganie,
                                    które wg mojej ocney pochłania około 0,5 l/100 km w stosunku do Swift 1.0 GL
                                    • Gość: dia Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.103.* 13.11.01, 07:39
                                      Widzę, że na razie nikomu nie udało się zejść ze zużyciem paliwa do 4,1
                                      litra/100km (tak podaje producent). Wynika z tego, że parametry spalania podane
                                      na stronie Suzuki i reklama mówiąca, że Swift jest jednym z najoszczędniejszych
                                      samochodów w swojej klasie są częściowo wyssane z palca.
                                      Andrzej pisze, że Swift 1,0 jest bardzo wrażliwy na zmianę obciążenia. Czyżby
                                      więc dochodziło do paradoksu - Swift1,3 pali tyle samo lub mniej niż Swift1,0,
                                      a pieniążki zaoszczędzone na ubezpieczeniu AC,OC trzeba wyłożyć na paliwo?
                                      Przyznam, że jestem tym wszystkim trochę zaskoczony. PZDR

• Gość: szymi Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.11.01, 08:53
                                        Z tym spalaniem 4.1 to jest następna zagadka polityki marketingowej SMP, myślę
                                        że jest to do osiągnięcia na rozgżanym silniku i przy stałej prędkości gdzieś w
                                        okolicy 70km/h po prostej drodze bez wyprzedzań przyhamowań..... czyli czysto
                                        teoretycznie. Rok temu jak pamiętam podawali 4.6 - 4.7 przy 90km\h i tą wartość
                                        da się osiągnąć, mi udało się to na wakacjach przy jeździe relaksacyjnej
                                        max90.W codziennej eksploatacji w lato wychodziło 5.35-5.4 (1/3 miasto 2/3 poza
                                        do 120). Mimo wszystko z bęzyniaków oszczędniejsze pozostaje chiba tilko tiko.
                                        • Gość: dia Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.103.* 13.11.01, 09:45
                                          Cześć szymi. Dodałeś mi otuchy. Myślę, że: jak przyjdzie lato, auto się dotrze,
                                          a ja stanę się mniej porywczy to spalanie spadnie. Z tym Tico to ciekawa
                                          sprawa, jest słabszy a więc aby jako tako jechać musi być bardziej żyłowany, a
                                          mimo to jest oszczędniejszy (czyżby koreańska technika wyprzedziła japońską?;).
                                          PZDR
                                          • Gość: szymi Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.11.01, 10:01
                                            koreańska jak koreańska w tico pracuje ponoć motorek z suzuki alto, dia na
                                            jakiej stacji tankujesz ?? Ja miałem taką historię tankowałem w auchan 95ke
                                            spalanie 5.6-5.7, potem jet zrobił promocje 98 w cenie 95 wlałem kilka razy
                                            spalanie spadło do 5.35-5.4 myślę sobie co 98 to 98 promocja się skończyła więc
                                            z powrotem 95 no i ku mojemu zaskoczeniu spalanie nie wzrosło, tak więc chyba
                                            nie tyle liczba oktanów co jakość paliwa (..no jet do potantatów jakościowych
                                            też chyba się nie zalicza), a może to właśnie dzięki dotarciu ? czort wie ale w
                                            auchan już nie tankuje.
                                            • Gość: dia Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.103.* 13.11.01, 10:17
                                              Do tej pory tankowałem u różnych prywaciarzy i wszędzie wychodziło podobnie.
                                              Z firmowych stacji najbliżej mam do orlena i tam spróbuję teraz zatankować. Nie
                                              wiem jednak czy ten test będzie wiarygodny ponieważ nie mam stałej trasy.Czasem
                                              2/3baku na trasie, a czasem cały bak na kręcenie się na miejscu. Mimo wszystko
                                              spróbuję orlena98 i zobaczę jaki będzie efekt. A może to faktycznie coś jest z
                                              tym dotarciem?PZDR
                                      • Gość: cc Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.01, 19:01
                                        Gość portalu: dia napisał(a):

> Widzę, że na razie nikomu nie udało się zejść ze zużyciem paliwa do 4,1
                                        > litra/100km (tak podaje producent). Wynika z tego, że parametry spalania podane
                                        >
                                        > na stronie Suzuki i reklama mówiąca, że Swift jest jednym z najoszczędniejszych
                                        >
                                        > samochodów w swojej klasie są częściowo wyssane z palca.

Nie jest. Pomiary robiono pewnie na paliwie ok. 100-oktanowym w Japonii. Miałem
                                        Swifta 1.0 (made in Japan) i udało mi się kilka razy zejść w granice 4,5 litra na
                                        100 km (prędkość do 90 km/h). Następny właściciel jeździ dużo w trasie i przy
                                        przebiegu ponad 125,000 km spala mu w lecie na trasie Bydgoszcz - W-wa ok. 4,3-
                                        4,8 litra.
                                        Rzecz sprawdzona.

• Gość: Andrzej Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 10.1.12.* 14.11.01, 08:05
                                          Jak już wcześniej pisałem udało mi się raz osiągnąć 4,5 l/100. Jechałem sam
                                          okoló 90 -100 km/h z Warszawy do Katowic i nie speiszyło mi się nbez zbędnego
                                          wyprzedzania itp rzeczy.
                                          Producenci samochodów i to wszystkich zawsze podja zużycie paliwa w warunkach
                                          idealnych czyli równo bez wiatru dobra nawieżchni kierowca wagi piórkowej, bez
                                          obciążenia, w baku 10 litrów paliwa, bez spryskiwaczy koła zapasowego i innych
                                          rzeczy (to żart), jazda z prędkkością ustaloną itd,. itp.

Wczoraj sprawdziłem specyfikację i 4,2 jest spalanie ale jest to w dodatku dla
                                          Australii. W książce obsługowej (mojej) nie ma nic na temat spalalnia dla
                                          modeli w Polsce (o ile ma to jakikolwiek znaczenei). Natomaist w katalogach
                                          folsderach w Polsce spalanie przy 90km/h jest 4,5 i ten wynik jest już do
                                          zrobienia przy warunkawch powyżej. Mój samochód ma również wspomaganie a
                                          zauwazyłem, że pochłania ono około 0,5 l więcej co także zależy czy jest to
                                          jazda w mieście czy też w trasie. Pisałem o tym że jest wrażliwy na obciążenie.
                                          Zauważeyłem coś takiego: 1 lub 2 osoby z przodu bez różnicy, ale gdy 1 osoba z
                                          przodu a z tyłu żona z dzickiem (18 mieś) to mam wrażeni ajkaby spalał ciut
                                          więcej. generalnie moim zdaniem jest wrażliwy na obciążenie z tyłu i to nie
                                          tylko w sensie zużycia paliwa ale także jak ciągnie do przodu. Zwracam uwagę,
                                          że mam Swifta 1.0 i ten silnik będzie na pewno bardziej wysilony przy tym samym
                                          obiażeniu co 1,3 (chociaż dochodzi także różnica w wadze samochodu).
                                          I tak na koniec i tak będę jeździ czy mi będzie spalał 5 czy 6,5 w mieście, a
                                          ze wolałbym aby w mieście zimą spalanie było 4 to już inna bajka.
                                          • Gość: dia Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 192.168.103.* 14.11.01, 08:39
                                            Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> I tak na koniec i tak będę jeździ czy mi będzie spalał 5 czy 6,5 w mieście, a
                                            > ze wolałbym aby w mieście zimą spalanie było 4 to już inna bajka.

Ja też nie mam zamiaru przez najbliższe 10lat zmieniać samochodu bez wzglądu na
                                            to ile będzie palił (chyba, że dostanę jakiś spadek albo wygram na loterii :))
                                            Dyskusję wywołałem po to aby skonfrontować moje spostrzeżenia z opinią innych
                                            użytkowników.
                                            Ps. Ostatnio byłem na przeglądzie po 1000km, obsługa bardzo miła. Rozmawiałem z
                                            dealerem na temat zastoju w sprzedaży samochodów i facet kompletnie mnie
                                            zaskoczył. Mówił, że Swifty idą jak woda i jest to jeden z lepszych okresów w
                                            jego kilkuletniej działalności. Czyżby podkarpackie społeczeństwo przekonało się
                                            do Suzuki? PZDR
                                            • Gość: Andrzej Re: Kupiłem Swifta i jest OK :-))) IP: 10.1.12.* 14.11.01, 09:20
                                              moim zdaniem też jeździ tego teraz więcej niż 3 4 lata temu. Myślę, że ludzie
                                              wolą te samochody od Fiata Sc czy też Matiza bo pieniądze są podobne Swift w
                                              tej chiwli coś około 25 - 26 kPLN, a jednak trochę inny samochód inne spalnie
                                              inna gwarancja, mniejsza awaryjność (statystycznie) no i ceny przeglądów moim
                                              zdaniem są na poziomie innych markowych samochodów i serwisów (bo ja nie lubię
                                              porównywać ceny przeglądu Swifta w ASO do ceny przegladu Corsy, SC u pana
                                              Kazia).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka