Dodaj do ulubionych

drzenie kierownicy - pytanie

IP: proxy / 134.65.105.* 18.12.02, 14:01
po wywazeniu kol i wymianie wahacza przedniego odczuwam drzenie kierownicy. ponownie dalem kola
do wywazenia, wymienilem amortyzatory (juz byla pora) i poduszke nad amortyzatorem, ustawiono
zbieznosc. Powyzej 130 znow odczuwam drzenie kierownicy - troche slabsze niz przy poprzednim
wywazeniu , ale przy 170 i powyzej juz slychac drobiazgi w schowkach...
Gdzie zajrzec, co wyregulowac?
dodam ze drgania sa na super rownej autostradzie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ecik Re: drzenie kierownicy - pytanie IP: proxy / 195.205.221.* 18.12.02, 15:42
      Znam to, ale u mnie był to 11-letni duży fiat. Drżał już przy 80, powyżej 120 -
      było OK. Pojechaliśmy sprawdzić zbieżność, amortyzatory i okazało się, ze winne
      są ... zdarte nierównomiernie opony. Fakt najnowsze nie były. Jedż i sprawdź,
      może to tkwi problem - wybrzuszone gdzieś, zdarte nierównomiernie. Powodzonka,
    • Gość: robert miałem kiedys takie śmieszne zdarzenie IP: *.acn.pl / 10.71.9.* 18.12.02, 16:58
      wjechałem w kopny snieg i zebrało mi się go trochę wewnątrz felg. Ten śnieg
      powodował niedoważenie kół. Może to tobie sie zdarzyło? Mamy zimę.
      • Gość: Niknejm Re: miałem kiedys takie śmieszne zdarzenie IP: proxy / *.pg.com 18.12.02, 17:10
        Mogą to być różne rzeczy, od b. błahych (jak wspomniany śnieg) do poważnych
        (krzywa półoś).

Najpierw obejrzyj a potem zamień opony tył-przód. Jeśli to nie pomoże, zrób
        wyważanie kół założonych na auto, niektóre warsztaty oponiarskie to robią.

Pzdr
        Niknejm
    • Gość: Tomek Kup nowe opony n/t IP: *.broadcom.com 18.12.02, 17:58
    • Gość: MarcinK Re: drzenie kierownicy - pytanie IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 18.12.02, 18:07
      A pewien jestes ze autko nie bylo nigdy wczesniej stukniete??
      • Gość: d SAAB 900 drzenie kierownicy - pytanie cd. IP: proxy / 134.65.105.* 19.12.02, 09:54
        auto nie bylo walone
        polos napedowa - wymienialem na nowa pol roku temu (1400 zlotych) -zreszta niepotrzebnie ale mnie do
        tego namowil mechanik. Cos od pol roku chrzescilo na wybojach z przodu ale nie bylo zadnego drzenia
        kierownicy nawet przy maksymalnych predkosciach. . Wtedy az do ostatniej naprawy sprzed tygodnia byla
        winna poduszka gumowa nad amortyzatorem (kolumna McPerson). Poduszka sie zuzyla/polamala i te
        chwilowe poprawy -brak dzwieku chrzestu bylo spowodowane jej przemieszczeniem jak samochod byl na
        podnosniku. Potem dziwne dzwieki znow sie odezwaly i mechanik wymienil droga nastepna czesc -
        kompletny wahacz (2000 zlotych). Wmowil mi ze wyrobila sie koncowka z kulka. Mam tez nowe
        amortyzatory wraz z lozyskami . ale tylko z przodu. Dopiero przy wymianie amortyzatorow zauwazono te
        nieszczesna poduszke (370zl). Opony powtornie wywazono i ustawiono zbieznosc.
        Opony mam roczne zimowe - Winter sport Pirelli po 15 tysiacach km. Sniegu tu gdzie jezdze nie ma. Drzenie
        zaczyna sie przy 130 i jest minimalne ... rozpedzilem auto do 210 km/h i widzialem ze przy zadnej predkosci
        drzenie nie znika i w miare wzrostu predkosci powieksza sie do dygotu calego auta.
        Wlozylem juz sporo kasy (2000+370+1800) i mam dosc niekompetencji mechanikow ktorzy nie moga dojsc
        co jest przyczyna albo co moze byc.
        Czy ktos ma pomysl? moze cos w ukladzie kierowniczym?
        auto to Saab 900 2,0T
        • Gość: Niknejm Re: SAAB 900 drzenie kierownicy - pytanie cd. IP: proxy / *.pg.com 19.12.02, 10:21
          Gość portalu: d napisał(a):

> co jest przyczyna albo co moze byc.
          > Czy ktos ma pomysl? moze cos w ukladzie kierowniczym?
          > auto to Saab 900 2,0T

Już Ci przecież napisałem, co zrobić...
          Dodatkowo zasugerować mogę jeszcze wewnętrzne przeguby przednie, ale nie sądzę.

Pzdr
          Niknejm
    • Gość: mouchi Re: drzenie kierownicy - pytanie IP: 195.136.95.* 19.12.02, 14:12
      znajdź solidny serwis. mieliśmy tę samą historię i okazało się autoryzowany
      serwis miał niedokładny sprzęt do wyważania i na naszym aucie to wyszło. też
      cudowaliśmy z przekładaniem opon, bo nierówno zużyte itp. nic nie dało,
      chodziło o zwykłe ale dokładne wyważenie.
    • Gość: Krzysiek Re: drzenie kierownicy - pytanie IP: baretta:* / 192.168.200.* 19.12.02, 14:33
      Sprawdz koniecznie felgi, czy nie sa krzywe.
    • Gość: Piotr Re: drzenie kierownicy - pytanie IP: *.eurx.dupont.com 19.12.02, 14:52
      Pare lat temu pojechalem na daleka wycieczke w okolice Strzegomia gdzie na
      jednej z polnych drog uszkodzilem opone - zapewne o jakis ostry kamien, ktorych
      tam nie brak. Tak od razu to nic sie nie dzialo, nawet nie wiedzialem kiedy sie
      to stalo, ale po wyjezdzie na droge asfaltowa... cala buda zaczela drzec - tak
      powyzej 120km/h.

Sprawa rozwiazala sie dopiero na dojezdzie do Warszawy, kiedy to opona
      majestatycznie wystrzelila. Na szczescie nie jechalem bardzo szybko (no bo
      powyzej 120 wszystko latalo). Po zmianie kola drzenie ustalo.

pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka