transling2 11.05.06, 10:15 Posiadam renault safrane 2,5 l benz. 96 r. Może ktoś wie, czy to jest wtrysk jedno czy wielopunktowy? Link Zgłoś Obserwuj wątek
waskes29 Re: jaki wtrysk? 11.05.06, 10:22 Ja nie wiem na 100% ale prawie napewno jest to wielopunktowy elektroniczny wtrysk paliwa jak wiekszosc silnikow tego typu.Wtrysk jednopunktowy z powodow ekonomicznych byl raczej stosowany w silnikach o malych pojemnosciach. Link Zgłoś
edek40 Re: jaki wtrysk? 11.05.06, 10:30 Zacznijmy od tego, ze monowtrysk to prawie gaznik, w ktorym role podcisnieniowego podawania paliwa zajal wtryskiwacz sterowany raczej malo rozbudowana elektronika. I nie ma tu zadnej roznicy jakiej wielkosci jest silnik. W moim pontiacu 3,1 mam takie cudo. I osiagi godne odrzutowca - 120 KM mocy. Fakt, ze jezdzic sie da, bo moment ma zacny, ale to paliwozerna prehistoria. Link Zgłoś
waskes29 Re: jaki wtrysk? 11.05.06, 10:41 edek40 napisał: > Zacznijmy od tego, ze monowtrysk to prawie gaznik, w ktorym role podcisnieniowe > go podawania paliwa zajal wtryskiwacz sterowany raczej malo rozbudowana elektro > nika. I nie ma tu zadnej roznicy jakiej wielkosci jest silnik. W moim pontiacu > 3,1 mam takie cudo. I osiagi godne odrzutowca - 120 KM mocy. Fakt, ze jezdzic s > ie da, bo moment ma zacny, ale to paliwozerna prehistoria. Z technicznego punktu widzenia nie ma to znaczenia jaka pojemnosc ma silnik ale praktycznie ja nie znam silnika z tego okresu , wiekszego niz 2 litry w europejskim samochodzie i z wtryskiem jednopunktowym . Link Zgłoś
edek40 Re: jaki wtrysk? 11.05.06, 11:26 I tu sie zgodze. Dodac nalezy, ze wtrysk wielopunktowy wraz z elektronika to coraz lepsze osiagi z malutkich silniczkow, ktore sa uwielbiane w Europie, mniejsze spalanie i mniejsza emisja toksyn. Zakladam wiec, ze ww. renault posiada wtrysk wielopunktowy. Link Zgłoś