Dodaj do ulubionych

Ceny nowych aut; negocjacje i Fabia!

08.01.03, 17:09
Chciałbym się podzilić ostatnimi spostrzeżeniami związanymi z poszukiwaniami
auta klasy B /nowego/ u warszawskich dilerów dla mojego ojca!

założenie 1.
3d, conajmniej 75 KM, ABS, 2PP conajmniej, Wspomaganie,
Klimatyzacja /nieautomatyczna/, elekrtyczne szyby i lusterka + ewentualnie
pakiet 'zimowy'/podgrzewane lusterka i spryskiwacze reflektorów/

założenie 2.
może byc rok produkcji 2002 byle do 45.000 zł z ubezpieczeniem.

Wniosek 1.
Rzadko, która marka ma model klasy B w wersji, która ma to w standardzie a
przecież nie sa to jakieś wygórowane wymagania!

Wniosek 2.
Rzadko który sprzedawca przygotowany jest na udzielenie szybkiej odpowiedzi
czy auto w takiej specyfikacji jest w stanie sprzedac w takiej cenie -
zaczynaja liczyc, pieprzyc coś o dywanikach, kluczyć, wić się i ze
wogóle....żadnej jasnej odpowiedzi tak lub nie!

Wniosek 3.
Obsługa u żadnej marki /marki odwiedzone na końcu/ nie wyróżnia sie niczym na
plsu ani na minus; wszedzie jak ujawaniasz ze masz 45.000 zł traktuja Cie jak
intruza a nie klienta!
Wniosek 3B - Jak sie traktuje człowieka , który chce np. kupić Seicento????

Wniosek 4.
Dla takiej specyfikacji wyposażeniowo - cenowej najlepsze oferty maja
1. Opel - Corsa
2. Renault - Clio
3. Toyota - Yaris /1.0 68 KM - tu wyjątek/
..
4. Citroen C3

reszta niestety nie jest w stanie w podobnym wyposażeniu zbliżyć sie do
45.000 zł

Wniosek 5.
w tej cenie nie kupi się żadnego samochodu klasy C nawt bez klimy! nie ma tu
zastosowania reguła lepije wiekszy 'goły' niż mniejszy lepiej wyposażony

Wniosek 6.
Skoda Fabia ma rzeczywiście niewygodne fotele i jest tańsza niz Polo i Ibiza
ale droższa od wymienionej wczesniej trójki aut i nie miesci się w
załozeniach!Nic co wzbudzałoby obrzydzenia lub zachwyt - po prostu zwykły
samochód!

Jeżeli ktoś z was wie gdzie najtaniej mozna kupić takie auto to prosze o
wskazówkę tu lub qrakki@o2.pl

pzdr.
Q
MARKI: Opel /Corsa/; Ford /Fiesta/; Seat /Ibiza/; VW /Polo/; Toyota /Yaris/;
Peugeot /206/; Citroen /C3/; Skoda /Fabia/; Nissan /Micra/; Honda /Jazz/;
reanult /Clio/; Fiat /Punto/!

Obserwuj wątek
    • Gość: Andre Re: Ceny nowych aut; negocjacje i Fabia! IP: *.pcplus.com.pl 08.01.03, 20:58
      qrakki999 napisał:
      > Wniosek 6.
      > Skoda Fabia ma rzeczywiście niewygodne fotele i jest
      tańsza niz Polo i Ibiza
      Ciekawe że mało kto pisze o niewygodnych fotelach w
      Golfie IV. A ja badałem je bardzo dokładnie i
      przejechałem nawet 500 km non stop. Są identyczne z tymi
      co mam w Fabii.
      ???
      • Gość: TMK Re: Ceny nowych aut; negocjacje i Fabia! IP: *.manhattan.gda.pl / 192.168.2.* 08.01.03, 21:44
        Niestewt, ale się mylisz. Fabia ma inne fotele niż Golf 4; Octavia.
        Niestety....
      • greenblack Re: Ceny nowych aut; negocjacje i Fabia! 08.01.03, 21:49
        Gość portalu: Andre napisał(a):

> Ciekawe że mało kto pisze o niewygodnych fotelach w
        > Golfie IV. A ja badałem je bardzo dokładnie i
        > przejechałem nawet 500 km non stop. Są identyczne z tymi
        > co mam w Fabii.
        > ???

I właśnie za takie gadanie nie lubią Skodziarzy. Wmawianie, że Fabia to
        właściwie Golf, Octavia to Passat, a Superb to A8 w przebraniu. To naprawdę
        może irytować. Skoda to dobra auto za rozsądną cenę(oprócz bogatych Fabii), ale
        każdy musi znać "swoje miejsce w szergu".

Pozdrawiam
    • greenblack Sprzedawcy 08.01.03, 21:44
      Ci w salonach zazwyczaj nie mają o niczym pojęcia. Bez ulotki w ręku nie
      powiedzą Ci nawet jakie są wersje nadwoziowe, o silnikach i ich parametrach nie
      myśląc. Skończyli "marketing i zarządzanie" i myślą, że samochód to mydło do
      sprzedania. Żałosne.

45 tyś powiadasz. Punto? Za tyle, to można już chyba go porządnie wyposażyć.
      Xsara 1.4, a może nawet 1.6 - szukaj noworocznych promcji. A Clio 1.2 75KM za
      41 tyś (4 poduszki + ABS) + 4 tyś za klimę - upust noworoczny.

Pozdrawiam
      • Gość: atomski Re: Sprzedawcy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.03, 01:42
        1.Nikt nie powiedział ,ze Fabia to prawie Golf itd. itp.
        Spokojnie : ))

Była mowa o fotelach( tylko) . To normalne ,ze jak podzespoły pochodzą z
        jednej fabryki i są montowane w róznych modelach koncernu to łatwo o
        skojarzenia typu :
        Fotel w Fabii jak w Golfie .
        W Octavii np. sa montowane takie samiuteńkie przełączniki kierunkowskazów i
        swiateł jak w A6 .
        Najprawdopodobniej więc fotele pochodzą z jednej fabryki (chyba gdzieś na
        terenie Hiszpanii ) tyle ,ze dla Golfa obicia są bardziej wyszukane .

Uwaga !!
        Prawidłowa-tylko wg mnie - klasyfikacja brzmi :

Fabia=Polo ( przy założeniu ,ze Polo będzie miało kombi ,a ma nie mieć )

Octavia > Golf (wiem, ze to ta sama płyta ,chodzi o postrzeganie ,jest
        postrzegana jako auto wieksze –czasem jako C ,czasem C/D ,czasem D )

Passat < SuperB< A6

Phateon= A8 –brak odpowiednika u Pepików : ))))))))))))))))))

Może być ???
        Czy dobrze rozumiem miejsce w szeregu ???
        Mam nadzieję,ze daję się lubić ???
        : ))))))))))))))))))))

Problem z klasyfikacją Skody polega na tym ,ze ona na płycie klasy B robi budę
        auta prawie C , na płycie C – budę prawie klasy D .Do tego za cenę nizszą niż
        wynikałoby to z klasy płyty .
        Skomplikowane ,prawda ? I dlatego skodziarze dają się nie lubić : )))

2. Fabia odpada bo w założeniach ,że samochód ma być 3D.

3. Chyba oprócz wyposażenia przydałoby się czegoś dowiedzieć o preferencjach
        szanownego ojca ?
        Czy lubi ciszę w aucie ?
        Czy woli komfort czy może lubi czasem przycisnąć ?
        Czy bezpieczeństwo samej konstrukcji jest ważne ( mówie o bezpieczeństwie
        czynnym ).
        Na jak długo ma starczyć ?
        To skomlikowana gra oczekiwań i ustępstw .Cos kosztem czegoś – w tej cenie jak
        zauwazyłes jeszcze wszystkiego w klasie B nie będzie .

A to ważne kwestie .Będzie od tego zależało czy częćciej, czy rzadziej ,będzie
        dawał pojezdzić synowi : ))))

Powodzenia .

• Gość: pidżej Re: Ceny nowych aut; negocjacje i Fabia! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.01.03, 01:21
      a cóżeś sie tak zaparł na tych troje drzwi - różnica w cenie około 1K jest do
      pominięcia za to w trzydrzwiowym żeby zapiąć pas musisz się go trochę naszukać -
      z drugiej strony pas z cofniętego słupka lepiej leży na barku, zwłaszcza gdy
      wzrost cie zmusza do cofniecia fotela na max. co mnie naprawde jednak odstręcza
      od trzydrzwiówek to to, że przy w miarę ciasnym parkowaniu równoległym nie da
      się z niej wyjść choć przy 5 drzwiach wysunałbyś cię bez większych problemów -
      trzydrzwiowy, nawet niewielki, wymaga na moje oko 15-20 cm odstępu więcej. za
      45k apetycznie wyglada corsa Njoy, za 47000 (obie ceny bez upustów i chyba dla
      5d) możesz miec Njoy easytronika czy jak tam się ten automat nazywa. u mnie
      stanęlo na 15dci privilege ale to juz lekko ponad 50k. jeszcze jedno - wygląd -
      i clio i corsa 5d mają o wiele zgrabniejszą linię niż 3d - patrząc a boku
      oczywista. ale jak musi być 3d to widać musi...
      • Gość: Marcel 3d! IP: *.reshall.umich.edu 09.01.03, 01:37
        3 drzwiowe auta sa znacznie ladniejsze od 5 drzwiowych. No i czlowiek wie, ze
        ma drzwi a nie zalosny lufcik. Wybieranie modelu 5d dlatego, ze latwiej siegnac
        po pas i wygodniej zaparkowac jest straszne! To jak wybrac partnera zyciowego
        dlatego, ze sredniego wzrostu i ukladny.
        Sam teraz jezdze autem z dodatkowa para niepotrzebnych drzwi, ale tylko dlatego
        ze modelu 3d w ogole nie ma na tym zapyzialym kontynencie.
    • qrakki999 Siedzenia Fabii/ 3 drzwi / itp. 09.01.03, 09:56
      Niestety siedzenia Fabii nie są identyczne z tymi z Golfa IV /inne materiały,
      inne ukształtowanie, krótsze siedzisko/ oczywiście biorę pod uwagę fakt, że
      Golf IV jest większy i napewno przez to wygodniej się siedzi człowiekowi, który
      ma problemy z kolanem /lepsze podparcie ud/ ale nie są to te same fotele!

3 drzwi z dwóch conajmniej powodów:

Powód 1. - bo dla dwóch osób /Rodzice/ nie potrzebne sa tylne drzwi! Tylna
      kanapa jest raczej miękko wyściełanym bagażnikiem na parasol, kurtke, itp

Powód 2. Jeżeli wystarczy 3d to nie ma sensu płacić nawet 1000 zł za zbędne z
      punktu widzenia ojca drzwi! A w większości aut klasy B różnica ta wynosi jednak
      ok. 2000 zł /Corsa rzeczywiście 'tylko' 900 zł/

Powód 3. jeżeli zaoszczędzimy te 1000 - 2000 zł na zbędnych z 'ojcowskiego'
      punktu widzenia drzwiach, można je wsadzić w dodatkowe wyposażenie /choćby
      bardziej praktyczny i przydatny 'pakiet zimowy' czyli jakieś ogrzewane lusterka
      czy spryskiwacze reflektorów/ lub po prostu zachować w kieszeni te pieniądze!
      Ale prosze zauważyć, że jest to ojcowska filozofia, która tu podzielam!

Po wczorajszych rozmowach telefonicznych z konkretnym dilerem nadal pierwsze
      miejsce ma opel Corsa 75 KM w N-JOY /ABS, Klima, 2PP, Wspom., El. Szyby, Radio
      z CD, jakieś skórzane dodatki, El. i podgrzewane lusterka/ za 41.000 z
      Ubezpieczeniem po wszystkich zniżkach /alarm, dywaniki, chlapacze i opony
      zimowe:) też dodadzą :) a jak pojawimy się na miejscu to może jeszcze coś ???
      Kolor niemetalik - bo wszytskie metaliki w rodzinie ukradli:( A rocznik 2002!!!

pzdr.
      Q
      • Gość: pidżej Re: Siedzenia Fabii/ 3 drzwi / itp. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.01.03, 13:01
        przy odsprzedaży róznica sie zwróci a dostęp do wyściełanego "bagażnika" przez
        czwarte i piąte drzwi o ileż prostszy! sam to przerabiałem kilka miesięcy temu -
        też jest nas dwoje starszych państwa, ale wady trzydrzwiówek przeważyły. Fakt
        że tuż przed kupnem Clio było mi dane pojeździć rent-a-carowym dinozaurem pt.
        Chevrolet Monte Carlo, którego drzwi miały pewnie półtora metra długości i pół
        grubości. rozważaliście corse Njoy z tym półautomatem?
        • qrakki999 Re: Siedzenia Fabii/ 3 drzwi / itp. 09.01.03, 15:22
          Gość portalu: pidżej napisał(a):

> przy odsprzedaży róznica sie zwróci a dostęp do wyściełanego "bagażnika"
          przez
          > czwarte i piąte drzwi o ileż prostszy! sam to przerabiałem kilka miesięcy
          temu
          > -
          > też jest nas dwoje starszych państwa, ale wady trzydrzwiówek przeważyły.
          Fakt
          > że tuż przed kupnem Clio było mi dane pojeździć rent-a-carowym dinozaurem pt.
          > Chevrolet Monte Carlo, którego drzwi miały pewnie półtora metra długości i
          pół
          > grubości.
          Jeszcze pewnie będzie w ciągu najbliższego tygodnia przemyślane wszystko 10
          razy:)

>rozważaliście corse Njoy z tym półautomatem?
          Jeżeli mówisz o skrzyni biegów to nie - za drogo po prostu!

Na razie jest tak:
          Corsa jak pisałem vs. Renault Clio Authenique 1.2 75 KM 3d za 37.400 zł rok
          2002 /bez ubezpieczenia - 2057 zł opcja z samochodem zastępczym, wkładem
          własnym i 12 miesięczna gwarancja wypłaty 'fakturowej'/ ale bez Klimy której do
          rocznika 2002 nie chca zamontowac /dodatkowo 4.000 zł/

Ten sam tylko 2003 z Klima wychodzi 42.400 bez ubezpiecznia!
          A no i Clio ma boczne poduszki!

Cóż w sobotę chyba czeka mnie przejazd z ojcem na ostateczne rozejrzenie sie a
          potem decyzja i moja skodzina wróci do mnie bo juz mam dosyc autobusów w Wawie:(

a co sądzicie o C3? i proszę bez wypowiedzi w stylu babski czy pedalski - to
          nie ma znaczenia!!!

pzdr.
          Q.

• Gość: Arti Re: Siedzenia Fabii/ 3 drzwi / itp. IP: *.tempservice.com.pl / 192.168.0.* 09.01.03, 15:47
            Jeżdżę nową Corsą juz prawie 2 lata i jestem bardzo zadowolony. Super pewne
            prowadzenie, zawieszenie naprawdę jedno z lepszych w klasie. Silniczek 1.2
            wystarczający, do jazdy po mieście ok, na trasie też wystarcza, po naszych
            drogach i tak z reguły nie jeżdżę szybciej niż 120-130km/h. Spalanie na
            przyzwoitym poziomie ok. 7,5 w mieście, 5,5 na trasie. Zero usterek - i tak ma
            być.
            3D wygląda zdecydowanie ładniej niż 5D. Ten komfort wsiadania przez szerokie
            drzwi jest super - jestem dużym facetem i nie muszę przez małe drzwi się
            wślizgiwać do środka.
            Ogólnie polecam autko - jest naprawdę przyjemne.
            • qrakki999 A jak koszty serwisowania??? (n/t) 09.01.03, 16:03
          • Gość: pidżej Re: Siedzenia Fabii/ 3 drzwi / itp. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.01.03, 16:44
            akurat cena tej sekwencyjnej skrzyni w corsie 1.2 jest do przyjęcia - dla Njoya
            3d za 46900 masz wszystko, nawet radio z CD. za to dostajesz jednocześnie
            skrzynię ręczną i automatyczną. chyba że 45K to limit już z ubezpieczeniem.
            C3 trochę przestronniejszy od clio, odbyłem kilkunastokilometrową jazdę próbną
            14HDi i było cool ale żeby wyposażeniem dorównać do clio 15dci privilege
            musiałbym wydać blisko 60K zamiast 52300. za te pieniądze nie może być tak
            tandetny twardy plastik w kokpicie jak oferuje citroen, prowizorka w bagażniku -
            już nie ma moduborda ale pozostały wytłoczenia na jego zamontowanie (poza
            basikiem, gdzie nie był od początku przewidziany), nieergonomiczne zegary i
            osłona lewarka w którą wpadną wszelkie smieci i okruchy a których za boga
            stamtąd nie wyciągniesz. Z C3 poproszę tylko exterier, wnętrze to porażka (poza
            rozmiarami). no i 5d "w serii".
            • qrakki999 Ot co!!! 45 tysiów to max! 09.01.03, 17:00
              więc 46.900 nie przejdzie:(

pzdr.
              Q.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka