Gość: jarek IP: proxy / 213.25.39.* 09.01.03, 12:14 Jak mozna skutecznie wygłuszyć samochód, chodzi mi głównie o odgłosy pochodzzce z silnika, jakich materiałów uzyć i gdzie mozna je kupić? Link Zgłoś Obserwuj wątek
fajnyadres Re: wyciszenie samochodu 09.01.03, 18:19 Polecam maty bitumiczne (np. samoprzylepne). Mozna je nabyc w salonach zajmujacych sie car-audio lub na allegro (kat. audio). Pozdrawiam Link Zgłoś
letalin Re: wyciszenie samochodu 09.01.03, 22:24 Maty takie dużo taniej kupisz w sklepach z materiałami budowlanymi. Najpierw mata, potem gąbka. W sklepach tuningowych są tez pianki "Noise Killer" albo podobnie -dość drogie, ale niezastąpione przy niedostępnych miejscach. Link Zgłoś
Gość: sw A czy one naprawdę coś dają? IP: *.trzepak.pl 09.01.03, 23:53 Czy takie maty, zastosowane nawet w dużej ilości, coś dają? Czy ma Pan jakieś doświadczenia? Link Zgłoś
letalin Re: A czy one naprawdę coś dają? 10.01.03, 19:40 Gość portalu: sw napisał(a): > Czy takie maty, zastosowane nawet w dużej ilości, coś dają? Czy ma Pan jakieś > doświadczenia? Szykuję sie do akcji wyciszania na wiosnę. Też zbieram informację . Wiedzą praktyczną dysponują ludzie w firmach typu audiocar i blacharze. Link Zgłoś
Gość: karol Wlasnie, czy to cos da? IP: 212.160.114.* 10.01.03, 22:25 Raczej niewiele (choc troche z pewnoscia tak). Halas z silnika to tylko czesc. Duzo tworza go opony, pracujace zawieszenie.... Link Zgłoś
Gość: adamos Re: wyciszenie samochodu IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 10.01.03, 22:10 ostatnio kupilem akustyczny samoprzylepny welur w kolorze czarnym,wyklejam wlasnie swoje auto,cena 15.95eur w Niemczech 70x140cm.Sam mam na tym punkcie swira,wiec polecam tobie Jarku.Zreszta zobacz to sam,polecam tobie strone WWW: PHONOCAR.IT. dalej zobacz ACCESSORI POZDRAWIAM DOBREJ ZABAWY. Link Zgłoś
devote Re: wyciszenie samochodu 11.01.03, 00:33 kiedys prubowalem wyciszyc swoj stary samochod (86 jetta.pomoglo ale bardzo malo.jesli bedziesz oklejal pod maska to polecam takie okladziny lub maty ktore sa pokryte folia aluminiowa z jednej strony.folia idzie na zewnatrz i odbija cieplo.normalna mata pod maska w lecie moze sie odklejac pod wplywem wysokiej temperastury.klej pusci. Link Zgłoś
Gość: Wicio Re: wyciszenie samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.03, 00:53 Swego czasu wyciszyłem swego Poldka. A raczej wyciszałem, bo efekt raczej kiepski. Tyle, że w Polonezie głównie hałasuje powietrze na ostrych krawędziach karoserii, a silnik Rovera zapewne nie został odpowiednio zamocowany na jakichś gumowych podkłądkach i drgania wraz z hałasem przenoszą się do wnętrza. Teoretycznie samochód BYŁ wyciszony bo od maską oraz dywanikami BYŁA już wełna mineralna czy inne badziewie. Ja, nie chcąc inwestować zbytnio, kupiłem 5-cio milimetrową piankę w supermarkecie budowlanym. Taka biała bela. Bynajmniej nie jest to pianka wygłuszająca, ale zawsze pianka. Służy chyba do kłądzenia pod panele podłogowe. No w każdym razie za dwa razy tyle ile udało mi się upchnąć w drzwiach i podłodza całego samochodu zapłaciłem z 50 zł. Trochę to pomogło. Mam wrażenie, że wytłumiło wysokie częstotliwości - teraz dźwięk wydaje się być nieco niższy. Niemniej nie zmienia to faktu, że prze 100 km/godz. hałas i tak staje się wyraźny (delikatnie mówiąc). I niestety, jak już wspominałem, jest to hałas powietrza. Ogólnie rzecz biorąc, wiedząc teraz jak to wyszło, nie paprałbym sie drugi raz. Oczywiście, gdy kupisz super piankę czy wełnę za 100 zł metr kwadratowy to pewnie efekt będzie lepszy. Jak to zrobisz to daj znać - jestem ciekaw. Link Zgłoś
Gość: Kicek Re: wyciszenie samochodu IP: proxy / *.radio.com.pl 11.01.03, 16:57 Parę lat temu wyciszałem poldka rocznik '94. Wyciszanie silnika tylko od strony komory silnikowej daje faktycznie niewiele. Aby osiągnąć zadowalający efekt, trzeba wyłozyć całą podłogę w kabinie (trzeba wyjąć fotele i wykładzinę) i w bagazniku materiałem tłumiącym. Podobnie należy potraktowć drzwi - zdejmujesz boczki i od środka wykładasz samoprzylepną wykładziną. Było zdecydowanie ciszej, a opływające powietrze nie stanowiło problemu. Acha zapomniałem napisać czym wyciszałem; była to 10mm. mata do izolacji cieplnej, którą kupiłem w OBI. Link Zgłoś
Gość: Wicio Re: wyciszenie samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.03, 19:37 No to ja tak właśnie zrobiłem i efekt mierny. Tyle, że mój samochód już niby był wyciszony - może stąd niewielka poprawa?. Do tego użyłem warstwy 5 mm na podłogę bo więcej zwyczajnie nie weszłoby pod dywaniki. 10 mm to zały centymetr - nigdy bym tego tam nie upchnął. Możliwe, że moja pianka akurat jest mało dźwiękoszczelna, ale sądziłem że pianka to pianka. Tylko w drzwi napchałem więcej. Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: wyciszenie samochodu IP: *.nat.siec.anax.pl 11.01.03, 21:33 Jakiś czas temu wyciszałem Mercedesa 115 220D, rocznik '76. Kupiłem specjalną matę (patrząc od zewnątrz: folia aluminiowa, masa asfaltowa, wojłok, pod to dałem jeszcze Bitex, ale nie polecam - odklejało się). Przykleiłem to, dość starannie unikając szczelin, na gródź kabiny od strony komory silnika. Muszę przyznać, że efekt był rewelacyjny - praktycznie na każdych obrotach silnika (a to diesel był!) było słychać tylko cichy szum. Aż się chciało tym autem jeździć, mimo że stare:) Sprzedałem auto w 2000r. Matę dostałem w zwykłym sklepie z artykułami auto-moto. Podobno była to zwykła mata jak do Poloneza, tylko nie przycięta. Ps: Tym, co zostało (+ gąbka w niektóre miejsca) wyciszyłem również zmywarkę do naczyń - również z dobrym efektem:) Link Zgłoś
Gość: Sven Re: wyciszenie samochodu IP: 217.153.10.* 14.01.03, 12:40 Podobnie jak kilku moich przedmowcow, zadalem sobie kiedys trud i przy pomocy filcu gr. 1cm wyciszylem ojca 125p. Efekt byl na tyle pozytywny, ze kupujacy go potem gosc pytal co tu za silnik chodzi. Pozdrawiam Link Zgłoś